컴백 시간! 여자친구 | 아이린&슬기(레드벨벳) | 블랙핑크 등등...





Sziasztok! Nos igen. Ez az első bejegyzésem a nyáron történtek után. Pontosabban, miután feltörték minden lehetséges fiókom. A facebook csoport, és az email címem még mindig nincs visszaszerezve, és nem is fogom tudni visszaállítani. Aki oda írt üzenetet, nagyon sajnálom, hogy nem válaszoltam, de képtelen voltam rá. 

Megmondom őszintén, eléggé megviselt a dolog, így nem voltam biztos benne, hogy akarom-e én ezt továbbra is csinálni. Nem kívánom senkinek, hogy ilyenen menjen át, mert borzasztó idegőrlő, és totál érthetetlen. 

Mindegy, most teszek egy próbát, és remélem minden jól fog alakulni. Nem egy hosszú bejegyzés lesz ez, de egy-két visszatérésről elmondom a véleményem.

Előre megjegyezném, ez az év szinte kiábrándító zenei téren. Alig találok dalokat, amiket képes vagyok megszeretni, vagy 2-nél többször meghallgatni. Sőt, őszintén? A visszatérések nagy részét borzasztónak találom, mind minőségileg, mind témáit illetőleg. Mintha a bandák (és a cégük) minél kevesebb erőfeszítéssel, minél több manit szerezzenek, ennyi. Rettentő csalódott vagyok, mert 10-ből ha két visszatérés tényleg minőségi, akkor szinte nagyot mondtam. A legtöbb dal felejthető, semmi emlékezetes nincs benne. Nem tudom, hogy ezzel csak én vagyok így, és... talán remélem, hogy igen. Nem akarom, hogy mások is ilyen csalódottak legyenek, mint én. 

Ez az oka talán annak is, hogy most ilyen kevés visszatérésről írok. Van pár, amiről tudnék még, de ott nem hallgattam meg a lemezeket (vagy nem minden esetben). 




I. GFRIEND



Az Apple számomra (megjelenése óta) egyenlő a BTS Blood Sweat and Tears dalával – csak persze női változatban. Ahogy a fiúk esetében, az első igazán szexuális töltetű daluk, (erősen) melegnek is hallható háttérüzenettel, és igen hasonló képi világgal. Ám nem csak emiatt van, hogy azt mondhatom, az irány, amerre a lányok ezzel a dallal elindultak, kifejezetten tetszik. Nagyon szeretem a nőies vonalat, amit pl. az Apink is képvisel, bizonyítva, nem csak a „badass” koncepciókat szippantja magába a közönség, és a hölgyek igenis ezernyi oldalukat meg tudják mutatni. Lehetnek sötétek, veszélyesek, odamondhatnak anélkül, hogy EDM bömbölne a háttérben – nem mintha az utóbbival baj lenne, csak arra igyekszek rámutatni, hogy igenis van kereslet a sokszínűségre.

A számmal miatt hosszú ideig elég erős csalódottságot éreztem, erről pedig egyedül a refrén tehet, meg vííí vúúú, vííí vúúú vááúú-zás, ami egyenesen a sírba kergetett. Ez mára már megváltozott (jó, a víí vúú vááá még mindig nem a szívem csücske), és ha kedvencem nem is lesz, de megkedveltem a dalt. Ha felépítését nézzük, szép teljesítmény, a verzék és a felvezetők mind fülbemászóak, az énekhang szépen illeszkedik a dallamra, és nagyon kifejező is. Ezzel szemben a refrén egy kicsit oda nem illőnek érződik, a koreográfia pedig, ezzel az erőszakos, modellsétával, nos… értem én, hogy magabiztosságot sugároz, de – és most ne sértődjetek meg – elsőre elröhögtem magam, mikor megláttam. Mondom magamban, ez meg mi a franc? (Főleg azért, mert a koreó többi része eszméletlen látványosra sikeredett, ez pedig annyira… oda nem illőnek érződött.) Mára erről is sokkal jobb a véleményem, egészen megbékültem vele. Nagyon szeretem a lányokat, és ez a koncepció rettentő frissítő, illik is hozzájuk – reméltem valahol, hogy e felé fognak majd fordulni, ha már valamiért – egyszer sem – térnek vissza régi stílusukhoz, annak ellenére sem, hogy a lemezeik (kivétel nélkül) kizárólag „Navillera” és korábbi korszakot idéző dalokkal van tele. Ha csak egyszer egy B side dal is promózva lenne, mint pl. a Black Pink korai idejében! Az Eye of the Storm pl. remek választás lenne… Naaaa, mindegy, vissza a dalhoz. Ahogy mondtam, nem lesz a kedvencem tőlük, de ma már sokkal jobban szeretem, mint korábban – sajnos hosszú hónapokig, hiába hallgattam meg, egy hang sem ragadt meg a fejemben. Ez egyébként most igaz, mert a víívúú kivételével hirtelen nem tudnám felidézni egy sorukat sem.

A klip rendben lenne, de volt egy-két hely, ahol nem tudom mi csúszott félre, de majdnem felröhögtem – ahelyett, hogy csodálat ült volna ki az arcomra. Pl.:




Ez a jelenet rettentő darabosnak tűnik, a színészi játék pedig rettentő. 
(Jaj, úgy sajnálom, pedig imádlak.)



Ezt nem tudom hogy vették fel, de mintha el akarna esni...
Nagyon természetellenesen lépdel, mint aki a levegőn jár...




Jaj, ez a három jelenet borzasztó! Ez a kihívó viselkedés teljesen ellene megy annak, a nőies, finom vonalnak, amit megjelenni látok. Valószínűleg pusztán azért, mert túl van játszva az egész. Ez persze nem baj, a lányok nem ehhez vannak szokva. Szimplán elmondom mi szúr szemet. 


Viszont itt: 



Ó, te jó ég milyen csodás ez a fekete-boszorkányos koncepció. Mindenki gyönyörű, és tökéletesen hozza amit kell, mind mimikát, mint testtartás tekintve. Nagyon odatették magukat, meg kell hagynom. 

Na de, lássuk a lemezt: 




Ezzel szemben az album, hát valami mennyei! Nem tudok egy rossz szót se mondani róla, minden dal pazar, tipikusan az a hangzás, amiért az életem adnám. Koreai ízlésre alakított jpop – én pedig imádom a jpop világát (még ha ma már nem is divat), van valami a hagyományos pop-ban (ami a japán képviselőkre nagyon is jellemző), a dallamossággal, énekelt, erőteljes refrénjeivel, ami mindig is a kedvencem lesz.

És ilyen a lányok új albuma is, ami úgy tökéletes ahogy van. 

A dal: 10/7

A lemez: 10/10



2. BLACKPINK





Négy év album nélkül nem számít soknak, de a KPOP iparban szinte az örökkévalóság. Nézhetjük ezt olyan szempontból is, hogy egy lánybanda élettartama kb. 7 év. Ha ez igaz marad a BP-re is, akkor már csak 3 évük maradt, szó szó. Ebből az első négyet inkompetens, és nagyrészt a rajongók miatt mégis sikeres promóció után végre kaptunk egy albumot. Még ha picit rövidke is, a rajongók végre felszabadulhatnak egy kicsit, szó-szó elérték amit akartak. + Igazából a lányok azok akik ezt talán a legjobban akarták – nekik aztán extra frusztráló lehetett az elmúlt négy év „semmittevése” (ahogy arról hangot is adtak, így vagy úgy).

De lássuk először a dalt! Ez talán az első BP szám, amit szeretek a kezdetektől. A maga visszhangzó-kántáló első refrénjével, és a sokkal erőteljesebb második refrénnel, az olyan nagyon hiányolt értelmes, sőt, nagyon is mély dalszöveggel, a tőlük szinte már meglepő dallamossággal együtt. Ez egy nagyon élvezetes, gitár alapú pop dal, a Black Pink szinte indulószerű előadásában. (Ó és Jisoo hangját szinte élvezet hallgatni, rettentő sokat fejlődött – bár ezt már mondtam sokszor.) Nem mondom, hogy újdonságról, vagy hatalmas teljesítményről van szó, de nekem kifejezett élvezetet nyújt. Hogy egy hét, egy hónap múlva is ezt mondom-e, nem tudhatom. 

Klasszikus YG stílusról beszélünk, nosztalgikus, energikus, és végül szinte katartikus – érzelmes verzékkel, és szinte pezsgő refrénnel. A dallam mind a verzéknél, mind a felvezetőnél, mind pedig a refrénnél azonnal az ember fülébe mászik – bár a refrénnél egy picit testesebb hangzás elfért volna.

És azt is láthatjuk, a YG dolgozói néha hallgatnak azért a rajongókra. Hosszasan panaszkodtunk, miért nincs refrén, miért csak zörej és néhány (a zörejre rákiabált) szó foglalja el a kórus helyét, miért nincs soha értelmes szöveg, miért nincs szinte semmilyen dallamosság. Mind a három pontot kijavították, szerintem szinte teljesen kielégítően. Olvastam persze, hogy most a dalszövegosztással vannak gondjai a rajongóknak – erre azért nem tudok reagálni, mert nekem szimplán fel se tűnt. Nem ismerem annyira a többi dal szövegosztását, hogy emlékezzek fejből, ki-ki után énekel. Annyit tudok erről elmondani, hogy nekem úgy tűnik: mindenki a hangjának legmegfelelőbb részt kapta, abból a legtöbbet kihozva. Ezzel semmi problémám nincs – de ettől még nem mondom, hogy nem jogos a panasz, csak ez engem szimplán nem zavar.

A hangzás persze ettől függetlenül egyértelműen Black Pink, de nekem ezzel sincs bajom. Nem vártam mást, nem hittem, hogy teljesen új hangzással térnek majd vissza, kockáztatva a sikert, amit eddig elértek. Az emberek túlnyomó többsége szereti a lányok stílusát, és így a hangzását is (ez persze nem azt jelenti, hogy mindenféle építő (!) kritika nélkül mindent sz*arrá kell hallgatni tőlük), nem véletlen, hogy sok rajongójuk van, otthon és külföldön is (még ha a külföldiek egy részét divatrajongók alkotják is – bááár, ezzel sincs különösebb problémám).

A legnagyobb baj ezzel a számmal - szerintem - annak időzítése. Sokkal jobb lett volna, ha a dal a DDD és a Kill This Love között jelenik meg, így megakadályozhattuk volna, hogy túlságosan összefollyanak a dalok, és némi színt is vittünk volna a lányok repertoárjába. Bár, ez sem biztos hogy kielégítette volna a rajongókat, hiszen elég sok érdekes kritikát olvasok a számmal kapcsolatban (több híres lapnál, pl. The Forty Five, Insider, stb.), hogy a jól megszokott, „menő”, és „erőteljes” hangzást nem kellett volna maguk mögött hagyni. A yt. nézettségi arány is azt mutatja, hogy a How You Like That sokkal népszerűbb volt. Ez az a helyzet, hogy bármerre lépek, csapdába esek. Ha ismét egy How You Like Thathez hasonló dallal jönnek ki, akkor az sem lenne jó, de most ez sem, mert mégsem egy HYLT-re hajazót adtak ki. Különös. De az biztos, ez a klipjük rendelkezik régóta a legkevesebb nem kedveléssel

A klipre nem mondanám, hogy egy remekmű, és elsőre össze is zavart rendesen – mármint, a dalszöveg egy rettentő szomorú felfogásról beszél nekünk, ezzel szemben a klip egy részében a lányok boldogan mosolyognak, pattognak. Néztem, néztem… és totál nem értettem, hogyan hozták össze a képi világot a dallal. Aztán ráébredtem persze, hogy a szöveg kettősségét akarták bemutatni vele – a boldogság álcája mögött a rettentő szomorúság –, és így sokkal jobban tetszik. Nagyon érdekes, hogy mennyire egyszerűnek tűnik a dal, és mégis egészen összetett. Tényleg, ez az első ilyen dal a lányoktól.

