컴백 시간! 써드아이 | 에이비식스 | 화사 | 위클리 | WayV



Sziasztok! :) Egy picit késve ugyan, de íme, itt az új Comeback Time! Ma róluk beszélünk: Hwasa, Sunmi, WEEKLY, 3YE, NiziU, AB6IX, WayV, Verivery, WOODZ + AOA.


Lássuk is!


I. 3YE




Nem mondhatnám, hogy túlzottan elájultam volna a lányok debütálásától, sőt, sokakkal ellentétben (sajnos) a februári daluk se jött be túlzottan. (Bár jónak találtam, szimplán nem az én ízlésem volt.) A mostani dalunk (szerintem) erősen idézi az Everglow Dun Dun című számát, csak némi átdolgozással. Megmondom őszintén, ez a hangzásbeli hasonlóság nekem nem a világ vége. Picit zajos a szám, de ha azt nézzük, hogy legalább van refrénje, nyert ügyem van

Elsőre azonban, ez a refrén picit egyhangú. Szinte zéró dallam nincs benne, mintha egy hangon „énekelnének” állandó jelleggel, de szó szerint. Ezt megtöri ugyan a felvezető (annak mind a 2 része), mégis zavaró egy hangyányit. Mondjuk értem mit szerettek volna elérni vele, ilyen hatást keltett Ryu Sujeong Tiger Eyes c. dala is – csak sokkal finomabban, és erőteljes szexuális kisugárzással párosítva. Sőt, ha belegondolok, szó szerint ugyanolyan a 2 dal felépítése (nem a hangzása) is. Naaaa, mindegy. Ez csak az én fejemben léteznek ilyen összefüggések, tudom én.

Na most, a Yessir nem rossz dal. Mikorra hozzászoktam a refrénhez, kifejezetten élvezetessé vált. Bevallom, nagyon merész húzás az ilyen "egyhangú" részekkel egy ilyen ismeretlen bandának bepróbálkozni... de nálam egész jól sült el a dolog. Mára már nagyon is élvezem. Ettől teljesen függetlenül, a tánctól kb. a falra tudnék mászni. 

Kicsit olcsónak érzem, mind a számot, mind a klipet (ez ennél a bandánál eddig is így volt), mintha szegényeknek a tehetősebb bandák maradékából kellene összefércelniük a visszatérést. De na, ahhoz képest hogy miből gazdálkodnak, kifejezetten érdekes megoldásokat láthatunk. Az öltözékek, a sminkek, a helyszínek / díszletek mind igyekezetről tanúskodnak. (Bár tudjátok, inkább a dal legyen nagyon jó, a klip meg semmilyen.) A szám is rendben van, kicsit zajos az ízlésemnek, mégis megszerettem. Örülök, hogy adtam neki egy másik esélyt.

Lássuk akkor az albumot: 



MI...

A...

F... f...



...fóka?

Meg vagyok döbbenve, de... de szó szerint beleszerettem ebbe a lemezbe. Az összes számot szeretem rajta, mindegyik kiemelkedő a szememben. Ez meg hogyan történhetett? El vagyok képedve. Tényleg bármely sarkon ütközhetünk egy újabb meglepetésbe. 

Stay With Me, On Air, OMM (remix)... mindegyikre 10 csillagot adok, mert elrabolták a szívem. Nagyon erősen ajánlom, hogy adjatok egy esélyt ennek az albumnak, szerintem nem fogtok csalódni. 

Azonnal meg is akartam rendelni, de ahonnan mindig rendelek, nincs készleten. 😢 Keresek valami más megoldást... 

A dal: 10/9
A lemez: 10/10



I. HWASA




Kezdjük az elején, a klip valami zseniális. De tényleg.

Nem tudom láttátok-e a Maléna c. filmet, de ha nem, akkor most a figyelmetekbe ajánlom. A film egy fekete hajú szépségről szól, aki egy kisvárosban él - jelenleg egyedül, mert férjét besorozták. 



Kiemelkedő szépsége miatt a férfiak figyelmének középpontjában áll, a nők pedig gyűlölik érte.  Konkrétan mindenki tárgyként tekint rá. Állandó pletykák középpontjában áll, még bíróság elé is citálják hűtlenség, és csábítás vádjával. Felmentik ugyan, de a megítélése még szörnyűbbé válik. Az egyetlen, aki szó-szó kedvességgel gondol rá, egy kisfiú (aki szintén szerelmes belé). Folyton utána jár a biciklijével, és úgy érzi, neki kell megvédenie a nőt. 

Miután Maléna megkapja a férje halálhírét, és semmiféle bevétele nem marad, valóra váltja a róla szóló pletykákat, és prostituáltnak áll. 


    Elbúcsúzik régi énjétől, haját vörösre festi, és valóban úgy viselkedik, mint aminek mindig is mondták.

A következő jelenet is ekkor esik meg: 


 Maléna cigarettát vesz elő, és egyből ugrik minden férfi, hogy tüzet adjon. Olaszországban, ha egy nő elfogadja a tüzet, azt jelenti, le fog feküdni a férfival. Maléna sírva bár, de elfogadja a neki nyújtott lángot.

A film azonban, ahogy sejthetjük, nem pozitív kimenetelű, és mikor Malénát támadás éri, még az őt elviekben szerető fiú sem mer kiállni mellette, tétlenül nézi mit művelnek a nővel. 




Nagyon szép, és nagyon szomorú kritikája ez a társadalomnak, és sokszor a női sorsnak is. 


 De most, mielőtt lelövöm az egész film poénját, nézzük Hwasa klipjét! A képeket nem "sorrendben" vágom be, hanem értelem, időrend szerint: 



Hwasa keményen küzd a gyűlölettel, mások véleményével, amik jól láthatólag durván megviselik. Mennyi pletyka is kapott szárnyra a hölggyel kapcsolatban? Mennyi vádaskodás, mennyi előítélet... Nagyon igaz, hogy az internet takarásában megfeledkezünk arról, hogy emberek olvassák a szavainkat. És ezeknek az embereknek is ugyanúgy lehet borzasztó napjuk, mint nekünk... ki tudja mit éltek meg aznap, mikor még az i-re a pont a mi kegyetlen kommentünk? Ezt nagyban átélni, hát, borzasztó lehet. 

Mikor már majdnem úgy érzi, hogy vége, ahelyett, hogy ártana önmagának, erőt gyűjt, és az MV kezdő képsoraival ellentétben nem végez az életével, hanem újjászületik. Az okról majd a végén. 


Ezektől a jelenetektől fogva láthatjuk vörös hajjal, épp ahogy Malénát is. 



Hwasa nem belefulladt a medencébe (gyűlölködő kommentek, stb.), hanem újjászületett. 


De visszatekintve, megmutatja nekünk, mi történt. 
Itt, mint már Maria - mert ez a hölgy kereszteléskor kapott neve.
Igen, saját magának írta a dalt. 



A híres jelenet, amit a Maléna c. filmből is láthattunk. Ő maga nem fogadja el a tüzet. Itt nem konkrétan a prostitúcióról van szó, hanem arról, hogy nem törődik bele a sorsba, amit ráerőszakoltak. Neki van választási lehetősége, hála az Istennek. Ettől függetlenül, ahogy Maléna tette, azzal él túl, amit a gyűlölködői a fejéhez vágtak, gyengeségét erősséggé kovácsolva. Ezt láthatjuk ennél a jelenetnél is: 


Felveszi a koronát, amiket a sértésekből gyártott. Ezek a sértések fekszenek a halott énje mellett is a kád szélén. Ami végzett a "gyenge" énjével, most koronaként ragyog a fején. De valahol, ha halványan is, töviskorona szimbólumot is látok mögötte... 



Ezeknél a jeleneteknél (ahol még a régi önmaga), még szó szerint a víz alatt van, és küzd.



 Először is, a szemünk előtt egy halott Hwasa, egy bűncselekmény (tragédia) helyszínét látható - ám  ha jól megfigyeljük a képet, feltűnhet, hogy olyan, mintha egy kiállításon, vagy múzeumban lennénk. Nem csak a "képek" miatt, de a medence mellett / mögött elhelyezett elválasztók miatt is. 

 A képek a falon üresek, számomra azt sugallják, egy megszokott dologról van szó, túl sokan estek már áldozatul a gyűlöletnek. Nem kellenek ide képek, nincs ebben semmi személyes.


Hwasa halálhíre.


A temetésre senki sem érkezett, a meghívók a székeken érintetlenek. 
Mintha nem is egy nagy dolog lenne, sokkal inkább hétköznapi... 



Láthatjuk, ahogy a nethuszárok úgy szedik darabokra, mintha csak ételkritikusok volnának. Minden van ám ezen az asztalon, hangfelvevők, memóriakártyák, testrészek... Mennyire embertelen viselkedés is ez! Mindenféle sajnálat nélkül darabokra szedni az embert... 


Szerintem a kép egyrészt a névtelenségre utal, másrészt arra, hogy bármelyikünk lehet az, aki fájdalmat okozott neki. Ezek az emberek felcserélhetőek, és ráadásul vakon gyűlölködnek, vagy csak hagyják, hogy mindez megtörténjen. 


Hwasa azonban nem törődik már ezekkel a dolgokkal, feléjük emelkedett.



Itt láthatjuk is a két oldalát a hölgynek. 

Hogy mi okozta az átalakulást? Hogy felbukkannak azok, akik segítséget tudnak nyújtani neki, ezért úgy dönt, nem hallgat tovább a gyűlölködőkre, hanem a saját kezébe veszi az irányítást. Malénával ellentétben, neki vannak olyan barátai, akik mindig mellette állnak... 




Nos, valóban. Egy nagyon szép videóról van szó! Csak kapkodtam a fejem ide-oda, miközben néztem. 

Bár teljesen őszintén mondhatnám ezt a dalról is. A tavalyi év sikere után (ó, az imádott Twit!) kicsit csalódott vagyok. Nem mondanám, hogy a María egy rossz dal, mert szeretem a számot – de nem hiszem, hogy képes lennék annyit hallgatni, mint a Twitet. Érzelmileg nagyon magas szinten áll, ez tagadhatatlan, de ha csak a zenét figyelem, azt nem szeretem annyira, mint az elődjét. 

A szöveg, akárcsak a videó, kiemelkedő, még a BTS-től hallott szójátékokat is hallhatunk benne. Ez egy kifejezetten pozitív meglepetés volt, alig győztem kapkodni a fejemet, mikor meghallgattam.  Tudom, hogy valamelyikőtök kérte a fordítását is, de sajnos még nem jutottam el odáig. Az élet, az élet gyerekek. Ez mind csodálatos, de zeneileg még mindig nem 100%. Tudom, hogy most kb. máglyára akartok vágni, de sajnos így érzem. Tudom, hogy a hölgynek nagyon közel áll a szívéhez ez a dal (nyilván), és a szöveget tekintve ez érthető is, de  nekem picit, nem is tudom, hiányzik belőle valami. 

Lássuk a lemezt: 



Nem tudom miért, de ez most annyira nem. Nagyon kellemesek a dalok, de 3x egymás után meghallgatva se akarnak a fülembe mászni. Amikor hallgatom őket, nagyon tetszenek, de kettő kivételével nem sok nyomot hagytak bennem. Amiket viszont nagyon szeretek, azok a Why, és az LMM. Ez a két dal nagyon durván odacsap, néhol a saját parókámba kell kapaszkodnom! Az LML-ben hallott énekhang pedig aztar*hadt...

Nem viccelek, hallgassátok meg őket!

A dal: 10/9
A lemez: 10/8




I. SUNMI





Oké, én szeretem ezt a dalt. Kicsit tipikus lett ugyan - mármint, tipikus Sunmi, igazából az lepett volna meg, ha valami igazi újdonsággal rukkol elő. Nem panaszkodok, mert tetszik a dal. Sunmi ezúttal egy régi zeneszerzőjével állt össze, egy Frants nevű férfiúval, aki hírhedt a retró hangzásáról. És igen, most is erre láthatunk példát, mert a hangzásvilág totálisan a 80-as éveket idézi... ezt pedig imádom.

Nagyon érdekes, hogy mennyire erős kisugárzása van a hölgynek - bármilyen dalt tolnak elé, azonnal lehiszem, hogy eleve neki írták, annyira jól képes magáévá tenni bármit. 

Itt azonban van egy kis problémám. Az, hogy nem tudom mi a poblémám. Talán az, hogy túl ismerősnek tűnik a szám? Nem azt mondom, hogy Sunmi számai kezdenek összemosódni, de mégis azt mondom.  Mintha csak a Sirent hallanám újra, csak kicsit betépett verzióban. Nem túl jogos amit mondok, mert közben tetszik a dal, meg a maga shalala könnyed érzése, mégsem tudok... rajongani érte? Mármint, eddig szinte minden Sunmi dalt IMÁDTAM, de így nagy betűkkel. Erről pedig egész hamar megfeledkezek... érdekes. Pedig minden megvan benne, még a könnyen megjegyezhető kis szlogen is, a pporappippam személyében. 

Talán tényleg az a baj, hogy kezdem picit unni ezt a stílust. 

A klip ettől függetlenül rendben van, és a tánc is okés. Könnyen megjegyezhető, aranyos és vidám. Nem is tudom, talán majd legközelebb!

A dal: 10/8




I. WEEEKLY



Oké, ez egészen meglepett! Micsoda kirobbanó energia - ez a dal biztosan kiemeli a lányokat a tengernyi debütáló banda közül. Nagyon okos dolog volt egy Code9 dalt vásárolni nekik (ők felelősek a Rocket Punch Bouncy c. daláért is), hisz bizonyítottan sikerre lehet vinni őket, a megfelelő banda kezébe adva. 

Úgy tűnik, most egy ilyen "megfelelő" együttesre akadtunk. A lányok körül egész nagy a felhajtás, a MIXNINE c. 18-as műsor miatt. A koncepció nagyon fiatalos, és épp annyira hiperaktív, mint a Bouncy is volt. Ez a dolog pedig igencsak bejön a koreai közönségnek, jelenleg. A Tag Me szerethetően fiatalos, és igen, ahogy mondtam, talán a hiperaktív a legjobb jelző rá - mintha csak egy pomponlány indulót hallottam volna beleszőve a dalba. Nekem nem a kedvencem, kiabálásnak érzem, de akinek ez bejön, imádni fogja a dalt. Az ezt kísérő gitár pedig csak még emlékezetesebbé teszi a dalt. 

Sajnos a refrén az ami nálam nem válik be 100%-ban, az előbb említett dallal ellentétben. A Bouncy refrénje ugyanolyan erőteljes, mint a szám többi része - a @Me esetében ez nem teljesen igaz. Én egészen élvezem a számot, amíg el nem érünk a refrén második sorához, ahol az egyik lány bekiabálja: nyenyenyenye. Mikor először hallottam, nem tudtam hová tenni a dolgot. Mi az, hogy nyenyenyenye? Tudom, hogy szöveg szerint dadadada vagy dudududu vagy mi a jó ég, de 1000%, hogy az nyenyenyenye - és az idegeimen táncolnak vele. Én ilyet még életemben nem hallottam. 😂 

A kiabáláson és a nyenyenyén kívül nagyon tetszik a dal, és totálisan megértem, miért szeretett bele ennyi ember. Nagyon fiatalos, nem csak a szövegét, de a hangulatát tekintve is. A klipje kifejezetten aranyos, nézném én szívesen akár többször is egymás után. 

Ehhez jönnek az élők, amik kiemelkedőek. Nem viccelek, ki-e-mel-ke-dő-ek. Egy rookie bandához képest meg aztán pláne. Gyilkos, mennyire jól érzik magukat a színpadon! Élvezet nézni őket.

De lássuk a lemezt: 


Oké, ez nagyon jó. De tényleg, nekem nagyon bejönnek róla a számok. Igazán frissek, és kb. szembemennek a mostani trendeknek. Nem igazán hallani edm számokat, sokkal inkább régifajta kpop lánybanda dalokat, amik anno engem is rajongóvá tettek. 

Kedvencem van-e? Hmm, talán a Hello. Igen, talán a Hello, az nagyon jól sikerült. De a többit is ajánlom teljes szívből, mert rettentő szórakoztatóak, én imádom őket. 

A dal: 10/8
A lemez: 10/10

I. NIZIU


 Én semmit, de totál semmit nem tudok arról, hogyan állt össze ez a banda. Nem is vagyok biztos abban, hogy tudni akarom – legyen elég a zenéjük ahhoz, hogy megszeressem őket, nem akarokm, hogy szomorú, vért izzadós történetek befolyásoljanak.

Annyit tudok csak, hogy ez a JYP első igazi japán bandája. Ez a férfi, gondoljunk róla amit csak akarunk (vannak akik szeretik, vannak akik utálják), tudja miképp kell felfuttatni a bandákat – és most aztán ráérzett a dolgok nyitjára. Japán igényli a japán nyelvű dalokat, amiket nyilván igazi, vérbeli japánok tudnak igazán átadni. Közben kiküszöböli a japán hiányosságait (pl. nincs konkrét képzés, már ami az énekeseket, és táncosokat illeti – és ez meg is látszik), amiket még jpop rajongóként is nyíltan vállalok. Kevés olyan banda van a japán színtéren, ami bármilyen szinten felvenné a versenyt a kpop ipar együtteseivel (még a középszintűekkel sem). Vannak persze énekesek, akik Isten áldotta tehetségek, de ha a két ipart állítjuk szembe, szerintem még a nagyon jpop-imádók is képesek kihúzni a fejüket a homokból. Ehhez jön még hozzá, hogy JYP (ahogy az szerencsére azt minden más kpop cég feje is vallja), nem kizárólag Japánnak termeli ki a bandát. Mi is hozzáférhetünk a lányok zenéjéhez, akár meg is vehetjük könnyűszerrel (nem csoda, hogy a kpop mellett ma már eltörpül a jpop).

Na de, térjünk rá erre az elő-debütálásra! Egyébként… komolyan kezd elegem lenni ezekből az „elő” dolgokból. Mi a jó égért nem akkor debütálnak a bandák, mikor ott az ideje? Ha most még nem állnak készen, mi az értelme ennek? Ha meg készen állnak, akkor miért nem debütálnak? Mármint… M.A.F? Naaaa, mindegy.

A dal tetszik. Nem a legjobb szám amit valaha hallottam, de kifejezetten kellemesnek tartom, szívesen hallgatom, akár többször is egymás után. Hangulatában egy átlagos jpop dal, de minőségében szerencsére nem. (Nem, nem azt mondom, hogy minden japán pop dal rossz. Hé, én is jpop szerető ember vagyok.) Az mondjuk igaz, hogy (nekem) nem elég „ragadós”. Egy könnyed is dal, ami jobbára inkább egy bside-ra emlékeztet. A rap részek mondjuk rettentő jól meg vannak írva, még egy kevésbé tehetséges rapper is simán villogni tudna velük.

A klip ezzel szemben kifejezetten aranyosra sikeredett. Egy-két lány halálra rémiszt a vékonyságával, de amúgy nagyon cukik. (Kérlek ne gyertek nekem a feminista f.szságokkal, meg a „júj, ne szégyenítsek meg senkit az kinézete miatt” szöveggel, főleg akkor, ha egyértelműen nem ez a célom. Tudjuk mind, hogy a szórakoztatóipar az étkezési-, és testképzavarok melegágya… Plusz, ne mondja már senki, hogy normális 35 kg-nak lenni… na, azért ezt ne… Éltem Koreában. Ott laktam egy csomó lánnyal együtt. És nem, nincs a genetikájukban, hogy bármennyit esznek, olyan vékonyak, hogy a szél kettétöri őket… A normától persze van aki eltér, mert van aki könnyebben hízik, van aki könnyebben fogy, de azért az átlag mindenhol átlag. Kedves kis mese ez egy egész KONTINENSNYI ember UGYANANNYIRA gyors emésztéséről… csak nagyobb problémákat seprünk a szőnyeg alá vele. Ezzel a véleménnyel nem kell egyetérteni (!), de nem hiszem, hogy ebben a témában képesek vagytok meggyőzni, bármit is mondotok. Hallottam, láttam mikre képesek a lányok, hogy még az ő társadalmukban is egészségtelennek számító szintre fogyjanak. De aztán lehet ám, hogy csak én nem jártam egy teljesen más Ázsiában.)

Egyedül JYP része miatt állt fel a szőr a hátamon (de gusztustalan ez a kifejezés). Biztos vagyok benne, hogy aranyos akart lenni ez a rész, de sokkal inkább volt borzongató. Mint valami vén pedofil, lol.


Ó, és ez a lány pedig tiszta Sana. Mintha csak a kishúgát látnám – csak én vagyok így vele?



De lássuk az albumot: 




 Hát, ez annyira nem nyűgözött le. Néhol… néhol, mintha a Twice visszautasított dalait hallanám. Pl. Baby Im a Star = Im Gonna Be a Star. Nem rosszak ezek a számok, de nem is vagyok odáig értük. A Rainbow az, ami tényleg felkelti az érdeklődésem. Itt is, a rap részek csodásan vannak megírva – de ez a nyakam rá, egy Itzy dal volt, ami nem került fel a lemezükre. Ezzel nincs probléma, egy cégtől vannak, és mégis, egy pici eredetiséget azért vártam volna. Mondjuk, ez csak egy „elő-megjelenés”, akármit jelentsen is ez…  



A dal: 10/7.5
A lemez: 10/7.7




ÉS AKKOR, MOST JÖJJENEK AZ URAK!



I. AB6IX


Nekem most ez annyira nem. Imádom a bandát, minden számukat szerettem, egészen eddig. Vagyis, ezt is kedvelem, de nem vágom, miért kellett Daehwi aranyat érző számait lecserélni Zico dalára. Mármint, miért?  Semmi értelmét nem látom. Nem épp arra volt büszke a banda, hogy maga készíti a zenéit? Ráadásul piszkosan jól is ment a soruk, szóval... esküszöm nem értem. 

A dal rendben van, tényleg... de hiányolok belőle valamit. A refrén nekem kicsit lapos, és nekem minden hallgatással csak rosszabb lesz. Egyébként elsőre nagyon tetszett, de minél többet kapcsolom be, annál csalódottabb vagyok. 

Ó igen, itt van még a tagvesztés ténye is. 2020 tényleg folytatja amit 2019 elkezdett. Azt hittem sokkot kapok, mikor megláttam a híreket, miszerint Youngmin elhagyja a bandát, mert a szerencsétlen idiótát ittas vezetésen kapták. Most mondjátok meg nekem, még ha ő is a kedvenc tagom, hogy lehet valaki ennyire nagyon felelőtlen, és ostoba? Én értem, hogy sokan túl extrémnek tartják, hogy kirúgták egy ilyen tett miatt - de Koreában ez nem újdonság, főleg a jelenlegi helyzetben, mikor fokozottan figyel mindenki a másik életére, tudjátok, mert egy vírus is tombol épp. Ami pedig az ilyenekben még jobban felbosszant, hogy az ilyen tagok nem csak a saját, de a társaik jövőjével is szórakoznak. Ha valami nagyobb baj történik, abból lehet, hogy az egész banda belebukott volna - a többiek jövőjét is sutba vágta volna egy rossz fékezéssel. A lényegről nem is beszélve, (amit sok csoportban úgy látom elfelejtenek) hogy akár meg is ölhetett volna bárkit. Na ne vicceljünk! Teljesen tudatában volt annak mivel szórakozik, mikor alkoholfogyasztás után a volán mögé ült. Még szép, hogy kivágták a csapatból! Nem csak a saját karrierje, de a társaié se volt elég fontos ahhoz, hogy taxit hívjon? Ne haragudjatok, de szerintem nem érdemelt többet, főleg a mostani helyzetben, mikor sokszor attól hangos a sajtó, hogy az idolok bezzeg megúsznak mindent. Több eszének kellett volna, hogy legyen. 