Ó jaj, Jennie "botrányáról" is ejtsünk szót (de csak röviden). Koreában nagyon sok nővér ki van bukva, amiért a klip egyik részében Jennie egy szexis nővérke ruhában van jelen - szerintük meggyalázza ennek a munkakörnek szentségét és fontosságát, hitelt adva az amúgy is nehezen leküzdhető szexi, huncut nővér klisének. A Naver (korea legfontosabb internetes oldala) 3. legnépszerűbb cikke lett ez - engem pedig erős szemforgatásra késztetett. Tényleg nem tehet semmit ez a szerencsétlen lány, anélkül, hogy a torkának ne essenek. Oké, a "lusta" botránynál - akármi is volt az ok -, én is egyetértettem abban, egy picit igenis oda kellene figyelnie. De ahogy mindig, felhívtam a figyelmet, a gyűlölködést tessék befejezni, mert nem egészséges dolog, és ahelyett, hogy pozitív kritikával segítenénk az adott előadót, tovább rugdossuk mikor már a földön van, nem fair, és nem is egyenes dolog. Ezért nem hiszek a "törölni-kultúrában" (Cancel culture - van ennek magyar megfelelője?), mert a legtöbben nem törlik az adott idolt, hanem szimplán felhatalmazva érzik magukat, hogy szidják, gyűlöletet keltsenek. Néha megrémítenek az emberek... 

A jelenlegi botrány azért is nevetséges, mert Jennie pont annyira választhatja ki a ruháját, mint egy csecsemő - ha nem lenne teljesen világos ezen a ponton (se) mindenkinek. Szerencsére sok rajongó kiállt mellette, és ha problémásnak is hívta a jelenséget, felhívta a figyelmet arra, hogy Jennie ebben egyértelműen nem hibás. Nem vagyok egy nagy (modern, neonáci) feminista, de valóban érdekes egyébként, hogy férfiak esetében soha nem hallok ilyen botrányról... Pedig volt itt már minden, pilótáktól kezdve katonákig, akik fél pucérra vetkőztek és vonaglottak a padlón, szinte megtermékenyítve azt. De gondolom a hazát védő katonák lehetnek szexisek, lol. Plusz, nem Jennie az első idol, aki így viseli a nővér ruhát (Mamamoo, CL, Mina stb.), rájuk mégse akadt ki senki...  

Na de, térjünk rá a lemezre. Hm, itt már nem igazán tudom folytatni az áradozást. Abban sem vagyok biztos, hogy a lemez nagy részét KPOP-nak lehet-e nevezni (abban az értelemben, hogy a K-POP = koreai nyelvű popzene). Megdöbbentő csalódást okozott az angol nyelv mértéktelen használata. Természetesen nem azt mondom, hogy nem énekelhetnek olyan nyelven amilyenen akarnak, ne értsetek félre, mindenki tegye azt, ami neki jól esik. És szeretem is az angol nyelvet, annak ellenére, hogy sokan kifejezés képtelennek tartják – az irritációm mégis jelentős, ha logikus, ha nem. Személy szerint jobban örültem volna, ha két albumot kapunk, egy koreai nyelvűt, és egy angolt (az amcsi rajongóknak). Nem igazán értem miért terhelik a lányokat még az angol szövegekkel is (annak aki nem beszél folyékonyan, megterhelő még a kiejtésre is figyelni az ének / rap mellett, épp úgy ahogy nehezebb a nem-koreai idoloknak is a KPOP iparban), ha a promós szám így is, úgy is koreai nyelvű. Ha még arról lenne szó, hogy full angolul akarnak érvényesülni (de miért is kéne, ha így is befutottak már), rendben, persze. De ez egy koreai visszatérés, így nem értem a lényeget (főleg marketing terén). Azzal pl. semmi bajom nincs, hogy az Ice Cream, vagy a Bet U Wanna angolul van (érdekes, senki se várja el angol anyanyelvű emberektől, hogy a jajjj, meg hű de nehéz koreain énekeljenek). Persze, könnyebb érvényesülni Amerikában, ha angolul énekel az ember – de akkor miért nem angolul van a promós dal? Nem… nem értem. Mindegy is talán, túl sokat lovagolok a felesleges dolgokon.

Tehát, a lemez! A legnagyobb probléma vele, hogy jó, de nem remek. Hülyén hangzik, mi? Tudom, hogy sokan nem így lesznek vele – de őszintén ez a véleményem. Itt van pl. a lemez két nagy „ugródeszkája”, a Pretty Savage, a Crazy Over You. Az első erőssége a dalszöveg, és a cirkusz-szerű, sötét hangulat – és azok után, hogy lefordítottam, és ehhez mérten baromi sokszor hallottam, se tudom azt mondani, hogy sok megmaradt volna belőle. Ezt leginkább zeneileg értem. A Crazy Over You keveri a keleti és a nyugati elemeket, tradicionálisnak ható hangszerek a hip hop dalban – általában működne is, de sajnos hamar erejét veszti. A You Never Know ismét a dalszöveggel üt nagyot, de zeneileg ez sem kiemelkedő, sőt, szinte elveszik a dalok között.

Az egész albumról ez az őszinte véleményem. Jó, élvezetes és szórakoztató, de egyáltalán nem érzem kiemelkedőnek – ez persze nem kell, hogy baj legyen, mert nem. Vannak dalok, amiket kifejezetten szeretek hallgatni, mint pl. a Love To Hate Me, ezt is többnyire a szövege és üzenete miatt.


A dal: 10/8.5

A lemez: 10/7


3. STRAY KIDS



Ez nagyon rövid lesz, és tömör. 

Nagyon, rettentően csalódott vagyok. Hányadik dal is ez, hadd számoljam csak össze: Hellevator, Miroh, Side Effects, Double Knot, God's Menu, és most a Back Door. 

Ne legyünk igazságtalanok, ha a pl. a Black Pink esetében elvárjuk, hogy némi variáció legyen a dalok között, helyes itt is azt tenni. Tudom, hogy sokszor az oppák esetében nehezebb (ezt akinek nem inge, ne vegye magára, természetesen), de azért mindannyiunknak feltűnhetett, hogy a Back Door már a hatodik, egy kaptafára való dal. Ha az a Levanter nem lenne közbeékelődve, talán még jobban feltűnne. Ha őszinte akarok lenni, nekem kezdenek összefolyni a számok - nem tudom, hogy mi tenne jót a srácoknak, egy hosszabb pihenő, talán. Nem sok véleményem van a dalról, ami megdöbbentő, főleg annak fényében, hogy az egyik kedvenc bandámról van szó. Nagyon szeretem a srácokat, és rengeteg potenciált látok bennük - és ezt a potenciált lassan látom elhervadni is. Nem lenne ám kötelező évente 2x-4x visszatérni, a kettő is bőven jó lenne, a dalok kidolgozása szempontjából is. Egyre többször érzem ugyanis, hogy a produktív csapat is csak pár hetet tölt a dalokkal - ami igaz a szövegek egy nagy részére is, főleg ha azok promósak. 

Ahogy látom azonban, mind a nagylemezük ismét első helyezett lett - ami nem csak arra enged következtetni, hogy sokan veszik, hanem arra is, hogy sokaknak bejön ez az stílus. Ez persze rendben is van, csak nem érzem fairnek, hogy más bandákat megszólunk önmaguk ismétléséért, másokat pedig ünnepelünk. De ez csak személyes vélemény. 

Ez a szám is fülbemászó, persze. Tudjátok jól, hogy szeretem a srácokat - látjátok, megveszem az összes lemezüket - de ezt már nem fogom. A számot borzasztóan unalmasnak tartom, max egy Bside-nak való, ha őszinte akarok lenni. Semmi, de semmi új nincs benne, csak remixe az előző számaiknak, egy újabb trap zörejjel a refrén helyén, amire rá lehet kiabálni. Mint rajongó, kezd fájni a szívem, ennél azért sokkal többre képesek, ahogy azt az album többi száma is bizonyítja. 

A klip itt is nagyon minőségi (még ha a képi világa nem is tetszik), a vágások és az effektusok zseniálisak. 100% biztos, hogy ugyanaz készítette, aki a God's Menu-t is. 

Ismét, annyit tudnék mondani - jót tenne a fiúknak egy kis pihenés, feltöltődés, és friss helyről érkező inspiráció. 




Az albumra rátérve - persze az új dalokra csak -, ugyanazt tudom elmondani, mint a promós dalról. Egyetlen szám tetszik közülük, a B ME, a többire kb. nem is emlékszem, pedig nem egy régi lemezről beszélünk. Az albumot talán jobb lett volna úgy hagyni, ahogy volt. 

Nem, mielőtt sokkot kapnak a rajongók, nem mondom, hogy rosszak az új dalok. Egyáltalán nem. De nem is kiemelkedőek, semmilyen tekintetben. Aki élvezi őket, élvezze helyettem is pls, de nem látom értelmét hazudni, csak mert szeretem a srácokat - egy dallamot nem tudok felidézni a B ME-n kívül. Ez pedig nem túl jó. 

Majd legközelebb!



A dal: 10/7

A lemez: 10/6


És akkor most Woojin botrányáról is kicsit. Láttam mind magyar, mind külföldi videókat, olvastam bejegyzéseket erről a dologról - sok ezek közül rettentő kiborító volt számomra. Ne értsetek félre (jaj, ez a jelmondatommá válik már tényleg), azt gondoltok a dologról, amit csak akartok. Lehet őt védeni, lehet őt utálni - nem szabhatja meg nektek senki, hogy mit érezzetek. Ez itt egyedül az én véleményem, ezzel lehet egyetérteni, vagy egyet nem érteni. Csak tegyük tisztelettudóan, ha kérhetem.

Akkor hogy is indult a dolog. Egy twitter profil robbantotta ki az egész botrányt. Íme pár lefordított bejegyzése: 










A lényeg, a lány állítása szerint hónapokkal korábban egy idol, aki már nem tagja az együttesének, zaklatta őt, és a barátnőjét, egy bárban. A fiú a bandáját, a hírnevét hangoztatva próbálta rábírni őket, hogy tegyenek vele dolgokat. A lányok ittak ugyan, de elég józanok voltak ahhoz, hogy nemet mondjak - amit az adott idol nem értett meg, és fogdosni kezdte őket, tiltakozásuk ellenére. Úgy mondja, sokáig félt felszólalni, és saját magát hibáztatta a történtek miatt, és számított arra is, hogy a rajongók is neki fognak esni és azt mondják, megérdemelte ami történt vele, hiszen minek járt egy bárban, mikor a korona is jelen van. Plusz, diák még ezért bajba kerülhet, ha kiderül a személyazonossága.

Na most, a félelme (ha igaz amit állít) jogos, Koreában előlépni ilyen vádakkal még nehezebb mint nálunk. Azt hiszitek, nem? Nagyon sok család kitagadja a molesztáltakat, mikor kiderül mi történik velük - jól hallottátok, nem a molesztálókat, a molesztáltakat. Ahogy sok más téren, ezen is van még mit fejlődnie a társadalomnak. Ez, ránézésre, épp egy olyan eset, ami hallatán a társadalom nagy része a lányt hibáztatná, mondván; ő provokálta ki a helyzetet. (Bár nyugaton is jelen van ez a jelenség, de higgyétek el, Korea ebből a szempontból erősen visszamaradott.)

Ha csak ezt nézzük - igen, nagyon hihető, hogy félt, mocskosnak érezte magát, magát hibáztatta, és hónapokba került összeszednie a bátorságát, hogy felszólalhasson.

Emellett panaszkodott arra is, hogy a rajongók többször is próbálták feltörni a profilját, és törölni azt. Nem sokkal később a fiókot sikeresen feltörték, majd törölték / inaktiválták. A tulaj új fiókot hozott létre, ám annak is nyoma veszett nem sokkal később. Hogy végül is ki törölte / inaktiválta, azt nem tudni. Előbb azonban azt még megosztotta, hogy 우 (vagyis U - mert hogy a fiú neve Ujin, nem pedig Woojin - ezért is gyűlölöm az angol átírást) betűvel kezdődik a neve, és a Nagy Hármak (JYP, SM, YG) egyikénél volt szerződve. 

Mivel nem lehetett tudni biztosan, hogy kiről volt szó, többeket is "belevontak" a botrányba, mint pl. AB6IX (Woojin) és NCT (Woojin) tagokat is. 

Végül is kiderült, hogy Woojinról van szó, ugyanis többen előléptek, bevallva, hogy velük is hasonló dolog esett meg, mondván, ezekről pedig a koreai fanok is tudnak, de hamar eltusolják az ilyen dolgokat a banda érdekében. Sőt, többen látták is Woojint Itaewon olyan bárjában, ahol prostitúció is folyik, és valószínűleg ez volt az oka annak is, hogy kirúgták Woojint. Ezek a fiókok is hamar törlésre kerültek. Pl.: 



Ez a lány azt állította, hogy egy bárban iszogatott egyedül, mikor Woojin odament hozzá, vett egy egész üveg italt, mikor pedig a lány nemet mondott, erőszakossá vált vele szemben. Megszorította a csuklóját, péniszét hozzá nyomkodta, míg a lány segítséget nem kért egy ott dolgozó férfitól. Ezzel a fenti képpel bizonyította az állítását. Szerinte a képen Woojin van (a képet egy barátjának küldte el, hogy jöjjön el érte, mert egy pasas zaklatja) az üvegek mögött.