Áh, na szóval... Rettentő csalódott vagyok, de megértem a cég döntését, sőt, egyet is értek vele. Sokan azzal érvelnek, hogy ez azért nem fair, mert ennyi erővel mindenkit ki kellene rúgni a munkahelyéről+ nem sérült meg senki. Egyáltalán nem értek egyet. Aki idol, tudja, hogy állandó jelleggel figyelik, és tízszer rosszabb minden bűn, amit elkövet - ő választotta, hogy példaképként él, akkor vállalja a következményeket is annak, ha nem példaképként él. Teljességgel tudatában volt annak, mit csinál, és ez lett az eredménye. Ebben az esetben totálisan ezen az oldalon vagyok. Akármilyen csalódott is vagyok Youngmin távozása miatt, a véleményem nem fog változni. 

A dal maga, ahogy mondtam, nem rossz, de nekem annyira nem is tetszik. Nem értem miért lehet, de csak a dal írójának váltását tudom okolni - nem mintha Zico rossz dalszerző lenne, mert jó ég, dehogy, csak nem biztos, hogy ez a szám túlságosan illett, a banda amúgy szinte kiforrottnak érződő előző stílusához. Nem is tudom, tényleg, kicsit erőtlennek tűnik. 

Lássuk az albumot inkább: 


    Oké, ez már jobban hangzik, de nem is kicsit! Van itt nekünk minden, vidám daltól a szexisebb, keményebb megjelenésig, bármi a terítéken lehet, csak választani kell belőle. 

A Red Up az utóbbi kategóriába esik, nagyon erőteljes szexuális töltettel rendelkezik, és mégis felemelő a maga nemében. Nem a kedvencem, de soha nem ugrom át, ha a lemezt hallgatom. 10/8

Vivid: ÚRISTENÚRISTEN de szeretem ezt a dalt! Hogy mennyivel jobban működött volna ez promós számként, jó ég... Egyszerűen minden megvan benne, ami tökéletessé tesz egy promótált dalt... 10/10

Surreal: Oké, mikor ide értem a lemez meghallgatásával, nekem végem volt. Ezzel az egyedi "dallammal", ami végigkíséri az egész dal, hát, valami zseniális. A refrénje picit különösre sikeredett, de imádom. 10/9

Midnight Blue: Még egy kedvenc. Jaj, nagyon szeretem ezt a dalt! Simán lehetett volna promós dal. Simán, mindent tökéletesnek érzek benne.... Az a kísérteties, visszhangzó dallam a háttérben, áh, remek! Az dal vége pedig...  10/10

Hold Tight: A kedvencem, kérdés nélkül. Megértem, miért nem ez lett a promós szám, de sokkal jobban szeretem, mint a lemez egyéb számait. Tökéletesen nekem íródott. 10/10


A dal: 10/8
A lemez: 10/9.2


II. WAYV


Gyerekek, nem hiszem hogy érzitek azt a szerelmet, amit ez iránt a banda iránt érzek. Komolyan, kétlem, hogy értitek mennyire imádom őket, meg a zenéjüket is. Ez az együttes olyan profi módon lett összerakva, hogy csak pislogok rajta, minden egyes nap. A tagok csak úgy ragyognak, képesek ezer százalékon égni, állandó jelleggel. 
    
Azt tudni illik, hogy sajnos az SM nagyon nehéz helyzetben van, mert hiába akarja (higgyétek el, akarja, hisz abból lenne rengeteg pénze) nem tudja olyan mértékben promózni az együttest, mint tehetné. Kína és Korea között elég rossz a viszony, plusz a kpop rengeteg negatív hatását szem előtt tartva évekkel korábban kb. betiltották a koreai együttesek piacra való betörését. Ezért sem szerepel a banda nevében az NCT, és ezért nem az SM alatt futnak a dalok, de egy külön leányvállalat neve alatt. Nehéz ám ezzel a dologgal boldogulni, meg itt-ott kijátszani a meghozott rendeleteket és szabályokat. Vékony pengeélen táncol a cég (és fog majd JYP is jövőre), és egyelőre nem szöktek az égbe az eladások, de reméljük ez lassan megváltozik. (Én rajta vagyok, gyerekek nemsoká megérkeznek a lemezek, ha minden igaz. Csak 8 évet kell még várni.) 
    
Na de, a dal. Szerelmes vagyok, de nagyon. Olyan nagyon, hogy akár órákon át tudnám hallgatni a számot, és nem unnám meg. Egyszerűen fenomenális az egész, minden egyes pillanata levesz a lábamról. A kemény gitár, a finom és mégis erőteljes hangok, a kiemelkedő rap (ami az SM-től szinte megdöbbentő) egyszerűen túl jó ahhoz, hogy ellent tudjak állni nekik. 

A dalszöveg pompás - ó, ide egy kis megjegyzés. Többen kérdeztétek, hogy tudok-e  kínaiul. Igen, bizonyos szinten tudok. Három évig tanultam mandarint, így érteni szó-szó okésan értek, de pl. megszólalni akkor se tudnék, ha akarnék. De mivel nem vagyok olyan jó benne, mint a koreaiban, elég hosszadalmas fordítanom erről a nyelvről. (Mármint, olyan minőségben, ami nekem is megfelel.) Amúgy a mandarin nagyon egyszerű nyelv, kb. nyelvtana sincs (lol), ami nehézséget okoz, az a tónusrendszer - de értés szempontjából ez sem nehéz, ha figyel az ember a szövegkörnyezetre. De megszólalni akkor mernék csak, ha a kínai ismerőseim mellettem vannak, vagy nincs más választásom. (Mint mondtam, mikor Koreában éltem, akkor is a kínaiak voltak a legjobb barátaim. LOL). 

Tehát, a dalszövegek meglepően jók, sokkal jobbak, mint az átlag NCT számok szövegei.  Nem tudom ki írja őket, de durva szójátékok vannak bennük néha, de olyan szinten, hogy kb. eltátom csak a számat fordítás közben. (Hallani nyilván az egyértelmű dolgokat hallom csak, nem a mögöttest.) 

A zene maga csodálatos, nagyon erőteljes, és erősen emlékeztet a régi kpop időszakokra, sőt a szerelmetes bandámra is, a KAT-TUN-ra, annak fénykorában (az első 3-4 évben). Ahogy a pop és a rock keveredik, a maga tökéletes fúzióját létrehozva... 👌

A klip szintén nagyon tetszik - kivéve mikor Lucas nem találja a felsőjét, de még a cipőjét sem... Ahogy a múltkor említettem, undorodok a lábfejektől, de olyan szinten, hogy ha klipben látok egyet, legyen az "szép" vagy "csúnya", női vagy férfi, majdnem elkap a hányinger. (Miféle titkos traumám lehet emögött? lol). Na itt, mikor már majdnem a számba is nyomja a lábujjait, hát... Mindig be kell csuknom a szemem annál a résznél, vagy rosszul leszek. (De amúgy így vagyok a köldökökkel is, bizarr félelem fog el a látványuktól, még ha nem is ilyen erős undor. Fura egy szerzet vagyok.) 

 Yangyang haja! Uram segíts meg ettől a retró stílustól, vagy kiszakad a szívem, de viszi magával a bordáimat is. Imádom ezt a srácot, de őszintén. Annyira nagyon tehetséges, hogy azt el se tudom mondani. Ráadásul még annyira nagyon fiatal is. Komolyan, sokkolva érzem magam. Minden egyes tag imádni való, de Yang uraság viszi nálam a prémet, minden szinten. 

    Na de, térjünk rá a lemezre: 




Nem mintha nem sejtettétek volna, de... 




Minden egyes dal. Nem vicc, minden egyes dal annyira jó, hogy már a hatodik parókát tépi le a fejemről. Egyszerűen... kivételesen fenomenális lemez lett ez, szabályosan nem térek magamhoz a sokktól. Minden számnak megvan a maga stílusa, mind zeneileg, mind hangulatot illetőleg. Ótejóég nem tudom kifejezni a szerelmet, amit a lemez iránt érzek. 

A srácok hangja, a rap és a szövegeket összessége igazi aranyat alkotott. Mindenkinek erőteljesen ajánlom, mert idén jobb lemezt még nem hallottam. Bár az SF9 albuma nagyon közel van, de még mindig ezt szeretem jobban, főleg a szövegek zsenialitása miatt. Mind a két lemezt szívből ajánlom!

 Kedvenc dal? Hm, egyértelműen a Domino. Kell ezt magyarázni? Szerintem sem. 

Ezek után egy helyen az After Mindnight, Only Human (Yangyang, jó ég!), Electric Hearts, Stand By Me... most miért is sorolom fel az összes dalt? Még az interlude is zseniális, na. Minden dal 10 csillag, ez kérdés se lehet. 

A dal: 10/10
A lemez: 10/10

I. VERIVERY


 Tegnap este nagy bajban voltam, mert nem igazán tudtam, hogy mit írhatnék erről a visszatérésről – ugyanis kb. semmit sem érzek vele kapcsolatban. Látom én, ahogy sok rajongó írja, most végre nyerniük kell, meg hasonlók… de ha a Layback (ami szerintem a legjobb számuk) nem hozta meg a sikert, akkor kétlem, hogy ez fogja. De ez tényleg csak az én véleményem, nem kell általános igazságnak elfogadni – nem mindig a médium szól ki belőlem.

 Szinte biztos vagyok abban azonban, hogy ez a szám nem egy új darab, mert kicsit sem illik a korábbi megjelenéseikhez. Mintha sutba akarták volna dobni mindazt, amit az utóbbi két dalukkal képviseltek, érdekes. Nem elég lassú, hogy középtempós legyen, nem elég gyors, hogy (számomra) egy élvezetes, pörgős szám legyen. Sajnos, bármennyire akarok is kedves lenni, ez most nagyon mellément nálam, semmit se élvezek benne, szó szerint. 

Sajnos most, így reggel se tudnám túlragozni a dolgot. Totál közömbös vagyok a dallal szemben – meghallgattam, de se nagyon nem jön be. Azt nem mondanám, hogy rossz, mert nem érzem annak, csak… ja, ahogy mondtam, konkrétan semmit sem érzek. Van, aztán jól van – de ha valami csoda nem történik, szerintem többet nem igazán hallgatom meg.

    Lássuk inkább a lemezt: 



 Megmondom őszintén, bár ez már sokkal jobban tetszik, erről se tudnék sokkal többet mondani. Az utolsó három szám egészen magával ragadott de azt nem mondanám, hogy vissza fogok térni hozzájuk. Mert persze, kellemesek, de semmi extrát nem éreztem velük kapcsolatban - és ahhoz túl kevés időm van, hogy 10x végigmenjek a lemezükön, hátha megszeretem a dalokat. Túl sok megjelenés vár ehhez. A rajongókat megértem persze, lám - a SKZ lemeze is totál belemászott a fejembe -, de egy átlagos hallgatótól ez nem elvárható, sajnálom

A dal: 10/7

A lemez: 10/8



I. WOODZ


Mikor erre a dalra találtam, megvallom őszintén, fogalmam se volt ki ez az úr, aki itt próbál elcsábítani mindenkit, ezzel a Edawntól kölcsönzött félelmebeteg stílussal. Aztán rájöttem, hogy ő is az egyik Produce széria által lett kitermelve (így már értettem is a nagy felhajtást körülötte, meg azt is, miért nem ismerem szegényt). 

Meg kell hagyjam, iszonyatosan jól néz ki a fiú. De úgy tényleg. Nagyon, nagyon jól néz ki. E mellé remek a stílus is, amit kiválasztott magának - nem csak hiánycikk, de baromi vonzó is - na meg illik a sráchoz. 

 Bár alapjában véve nem rajonganék az ilyen dalokért, de Seungyeon olyan nagyon jól hozza nem csak a figurát, de a hangja is rettentő jól passzol a dalhoz. Ha jól tudom, ez nem is véletlen, mert az úr maga is részt vesz a számok készítésében. Ami jó pont, mindig és minden körülmények között. 

Nem vagyok ugyan teljesen elégedett, valami, talán egy erőteljesebb refrén, és kevesebb üres járat hiányzik a dalból, de általánosságban véve nagyon kellemes meglepetés volt rálelni erre a számra. A stílus, a fiú hangja és az egész hangulat, nagyon eladható, és rettentő érdekes.