Ezek persze, főleg a második lány vallomása és fotója mind erőteljes reakciót váltott ki a dráma követőiből, de ami igazán olaj volt a tűzre,  az Woojin reakciója a vádakra. 




"Jó napot! Kim Woojin vagyok. Ma rettentő abszurd dolog miatt szenvedek... ezt a posztot pedig a rajongóknak írom, hogy tudják miről van szó. Valakik furcsa pletykákat terjesztenek rólam Twitteren, csak hogy aztán töröljék a fiókjukat. Soha nem találkoztam velük, és nem jártam a helyen, amit említenek. 

A rajongók biztosan megdöbbentek. Nem igaz egyik része sem a pletykáknak, szóval nem kell aggódnotok. Továbbá, épp most szerződtem egy számomra megfelelő céggel, és keményen dolgozok a szóló debütálásomon. Ne aggódjatok, a cég jogi lépéseket fog tenni azok ellen, akik hamis információt terjesztenek, valamint hamarosan hivatalos úton  is informálnak titeket. Ezek után ismét jelentkezem. Köszönöm."

 

A botrányt követők több dolgot is furcsálltak. 

- Miért mondja, hogy soha nem találkozott ezekkel a személyekkel, ha nem tudja kik ők? 

 - Honnan tudja milyen helyről van szó, ha nem nevezik meg? 

- Hogy meri magát promótálni egy ilyen posztban? 

- Hogy meri elbagatellizálni a szexuális zaklatás vádját? 

A kérdéseket nem igazán érzem teljesen fairnek. Valahol igen, és mégsem. Hadd magyarázzam el, mire gondolok!

Ha valaki engem vádolna meg egy totálisan abszurd dologgal, pl. férfiakat zaklattam egy pesti bárban, és az ölüknél matattam, valószínűleg én is hasonlóan reagálnék. Tudom, hogy hülyeség az egész, mert nem tettem meg amiről beszélnek. Ha nevetséges hazugságokról van szó, az ember sokszor ki is neveti azokat, és nem hajlandó azt komolyan venni. Mert most na, ha tudom, hogy hazudnak rólam, nem állok le védekezni (elvileg csak azok védekeznek, akiknek okuk van erre). Minek, ha nem követtem el semmit, és tudom, hogy a rajongók úgysem hisznek el rólam ilyen ostobaságokat? Akkor elmondom, hogy hülyeség az egész, és inkább a terveimről beszélek, ami érdekli is őket. Honnan tudja, hogy kikről van szó, és milyen helyekről? Egyértelmű, hogy nem csak az első posztolóról beszél a "védekezésében", hanem arról is aki elvileg képet tett közzé róla, plusz volt hogy időpontot is megadtak a molesztált lányok. Nem értem a problémát ezzel kapcsolatban... Szimplán kijelentette: nem, nem tettem semmit, nem ismerem ezeket az embereket, és nem jártam velük egy helyen = hamis amit állítanak, ennyi. Nem érzem azt sem, hogy magát promótálta volna - egy fél sorban említette meg, hogy (nem, nem nőket zaklat, ehelyett) keményen dolgozik az új cége szárnyai alatt (= van jogi háttere). Nem igazán érzem ezt semmiféle szempontból sértőnek, de teljesen hiteles reakciónak. 

DE!

Még ha igazat is mond, és nem tett semmit - nagyon nem volt professzionális ahogy ezt közölte. Valóban úgy tűnik, mint aki félvállról veszi a vádakat. Ha igazat mond, nekem ez emberileg érthető a reakciója, viszont mint "hivatalos személy", hibát követett el ezzel a "normál reakcióval". Egy olyan személytől, mint Woojin sokkal hivatalosabb és profibb választ vártak volna az emberek. A nyugati emberek, csak hogy tisztázzuk, Koreában fele akkora visszhangja nincs, mint a tengerentúlon. Valóban nem volt szerencsés megemlítenie a saját szólókarrierjét sem - ez ismételten olyan, mintha lesz*rná a szexuális zaklatás súlyosságát. Ahogy mondtam, ezt nem tartom valós hibának, de hivatalos személyként ilyet nem szerencsés tenni - és lám, nem is volt. Sokkal jobb lett volna, ha a cége veszi a kezébe a védekezést, már egészen a kezdetektől. 

Miután posztolt, az eredeti vádat terjesztő fiók ismét aktiválódott, és a használója kiírta: soha nem említettem az elkövető nevét, szóval mindenki saját maga felelős azért, kit hibáztat. 

Az első reakcióm teljes értetlenség volt. Most akkor Woojin volt, vagy nem? Persze félelmében is mondhatta ezt, látva a hatalmas reakciót, amit több ezer emberből kiváltott. Kaphatott halálos fenyegetéseket, stb., tudjuk jól, hogyan működik ez a dolog. 



Woojin állítólagos cége is felszólalt: 




A cég kb. csak annyit írt, hogy igenis jogi lépéseket fognak tenni, valamint két képpel igazolták, hogy tényleg ismerik Woojin otthon volt abban az időpontban, amikor elvileg a bárban kellett volna lennie. Aki pedig lát további hamis vádaskodást lát, küldje csak el a címükre, ők gondoskodni fognak róla.

Na most, valóban nem túl professzionális poszt... A két képek (amik közül az egyik azon az éjszakán készült, amikor elvileg Woojin molesztált egy lányt) manipulálhatók, így nem mondhatom, hogy valós bizonyítékként szolgának - azt nem feltételezném pusztán ennyiből, hogy Woojin maga írta. (És arról szó sincs, amit több magyar helyen láttam, hogy "egyik pillanatban E/1-ben, a másikban E/3-ban beszélne". A koreai nyelv nem így működik, sőt, kifejezetten kerüli a személyes névmásokat, és a ragozás sem jelzi se a személyt, se a számot. Nem tudom miféle fordítások terjengenek a neten, lol.)

Akik nyomon követik az eseményeket, főképp twitteren, kijelentették, Koreában nincs 10X nevű működő cég. Szerintük a logó egy bútort árusító cég logójára hasonlít, a név pedig egy DJ duóra utal - akik tagadták is azonnal, hogy bármi közük lenne a fiúhoz. 



Ezt hallva mindenki kikészült, és eszméletlen mennyiségű gyűlölettel reagált.

Nem sokkal később kiderült, hogy a cég igenis létezik, és be is van jegyezve hivatalosan, méghozzá június óta, jóval ezelőtt, hogy az egész botrány kirobbant volna - viszont nyilvánosság elé csak októbert követően akartak lépni, egyedül a botrány miatt voltak kénytelenek létrehozni bizonyos profilokat.



Ráadásul egy rettentő drága épületet béreltek ki: 


Ezek után a DKDK TV nevű youtube csatorna (ami kifejezetten híres a KPOP világával kapcsolatos videóikról, készítőik pedig koreaiak is) közzé tett egy videót az ügyről, amiben megmutattak egy hivatalos dokumentumot is, ami szintén a cég létezését, és jogi hátterét bizonyítja. Ezek a dokumentumok nyilvánosak, bárki könnyen hozzájuk férhetett volna - csak (személyes véleményem szerint) a dráma jobban foglalkoztatta az embereket. 




A cég ezek után egy posztban tagadta, hogy a fent megosztott, elvileg egy bárban készült kép Woojint ábrázolná: 



Állításuk szerint a fotót szimplán ellopta a vádaskodó lány, és úgy állította be, mintha bizonyíték lenne.

Nem sokkal később kiderült, ebben is igazat mondtak, ugyanis miután a fotó eredeti tulajdonosát az ügyet nyomon követők hordája támadta le, nyilatkozott:



"Nem ismerem a Kim Woojin nevű énekest, soha nem találkoztam vele. A fotót, ami instagramra feltöltöttem, én magam készítettem, augusztus 29-én Itaewonban, a Crown B bárban, a velem szemben ülő személy pedig egy barátom.

Csak a barátaim voltak jelen, Kim Woojin nem volt jelen. A Teen Vouge riportere keresett meg, így jöttünk rá, hogy a képem ellopták. Fel vagyok háborodva, hogy valaki eltulajdonította a képem, és hamis bizonyítéknak használta, hogy alátámassza a molesztálása vádját. 

Soha ne lopjátok el a képeimet! Nagyon remélem, hogy senki sincs jogtalanul megvádolva. Bizonyítékként (hogy én készítettem a képet) most feltöltöm egy másik változatát." 

Az (egyik) áldozat úgy nyilatkozott, április 29-én bántalmazta Woojin. A(z általa bizonyítékként használt) képet augusztus 31-én töltötte fel a férfi, az áldozat pedig szeptember 7-én posztolt a bántalmazásáról. Egyértelműen lopta a képet, így a vallomása sajnos elég nehezen hihető, de így van ez több másik profillal is (akik közt akadt, akiknek a koreaija sem volt túl meggyőző). 

Az első sértettnek pedig ott van a "nem mondtam ki ki az, akiről beszélek" posztja, ami igen furcsa helyzetbe hozza. Bár ismét, igaz az is, hogy mindössze félelemből is írhatta. 

Félreértés ne essen, ezt a részletet nem azért írom, hogy Woojint védjem, szimplán a tényeket közlöm, ha tetszik ez az embereknek, ha nem. Tudom, hogy könnyű felugrani a gyűlölet-vágányra, de ebben az esetben egyáltalán nem mondanám, hogy Woojin egyértelműen bűnös lenne. Még ha valóban meg is tette amivel vádolják, a hazudozó hamisan vádaskodók teljesen hihetetlenné tették az ő vallomását is. 

Arról a sok felbukkanó vádról ne is beszéljünk, ami ezt követte. Volt itt minden, szóba jött a BTS, az NCT, TXT, EXO - de mind hamisnak bizonyult (és ismét, a koreaijuk kb. google fordító szinten volt csak nagy részüknek). 

Hogy én mit gondolok? Nem igazán tudom. Annyi biztos, hogy Woojin cége létezik, hivatalosan be van jegyezve, mint működő vállalat - ez jóval azelőtt történt, hogy a vádak megtörténtek volna. (Azt pedig nem hinném, hogy Woojin annyi pénz szerzett volna, hogy egy ilyen helyet kibéreljen... durván drágák ezek a helyek). Lehet, hogy nem a legfelkészültebb csapattal dolgozik a cég, de csak pár hónaposak, ez nem túl meglepő, ha azt nézzük, hogy még nem álltak készen a nyilvánosság elé lépni. Ennek ellenére szépen kinyomoztak rengeteg részletet a vádakkal kapcsolatban, és meg is cáfolták a legtöbbet. Nem mintha ez érdekelne bárkit is, lol. 

Soha nem voltam Woojin rajongó, de ettől még érdemes mind a két oldalt megvizsgálni, mielőtt tönkreteszünk bárkit is. Mint szexuális bántalmazást átélt lány, örülök annak, hogy az emberek hisznek az áldozatoknak, de mint érintett ilyen ügyben, hadd mondjam el: Ha kiderül hogy Woojin ártatlan (és erre nagy esély van), remélem tudjátok, hogy csak rontottatok azok helyzetén, akikkel tényleg történtek ilyen dolgok? Ha legközelebb valaki fel mer szólalni, mit gondol majd mindenki? 

Nem állítom, hogy Woojin ártatlan - de azt mondom, hogy se a cégével kapcsolatban nem hazudott, és képes volt a vádak 90% százalékát könnyedén megcáfolni. Viszont az első sértett ebbe nem tartozik bele. De azt is említsük meg, hogy ő nem is mondott semmi konkrétat, értem ezt helyre vagy időre, amit tagadni lehetett volna. 

Nem állítom azt sem, hogy az első áldozat hazudik, mert nem tudjuk mi történt. Nem mondta meg mikor volt ez, és pontosan hol - pedig kamerák Itaewonban mindenhol vannak, így könnyedén bizonyítani lehetne a dolgot. A barátnője nem lépett elő, se más aki látta az eseményt. Ettől még nem lesz hazugság amit mond, de mivel olyan sokan igenis hazudtak őt követően, sajnos aláássa amit ő állít - holott lehet, hogy igazat állít.

A mondat pedig, miszerint "inkább védek egy hazugot, mint egy erőszaktevőt", mélységesen megdöbbent, és (ahogy mondtam) mint erőszakot átélt lány, egyáltalán nem értek egyet. Mindegy melyik oldalon állunk, tönkretesszük valaki életét... Nem akarod támogatni a fiút? Ne tegyétek. De véleményem szerint amit a gyűlölködők nagy része csinál, már rég nem a legelső felszólaló problémájáról szól, csak arról, hogy kiélhessék kicsinyes vágyaikat, és tönkretehessenek valakit. Hisz ezek az egyének - és ismét, akinek nem inge, ne vegye magára -, magasról tesznek a tényekre, csak utálkoznak, és kész.

És ez gyerekek, ez a legszörnyűbb az egészben. Mi van, ha az eredeti lány valóban igazat mondott, de a többi idióta, aki imádja ha az internet anonimitása mögé bújva gyűlölködhet, totálisan aláásta azt a sok erőt és bátorságot, ami ahhoz kellett, hogy bevallja mi történt vele?  

Milyen szomorú is lenne! Épp annyira, mint amennyire gyakori.

+ Az, hogy Woojin terrorizálta a tagokat... erre nem tudok mit mondani. Az ilyen dolgokkal kapcsolatban nagyon óvatos vagyok, tekintve hogy a kedvenc együttesem ilyen videók tették tönkre, csak hogy később kiderüljön (amit a rajongók tudtak jól), hamis vádakat bizonyítottak csak a túlbuzgó anti fanok. 

Mindenki azt hisz amit akar, nem az a célom, hogy megmondjam mi igaz, és mi nem. Én pusztán az általam valóságosnak hitt tényeket közlöm. Egyetlen dolgot ítélek csak el; a vak gyűlöletet, semmi mást. 


4. FROMIS_9





A vak is láthatja, hogy a retró hangzás rettentő divatos most a KPOP terén (Isten áldjon Dua Lipa!), ezzel pedig senki boldogabbá nem tehetne. Mind tudjátok, a retró, diszkós hatás a személyes kedvencem (de ide jön még talán a city pop is), szinte azonnal levesznek a lábamról. Ez itt sincs másképp, bár gondolom ezzel nem okozok nagy meglepetést.

A Feel Good számos múltbéli hatást magába olvaszt. A groovy, funky és szintetikus elemek a diszkók korszakát idézik, ehhez pedig a lányok légies vokálja zseniálisan passzon.

Meglepő lehet, de egy bizonyos szinten a Twice Feel Special c. számára emlékeztet a dal. Mind a kettő felemelő energián osztozik, amit szinte teljesen egyforma úton tesz magáévá. A Feel Good hangszerelése erősen a ritmusgitárra támaszkodik, ezzel meglepően friss és élénk hangulatot ad a dalnak. A dallam feszes, és soha nem válik lagymataggá, még akkor sem, ha a refrén utáni levezető rész talán az, ami a legjobban megragadja az embert (nanananana feel gooooood). Nem is véletlenül, a refrén a tipikus, álmosító hangulatát árasztja annak a kornak, amiből táplálkozik. Emellett pedig, a dal feszültsége és feszessége mellett fel sem tűnik az embernek. Igazán varázslatos élmény. 



Ó, bár el tudnám ugyanezt mondani az albumról is. Pedig sajnos... nem, nem tudom. Teljességgel feledhető számomra, egy dalra sem emlékszem a promós számon kívül. Bár ne így lenne! Talán majd legközelebb. 


A dal: 10/9

A lemez: 10/4



5. EVERGLOW




Ó, hogy most mondanom kellene valamit? 

Ha nem lenne egyértelmű, totálisan szerelembe vagyok esve. Ezzel a dallal a kedvenc előadóim közé léptek elő a lányok. 

Ha rajtam múlna a retró csillaga soha nem áldozna le - és másféle dalokat nem is adnának ki Koreában még nagyon sokáig. (Hú, de unalmas lenne... vagy mégsem, lol.)

A lányokat követem már debütálásuk óta, és szinte minden visszatérésüket szerettem. A DDD nem volt ugyan nagy kedvenc, de gyengének se tituláltam volna. Ennek ellenére, ha jól emlékszem mondtam, hogy jó lenne lassan egy picit új vizekre evezni, még ha nem is szakítunk teljesen a megszokott stílussal. Végül is minden bandának kell egy felismerhető hangzás - amitől nem jó megszabadulni. Nagyon kevés bandának megy ugyanis a kaméleon élet.

És akkor itt is van a La Di Da, hogy elrabolja a szívem. Mert ez egy csoda, pontosan az én ízlésemre szabva. A nyolcvanas évek elektronikus hangzása keveredik a pimasz, és mégis elgondolkodtató szöveggel - egy roppant erős számot létrehozva.

A szám már az első hangoktól kezdve arcon csap, nem csak a hangszerelés, de a vokálok is teszik a dolgukat, kérdés, és mindenféle hezitálás nélkül - egy tökéletesre polírozott számról van szó. Az egyetlen nagyon apró, és talán totál jelentéktelen dolog, hogy... Tudjátok, a vége felé van Miának egy magas hangja, egy YEEEEEEEEEEEAH~ Ám ahelyett, hogy a szám engedné, hogy ki is énekelje a hangot, ne csak belekezdjen, mikor Sihyeon elkezdni a saját részét "got no time for haters (stb.)", Mia hangja eltűnik, de teljesen. Ez egy picit meglep, és némi ürességet hagy maga után. Nem tudom, hogy ti is észrevettétek-e ezt, vagy csak én hallucinálok. (Igazán maradhatott volna a hang, Sihyeon meg rámondhatta volna a szövegét, de na...)

Egyszerűen mesteri produkcióról van szó, ami egyszerre idézi fel a Nine Muses korai dalait, és az AOA Like a Cat koncepcióját. Tökéletes elegy, ha engem kérdeztek. Egyedül a koreó az, ami furcsának tűnik, főleg a földön fetrengős, lábemelgetős részt nem tudom hová tenni (egyébként rendben van), de őszintén megmondva, soha nem is voltam oda a táncaikért. (Ez nem jelenti hogy rosszak, de nekem nem igazán emlékezetesek.)

Ehhez jön még, hogy úgy tűnik a KPOP kezd ráébredni, hogy anno nem véletlenül találták ki a refrént - és mintha valami ókori, újra felfedezett gyógyászati csodát, óvatos kézzel, az eredményen csodálkozva kezdik el használni.



Megmondom őszintén, nem ért meglepetés, mikor meghallgattam a lemezt - pont olyan erős anyag, ahogy arra számítottam is. Minden egyes számot szeretek róla, de leginkább az Untouchable, ami kiemelkedik. 

A hangzás továbbra is a promós dalhoz hasonló, ami kész áldás füleimnek. Sajnálom, hogy nem tartották meg a következő visszatéréshez, és nem kerül promótálásra a dal - mert igen, tényleg annyira jó. Engem meglepett viszont a leszbikus aláfestés, amit nem is rejtegettek túlzottan. Oké, hogy nyugaton ez már szinte kötelező része a média irányadó vonalának (ettől elfogadva még nincs alsóbb szinteken), de Koreában ez még nincs így. Persze egy Bside dalról van szó... mégis meglepett. Na, mindegy is. A szám talán nem olyan erőteljes, és "tolakodó", mint a promós dal, ennek ellenére minimum annyira elbűvölő, és erőteljes. Imádom. 

De ugyanúgy, szeretem a lemez többi dalát is, ez egy jó vásár lesz, az biztos - csak meg kéne rendelni, de jelenleg csöves szinten vagyok, szal gyűjtögetek egy kicsit még. :'D


A dal: 10/10

A lemez: 10/9



6. A.C.E


Nem fogok hazudni, a fiúkra az Undercover megjelenésekor figyeltem fel. De akkor nagyon. Sajnos a rákövetkező dalt nem szerettem különösebben - így nem tudtam mit várhatok ezúttal. 

Nos igen, a Favorite Boys az a kirobbanó sláger, amit az Undercover után elvártam volna. 

Micsoda frissítő dal is ez, a maga rock gitárra, horrorisztikus szintetikus hangzásra támaszkodva - ahelyett, hogy az untig hallott, nyolcszor másolt mintákat használnák. A dal szerkezete tökéletesre, és hatalmas erőfeszítést látni mögötte, soha nem kalandozik el, minden nehézség nélkül élvezetes, és oda fekteti a hangsúlyt, hol annak lennie kell - kiemelve a tagokat egyesével is. 

Itt kiemelném a rapperek szerepét is, ami tökéletesen biztosított a dalban. Nincs törés, nincs szakadás a dal folyékonyságában, a rap része annak - ez pedig zseniális!

A dal egyértelműen folytatása az előző hatalmas slágerüknek, de abba belefűz klasszikusabb, dallamos elemeket is (a refrént felvezető részek pl.) és milyen okosan is teszi. A szám kerek egésznek hangzik, mélynek, több rétegnyi dallammal, és hangszereléssel. A HIT ME szlogen pedig, amit egyértelműen a retró kpop dalokból szedtek, tökéletessé teszi az amúgy is szinte újdonságnak ható refrént. Itt pl. jelen van az is, amit nagyon hiányoltam az Everglow számából. Amikor a fiúk elérnek odáig, hogy kiéneklik a magas hangot - az nem szakad meg, a többiek folytatják a saját részükkel, amit 'ráénekelnek' erre a kitartott magas hangra. Ez sokkal kielégítőbbé, erőteljesebbé teszi a dalt. 👌🏻

Ez a KPOP amit anno megszerettem. Minőségi, mély és élvezetes zene, ami klip nélkül is szinte színházi drámaisággal szórakoztat. 

A klip pedig, olyan szinten gyönyörű, arra szavak nincsenek. Ahhoz mérten pedig pláne, mennyire olcsó - szinte észre sem veszem, hogy milyen kevés pénzből készült. 



Na, itt vagyok igazán bajban... mert egy dalt se szerettem a promós számon kívül. A Clover nem rossz, de az se ragadta meg igazán a figyelmem. Elmennek a dalok, nincs velük semmi baj, de a Favorite Boyshoz képest picit laposnak tűnnek. 

Sebaj, majd legközelebb lenyűgöznek - ez pedig nem vesz el semmit a promós szám isteni mivoltjából. 

Hatalmas kedvenc. 

A dal: 10/10

A lemez: 10/7



7 . Red Velvet: IRENE & SEULGI



Kíváncsi vagyok, ti is érzitek-e amit én. Annak ellenére, hogy a ReVe széria / trilógia lezárult, a Monstert a Psycho folytatásának érzem. Mintha csak a nem létező Red Velvet újracsomagolt / átdolgozott lemezének promós dala lenne. Nem csak hangzásban, de témáját tekintve is. Lehetséges, hogy valóban ez volt betervezve (bár logikai problémákba ütközik), csak Wendy sajnálatos sérülése miatt ez lehetetlenné vált.

Csúnya ilyet mondani, és kérlek szépen ne értsetek félre, de nagyon örülök, hogy lehetőséget kaptam arra, hogy lássam ezt a duót debütálni. Mostanra tudjátok már jól, szeretem a bandát, és nem is kicsit – zeneileg nálam (de persze ez is személyes dolog) a totális minőséget fémjelzik az albumaik. Van egy-két könnyedebb albumuk (inkább a nyári, Red oldalukra gondolok), de egyébiránt valóban, számomra szinte kivétel nélkül (na jó, azért a LUKI felkiált néha a fiókból ahová zártam) hozza az elvárt színvonalat. Na igen, ők a banda, akiket mindig hipermagas elvárások elé állítok – és ezeknek mégis minden alkalommal megfelelnek. (De mondom, ez mindenkinek más.)

Tehát, ahogy mondtam, kifejezetten hálás vagyok (bár ne Wendy sérülése kellett volna ehhez!), amiért pont ezt a két tag debütálását érhettem meg, mint kpop rajongó. Először is, bár minden tagot szeretek a bandából, de Seulgi a szívem csücske. Technikailag Wendy jobban ott van a topon, de Seulgi hangszínét sokkalta jobban szeretem – akárhányszor kinyitja a száját, majd elalélok. De ezen kívül is van valami ebben a lányban, amivel állandóan magára vonja a figyelmemet.