Lássuk az albumot: 

 

Okkké
Oooookkkéééé
Nem rossz
de nem ám

Gyerekek az a rockhoz is tökéletes hang lesz a halálom. Ez a fiú baromi tehetséges! Hű-ha. Máris itt az első szám, a Lift Up, ami kb elérte, hogy így nézzek ki: 



Az a hang valami zseniális! Ezt hallanotok kell!

Aztán az album következő száma, az Accident, szintén ilyesféle sokkot okozott, csak egészen más okból. Oké, itt is a hang volt ami megborított, de ahogy azt a fiú használta, hát hű... 

A lemez többi dala szintén nagyon érdekesre sikeredett, kiemelkedő még a Noid, ezt még ajánlani tudom jó szívvel. 

Nem mondom, hogy az év kedvence lesz, de biztosan visszatérek még a lemezhez, mert ez a hang... 


A dal: 10/8
A lemez: 10/8






Mivel az értékelések végére értünk, ejtsünk szót az AOA esetről is. Tegnapelőtt borult ki a bili, miután Mina, az egyik volt tag bejelentette az instagramján, hogy az egyik tag bántalmazta őt (verbálisan és fizikailag is, ha minden igaz). Hamar kiderült, hogy Jiminről van szó. 

Na most... nem, inkább lépésről lépésre haladjunk!

Az első bejegyzés: 

"Higgyétek el, én is szeretnék eltűnni, de gondoskodnom kell anyukámról... Ó, valószínűleg ismét elmondják majd, hogy üres a fejem. Igaz. Üres a fejem és soha semmit nem tanultam meg rendesen. Pénzt kellett keresnem fiatal koromtól kezdve a családi helyzetem miatt. Édesapám halála körüli időszakban [*rákkal küzdött sokáig], egyszer az öltözőben sírtam, és az egyik idősebb tag azt mondta, hogy mindenki hangulatát elrontom, rám szólt, hogy ne sírjak, a szekrénybe rángatott. Elmondtam, hogy félek apa halálának gondolatától. Még mindig nem felejtettem el a szavait. Más bántalmazásról szóló incidens? A többi káromlás? Azokkal meg tudok birkózni, ha fájnak is. Mert egy autóban utaztunk, altatót és nyugtatót adtak, hogy elaludjak. Tudtam, hogy jól kell teljesítenem, de egyre jobban összetörtem. Miatta, egyszer már megpróbáltam meghalni.

Nem baj, ha nem ismernek el idolnak, vagy színésznek. Rossz vagyok benne, tényleg nem vagyok jó. De örömöm lelem bennük, és keményen is dolgoztam. Imádom ezt a munkát. Soha nem éreztem tehernek, fárasztónak a munkát. Őszintén, nem akartam kilépni a bandából, de mivel ez a tag gyűlölt, és 10 éven át bántalmazott, olyan mérges lettem, szerettem volna káromkodni rá. A végén feladtam a bandát. Élveztem a promóciós munkát a többi taggal. Nemrég meghalt az apja. Fájt a szívem, és furcsa érzés volt, mert pontosan tudtam min megy keresztül. Elmentem a temetésre, és amint meglátott, sírva fakadt, és a bocsánatom kérte. Üresnek éreztem magam, és a szívem összetört. Úgy éreztem, nem maradt bennem semmi, minden haragom elszállt, és jól éreztem magam. De mivel összetörtem, féltem elválni a bandától. Valahol vártam, és úgy gondoltam jó dolog lesz tanulni új dolgokat, és kezeltetni a depresszióm, pánikrohamaim, és a szorongásom. De nagyon sok dolog történt. Őszintén? Kifáradtam. Az internetes kommentelők... Ahogy ők mondták, azt se tudtam, ki vagyok valójában, nem akartam szembenézni magammal, hangosnak és idegesítőnek gondoltam magam. De nem én kértem hogy megszülessek. Nekem is van szám, karom... nem tudtam ugyan kontrollálni őket, de anyukámért tovább kellett élnem. Nem akarom, hogy szeressetek, se azt, hogy érdekeljen mi van velem. Csak annyit akarok, hogy hagyjatok végre békén. Mert minden az én hibám." 
Eredeti poszt: ITT

Ebből aztán hamar kiderült, hogy Jiminről van szó, hiszen neki hunyt el nemrég az édesapja.  A nagyközönség azonnal felhördült a hír hallatán.

Mina második bejegyzése: 

"Az ok, amiért felhoztam az AOA tagot, mert az apukám végső stádiumú rákkal lett diagnosztizálva. Tudtam, hogy nemsoká eltávozik, de féltem, hogy ő (Jimin) megint leszid majd, mert színészi munkám volt, és nemsokára visszatérésünk is, nem akartam negatív hatást gyakorolni a tagokra, sokat mosolyogtam. De úgy éreztem, hogy nem tudom összeszedni magam ha sokszor látogatom meg a kórházban - így nem tettem. A rák miatt csont és bőr volt, és mindig sírtam ha megláttam. A nővérem és azt mondta apa már nem tud beszélni, mégis engem akar látni. De mi van, ha ismét sírni kezdek műsor közben? Mi van ha Ő (ismét Jimin) mond nekem valamit? Túl fiatal voltam, és azt hittem tennem kell a dolgomat. Azt hittem jót cselekszek, és nem akartam, hogy megint leszidjanak. Így ha láthattam is volna apát, nem mentem el hozzá. Mikor apa meghalt, elmondták, hogy reszkető kezekkel írta le egy papírra: hol van a lányom? De mivel dolgoztam, nem tudtam elmenni hozzá. Mikor Vele (Jimin) esett meg ez, úgy hallottam, hogy VIP szobát kapott és minden műsorát törölték, de remélem ez nem igaz. Nem lenne túl igazságos. Ne sírj, oké? Azt mondtad, elrontom a hangulatot, és nem akarsz tojáshéjon lépdelni miattam. Akkor te is tegyél így. Még mindig nem tudtam elfelejteni amiket mondtál, és ahogy viselkedtél... Bármikor jutnak eszembe, gyógyszert veszek be, hogy túljussak rajtuk. De az apával történt dolgokra örökre emlékezni fogok. Soha rosszabbat nem mondtál még nekem, iszonyatosan fájtak. Az utolsó öt percünkben elmondtam mennyire megbántottál, de te csak meredtél rám, és azt mondtad: "nem hiszem, hogy ennyire rossz ember lennék, mégis miért mondtam volna neked ilyet?". Egy másik tag kiállt mellettem, és elmondták, hogy igazam van, és tényleg azt mondtad, amit állítottam. Annyira letörtem, azt gondoltam, "ember vagy te?". Ez volt a búcsúnk. Őszintén, nem vagyok valami okos, és rossz a memóriám, de veled sokkal többre is emlékszem... De csak egy dolgot fogok mondani, mert ki tudja... bár már nem állok szerződésben a céggel, bármi megtörténhet, akár meg is büntethetnek. Nem mondtam el mindent, oké? Miattad rengeteg gyógyszert szedtem, a csuklóm vagdostam, de olyan sokszor, hogy az idegek károsodtak, így állandóan fájnak. De mikor anyára nézek, feltámad bennem az élni akarás, mert pénzt kell keresnem. Így keményen küzdök, hogy jobban legyek, még ha még mindig rémálmaim is vannak. A vicces, hogy mielőtt elhagytam a bandát, az AOA tagokkal nélküled ittunk és beszélgettünk, de senki se tudta megfejteni... miért gyűlölsz. 
Jimin posztolt egy képet, ami az a szó állt: koholmány.

Erre válaszul, Mina közölt egy fotót az összevagdosott kezéről, amit elviekben a Jimin okozta stressz miatt metszett magára. 

Mina válasza(i): 

"Csak igazat mondtam, szóval ne mondd, hogy koholmány. Vannak tanúk és bizonyítékok. Sajnálom, de nem tettem semmi rosszat. Az utolsó napokban is féltem tőled, mikor késtem egy próbáról, és meghallottam a hangod, tudtam, hogy mi következik, így be se mentem a próbaterembe. Aznap ismét megpróbáltam meghalni miattad. Ez a legnagyobb hibám. Most mesélhetek a te hibáidról is? Annyi van, hogy le sem lehet írni. Azt mondod nem emlékszel, és nem vagy rossz ember. Ez én emlékeim is töröld ki, kérlek. Nézz csak a csuklómra, hátha neked is eszembe fog jutni.

Koholmány? Túl szörnyű ahhoz, hogy az legyen. Már három-négy kezelésen van túl a kezem, így halványabbak a sebek. Mit tegyek? Megőrülök az emlékedtől? Pereljelek be? Nincs erre pénzem. Nem is akarom, egyszerűen összetörtén, és belefáradtam. Annyit akarok, hogy ismerd el a hibáid, és őszintén kérj bocsánatot. Csak ennyire van szükségem. Aki engem kínzott, csak úgy virul. Minden reggel fájdalommal kelek fel, és mégis fel kell kelnem, mert pénzt kell keresnem a családomnak. ismerd el a hibáid, és kérj bocsánatot, hogy elfeledhessem a sérelmeimet.

Nehezedre eshet bocsánatot kérni tőlem. Mindig mikor új menedzsert kaptunk, eljátszottad, hogy ijesztő vagyok és ostoba. Mindennel bajod volt, ha keményen dolgoztam akkor "fenn hordtam az orrom", ha diétáztam, hogy jól nézzek ki, azt mondtad: "Mina, mi baj van a testeddel? gyűlölök ránézni. Hízz már egy kicsit." gyakornokok voltunk, te pedig ütlegeltél, aztán azt mondtad, azért tetted, mert az útban voltam. Magáznunk kellett téged, és mindennek úgy kellett lennie, ahogy te mondtad, de te bárkit felhozhattál a lakásunkba. Olyan hangos voltál, hogy a gyakorlóterembe mentem aludni. Aztán sorban az összes tagot kiszúrtad, és azt mondtad "hé, nem változott meg xy mostanában?" Ó, és mikor nem köszöntöttelek azonnal a sminkesnél, és lekevertél ezért egy pofont? És ezek csak a könnyed dolgok... 10 év alatt annyi dolog történt... De köszönöm, mert nincs már mitől félnem, nincs mit veszítenem. Nem maradt más, csak a mentális betegségem, meg a kegyetlen szavaid.  Az idegességtől összeestem, a stressztől összeestem, öngyilkos akartam lenni - anya sírt, a nővérem rákkal küzd, mégis utánam kellett futniuk a kórházba. Soha nem beszéltem vissza neked, semmit nem tettem ellened. Mondd el ha mégis.! Akárhányszor leszidtál, mosolyogtam, félretettem a büszkeségem. Megdöbbentem, mikor neked is mentális problémákra írtak fel gyógyszert, mert nehéz időszakon mentél keresztül. Mindent megtehettél, mindent megkaptál, rettentő önző voltál. Persze, mindenki küszködik, de te legalább kifejezhetted magad, kimondhattad ami fájt. Irigyeltelek. Engem mindig elnyomtak. Miattad lettem ilyen! Gyakornok koromban azt mondogattam, sajnáljalak, mert vezetőnek lenni nehéz - olyan erős voltam mentálisan. De hosszú évek után is ugyanazt éreztem, végül robbant bennem az egész, mikor meg akartuk újítani a szerződéseket - és a családom végre megtudta mi történt. Mégse szóltak neked egy szót se, vagy igen? Mikor megtudták, hogy meg akartam halni miattad, akkor sem. Parancsra tudsz sírni, így elérsz mindent amit akarsz. Végül több mint 200 altatót szedtem be, miattad. Összeestem és erről még emlékeim sincsenek. Miattam anya is depressziótól szenved. Egyedül miattad élek. Ha bocsánatot is kérsz, annyira össze vagyok törve, hogy előrántok egy kést, és a neved vésem a papírba. Úgy érzem, meg fogok őrülni. Sajnálom anya, apa, nővérem. Legalább mondd el, miért gyűlölsz! Még oka se volt, hogy kínoztál? Én is gyűlöllek téged! Ha te nem lennél, én se tartanék itt. Mindenkinek el akarom mondani miket tettél. Többé nem akarok elrejteni.
Az álmom nem fog valóra válni, igaz. Ha ember vagy, nem viselkedhetsz így. És FNC Entertainment, elmondtam mindent. Félig önkívületben, még a szemem se tudtam kinyitni rendesen, és dadogtam. Még nem gyógyultam fel a sok altatóból, amit bevettem. Elmondtam mindent, amit Jimin tett velem, de nem hallgattak rám. Akkor kivel kellett volna beszélnem? Nem kellene mérgesnek lennem? Ilyen vagyok minden nap. Végig így éltem, de nem tudtátok, mert nem beszéltem róla. 21 éves korom óta elrejtettem a gyógyszereket, amiket titokban szedtem be, hogy kitartsak. Így éltem. Mindez miattad van Jimin. Miattad, aki most jót alszol. 
Ha nektek is van valaki, aki bánt, ne gyógyszereket vegyetek be, hanem harcoljatok. Ne éljetek úgy, ahogy én tettem, mert akkor soha nem lesz vége." 


Mina következő bejegyzése: 

"Először is, sajnálom hogy nem tudtam kordában tartani az érzéseimet, és ekkora gondot okoztam, ami sokaknak gondot okozott. Rengeteg olyan cikk került posztolásra, amiket nehezemre esett olvasni, és tudom, sokan nem akartak erről tudni, így elnézést kérek amiért sokaknak a házamba kellett jönnie. Elmondták miket lehet, és nem lehet egy hírességnek mondania és tennie... Nagyon sajnálom. Nemrég az összes tag és a menedzserek is itt voltak, és beszélgettünk. Először Jimin mérges volt és nem is értette az egész helyzetet. Mikor megkérdeztem, hogy így akar-e bocsánatot kérni, némi veszekedés után azt kérdezte: hol van egy kés, azt akarod, hogy meghaljak? Aztán elültünk, és beszélgettünk. Azt mondta, nem emlékszik, de egyre csak mondtam mi történt, és persze én se tudtam rendesen kifejezni magam, ő pedig nem emlékezett, hogy ilyesmit tett volna. beszélgettünk, hogy is történhetett az egész, ha nem úgy ahogy mondtam, és bár igazából én se emlékszem mindenre, arra gondoltam, legjobb egymás szemébe nézni, és beszélgetni. Jimin azt mondta, hogy azt hitte, mindent megbeszéltünk a temetés után. És igen, a temetés után odamentem hozzá, vigasztaltam, és egész nap kerestem a társaságát. Beszéltünk arról, mi fájt nekem a viselkedésében. Mivel Jimin, még ha nem is emlékezett arra ami történt, mégis bocsánatot kért, az ő szemszögéből joggal hihette, hogy rendeztük a dolgokat. De hogyan rendezze az ember magában 11 év fájdalmát egy nap alatt? Nem beszéltünk arról, mi történt velem azon a napon. Nem tudtam egy nap alatt összeszedni magam. Mindegy, tovább beszéltem, és ő meghallgatott, majd bocsánatot kért mindenért. Elfogadtam a bocsánatkérését, és útjára engedtem. Megígértem az ott maradt tagoknak, hogy összeszedem magam, és nem gondolok extrém dolgokra [*öngyilkosság]. Hiszem, hogy a két apa a mennyből nézett le ránk, ezért nem tudok hazudni... Őszintén, először bármit is gondoltam Jiminről, tudni akartam mi a reakciója. Igen, folyton bocsánatot kért, de... Nem tudom mit írjak most ide. Én nem úgy láttam, hogy őszintén bocsánatot kért volna, de lehet hogy ez csak a saját kisebbségi komplexusom miatt van. Talán azért láttam így, mert eleve iszonyatosan mérges vagyok rá. Nem tudom, hogy őszinte volt-e vagy sem. Ki kell találnom... lenyugszok, kezelésre megyek, próbálok nem okozni több gondot. Nagyon sajnálom. Sajnálom. Próbálom helyrehozni magam a jövőben, lépésről lépésre. Nagyon sokakat megbántottam tegnap, és ezt sajnálom. Nem hiszem, hogy helyes volt Jiminről írni amit írtam [ahogy írtam], ezt elismerem. Dolgoznom kell az egészen. Mostantól nem említem meg az esetet, nem posztolok róla. De mivel ezt se írtam le jól, csak írtam ami eszembe jutott, még egyszer, elnézést."
 
eredeti poszt: ITT

Jimin bocsánatkérése: 

"Nem tudnék mindent egy rövid posztba zsúfolni, de sajnálom, és elnézést kérek. Nem vagyok elég jó, hogy egy csapatot vezessek, és nagyon sajnálom. Őszintén bánom, és bűnösnek érzem magam, nem értettem Minát igazán. Azt hiszem nem figyeltem rá eléggé. Tegnap sírtam, és könyörögtem, sírtam újra, de nem hiszem, hogy ezzel változtattam az érzésein. Nagyon sajnálom. Mikor fiatal voltam, a húszas éveim elején, azt hittem, a csapat csak a legjobb oldalát mutathatja a személyzetnek, és a külvilágnak, de azt hiszem tévedtem, és nem voltam elég jó vezető, emberként. Sajnálom, hogy ilyen botrányt okoztam. Sajnálom, hogy ilyen hirtelen írom ezt le. És mindenek felett, sajnálom a tagokat és Minát is, akik keményen dolgoztak." 

eredeti poszt: ITT

 Mina válasza: 

"Bocsánatot kértél? Te kértél bocsánatot? Kimondom, amit eddig is kellett volna. Tegnap azt mondtad, hogy azért tetted amit tettél, mert hitted, jó útra kell terelned. Ezt hallani attól a személytől, aki férfit hozott fel a lakásba, hogy szexeljenek? Saját magad kellene jó útra terelned. Legalább ne hazudtál volna! Megértem, hogy mindig gyűlölni fogsz, és nem akarsz bocsánatot kérni. De tudod mit? Soha nem felejtem el a tekinteted, mikor bejöttél az ajtón. Meghalok, és viszonozom neked. Mindenki aki aznap itt volt, egyforma. Shin Jimin szerencsés vagy, hogy mindenki az oldaladon áll. Nyertél, és végül vesztettem."

Ezt törölték azóta. 

Nem sokkal később egy másik (még a banda kezdése idején) kilépett tag, Youkyung is megerősítette a bántalmazás tényét az instagramján:

"Őszintén, nekem is ugyanolyannak tűnt minden. Soha nem felejtem el azok tekintetét, akik csak figyelték az eseményeket."
Ehhez hozzáadta a Sleeping with Sirens egyik dalának szövegrészletét, ami magyarul így hangzik: 

"Szeretnék végezni a fájdalommal ami a bensőm kínozza, de a szeretteim miatt nem adom fel, azt mondogatom, hogy jól vagyok, míg egy nap rá nem találok a kib@szott fényre."
E mellé még egy koreai mondatot toldott: 

"Ez a szövege a dalnak, amit tegnap hallgattam. Mindent át kellett élnem, ismét."


Ezt követően bejelentették, hogy Jimin elhagyja nem csak a bandát, de a szórakoztatóipart is. Nem mintha lett volna más lehetősége. Ezek után nem maradhatott, se a bandában, se az iparban. Ez lehetetlen lett volna számára.

Ezzel persze nem csak Jiminnek, de az egész bandának is teljesen befellegzett. Ha azt nézzük, a többi lány is épp olyan bűnös volt a bántalmazásban, mint Jimin. Még ha ők maguk aktívan nem is vettek részt benne, támogatták azt a hallgatásukkal. Nem tudom miféle jövő vár így rájuk, akarja-e bárki alkalmazni őket valaha, vagy mehetnek kisboltosnak. De nem is ez a legfontosabb. Ha mindaz úgy igaz, ahogy Mina állítja, akkor teljesen jogos a banda feloszlása. 

Van egy-két érdekes dolog abban is, amit Mina mond, pl. az, hogy 19-20 évesen jobban fél a csapata vezetője szidalmazásától, mint attól, hogy nem látja a haldokló édesapját, aki érte könyörög. Ezt persze indokolná az, hogy pénzre volt szüksége - ha kaptak volna fizetést. Csak sajnos pont velük robbant ki a botrány, hogy három évig egy fityinget se kaptak. Ezt most ne értsétek félre, semmit sem vesz el Jimin tetteinek súlyából, csak mellékes megjegyzés (amit nem értek a történetével kapcsolatban). + Hogy tudta ilyen sokáig élvezni a munkát, és a tagok társaságát, ha senki se állt ki mellette, és Jimin ilyen agresszív volt. Miután híresek lettek, még értem is, mert valami pénzt szerzett, de olyan szinten lehetett ekkor már a gyógyszerektől, csoda, hogy a dolgát tudta teljesíteni... 

Amennyiben minden így igaz, akkor... áh, hogy senki sem tett semmit, hihetetlen a számomra. Egy jóérzésű ember ilyet nem tesz, főleg nem 20 felett, azért ne vicceljünk már. Még szép, hogy feloszlik a banda - még ha amúgy sajnálnám is őket. Ha tényleg ennyire durván ment a dolog, arról a tagok is tudtak, mert nem létezik, hogy nem tudtak. Tudták, hogy Mina többször öngyilkos akart lenni, mert látniuk kellett a vágásait, ahogy a személyzetnek, azoknak akik öltöztették őket... És senki, egy r@hadt szót nem szólt. Hát na szóval, inkább nem minősítem. Fordítás közben többször elfogott a rosszullét Mina elkeseredett, és zavarodott hangnemétől... 

Annyi biztos, hogy ismét láthattuk felszínre bukkanni a koreai társadalom egyes sötét foltjait - idősebbként, vezetőként valóban sokan azt tesznek amit akarnak. Ez nekünk hihetetlen, tudom, de a saját szememmel is láttam olyan (erről írtam már), hogy idősebbek az iskola folyosóján téptek meg fiatalabbakat, mert azok véletlenül nem vették észre őket, és nem köszöntek nekik előre. Ilyen tényleg létezik a mindennapokban. Ahogy mondtam, jóérzésű, egészséges lelki világú emberek nem használják ki a "hatalmukat", nem bántalmaznak másokat - nem kell egyből arra gondolni, hogy minden vezető, meg idősebb ilyen. De bizony, vannak páran, akik nagyon is. Erre most láttunk egy példát. De itt többről volt szó, hiszen senki se értette, miért szúrta ki magának Minát ennyire... Őszintén? Nem is érdekel. Ha tényleg ilyen szinten terrorizálta a lányt, akkor többé nem szeretném tv-ben látni. A cég pedig még nagyobb ludas, hagyta hogy tönkremenjen egy lány, csak mert a másik sokkal fontosabb volt. Áh...

De most (szerintem), a legfontosabb az, hogy álljunk le a Jimin instájának gyűlölettel való teleszemetesével. A gyűlöletre nem gyűlölet a válasz. A gyűlölet csak gyűlölet, nincs jó vagy rossz fajtája. A legrosszabb ami történhet vele, hogy mindenki elfordul tőle, teljesen. Az átkozódás, és gyűlöködés helyett, ha rosszul érzitek magatokat, Minának írjatok valami biztatót. 




Nos, azt hiszem ennyi lett volna mára. Remélem nem gépeltem el sok dolgot, de éjjel írtam nagy részét az egésznek. Sajnálatos, hogy egy ilyen esemény kell, hogy zárja a hetünket... de legalább Mina megkönnyebbülhet (talán) egy kicsit.

Ti mit gondoltok a helyzetről? 

14 megjegyzés:

  1. Nem igazán értem a véleményeidet mostanában. Ha nincs időd meg kedved értékelni a dalokat akkor tartsál szünetet, mert ha csak lehúzod a dalokat és úgy csinálsz mintha nehezedre esne a dolog.... az nem értékelés. A másik meg, Jimin megérdemli a gyűlöletet amit kap! Aki ennyire egy rohadék akkor a te szavaiddal élve viselje el a tettei következményeit! Élje át azt amit a társainak kellett! Az pedig hogy baj ha valaki vékony igenis gusztustalan kijelentés és a helyedben szégyellném magam, mert te meg egy dagadt disznónak tűnsz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 1. Jimin megérdemli a gyűlöletet? Szinte biztos vagyok benne, hogy ő is ezt gondolja Mináról.