Másrészt, Irene. És ennyi idő kellett, hogy a rajongók kaphassanak valamit a hölgy hangjából – amit szinte kizárólag arra a khm, „borzalmas” rapre pazarolt a cég. Megértem valahol, persze, nem a világ legerősebb hangja, de (ahogy láthatjuk most is) ha a megfelelő hangfekvést megkövetelő dalokat osztanak ki számára, kifejezetten szép eredményt kapunk. Ehhez jön pluszban a tény, Irene és Seulgi hangja gyönyörűen kiegészíti a másikat. A többi taggal ezt el sem tudnám képzelni így. Meg persze azt se felejtsük el, hogy Irene a visual, így az egyik legnépszerűbb tag. (Sokat törtem a fejem, de nem találtam megoldást. Van a visual kifejezésre megfelelő magyar szó? Mondhatjuk, hogy a banda frontembere, de szerintem ez nem takarja igazán a koreai fogalmat. Vagy talán a banda arca? Közelebb van, és mégsem. „A legszebb tag” pozíció lenne a jó, de az meg hosszú. Maradjon a visual, amíg kiötlünk valamit.) De akármi akárhogy is legyen, rettentően örülök ennek az albandának / duónak.

A dal rettentően tetszik. Ehhez jön még a klip is. Olyan nagy élvezetet nyerek a megtekintéséből, hogy akár tízszer is képes vagyok egymás után végignézni anélkül, hogy egyszer is unatkozáson kapnám magam.

Ahogy az a legtöbb RV dal esetében, itt is szépen kapcsolódik a szöveg a képi világhoz. Sok teóriát olvastam, többen emlegettek filmeket, leszbikus alaphangot – amik persze 100%-ban igazak lehetnek, de nekem semmi leszbikus nincs ebben a dalban, vagy klipben. Szimplán egy zavarodott elméről / benső szörnyetegről hallok a számban, és ezt látom a videóban is. Ettől még igen, inspirációnak használhattak rengeteg dolgot, szimplán… nekem ezt a hasadt elme dolog jön át belőle, és imádom minden pillanatát! Maga a mennyország!

A számot egyszerűen imádom, már a megjelenésétől kezdve. Megdöbbenve látom hát, hogy sok kritikus nagyon lehúzza azt. Tényleg, sokként ért mások negatív véleménye, miszerint: „unalmas, semmi újat nem mutat a kpop terén, max. halloween idején lehet kellemes”. Nem, én… nem értem. (Megértem persze, hogy sokaknak nem tetszik, nem erről van szó.) 

Nekem ebben a dalban semmi unalmas nincs, sőt, kifejezetten az ellenkezőjét gondolom róla. Nagyon izgalmasnak találom a hangzást, a szöveget, az előadásmódot – nyilván Red Velvet stílusban zajlik az egész, de számomra ez cseppet sem számít hibának, hisz nem egy idegen együttesről van szó. Ez most olyan, mintha azt mondanám, hogy sajnos Mamamoo hangulatú lett ez a Mamamoo dal, szomorú. Megértem, ha valakinek ez unalmas, persze – csak leírom nektek a saját szemszögem is (amivel nem kell egyetérteni).  

A dal rémisztő, mégis hívogató, szintetikus hangzással (mintha nyúznának valakit, de tényleg) nyit, ami többször felbukkan a (sajnos csak) három perc alatt. Ezt követően rettentő izgalmas, tökéletes folytatása a Psycho c. daluknak - nem is kétlem, hogy az egész bandának szánt visszatérés lett volna ez, ám Wendy hiányában debütált a két lányunk. 

A szám mind szövegét, mind zenei alapját tekintve borzongató, mégis nagyon finom, szinte törékeny. Olyan, akár egy gonosz mosolyra húzott, finom gonddal kipingált női ajak. Erőteljes, mégis elegáns, kísérteties és erőteljes. Bár a refrén erőteljes trap hatásokat mutat, a tetőpont mégis dubstep - ez persze sokakat zavarhat, hisz ha nincs elég finomsággal kezelve, valóban nyersnek, túltoltnak  hathat. Számomra azonban semmi unalmas nincs benne, a jelenlegi KPOP felhozatalban pedig tökéletes minőséget képvisel. A RV dalokon kívül nem emlékeztet semmire, ez a sötét, vonzó finomság pedig már a banda debütálásától jelen van - miért is kellene elfordulni tőle? 

Lássuk akkor az albumot!



Borzasztóan tetszik. A Red Velvet klasszikus, velvet oldalának megtestesülését hallhatjuk. Bár, ahogy már mondtam, szó-szó „ellene vagyok” az R&B hangzásnak, a RV lányok még ezt is olyan zseniális módon képesek előadni, hogy csak tátom a számat. Nem tudom mi az a különleges ebben a bandában, ami olyan szinten megfog, hogy szavakba se tudom önteni… Amióta csak először megláttam őket, imádom a lányokat, őszintén. Sőt, igaz ez minden SM bandára. Alapvetően zseniális cég ez, a maga szörnyű módján is (nem mintha lenne jó cég, abban az értelemben, ahogy a kpop rajongók szeretnék, hogy legyen).  

Jó ég, minden dal... minden egyes dal remek, de a Feeling Good és Naughty (az a tánc!) valami mennyei. Rengeteg idő telt már el, de még mindig hatalmuk alatt állok. Kifinomultak, sötétek és kacérak mind a ketten, könyörtelenül. Nekem ez a minőség, amit keresek minden előadóban. Imádom, hogy az album mindenféle erőlködés nélkül kerít a hatalmába, csak finoman, és rettentő elegánsan - valóban, azt mondanám, egy veszélyes nő jut eszembe róla. 

Nem bántam meg a pénzt amit erre az albumra költöttem - zenei szempontból. Nemsoká közzé teszek még egy unboxing videót, ott majd láthattok egy kis kiakadást, de most még nem lőném le a poént. 


A dal: 10/10

A lemez: 10/10



Az hiszem ennyi lesz mára. (Ha érdekelne valamilyen visszatérés, írd csak meg bátran.) Nagyon kíváncsian várom a véleményeteket. (És elnézést mindenféle elgépelésért.)

Addig is, legyen szép napotok!

29 megjegyzés:

  1. Nem hiszem el hogy még vannak akik védik ezt az állatot!!! És te aki átélt szexuális zaklatást??? Rosszul vagyok tőled meg a hozzád hasonlóktól. MINDIG HINNI FOGOK AZ ÁLDOZATOKNAK MERT EZÉRT NEM MERNEK FELSZÓLALNI!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne haragudj, de szerintem félreértetted amit írtam. Nem védem Woojint.

      Törlés
  2. Szia :)

    Örülök, hogy visszatértél!! :) Nagyon hiányoltam a véleményeidet meg a fordításaidat, sajnálatos, ami veled történt és komolyan nem értem az embereket, hogy miért csinálnak ilyet. De újra itt vagy és ez a lényeg. :)

    Gfriend: Nem tudok olyan sok mindent mondani róluk és a zenéjükről, mindig is számomra olyan egysíkúak voltak néhány kivétellel (Navillera, Me gustas tu). Ennél a számnál nagyon látszódik, hogy a Big Hit-nél készült. A ruhák gyönyörűek benne, de a dal most se fogott meg.

    BLACKPINK: Már most érzem, hogy amit mondani foguk sok embernek nem fog tetszeni, de ez van. A lányok annyira amcsi kirakatbabák lettek, hogy az elképesztő. (nincs semmi bajom a lányokkal, de ez az igazság a sok amcsi mű rajongóval, mint a Bts-nél). Ez a szám olyan számomra mintha egy tini amerikai sitcom jelenet háttérzenéje lenne. Az albummal kapcsolatban teljesen egyetértünk. Hát nem tudom a rajongók biztos, hogy rongyosra hallgatják majd. Remélem, hogy egyszer a lányok kitudnak majd teljesülni zenei téren, de amig a YG-nál vannak nem hiszem, hogy ez megtörténik…….

    Stray Kids: Hát igen „Back Door” tetszik is meg nem is… Nem tudom abban teljesen egyetértek, hogy ez már kezd egysíkúvá válni, ha a Black Pinknek ezt állandóan felrójuk akkor már a Stray Kidsnél is lehetne. Nem ez lesz a kedvenc számom és albumom tőlük de hát majd meglátjuk legközelebb a fiuk mit hoznak. Tényleg elmehetnének már legalább egy féléves szabira, kiérdemelték a pihenést :D

    (Woojin: Köszönöm, hogy jobban elmagyaráztad a történéseket, igazság szerint Woojin soha nem volt szimpatikus, de attól még nem fogom egyből ilyen hírek után a „pokolra kívánni”. Én úgy vagyok vele, hogy először várni kell további információra és megerősítésekre majd utána ítélkezni. Ha igaz a hír akkor remélem a lány megkapja a kellő segítséget. Ha nem, igazából már mindegy is mert Woojin karrierje ígyis úgyis befelegzett.)

    Fromis_9: Nagyon kedvelem a lányokat és az eddigi zenéjüket, de most ez nem fogott meg. Énis azt érzem, hogy ez a 2020-as év felhozatala nem a legkiemelkedőbb, de persze vannak kivételek is.

    Ewerglow: Ha már kivételek akkor itt is van egy. Komolyan erről a visszatérésről a véleményem: IMÁDOM IMÁDOM és IMÁDOM! Komolyan nem csalódtam a lányokban ez a szám maga a tökély (a koreográfiában a lábas jelenetet én sem értem :D). A kedvenc újonc lánybandám lettek (mondjuk azok is voltak, de most még jobban :D) minden egyes visszatérésnél egyre jobbak. Kár, hogy nem nyertek ezzel a számmal és már szerintem nem is fognak, pedig megérdemelnék.

    ACE: Mint mindig megint oda tették magukat. Szeretem nagyon ezt a témát, a zene hangulatát és a videóklip koncepcióját. Az album nekem nagyon tetszik nem azt mondom, hogy a legeslegjobb az évben, de akkor is hozza számomra a színvonalat.

    Red Velvet: A Monster először nem tetszett kivéve a videóklipet de egyre jobban megszerettem a zenét is. Nagyon örülök, hogy Irene kapott esélyt, hogy jobban megmutassa mit tud és Seulgi mint mindig elképesztő. És a Naughty úristen imádom a koreográfiáját és a videóklipjét le a kalappal a lányok előtt. Komolyan az a tánc megérdemli a díjat a MAMA -nál.

    Szóval nagyon örülök, hogy újra itt vagy és leírtad a véleményedet. Kellemes hetet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Én köszönöm, hogy itt vagy, és elmondtad a véleményed. ❤

      GFriend: Én nagyon szeretem őket, és igazából ezzel a számmal sincs kifejezetten nagy problémám -csak az a refrén. :/ A koncepció egyébként tetszik. :)

      Blackpink: Ha tetszik az embereknek, ha nem, nyugodtan elmondhatod a véleményed. Egy részről egyet is értek veled, hogy őszinte legyek - pl. az amcsi kirakat dolgot is. A YG nagyon szeretné tényleg durván világszínpadra tolni a lányokat, ennek az eredménye pl. ez a lemez is. Ebben egyetértünk. A dal viszont tetszik, nekem nem igazán amerikai sorozatok jutnak eszembe róla, inkább régi kpop. Báááár, ha belegondolok, a kettő majdnem ugyanaz, tekintve hogy az amcsi zene befolyásolta a legjobban az akkori koreai piacot. LOL

      Stray Kids: Nincs baj a számmal, meg lehet szeretni, mert fülbemászó - és azt sem hiszem, hogy nagy változás várható, főleg mert egyre nagyobbat az eladások, meg a siker. Csak legalább pihennének egy kicsit! Igen, Woojin karrierjének kb. befellegzett, ha bűnös, ha ártatlan.

      Fromis_9: Ó, tényleg? :( Szomorúan hallom, én egész nap ezt a dalt tolom. :D Jaj, nagyon-nagyon szeretem - bár elsőre baromi unalmasnak tűnt. :D Na majd legközelebb! :))

      Everglow: HIHETETLEN, hogy nem nyertek. Ezzel a visszatéréssel kapcsolatban MINDEN tökéletes volt, ÓTEJÓÉG!

      ACE: Itt az albumnak adni fogok egy újabb esélyt, hátha csak azért nem fogott meg, mert nem volt elég ideje leülepedni.