      2. Direkt felhívtam a figyelmet arra, nem "megszégyeníteni akarok senkit". A kisebbik húgom természettől fogva nagyon vékony, ehet akármit. Ezzel semmi baj sincs. Miért lenne? Őszintén, KIT ÉRDEKEL? Engem az ijeszt meg, hogy ebben az iparban rengetegen küzdenek étkezési zavarokkal, és testkép zavarral (pl.). Az pedig amit napi szinten tapasztaltam a koreai lányoktól, akikkel együtt éltem (ha nem is egy szobában, nyíltan ment a dolog, kb. elfogadott volt), erősen befolyásolja azt, ahogy ezt a világot látom. Ha valaki éhezteti magát (stb.), azt NEM EGÉSZSÉGES. SENKI sincs természetes állapotában az éhhalál szélén. Ha az adott tagok ilyen vékonynak születtek, semmi gond. Csak az aggodalmam fejeztem ki (de minek? tudtam, hogy félre fogják érteni amit mondok...), semmi többet.

      Egyébként, ha túlsúlyos lennék, talán még magamra is venném amit most írtál (ami semmivel se jobb, mint a "vékony lányok" megszólása). Egészségtelen az is, ha valaki, teszem azt, ételbe fojtja a bánatát, és túleszi magát, de az is, ha nem eszik eleget. Hogy ezeket milyen pszichés problémák, vagy traumák okozzák, az egy teljesen más dolog, és nem is erről akartam vitát nyitni. Egyszerűen a kpop iparban pont a depresszió és a megfelelési kényszer miatt (is) a másik véglet, tehát a túlzott, beteges vékonyság az elterjedt. Ezt a szőnyeg alá seperni, "MERT ÁZSIÁBAN MINDENKINEK GYORS AZ EMÉSZTÉSE" címen, nekem szomorú dolognak tűnik. De mint mondtam már sokszor, ezzel nem KELL, egyetérteni. Én pont az az ember vagyok, aki elfogadj a mások véleményét, sőt, kíváncsi rá. De amikor csak a másik támadására futja, az őszintén elszomorít.

      Szép napot neked!

      Törlés
  2. Szia! Na megjöttem ide is, tegnap este már olvastam a bejegyzést, de úgy döntöttem, inkább másnap írok, hogy kicsit összeszedettebb legyen :D
    3YE: Magamtól nem tudtam volna megmondani, hogy mire emlékeztet, de amint megláttam mit írtál, egyből beugrott. A Dun Dun! Tényleg nagyon hasonló a kettő, lehet emiatt tetszik ez is :D Így elsőre nagyon bejött, de lehet, hogy meg fogom unni később☹
    Jaj ez nem idevaló, de ha már megemlítetted akkor közbe szúrom, hogy a Tiger eyes valami csodálatos, es youtube reklámként láttam először, és azonnal beleszerettem! <3
    Hwasa: hú, ez a nő… bármit csinál, az ikonikus lesz :D a Twit után nekem is kicsit furcsa volt, de mivel én minden mamamoo daltól/szólótól el vagyok ájulva, szerintem nem meglepő, hogy ezzel is megvettek kilóra :D Bár tetszett, kicsit zavaros volt az mv, de így a magyarázatod után már sokkal érthetőbb. Hű. mindig láttam azt az öngyújtós képet, annyira tetszett, de sose tudtam kideríteni, miből van! Végre békére leltem xD
    Sunmi: én imádom ezt a nőt, tényleg, de ez most valahogy nem. Mármint, különösebb bajom nincs vele, csak ahogy te is mondtad, kezd unalmas lenni nekem ez a stílus☹ Olyan, mintha az összes eddigi dalát összekeverték volna, vagy én nem is tudom, de ez most nem vett le a lábamról.
    Niziu: Ezzel az elő-debutálás, meg elő-megjelenés dologgal egyetértek, semmi értelmét nem látom azon kívül, hogy esetleg egy kis figyelemfelkeltést akarnak vele. Na mindegy, aranyos dal lett, annyira nem nyűgözött le, de nem rossz. Úristen, az a lány tényleg tiszta Sana! Megdöbbentem, rettentően hasonlítanak :O
    Ab6ix: Hát, az előző dalaik jobban tetszettek☹ ez most egy kicsit csalódás volt.
    Oké, így a lemez meghallgatása után teljesen biztos vagyok benne, hogy itt valami félreértés történt, mert hogy én a Vivid első 10 másodpercében már megmondtam, hogy ennek promós dal hangzása van, az biztos. Nem is értem, szerintem itt összecseréltek valamit, és mire rájöttek, már túl késő volt újrakezdeni, vagy valami hasonló :’D A red up-ba pedig szerelmes vagyok, köszönöm szépen.
    Youngmin esete pedig… én akkorát csaptam a homlokomra, mikor megláttam a híreket, hogy egy percre meg is szédültem. Hogy lehet valaki ilyen idióta? Ilyen felelőtlen? Még jó, hogy kirakták a bandából! Sőt, ez legyen a legkevesebb baja, még jó, hogy sem ő, sem senki más nem dobta el a kulcsot miatta! Szeretem imádom őket, de egy ilyenért olyan taslit érdemelne bármelyikük, hogy észhez térjenek tőle. És tényleg láttam egy pár olyan fant, hogy „hát ezért ez túlzás”, meg „jaj szegény”, én meg így??? A saját és mások testi épségének veszélyeztetése, gondatlanságból elkövetett emberölés, ittas vezetés, soroljam még?? Örüljünk, hogy ennyivel megúszta mindenki. Pontosan ahogy te is írtad, az idolok példaképek, úgy is kell viselkedniük, ha már elvállalták.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Wayv: szerintem egyetértünk abban, hogy az NCT és a Wayv egyszer a halálunkat fogja okozni, és még csak dühös sem leszek rájuk :’) egyszerűen, wow, és hűha, meg minden ilyen, és le vagyok nyűgözve, még mindig nem tértem magamhoz.
      VERYVERY: Hú, ez nagyon furi! És talán pont ezért is tetszik :D nagyon érdekesek benne a hangok, szeretem az olyan számokat, ahol nem tudom előre megmondani, hogy most milyen rész/hang fog következni, és ez pont ilyen. Nagyon megleptek vele, és a jó értelemben.
      WOODZ: pár nappal ezelőttig én sem hallottam soha erről a pasiról, ismét egy youtube reklám ismertette meg velem (még hogy fizessek a reklámmentes youtubeozássért, mikor néha ilyen gyöngyszemekre bukkanok miattuk? hogyne!) hát engem kilóra megvett ezzel, én nem is értem, miért hallottam eddig róla semmit, totál szerelmes lettem :D
      Na, és most az AOA. Régebben nagy fan voltam, még a like a cat és miniskirt időszakban, teljesen odavoltam értük, de mióta Choa kilépett, egyáltalán nem követtem már őket. Jimint egyébként nagyon kedveltem, tetszett az egyedi hangja, és jól rappelt, és én nagyrészt csak ezzel foglalkoztam, nem pedig a, hogy is mondjam, viselkedésükkel. Valahol nekem is sántít ez a „nem megyek be a haldokló apámhoz, mert Jimin leszid, hogy a munka fontosabb”, legalább is én nem tudom elképzelni, hogy ezt valaki megcsinálná, de mindenesetre nem hazudtolok meg senkit, nyilván van akkora félelem, hogy ez meg tudjon történni, nekem inkább az fura, hogy ezt jimin egyedül el tudta érni Mina-nál. Lehet most hülyén fogalmaztam, na mindegy xD Fura ez az egész, legalábbis az, hogy milyen hirtelen jött, a semmiből, de megértem Minat, hogy ki akarta ezt adni magából. Nem fér a fejembe, hogy a többiek ezt hogy hagyhatták szó nélkül, így visszagondolva nem csodálom, hogy Choa kilépett (elképesztően imádtam a hangját, nem fért a fejembe, hogy miért akarja abbahagyni az éneklést), és a nyakamat rá, hogy ez is közrejátszott benne. Ha tényleg igaz, hogy Jimin miatt nem tudott a haldokló édesapjával lenni, akkor ezen soha az életben nem fogja túltenni magát, főleg amilyen érzékeny szegény… Én is egy kicsit törékenynek láttam őt mindig is, de ettől függetlenül tehetségesnek tartottam, és el tudom képzelni, milyen rosszul eshetett neki, hogy üresfejűnek nevezik, csak mert egy kicsit esetlennek tűnik. Borzasztóan sajnálom őt és remélem, minél előbb rendbe jön.
      És már megint látok egy kötekedő embert, aki nem tud olvasni, vagy egyszerűen nem tudja értelmezni amit olvas, de már csak röhögni tudok xD Igen, Jimin szörnyű dolgokat tett, meg is érdemli, hogy nyilvánosságra lett hozva, de azzal, hogy rázúdítjuk az utálatunkat, semmire nem megyünk. Most komolyan, mire jó? Lelövöm a poént, semmire, csak magad és a környezeted árasztod el negatív gondolatokkal, ráadásul azt az időt, amit utálkozó üzenetek megírására szánnak, fordíthatnák valami hasznosabba, például Minanak írni valami szépet, mert neki sokkal több szüksége van a támogatásra.
      Az pedig, hogy valaki betegesen vékony, igen is baj! És ezt úgy mondom, hogy én is vékony vagyok, és egész életemben nehezemre esett a hízás. Nincs azzal baj, ha valaki szépen, természetesen vékony, itt azzal van a baj, hogy hogyan akarják ezt elérni :D Mert ha valaki éhezteti magát, és amiatt vékony, az igen is nem normális, és nagyon nagy BAJ! Nem értem az emberek logikáját, komolyan…
      Na, ennyi lettem volna, szép hetet! ^^ <3

      Törlés
    2. Szia! :) Örülök, hogy olvashatom a véleményed - már neki is esek.

      3YE: Én is félek kicsit, hogy megunom idővel, de most még élvezem hallgatni. :D

      A TIGER EYES aranyat ér. Elsőre annyira nem tetszett (lásd. a félévi listám), de mára, váó!

      Hwasa: A zene sajnos annyira nem jött be, de a klip valami zseniális lett. Nekem még mindig Solar szólója a kedvencem. De ez a videó, hű... hát, imádom!

      Sunmi: Itt teljesen egyetértünk. Jó ez a dal, nincs vele baj, csak kicsit meguntam ezt a stílust.

      Niziu: Ugye? Tiszta Sana az a lány, meg is döbbentem egy pillanatra. Esküszöm, utána is néztem ki ő, de nem találtam semmiféle rokonságot közöttük. :D Aranyos kis dal lett, de semmi extra.

      Ab6ix: Itt teljesen, mindenben egyetértünk! A Vividet sajnálni fogom örökké, de ezt kaptuk most..., asszem ezzel kell beérnünk. :D Youngminnal kapcsolatban is teljesen egyetértünk.

      WayV: ez a szerelem soha nem múlik el. :D Én olyan szinten odáit vagyok, hogy... áh, ki se tudnám fejezni mit érzek. Milliószor hallgatom a dalokat, de nem unom meg egyiket sem... ez, váó. (Jól vagyok, csak nem látszik.)