      Red Velvet: Én is rettentően örülök, hogy Irene megmutathatta, hogy nem, nem csak egy csinos arc, de gyönyörű hangszíne van, és tánc terén is tartja a szintet. Seulgi pedig a szívem csücske, imádom. A MAMA díjat pedig adjuk át ketten. :D Megérdemlik! :D


      Még egyszer: köszönöm szépen, hogy itt jártál, és elmondtad a véleményed! Szép hetet Neked! ❤

      Törlés
  3. Senki se kiváncsi a szar véleményedre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, akkor én vajon miért léptem fel ide heteken keresztül napi szinten, hogy lássam van-e új poszt? Egy senki lennék!? Na most nagyon összezavartál.:o

      Törlés
    2. Névtelen: Köszönöm, hogy szóltál! Most már ezt is tudom.

      Elo: Nagyon aranyos vagy! ❤

      Törlés
  4. Inkább maradj a fordításnál. Abban nem vagy annyira látványosan borzalmas mint a blogolásban. Undorító ahogy egy predatort védesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Leírta a véleményét, a saját nézőpontjából. Ami mindenkinek más.
      Én sem értek egyet vele, de majd tudom ezt közölni normálisan is, nem egyből undokoskodni.

      Törlés
    2. Nem értem. Tényleg nem értem, hogy honnan szedi minden második ember, hogy védem Woojint. Én csak leírtam amit jelenleg tudok az ügyről, és ezek alapján nem mondhatom ki, hogy bűnös. De azt sem mondhatom, hogy ártatlan. Ha valamilyen tény felett elsiklottam, akkor tessék szólni, vagy kijavítani - nem bújom a lapokat napi huszonnégy órában, akár új dolgok is kiderülhettek azóta. Lehet, hogy te másképp értelmezed a védekezését - ami teljesen jogos. Nekem egész természetesnek tűnt, de KIZÁRÓLAG magánszemélyként. Nem értem... komolyan nem értem, hogy HOL, és MIVEL védtem meg Woojint. És azt sem, miért kell lehozni az életről már az első bejegyzésemnél. Kérik sokan, hogy reagáljak a témára (meg sok egyébre), aztán meg baj ha reagálok rá. :D Imádom. :D

      Ha valami probléma van, tessék mondani, higgyétek el, megértem.

      Sue Black: Esküszöm, lassan már válaszolni se éri meg, ha valaki* ilyen stílusban kommentel. (De akkor meg te vagy a szemét. :')) *Mármint, mármint a névtelenekre gondolok, nem rád. :D

      Törlés
  5. Szia, örülök, hogy visszatértél! Ijesztő, hogy vannak emberek, akik tényleg azzal töltik az idejüket, hogy mások sokévnyi munkáját tegyék tönkre. Mármint mi lehet a fejükben? Unatkoznak és feltörnek egy blogot, mert a blogger véleménye nem egyezik az övékkel? Vagy mi?

    Gfriend: vicces, de komolyan mondom nekem is az volt a dallal a legnagyobb bajom, hogy meghallgattam, egész jó volt, de aztán mégsem tudom visszaidézni egy hangot sem. És ezt játszottuk sokáig, mert tudtam, hogy amúgy tetszik, csak már nem emlékeztem, hogy miért is pontosan. Mára már összebarátkoztunk, de tényleg elgondolkoztam az elején, hogy velem van-e a baj.:))) Az irány remélem megmarad.

    Blackpink: jaj, hogy én mennyire örültem ennek a dalnak. Tényleg nem különösebben kiemelkedő, de olyan jó volt egy picit másabb stílust hallani tőlük, és első hallgatásra megszerettem. Én az albummal is elégedett vagyok, azóta is hallgatom a számokat, talán a Crazy Over You az, amihez kell egy bizonyos hangulatom legyen, mert néha nekem kicsit sok.
    A Jennie-t érő utálkozás pedig nevetséges. Ez a cancel culture sokak számára csak egy lehetőség/eszköz arra, hogy gyűlölködjenek és kritizáljanak.

    Stray Kids: igazság szerint nekem a Back Door jobban tetszik a God's menunél, és nagyon örülök, hogy növekedik a népszerűségük és nyerhettek is végre. Nálam is B me vitte a prímet, de a többit is szívesen meghallgatom, és szeretem őket, mint mindig. Azonban ettől függetlenül azt hiszem én is várnék egy kis megújulást. A dalok sikere után nem biztos, hogy ez mostanában fog megtörténni... Amennyire örülök, amikor látom, hogy visszatérnek, de valószínűleg annyira is tenne jót nekik egy kicsit hosszabb előkészületi idő zene szempontjából és pihenés a saját jólétük szempontjából.
    A Woojinos dolog kapcsán meg végre valaki, akivel egyezik a véleményünk! Mármint pontosabban az, hogy nem is igazán lehet az eset kapcsán véleményünk.

    Everglow: lehet ha itt lenne az ideje kicsit jobban felfedeznem őket. Szerintem kivétel nélkül szeretem minden promós dalukat, most épp a La Di Dat (annyira jó), nem értem miért felejtkezem meg róluk mindig. Ezt orvosolnom kell :D

    Red Velvet: tetszett első hallásra a Monster, hallgatom rendszeresen a Naughtyval együtt. Kicsit elütött az abban az időszakban megjelent daloktól, szóval üdítőek voltak. Láttam én is, hogy sok negatív kritika érte a dalt, amit nem is nagyon értettem. Azt is olvastam, hogy sokak szerint az időzítés volt rossz, mert túlságosan sötét hangulatú mi meg ott voltunk a nyár kellős közepén, amikor az emberek sokkal inkább vidám, egyszerűbb, pörgősebb dalokra számítanak. (ami belőlem pont az ellenkezőjét váltotta ki, kicsi színt hoztak a palettára). És mint mindenki más, én is örvendtem annak, hogy többet kaptunk Irene-ből. Kifejezetten tetszik a hangszíne, olyan részei voltak, ahol megmutathatta, hogy mit tud. A leszbikus alaphangról annyit, hogy simán ott lehet, nincs vele semmi baj, de az emberek igen nagy hangsúlyt fektettek rá, pedig egyértelműen nem ez a legfontosabb része a dalnak és klippnek.

    Remélem többet nem akadályoz meg semmi, hogy megoszd velünk a véleményed, szép hetet!




    VálaszTörlés
  6. Úristen, én hülye nem láttam, hogy van új bejegyzésed. De nagyon örülök neki, igazából azt hittem már vissza sem térsz, mert teljesen jogos lett volna azután ami történt, de örülök, hogy ilyen erős vagy és nem hagyod, hogy ilyesmi teljesen "megbénítson". Imádom a blogod és remélem még sokáig folytatni fogod!
    Na de a cb-k, őszintén szólva én is úgy vettem észre mintha a zenei felhozatal az idei évben kicsit gyengébb lennne, de szerencsére én ezt nem érzékeltem annyira mint te.

    BLACKPINK:Én kimondhatatlanul örülök ennek a visszatérésnek! Már az első másodpercekben éreztem, hogy na, ez a dal most más. Kb minden részét imádom a dalnak, és nagyobb kivetnivalót nem is találok benne. Ahogy te is mondod, szerintem sem valami abszolút mestermű, de nekem a BP már ez is jó (ez most így leírva rosszabbul néz ki mint gondoltam lol). Teljesen érzem a keserédes hangulatot a dalban, valamint ugye nosztalgikusnak is hat, amit imádok. Ami a videót illeti, szép-szép, néhol mondhatni ötletes is, de ugye semmi egetrengető, ettől függetlenül örömmel nézem. Az albumot én inkább nem is nagyon tárgyalnám. Léteznek ettől 1000x jobb albumok, de nekem ez is nagyon bejön. 4 év után végre kaptunk egy olyan albumot ahol végre nem minden dal egy kaptafa (vagyis, nem egészen). A kedvenceim a Lovesick Girls, a Love to Hate Me és a Crazy Over You, a többi is tetszik, csak biztos nem lesznek kedvencek. Valamint azt hittem csak engem zavar az angol nyelv dominanciája. Ugye nem kell félreérteni, semmi bajom az angollal, ha másért nem is, már azért megszerettem mert annyit tanultam már, de ez egy KPOP banda KPOP albumja,és én imádom a koreai nyelv hangzását, akkor miért nem lehetett eleve koreaiul megírni mindet? (kivéve az Ice Cream és Bet You Wanna dalokat). Azt kifejezetten sajnálom, hogy a nézettségek ennyire mutatják, hogy egyeseknek nem jön be a promós dal, nekem persze személyesen nem számítanak a nézettségek, de ugye a cégnek és a lányoknak nyilván ad egy bizonyos visszajelzést.

    STRAY KIDS:A banda zenei életét tárgyaló részzel teljesen egyetértek, de furcsamód, nekem nagyon bejön ez a dal. Én komolyan nem tudom mi van velem ebben az évben, olyan furcsa megnyilvánulásaim vannak, de véletlenül hallottam a dalt (playlist) és megtetszett. Nem azt mondom, hogy más mint a többi, mert igazából nem, csak valamiért most rá vagyok kattanva (ez persze lehet 1 hónap után már nem lesz így). Ennek ellénere sajnos azt kell mondanom, hogy én teljesen eltávolodtam a bandától. Tehát az albumokat nem hallgattam meg (nem is tudom mióta) de egyszerűen nem akarok csalódni, nem keltik fel az érdeklődésemet eléggé. Persze mindig van remény azért.

    VálaszTörlés
  7. EVERGLOW:Csak annyit mondok, hogy imádom ezt a dalt, a kedvencem tőlük, és nekem az egyik legjobb az évben (eddig). Számomra semmi kivetnivaló nincs benne, és az album is teljesen az ízlésemhez illő.

    RED VELVET: Ugyanazt gondoltam mint te. Volt néhány hang a dalban ahol mintha már szinte hallottam volna, hogy énekelné Wendy vagy Joy azt a részt, tehát szerintem csak a szerncsétlen véletlen miatt kaptuk ezt a mesteri duót. Ha valaki a Monster c. dalra azt mondja, hogy unalmas akkor csak azt tudom mondani, hogy az igényei kielégíthetetlenek. Imádom a dalt, imádom, hogy agresszív, de gyengéd, vannak részek ahol a hideg is kiráz. A Naughty is nagy kedvenc, bár kicsit tovább tartott megszeretnem. Az album is hihetetlenül jó, személyes kedvenceim a Diamond és a Jelly, de Feel Good-ot is sokszor hallgatom még most is.

    Bocsánat ha vakamit elgépeltem, vagy ha valami nem egészen érhető, de sietve írtam az egészet lol.
    Ismét jó volt olvasni a bejegyzést, köszönöm, hogy visszatértél!��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nagyon örülök, hogy eljöttél, és elmondat a véleményed. :)

      Örülök, hogy te nem érezted olyan nagyon a minőségi "gyengülést", mint én, maradjon is ez így! :)

      Blackpink: Jaj, örülök hogy te is szereted ezt a visszatérést! :) Ahogy annak is, hogy kedveled az albumot. Sajnos igen... még ha nekünk jobban be is jön ez az oldal, a cég számára visszajeznés lesz a nézettség, ez biztos. :/

      Stray Kids: A dallal nagy bajom nincs, a refrén kivételével kókielégítőek a részek, elég fülbemászó is, csak picit unalmasnak tartom. Próbálkoztam, de nem is tudom, tényleg... csak annyit tudok mondani, hogy unalmas. :( Annak örülök, hogy megtalálták a helyüket az iparban, és nem is mindenki lehet kaméleon, de egy stíluson belül is lehet alkotni sokféle dalt sztem. Ezt picit hiányolom. :/ De valóban, nem rossz ez a dal sem, ezt elismerem. :) (Hűűű mintha valami nagy elismerés lenne ez. Kinek érzem magam? :D)

      Everglow: Egyetértünk!

      Red Velvet: Itt is totálisan egyetértünk. :D

      Ugyan, egyáltalán nincs miért bocsánatot kérned, és nem is gépeltél el semmit. :D

      Nagyon hálás vagyok, amiért leírtad mit gondolsz a visszatérésekről, mindig élvezet olvasni őket. :) <3 Szép hetet neked!

      Törlés
  8. Ásdd el magad jó mélyre. Undorító vagy.

    VálaszTörlés
  9. Hogy nem szégyelled magad ilyeneket leírni! Bár maradtál volna inkább kussban meg feltörve!