      Verivery: Nagyon örülök, hogy te élvezed a számot! Nekem így "elsőre" annyira nem jött be, de talán később ez majd változik (mert szokott). De tényleg, örülök, hogy te élvezetet lelsz benne! (Nagyon műnek hangzik, de őszintén mondom. :D)

      Woodz: Még nem vagyok teljesen megvéve, de nagyon jó úton haladok hozzá. Ez a srác tud valamit... nem is kicsit. Nagy jövő áll előtte, ebben 100% biztos vagyok. (Na ezért se fizetek elő rá én se. :D)

      AOA: Én is gondoltam rá, hogy Choa is hasonló dolgok miatt lépett ki. Kíváncsi vagyok, hogy felszólal-e, vagy inkább kimarad a dolgokból. Nem tudom melyik lenne a helyes megoldás. Kicsit várom egyébként, hogy a többi tag mond-e valamit a dologról (valahol, még ha nem is teljesen igazságos, elvárnám). Nem, nem fogalmaztál hülyén, kicsit sem, értem mire akarsz célozni. Biztos vagyok benne, hogy ebben kb. mindenki részt vett, vagy hallgatólagosan, vagy aktívan. Lehet, hogy Jimin volt a fő agresszor, de akármennyire is vezető, voltak idősebb tagok, akik a helyére tudták volna tenni - ezt nem tették meg. Mert ha csak arról van szó, hogy megkövetelte, hogy kívülről tökéletesség látszódjon, valahol megértem (nyilván nem minden áron, mielőtt MEGINT félreért valaki), de azért amikről szó van mélyebb sebek ennél. Nem tudom mi történhetett, de valószínúleg így igaz minden, ahogy Mina mondja, különben a cég ellen tudott volna állni, és be is perelhette volna a lányt - de gondolom nem tették, mert tanúk vannak rá.

      Ó, komolyan, már meg se lep, hogy direkt félreértenek az emberek. Mondom, a kisebbik húgom születésétől fogva nagyon vékony, mindegy mit eszik. De azért nem ez átlag, se a családomban, se a közeli és távoli ismerőseim között. Azt állítani pedig, hogy egy egész KONTINENS ilyen, kicsit merész nekem. Főleg, ha tudjuk, hogy az idolok egy bizonyos része depressziós, és étkezési zavarokkal küzd. Áh, jobba ha ebbe bele se megyek... :/

      Köszönöm a véleményed, egy élmény volt olvasni! :) Hamarosan újra találkozunk, addig is, szép hetet! <3

      Törlés
  3. Szia! Talán majdnem egy éve olvasgatom a bejegyzéseidet, nézem a fordításaidat meg a videóidat yt-on. Nagyon szimpatikusak az írásaid, és bár sokszor nem értek veled egyet, nagyon szeretem olvasgatni a véleményeid és aztán megbeszéltem magammal a dolgokat (lehet ez az oka, hogy furának tartanak a barátaim? ��), mert nem igazán vagyok az a kommentelős fajta, pl. mikor yt-on írtam a kommentet, szerintem vagy negyedórát ültem felette, és hússzor elolvastam (igen, abszolút fura vagyok). Sokszol elolvasom a többi véleményt a posztok alatt, és én is ki akartam próbálni, ja szóval itt vagyok, az első véleményem a blogodon��. (fuu már most látszik milyen bőbeszédű vagyok, míg más össze tudja foglalni két mondatban a mondandóját, én novellát írok)
    3YE: Tetszik a szám, meghallgatom, ha benne van a lejátszási listán, de nem jut eszembe hogy rákeressek. Nekem nem nyújt semmi újat, nekem kicsit sablon és ugyan ezt érzem az albumon. Viszont igazad van, nagyon jó.
    Hwasa: Imádom, Imádom és ezerszer is imádom. A Mamamoo-ból is Hwasa volt aki először felkeltette a figyelmemet, aztán jött a Twit, most meg a María. Már az első hallgatásra kedvencem lett, alig vártam, hogy újra meghallgassam és e mellé még egyből meg is maradt. Ezt a számot nekem írták. És az albumról is ezt tudom mondani, bár egy kicsit többszőr kellet meghallgatnom, hogy ezt mondhassam. Nagyon hangulatos az egész, nem is tudok választani melyik a kedvencem, I’m Bad too, ami nálam nagyon megy, bár szerintem nagyon hangulatszám. Sok ilyen dalt és albumot tudok csak kívánni neki.
    Sunmi: Most, hogy már párszor meghallgattam a számot, tetszik. Viszont a klippbe már első nézésre beleszerettem, nagyon szép, a kivetítős rész a kedvencem. Nekem egyébként semmi bajom azzal, ha valakinek megvan a stílusa, ha az jól áll neki, had példázzak egy kicsit a tánccal (csak mert még mindig az edzőtáborom hatása alatt vagyok), és bár sokan mondhatják, hogy a kettő miért illik össze, valójában majdnem csak eggyek. A legtöbb táncosnak megvan a saját stílusa, és olyan zenékre is táncol. Persze ezt most nem ellened mondom, ez a saját véleményem és annak az oka.
    WEEEKLY: valószínű, ha nem fordítottad volna le a számot, észre se vettem volna. De nem bántam meg, hogy meghallgattam. Tényleg egy hiperaktív szám, a szöveg nagyon ötletes, és tetszik is kivéve a refrénél. Az album is jó, de nem nagyon köt le nekem inkább háttérzene, kivéve a Hello, azt nagyon élveze.
    NiziU: őszintén meglepett, hogy írtál róluk. Én se követem a műsorukat, szóval az hogy kiadtak egy számot teljesen váratlanul ért, az hogy lett egy album is, az meg csak most látom. A szám tetszik, a rap nagyon tetszik benne, amikor jyp más bandáinak címeiből van összerakva, bárki bármit mond, de még így sem hallgatom. Az album is okés, ugyan úgy érzek mint te, a Rainbow tuti Itzy szám lett volna, nagyon hallatszik.
    AB6IX: Hatalmas csalódottságot éreztem Youngmin elvesztése miatt, de veled értek eggyet. Ennek így kellet lennie. Az szám tetszik, és őszintén éreztem hogy ez a visszatérés ilyen lesz. Lehet én vettem csak észre, de minden mostani bandának a 3. mini albumok, vagy legalább is a promós szám ilyen vidámabb, világosabb, vagy nem is tudom hogy jellemezhetnem. Gondolok itt az Oneus Lit-re, Ateez One it all albumra, h a Stray Kidsnél a Mixtape albumot is bele vesszük a Who am I album, mos meg a The Answer, mint 3. promós szám, hiába 2. album. Na mindegy, ez lehet csak az én hülyeségem. Akkor az album: Surreal a kedvencem, abszoút. Atán a Vivid, és nagyon szorosan a többi. Kiváló album lett.



    VálaszTörlés
  4. WayV: Hidd el én megértem. Debütálásuk óta a nyakukba lógok, az albumaikat széthalgattom mai napig, végig néztem a dream koncertes műsorukat, amint lett istájuk, már be is követtem őket (pedig nagyon nem vagyok ilyen). Yanang imádatom meg már lehet beteges. Lehet emlészel rám a legutóbbi napirandomNCT videód alatt, én vagyok az a Yangyang rajongó �� Imádom ennek a gyereknem mindenét, olyan tehetséges, nem tudok nem rá figyelni élőkben is. A Turn Back Time első refrénnek a végén az pár szava, istenem normális ha azt mindig visszatekerem és újra meg újra meghallgatom? Ugyan ez a rapjénél. Rapről jut eszembe, a Leonidas, te jó isten, minden egyes másodpercet imádok, bar Kunnal is nagyon odatették az alapot, meg a tánca, a Wow freestyle. Na de akkor a szám. Tökéletes, úgy ahogy van, szerintem mindenki éri, vagy legalább is remélem. Az album ugyan így. Kedvencem az After Midnight, Domino, Stand by me, Bad Alive, Only Human (YangYang <3), de többi is éppen csak lemarad. Minden számba van valami különleges, ami miatt, újra és újra meg kell hallgatnom, elképesztő. Csak így tovább és tovább.
    Verivery: még 18-ban elterveztem, hogy keresek magamnak akkor debütáló bandát, megkerestem majdnem az összes akkor, vagy hamarosan debütáló bandát, akkor hallgattam meg a Ring ring ring számukat, ami tetszett, de valahogy nem kezdtem el követni őket, így vagy úgy mindig meghallgattam a visszatéréseiket, de egyáltalán nem követtem őket. Most, hogy vége lett a Road to Kingdomnak, amit szintén nem néztem, csak néhány videót a The Boyz miatt, néhány előadásukat megnéztem, aztán jött a comeback, meghallgattam minden albumokat, és azt hiszem kezdek rajongó lenni. Nekem nagyon tetszik a Thunder, kevésbé, mint a Lay Back, nagyon jó lett szerintem, és a klipp is teszik, bár egy kicsit kuszának éreztem elsőre. Az album már kevésbé fogott meg, de itt is vannak jó számok. Nekem olyan hangulat album lesz.
    WOODZ: Ha nem lett volna X1 tag, tuti nem hallgatom meg, és mekkora hibát követtem volna el, te jó ég. Bár így is sokáig húztam a meghallgatását, vasárnap jött az isteni szikra. Imádom ezt a számot, egyszerűen annyira jó, nem tudok nem rákattintani, ha meglátom. A klipp meg zseniális, imádtam nézni, és imádom, ahányszor meghallgatom a számot. Nagyon jól áll neki a szóló, őszintén nekem se az X1-ban se az Uniqban nem volt központi személy. De most egyszerűen csillog. Az album is nagyon tetszik, és tényleg isteni hangja van.
    Bocsi, hogy ennyit dumáltam/írtam, de ezt le kellet írnom, csak jöttek a szavak. És marhára élveztem is, azt hiszem most megyek a többi poszthoz és megírom a véleményem ��. Nem vagyok normális.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Jaj, nagyon örülök, hogy hagytál kommentet, már olvasom is (mindig így szoktam, ahogy olvasom, írom is a reakcióm a kommentre). :D Ó, nem vagy fura, csak nem vagy hozzászokva (szerintem), hogy így nem is tudom, írásban közöld a véleményed? Lehet ám ez is. :) És igen, emlékszem rád (hogy is felejthetnélek el, te is YY rajongó vagy. :D). Azzal meg igazán nem kell foglalkozni, hogy nem egy a véleményünk, a lényeg, hogy szeretjük amit szeretünk, ennyi. :D

      3YE: Az igaz, hogy kicsit sablon, de egyelőre élvezem. :D Meglátom még mit hoz a jövő. :)

      Hwasa: Örülök, hogy neked ennyire tetszik a szám! Sajnos engem mag a zene, így klip nélkül nem a kedvencem tőle. Ettől még jó szám, csak szerintem túlságosan a Twithez hasonlítom. Meglátom köv. hétre megszeretem-e igazán. :D Az album már okésabb nálam, sztem simán megszerethetem.