    VálaszTörlés
  10. Névtelen hogy lehet azt kívánni hogy valaki munkáját tegyék tönkre , ez nagy gonoságra val . Kicsit néz magadba és gondolkoz el , hogy te mit szolnál ha neked ilyeneket írnának.
    Kedves manami ne törődj az ilyen gonosz komentkel . (Csak ki akaraknak tűnni, gondolóm másba nem tudnak érvényesülni!)
    Az a fontos hogy te élvezd ,szerezd amit csinálsz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a kedvességed, mindig nagyon jól esnek az ilyen szavak. :) <3

      Törlés
  11. Szia, most már a véleményemmel vagyok itt! :)
    Amúgy igazad van a válaszolással kapcsolatban, hisz a legtöbbször feleslegesen töri az ember magát. :/
    Sajnos a zenei minőséget ugyanígy érzékelem én is... S én is reménykedtem benne, hogy egyedül vagyok, na de legalább akkor nem velem van a baj. Pont az elmúlt hónapban mentem végig az összes ezévi visszatérésen, s hiába hallgattam meg legalább kétszáz (!) dalt, hogy hátha később elvarázsol, tíznél több nem járt sikerrel.
    GFRIEND: Nagyon régóta vágytam már egy ilyen dalra, de nem hittem volna, hogy pont tőlük kapom meg. Nem mintha bánnám, meglepően jól áll nekik ez a koncepció, s drága Umji is végre ragyog. A tánc, jaj. :D Most megint elnevettem magam. Mondjuk szép teljesítmény, hogy ők ezt magabiztosan teszik, én vagy vihognék vagy elbújnék, ha így kellene mozognom. :) Az album is hozta a szokásos minőséget, bár én az előzőt egy fokkal jobban szeretem.
    BLACKPINK: Te jó ég, csak nem egy refrént hallok? Borzasztóan örülök, hogy végre eljutottunk idáig is. (s hátha más bandáknak is menni fog ez) A dal nem forradalmian új, de élvezetes, én szívesen hallgatom, pláne Jennie hangja miatt. A botrányt inkább nem is reagálom le hosszan, annyira nevetségesek az emberek, s igazán igazságtalan, dühítő a kettős mérce. Kicsit meglepett ugyan, de engem nem zavart az angol nyelv nagy mértékű használata. A számok viszont nem igazán varázsoltak el - néha a fejemben rekednek egyes részletek, de ha bekapcsolom őket a felénél mindet elunom. Talán később is megpróbálkozom ezzel, hátha sikerrel járok.
    EVERGLOW: Te. Jó. Ég. Mit mondhatnék? Íme, egy tökéletes dal, ami még retro is. (vagy pont ezért az haha) Lassan az én kedvenceim közé is fellépnek a lányok, ha így folytatják, az biztos. Egyedül a Good Boyt nem szeretem, valahogy kicsit túl sok nekem az állandó susogás. Ami viszont teljesen jó értelemben meglepett az a cég hozzáállása - a rajongók panaszkodtak a szövegfelosztás miatt - változtatattak, a hasonló stílusuk miatt - hallgattak rájuk. Nem sok helyen láttam ezt, ilyen gyorsan (egy visszatérés) pedig sehol. Dicséretes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. IRENE & SEULGI: Ez a visszatérés nem kicsit volt váratlan, de nem bánom. Én ugyan jobban örültem volna egy Yeri-Joy vagy Yeri-Irene felállásnak, de azzal sincs bajom, hogy ez így alakult. Furi, én teljes mértékben kihallom a leszbikus alaphangot a dalból, bár ugye ez egyéni. A számról nem tudok sokat mondani, azon kívül hogy zseniális. Mostanában a Naughty többet megy nálam, de nem tudom elképzelni, hogy valaha ne hallgassam. Az album viszont igazán nem fogott meg. A Feeling Good tetszik, de magamtól nem sokszor kapcsolom be.
      STRAY KIDS: Érdekes, mert a srácok két dolgot is megtestesítenek, amit alapvetően nem igazán kedvelek - ez pedig az (ennyire) erőteljes rap és ,,zajos" alap. Ezért is csodálkozom azon, hogy hogyan tudtam őket ennyire megszeretni. Mindenesetre hiába kedvelem ezt a dalt, (meglepetésszerűen az első hallgatás óta, nem úgy mint az előző szám esetében) nagyon aggódom, hogy a fiúk lassan kiégnek zeneileg. Szerintem is ideje lenne egy picit pihenniük, s apránként újítaniuk. Nem kellene mindenen változtatni, de lassan csak újracsomagolják az eddigi zenéiket. Ez még belefért nekem, de a következő alkalommal nem szeretnék csalódni. Az Any egy tipikus rap dal, amihez kell egy fajta hangulat, de azért el vagyok vele, az Ex szerintem nagyon szép, de azért olyan sokszor nem tudom egymás után meghallgatni, na meg a Wow-ban van a második perc után egy rész, ami annyira istenien hangzik, hogy bevallom, most is szokatom rá magam. :D A B Me viszont... Instant szerelem. Örülnék még, ha kapnánk ilyen darabokat.
      Woojin ügyével kapcsolatban annyit tudok mondani, hogy ha ártatlan, ha nem, én már gondolat szintjén is elengedtem a kezét. Ha valaki nem veszi komolyan a szexuális zaklatás, (vádját) az elfogadhatatlan számomra. A ,,bizonyítékok" alapján tényleg állnak mellette is dolgok, s igazából tényleg jobb hír lenne, ha kiderül, hogy ártatlan, de kétlem hogy a rajongók azután is mellette maradnának. S nem gyűlöletet akarok szítani, de megérteném őket.
      FROMIS_9, A.C.E: Ezek most sajnos nem jötték be igazán. :/ Kellemes dalok viszont, ezért remélem később magukkal ragadnak.
      Kellemes hétvégét, Manami! :)

      Törlés
    2. Szia! Örülök, hogy itt jártál, és elmondtad a véleményed! :)

      Gfriend: Tudtam, hogy elfelejtettem valamit! Umji! VÉGRE, VÉGRE ő is, ahogy te is mondtad, ragyog. :3

      Blackpink: ÁMEN! Úgy legyen, minden másik együttesnek is ajánlom ezt a forradalmi újítást, amit a legtöbben refrén néven ismernek. :D Örülök, hogy téged nem zavart a az angol nyelv. Alapvetően engem se zavart volna, csak nem tudom miféle marketinges megfontolásból dogbak piacra egy háromnegyed részben angol lemezt, Koreában. :D De na, jól csinálták, több mint egy millió elkelt belőle, ha jól láttam. (Hű!)

      Everglow: Itt... itt nincs mit hozzáfűznöm. Zseniális a dal, egyszerűen pompás! És igazad van, remekül reagáltak. Legutoljára a Mamamoo esetében láttam ilyet,a Decalcomanie klipjének kapcsán. Rettentő dicséretes.

      A legtöbb dologgal teljesen egyetértek, amit írtál! Woojinnal kapcsolatban is, szinte mindennel. Úgy tűnik, nagyon félrevezető lehetett amit írtam. Alapjáraton egyetértek veled. Egy részem megérti ugyan, hogy mint koreai fiatal, miért reagált úgy ahogy, mégis, főleg mint idol, borzasztó lépés volt ez. Érthető a hozzáállásod teljesen. Nem kedvelem a srácot, elég valószínű, hogy nem is fogom soha, és igen, szörnyen reagálta le a helyzetet.

      A szememben egyrészt "könnyítő" körülmény, hogy a koreai sztárok körül (meg úgy kb. minden sztár körül) kb. naponta bukkannak fel ilyen vádak, ami megnehezíti az egész komolyan vételét + most is, az első lány se tudja hogy akkor Woojinról van szó, vagy mégsem, a többiekről meg kiderült hogy hazudtak (és számomra ez a legdühítőbb az egészben... fel nem foghatom, hogy lehet ilyen dologról hazudozni! Véleményem szerint, akik nem veszik komolyan a vádakat, pont ilyen esetekkel példálóznak... Jó ég, elmondhatatlanul, iszonyatosan feldühítenek az ilyen esetek.) Másrészt, pont ugyanez az, ami "nehezítő" körülmény, mert tanulhatott volna abból a rengeteg esetből, ami korábban lezajlott már, főleg most, a BURNING SUN eset után, ami felzaklatta az egész országot. De sajnos Koreában... ez nem akkora ügy. Ez csúnyán hangzik, de van még miben fejlődniük, nem hiába vonul fel annyi nő mostanában. :/ Tényleg, ha a SKZ nem rendelkezne hatalmas rajongótáborral a tengerentúlon, ennek a botránynak kb. semmilyen visszhangja nem lenne... (Ami szomorú.) De az az, ami miatt sajnos megértem, miért reagálhatott úgy, ahogy, olyan 50 évvel korábban nálunk se lett volna teljesen más. :/ (Ettől még nem lesz jobb a helyzet, ez a visszamaradott társadalmi helyzet csak Woojin (abban az esetben ha ártatlan) gondolkodását magyarázza, de helyessé nem teszi persze.)

      Nem mondom hogy bűnös, nem mondom hogy ártatlan, és valószínűleg nem is tudjuk meg soha a választ. Kivéve, ha az első hölgy elmondja hol, és mikor történt az eset, amit erősen kétlek, hogy megtenne. (Ami valahol érthető, még akkor is, ha pl. a felvételeken az arcát el lehetne homályosítani. Innentől pedig mindenki maga dönt, hogy támogatja-e vagy sem. Bár nem volt talán egyértelmű, én nem fogom.

      Azt én is teljes mértékben megértem, ha felháborodtak az emberek, helyén is van. Az is oké, ha felháborítónak tartják, hogy nem veszi komolyan a vádakat. Jogos, és teljesen érthető. Én egyedül azt nem értem, miért kell minden ilyen esetnek átlendülnie a masszív gyűlöletbe. (És ez természetesen nem rád vonatkozik!) A legnagyobb büntetés egy idolnak, aki mindenki figyelméből él, ha senki sem figyel rá. Inkább ehhez folyamodjunk, mint kergessük pl. öngyilkosságba. Ezt szerettem csak volna elmondani a bejegyzésben, de a reakciókat látva nagyon nem jött át. :/ (Megint, nem rád vonatkozik. :D)

      Még egyszer köszönöm, hogy itt jártál, a véleményednek pedig még sokkal jobban örültem! Szép hetet!<33

      Törlés
  12. Válaszok
    1. Gratulálok, ehhez a kommenthez biztos hogy nagyon meg kellett erőltetned magad, ráadásul még az empátiakézséged is az egekben van. Ezek után csak arra tudok következtetni, te is mindig arra vágysz hogy valaki anyázzon téged.

      Manami, most nincs időm véleményt írni, de annyira kiakadok ezeken a kommenteken, hogy muszáj volt válaszolnom. :) Legyen tartalmas heted!

      Törlés
  13. Szia!
    Nagyon sajnálom, ami történt, igazából képtelen vagyok felfogni, hogy ez másoknak miért jó... Ha nem tetszik, amit valaki csinál, nem kell nézegetni, senki sem tolja az arcába szerintem a blogodat, hogy ennyire kiakadjon tőle, hogy már csak a puszta létezését se bírja elviselni. Na mindegy, remélem visszakapja még az élettől, vagy legalábbis magába száll, ha kicsit idősebb lesz (mert kétlem, hogy egy felnőtt ember ilyenre pazarolná az idejét, vagy ha mégis, akkor mentálisan még ő sem felnőtt)

    Na akkor kezdjük is :D

    Blackpink: Nem estem hasra tőle, de az előzőekhez képest határozott fejlődés! Összetettem a két kezem, mikor meghallgattam, és hálát adtam, hogy végre valami emészthetővel álltak elő, mint az eddigiek, amiket ha hajalandó is voltam egynél többször meghallgatni, egy hét után meguntam. Azért a YG kreativitásától még mindig ráz a röhögés, hogy az albumnak a The Album nevet adták xD Hát igen, amikor szinte csak single dalokból és -még erőteljes túlzással is alig nevezhető- minialumokkal van tele egy együttes, akkor egy ilyet -pláne négy év után- már csak AZ albumnak lehe nevezni, nem EGY albumnak a sok közül xD sajnálom, de ez tényleg nevetséges :D
    Jennie botrányán még én is felhúztam a szemöldököm. Oké, megértem, hogy mi alapján robbant ki z egész, és egyet is értenék, ha éppen egy hangyányi szexualitást láttam volna a jelenetekben. De mivel nem volt, és Jennie tényleg csak annyit csinált, hogy azt a ruhét viselte, hogy tisztán látszódjon, hogy ő most nővér szerepben van, így nem igazán értem, miért kellett ennyire felfújni. Minden vágyam a nők elismerése és egyenlősége, de tényleg, de ez azért szerintem már kicsit túlzás.

    Stray Kids: szeretem a dalt, napi szinten hallgatom, de már nem okozott akkora meglepetést. Nem hiszem, hogy ez igazából negatív vélemény lenne, mert tetszik, csak... na érted, nem volt az a húúúú. :D

    Woojinról pedig csak annyit, hogy én eddig sem igazán támogattam, mint szólóst, és ezután sem fogom. Nem ismerjük teljesen a részleteket, őszintén szólva nem is vagyok rájuk annyira kíváncsi, nekem nem tetszik ez az egész dolog, meg ahogy egyáltalán válaszolt a vádakra. Bevallom, a megérzésemre hallgatok ebben a dologban, és úgy érzem, nem szeretném támogatni, és teljesen figyelmen kívül is hagyom.

    Everglow: szerelem első hallásra, nem is kell ezt tovább ragozni :D Eddig még sosem okoztak csalódást nekem a lányok, egyszerűen hűha <3

    A.C.E: I-M-Á-D-O-M. Köszönöm szépen, könnybe lábadtak a szemeim a gyönyörtől, még mindig képtelen vagyok szavakkal kifejezni az imádatom :D

    Irene & Seulgi: Atyaég, szégyellem bevallani, hogy mennyi ideig függtem az albumon. Tudtam, hogy nagyot fog ütni, hisz duh, Red Velvet, de úristen. Nem, nem is akarom megtudni, hogy hányszor hallgattam meg az összes számot egyhuzamban, szünetek nélkül, tulajdonképpen ezzel keltem és feküdtem. A sírás kerülget, hogy még mindig nem tudtam beszerezni az albumot, mert ez egy csoda, amit bekeretezve kéne a Louvre-ban kiállítani. És ilyen dícséretet ritkán mondok xD A klipek pedig- te jó ég. Hadd ne folytassam, sosem érnénk a végére xD

    Érdekelne a véleményed még pár visszatérésről: NCT U - Make a wish (meg úgy kompletten az NCT 2020-vel kapcsolatban, bár van egy sejtésem, hogy erről a kérésem nélül is írtál volna a közeljövőben :D), The Boyz - The stealer (eddig is szerettem őket, nem is kicsit, de- úristen <33), Itzy - Not Shy, Taemin - Criminal (!!!), Sanha&Moonbin - Bad idea, Kard - Gunshot, Ateez - Inception és Thanxx, Jessi - Nunu nana, és most hirtelen ennyi jutott eszembe :D

    Köszönöm hogy visszatértél, a rosszindulatú kommentekkel pedig ne foglalkozz, majd csak megértik egyszer a "vélemény" fogalmát :D
    Szép napot <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ne haragudj, hogy ilyen későn válaszolok, elég nagy felfordulás most az élet. :/

      BP: Jaj ne is említsd ezt a nevet, meghalok. AZ ALBUM... hát ezen sokat gondolkodhattak! (Amúgy akkor is felröhögtem a megjegyzéseden, és most a válasz írása közben is. Nem lehet EGY a sok közül. :'D) Szerencsétlen Jenniet már akkor is kritizálják, ha levegőt vesz, meg se lepődök... :D

      Stray Kids: Nekem sincs bajom a dallal egyébként, de nem igazán hallgatom. Mikor véletlenül elindul (listán, vagy valami), meghallgatom, de amúgy nem keresek rá soha. :/

      Woojin: megértem, mit érzel, és ez rendben is van. Visszaolvasva már látom, hogy nem tudtam kifejezni amit szerettem volna mondani, és egyáltalánb nem az jött át, amit hangsúlyozni szerettem volna. Én sem támogatom a srácot, már a bandából való kilépése sem rázott meg (ahogy azt anno írtam is). Egyedül azt nem szeretem, hogy ilyenkor átesnek az emberek a ló túloldalára, és szimpla gyűlölettel felelnek mindenre. Akkor is, ha egy névtelen vád érkezik, amit aztán kb. vissza is vonnak (ezt ne értsd félre, nem vesz el semmit a felvetett helyzet súlyosságából). Egy visszamaradott társadalomban, nem ért meglepetésként az, hogy ilyen ostobán reagált a srác. De ettől még nem állok mellette. Valami ilyesmit akartam mondani. Vagy már magam sem tudom talán. (De már látom, hogy kb. úgy jött le sokaknak, mintha őt védemém, holott görcsösen igyekeztem, hogy pártatlan maradjak. :'D)

      Everglow: tökéletes ahogy van. :D

      ACE: Szintén!

      RV: Először kicsit féltem ettől a duótól, mert hát nem voltam biztos benne, Irene hogyan fog teljesíteni. Tudom, hogy tehetséges lány, de ugye a cég egy bizonyos szerepben tartja. Ennek ellenére rettentő pozitívan csalódtam benne, még élők alatt is! A lányok hangszíne egszerűen remek, együtt is szinte helyettesítik az egész együttest...! jaj fel kéne végre tennem az albumról a videómat. :D

      A következő összegzőben igyekszem majd írni róluk, köszönöm, hogy megemlítetted őket. :) <3

      Még egyszer: nagyon sajnálom, hogy ennyire későn válaszoltam, de... munkát váltok, és úgy tűnik, hogy egyik borzasztó állásból a másikba kerülök. :'D Levegőt venni sincs kb. időm. :/ De azért igyekezni fogok.

      Köszönöm szépen a véleményed, élmény volt!

      Törlés
  14. Elképesztően örülök, hogy visszatértél és olvashatom a véleményed. El se tudod képzelni milyen izgatottsággal látok neki megírni az saját véleményemet.
    Gfriend: elképesztően csodálom ezeket a lányokat, valahogy mégsem lettem rajongónak, hogy őszinte legyek még a közelébe se vagyok, hogy rajongónak mondhassam magam, mégis - talán mióta olvasom a blogot - igyekszem több figyelmet fordítani rájuk (és még sok más bandára). Fogalmam sincs mit gondoljak erről a számról. A refrén nagyon tetszik, meg még egy egy rész, de nem tudnám azt mondani, hogy igen ezt a számot szeretem. És az albumról is ezt tudom elmondani, nincs olyan szám amit kedvencemnek mondanám, de egyértelműen jó számok
    Blackpink: Nagyon tetszik ez a szám, tényleg. Szerintem nagyon jól is áll a lányoknak, egyben van. Szerintem szinte mindent megkaptam a rajongók amiért annyit panaszkodtak. Az albumot még nem sikerült meghallgatom, de kíváncsi vagyok, főleg a véleményed után. Általában ami neked annyira nem, az nekem annál inkább tetszik😆.
    Stray Kids: egyetértek veled, de mégsem. Én nagyon szeretem a Back Doort a megjelenés óta, bár őszintén én rosszabbra számítottam, mikor az előzetesek kijöttek, de az egyik kedvencem lett. Igen, teljesen igaz, jöhetne valami nagyobb változás (mondjuk egy jó kis refrén, már nekem is nagyon hiányzik) és igen elég lenne két visszatérés. Mindezek ellenére nagyon élvezem az egész albumot, sajnálom, hogy neked nem jön be. Mondanám, hogy a következő biztos jobb lesz, de mivel, ahogy mondtad is, úgy tűnik sokaknak bejön, nem most fognak kockáztatni, főleg, hogy most kezdenek talán igazán befutni.
    Fromis_9: Fülbemászó és energikus, a refrén (!) pedig mindent söpör. Egyetlen dolog van ami miatt, kicsit nehezebb volt megszeretnem, mégpedig a refrén nagyon magas, ami persze a lányoknak nem okoz gondot, nekem viszont kicsit, bocsánat a szóért, sipítozós, persze saját vélemény. Az albumról szólva, lehet lenne szám ami tetszene erről az albumról, de nem hiszem, hogy újra meghallgatnám.
    Everglow: ELKÉPESZTŐ. Most komolyan az egyik legjobb dal az évben. Pörgős, fülbemászó, van refrén, és mindez remekül egyben van. Amit te is mondtál Mia magas hangja kár hogy el lett vágva, hosszra és magasságban is mehetett volna, mind tudjuk,meg tudta volna csinálni . A retro mellet a vogue tánc stílus, ami nagy népszerűséget élvez a különböző bandáknál. Mondjuk meglepett, hogy náluk is látom egy ilyen számnál, de jól áll nekik. Az albummal pont úgy vagyok mint a Gfriendnél is.
    A.C.E: Nagyon szeretem ezeket a srácokat, elképesztő hangú adósságaik vannak, csak meg kell hallgatni néhány feldolgozásukat, elképesztő. Én is az Under Cover óta követem őket, bár hallottam már előtte is számaikat, pl. a Cactus-t amit szeretek, amíg meg nem szólal benne az a szörnyű gép hang, nem tudom megszokni. A Favorite Boys az elején mondjuk nekem annyira nem tetszett mint a Savage vagy az Undercover amik első hallásra kedvenceim lettek, de mostanra már ezt is nagyon szeretem. A MV-k mindig is mérészek voltak, mindig meglep, de őszintén lenyűgözőek. Nincs semmi, amibe bele lehetne kötni. Az album a promós számon és a Cloveren kívül nem fogott meg sajna.
    Red Velvet I&S: Érdekes felvetés, de elég reális. Nagy veszteség volt Wendy, szerencsétlen egy baleset, pont a Psyho promotálása alatt, ami mondjuk ennek ellenére az egyik legnépszerűbb RV dal lett. Simán igazad lehet, mindettől független ez a két lány is kihozta ebből a számból a legjobbat. Pontosabban az egész albumból. Nagyon jó hallgatni, sötét ahol sötétnek kell lennie, sexy ahol annak kell lennie, játékos ahol játékosnak kell lennie.

    Mégegyszer nagyon örülök, hogy visszatértél, alig várom az új bejegyzést, még persze az Unboxing videót! ^_^




    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ne haragudj, hogy ilyen későn válaszolok, elég nagy felfordulás most az élet. :/

      GF: Tényleg a refrén része tetszik? Micsoda döbbenet, nem sokszor hallottam még ilyet. Nagyon örülök! :) Hmm, nem baj, majd legközelebb. :))

      BP: Tényleg ennyire különbözik a véleményünk? :D Amúgy ez nem is rossz, legalább tudod, hogy mire számíts, mikor meghallgatsz egy-egy dalt. :D Örülök, hogy tetszett a visszatérés, szerintem is szinte mindent megadtak a lányok, amit tudtak. :)

      Stray Kids: Magával a dallal nekem sincs igazán nagy bajom, de valahogy... nem is tudom. Magamtól nem keresek rá, nem fog meg, vagy valami hasonló. A bejegyzés óta sem. :/ A következő album biztosan jobban fog tetszeni (remélem legalábbis)! :) Nagyon szeretem a fiúkat, de most mr tényleg jó lenne, ha pihennének egy kicsit. Halványan "laposodni" érzem a dalaikat, bizonyos értelemben "egyformának". Ezzel nem KELL, hogy bárkinek baja legyen, egyáltalán. :))

      Fromis9: Hmm, most hogy mondod, tényleg magasnak tűnik. Viszont eddig nem is vettem észre, annyira tetszett a dal. :D Nekem még mindig az életem ez a szám, több héttel később is, egyszerűen IMÁDOM. :D

      Everglow: teljesen egyetértek a véleményeddel! Ó, és örülök, hogy te is észrevetted Mia hangjának megvágását. Nem tudom mi lehet az oka, picit mintha... ürességet hagyna maga után a hiánya. :/

      Ace: Jaj, még mindig megdöbbent ez a dal. Nem tudom megszokni - úgy értem ezt, mindig meglep, mindig kicsit újnak érződik. :) A klipet pedig ezerszer képes vagyok megnézni, nagyon tetszik. :D

      Red Velvet: Nekem az év egyik legjobb megjelenése. A koncepciót, a dalokat, az üzenetet, az elődást tekintve is. Valami olyasmit érzek vele kapcsolatban, mint a múlt évben kapott Taemin visszatérés alkalmával. Olyan... kerek egész. :D

      Még egyszer: nagyon sajnálom, hogy ennyire későn válaszoltam, de... munkát váltok, és úgy tűnik, hogy egyik borzasztó állásból a másikba kerülök. :'D Levegőt venni sincs kb. időm. :/ De azért igyekezni fogok.

      Köszönöm szépen a véleményed, nagyon szerettem olvasni, mint mindig. :) <3

      Törlés
    2. Hidd el már az nagy dolog, hogy egyáltalán válaszolsz, itt szerintem mindenki hálás neked. Egyébként meg megértem, most mindenhol felfordulás van

      Törlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...