      Weekly: Aranyosak a lányok. Arra gondoltam egyébként, hogy végre egy olyan bandát látok, ami tényleg kedzőnek is néz ki, nem egyből profinak. Egész frissitő érzés. :D

      Niziu: Talán majd a rendes dütálásuk kicsit jobb lesz. Remélem. :D Aranyosak meg minden, de annyira nem fogtak még meg. :D

      Ab6ix: Most hogy mondod..., belegondolva az egészbe, igazad van. Én erre még életemben nem gondoltam... Mármint, hogy a harmadik megjelenés aranyos a bandáknál. Váó! (Szokásos x-akák zene elindult a háttérben.) :D Az album maga nagyon jó lett! A számot annyira nem szeretem, de azért nagy bajom sincs vele. Örülök, hogy te kedveled. :)

      Wayv: ÓTEJÓÉG. YANGYANG, jó ég. Azt sajnálom csak, hogy a többi NCT bandához képest elég kevés anyagot kapunk tőlük. Mármint, műsorra, meg ilyenekre gondolok most. (Én is bekövettem őket amúgy. :D) STOP GODDAMN - pontosan értem mire gondolsz, hallgatnám akár évekig is (én is vissza szoktam tekerni, nem vagy egyedül) :D Ez a lemez az életem, idén tuti a kedvencem, ez kérdés sem lehet. <3

      Verivery: Váó, érdekes az utad a bandéval! (Nekem is meg kellene jegyeznem ilyeneket, mert érdekes lehetne olvasni róluk.) Igaz, szertintem is inkább hangulat album ez - de tudom, ha többször meghallgatnám, akkor megszerethetném. Csak annyi a visszatérés, a kedvenceimen kívül nem mindig van időm vissza és visszatérni más előadók lemezeihez. :/ Sokszor eltervezem, de nem mindig van rá lehetőségem. De tök jó, hogy neked tetszett a szám! :)

      Woodz: Az a hang, de komolyan! Engem még mindig totálisan meglep. Esküszöm, már fontolgatom, hogy megrendelem a lemezét... :D Egyre jobban tetszik. A promós szám még nem teljesen a kedvencem, de a klip tényleg nagyon jól sikerült. A srác maga is remekül színészkedik - jó lesz ez, nagyon jó lesz idővel. :D

      Ne viccelj! Ilyenért aztán miért haragudnék? Nagyon élveztem a véleményed olvasni. :) Nekem tényleg nem számít, hogy egyetértünk-e vagy sem, a lényeg, a véleményed. :) Ha meg élvezted, pláne ne sajnáld! :) (És teljesen normális vagy.:D)

      Szép hetet neked! <3

      Törlés
  5. Szia, az előző bejegyzéshez sajna nem volt időm kommentet írni, de már itt vagyok! (na, úgy beszélek, mintha ez álmatlan éjszakákat okozott volna neked:DD)
    HWASA: Újabb alkalom, amikor teljesen lenyűgözött milyen intelligens, s tájokozott ember vagy, hű. Nekem semmi sem esett le a videóból, (bár nem láttam a filmet) de azt imádtam amikor a tagok a végén felbukkantak. Viszont ezután a magyarázat után már minden értelmet nyert, s nekem is sokkal jobban tetszik az mv. Én is többet vártam tőle zene szintjén... Egyrészt azért mert egy nagyon tehetséges nőről van szó, másrészt meg a Twit valami remek volt, még azon kevés dalok között van, amit most is élvezek hallgatni. Emlékszem, amikor a félévi listám írtam, pont az albumot hallgattam, így történhetet meg hogy ellágyult a szívem és került fel az Intro és a Why is a listámra. Ugyanis azóta eltelt több mint egy hét, s csak most szántam rá magam megint hogy meghallgassam őket. :/ Remélem hogy ez majd megváltozik, de ha őszinte akarok lenni, nem sok esélyt látok rá, még egy kis idő, s el is felejtem majd őket...
    SUNMI: Hát ez nekem nem... Kicsit már túl egyformák a dalai, s erre az egy stílus sem magyarázat. Attól még lehetnek különbözőek, hogy egy kategóriába soroljuk őket. Hátha legközelebb meglep majd minket.:)
    WEEKLY: Ez sem tépte le a parókám, ámde egy nagyon édes és jó debütöt kaptunk, én örülök neki. Figyelni fogok a lányokra, mert van bennük bőven potenciál! Nekem a Reality a kedvencem, de még tervezek visszatérni a lányokhoz, mert van egy-két igazán kellemes vokáljuk.
    AB6IX: Értem én, hogy Zico nagyon híres Koreában, (igaz, tehetséges is, de nem igazán áll közel hozzám a stílusa) de egy kicsit kezd már elegem lenni, hogy (legalábbis szerintem) rengeteg cég azért vesz tőle dalokat, hogy felfigyeljenek az előadóra... A refrén számomra is lapos, de ezt Daehwi aranytorka (meg talán a gitár is) igyekszik velem elfeledtetni. Youngmin-nel kapcsolatban meg teljesen értek, még jó, hogy rajongó nem vagyok, így nem akadtam ki annyira. A lemezt még egyszer meg kell majd hallgatnom, hogy véleményt tudjak mondani, de egészen tetszettek a dalok.
    VERIVERY: A Lay back után irreális izgatottsággal vártam ezt a visszatérést, és szépen pofára is estem. A zene rettenettesen felejthető plusz (bár lehet én vagyok bolond) engem az alap a Simon Says-re emlékeztet... Az album is semmilyen számomra. :/
    A többiket vagy még nem volt időm meghallgatni, s nem is tudom még mikor lesz, (NIZIU, WOODZ) nem váltott ki belőlem semmit a megjelenés, (3YE) esetleg még gyűjtöm az erőm hozzá, mert nem kedvelem a nyelvet (ez egyértelműen a WAYV, s hiába imádom őket tagügyileg muszáj mindig összeszednem magam a dalok előtt mert nagyon nehezen szokom/viselem el ezt a kiejtést is).
    AOA: Alig tudok mit mondani... Iszonyatosan csalódott vagyok, és rengetegszer azon agyalok hogy mi lesz ha még egy énekest elveszítünk... Mert hiába írta Mina, hogy segítséget fog kérni, ez engem nem nyugtatot meg. Abba meg még félelmetesebb belegondolni, hogy akármelyik kedvencünk viselkedhet ugyanígy vagy áldozat lehet. Az FNC így meg nagyon hamar teljesen le fog csúszni... Már csak egyetlen egy bandájuk van, az SF9, imádott srácaim, (de most bennük is megingott a bizalmam) akiknek még nem volt semmilyen balhéja.
    Kívánok további szép napot Neked! ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Nagyon örülök, hogy itt vagy megint. :D

      Hwasa: Ugyan, dehogy, ne is mondj ilyet! Majd ha ilyen klipeket hozok össze. :D Zenei téren teljesen egyetértünk. Egyelőre tetszik az a két dal a lemezről, de nem tudom meddig lesz így.

      Sunmi: Itt is tökéletesen egyetértek.

      Weekly: Örülök, hogy van egy kezdő banda, ami tényleg kezdőnek is tűnik. :D Aranyosak a lányok, a dal is okés, kíváncsian várom, mit hoznak ki a dologból.

      Ab6ix: PONTOSAN! Köszönöm, hogy kimondtad, ezt a Zico dolgot... épp ezt gondolom én is. Tehetséges pasi, de van úgy, hogy felfújtnak is érzek egy-két dalt, amit készít, mintha kötelező lenne szeretni minden egyes embernek, és kizárólag sikert szabad remélni tőle. (MIntha nem is ember lenne, valami isten.)

      Verivery: Hű, nem gondoltam ebbe bele, de most hogy mondod, tényleg emlékeztet rá... (Az albummal totál egyetértek.)

      Aoa: Döbbenetes a dolog... Ha tényleg így igaz minden, akkor az brutális lehetett. Az FNC... szörnyű, hogy annak ellenére se tettek semmit, hogy a halálán lévő lány bevallotta, hogy mi történt. Még ha Jimint ki se akarták rúgni, legalább Minát kezeltették volna, vagy valami... Undorító az egész eset. Bár, a pénzért bármit. Remélem az sf9 esetében semmi ilyen nem áll fenn. (De persze okkal gondolkodik el az ember.) És azt is, hogy Mina lassan kap kezelést, és jobban lesz... :/ (De igazad van, nagyon nyugtalanító még így is a helyzet.)

      Neked is szép hetet! <3

      Törlés
  6. Sajnos kicsit megkésve írom le a véleményem, de össze kellett szednem a gondolataim egy kicsit😂😂
    HWASA: Imádom a hölgyet, és mindent amit csinál, és ez a Maria-val is így van. A dal elsőre nem lett a kedvencem de éreztem, hogy később nagyon tetszeni fog, és most már az egyik kedvencem. De ahogy te is említetted a Twit-et nem múlja felül. Sajnos az albumról elsőre nem volt semmi ami nagyon lenyűgözött volna, de lehet csak idő kérdése. A videót egyenesen imádom, annyira kreatív, és mindig örülök ha a belecsempésznek pár rejtett utalást, látszik, hogy jó sok munkát belefektettek.
    Sunmi:Sunmi a kedvenc szólósom, és soha, (tényleg SOHA) nem csalódtam benne, és most is rajongok a dalért. Szerintem valamennyire értem mire gondolsz azzal, hogy "túl ismerős" a dal, mert amúgy én is ezt éreztem😂😂 de aztán nem tudtam ellenállni a retro hangzásnak (kedvencem😂😂) és most naponta többször is meghallgatom. De teljesen egyetértek azzal, hogy a dal talán kicsit túl tipikus Sunmi, és megértem ha ez most nem jött be, mindnekinek más tetszik.
    WayV: Úristen, nem tudom elmondani mennyire imádom ezt a dalt, meg a bandát is. Amikor először hallottam a WayV ötletéről, akkor azt hittem teljesen felesleges egy kínai bandát debütáltatni, de a dalok után rájöttem hogyha másnak nem is, nekem szükségem van rájuk😂😂 a dalnak szinte minden része a kedvencem, éa nem találok benne kivetnivalót, egyedül azt, hogy egyszer vége😂😂 a videó is nagyon tetszik, egyszerűen gyönyörű (mondjuk Lucas félmeztelensége nekem sem hiányzott, de el tudok mellette menni.). Az albumról (neked köszönhetően) a Domino a kedvencem. Annyira szép az a dal, és valamiért olyan furcsa érzéseket vált ki belőlem, de épp ezért is tetszik.
    A fiúk nagyon tehetségesek és viccesek, szóval mostantól egy büszke WayV "stan" vagyok😂

    Az AOA botrányról nem mondhatok sokat szerintem, mert a banda sosem volt a kedvencem, a tagokról pedig tényleg nem tudok semmit, de ettől függetlenül nagyon sajnálom ami történt. Számomra ez az egész incidens csak még jobban rámutatott arra, hogy valójában mennyire nem tudjuk mi történik a bandatagok között.
    Ismét köszi a bejegyzést! 💜
    P. S: Megtetszett a How You Like That. Egyrészt megijedtem, de egyben örülök is neki. Nem tudom hogy történhetett, hiszen nem is hallgattam a dalt, csak egyik nap eszembe jutott, hogy milyen jó lenne meghallgatni, és ennyi. De jelenleg én vagyok a legboldogabb ember a világon😂😂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Ugyan, nem késtél el sehonnan, hidd el. :D

      Hwasa: Na, majd én is megpróbálom újra meghallgatni, hátha ugyanígy megszeretem. :) A videó valami eszméletlen jó, nagyon örülök, mikor ilyenek is felbukkanak, és nem csak villogó szobákban táncolnak az együttesek. :D

      Sunmi: Lehet ám, hogy én is megszeretem idővel. A baj tényleg annyi, hogy mindeig minden megjelenést meg akarok hallgatni, és sokszor nem jut időm elégszer visszatérni egy-egy számhoz, hogy rendesen megszeressem. :D

      Wayv: IMÁDOM, nincsnek szavaim, csak annyi: IMÁDOM. A debütálásukat is imádtam, de ez a lemez győzött meg véglegesen, hogy mennyire rajongok is értük. :) Remélem így folytatják majd tovább! :)

      A bandát zeneileg szerettem nagyon, de a tagokkal nem voltam "közeli viszonyban". Egy kicsit mindig hezitálok "ítéletet" hozni ilyen esetekben, mert ugye a kedvenc bandám is "terrizálással" vádolták, be id dőlt a karrierjük, aztán mikor már mindegy volt, kiderült, hogy nagyon nem úgy voltak a dolgok, ahogy a "terrorizált" lány állította. Itt persze elég egyértelműnek tűnik, hogy Jimin tényleg csúnyán bánt Minával, hisz tanúk is vannak, na meg nem hiába "lépett vissza" a rivaldafényből.

      NAAAA! Örülök, hogy megtetszett a dal! :D Boldog vagyok, ha hallok ilyet, mert elég ritka. :D Élvezd csak mások helyett is. :D

      Szép hetet neked! <3

      Törlés
  7. Szia! Épp csak néhány gondolatot fogalmazok meg, a bandákat innen nem annyira hallgatom :D
    Amikor meghallgattam Sunmi számát nagyon nem tetszett, mind egy másik dal jutott eszembe tőle (ezek szerint a Siren 😂), de aztán meghallgattam másodszorra, és komolyan nem tudom, csak valami helyre kattant a fejemben és egész nap hallgattam. Valahogy a hangulata nagyon betalált a napjaimba, de érthető, hogy van aki valaki másabbat szeretne látni, és nem ezt a tipikus Sunmit.
    Woodz dala (Love me harder) meg szerelem volt első hallásra, ami elég ritka nálam, de ezt elkezdtem hallgatni és tudtam, hogy ide még visszatérek. :D Emellett, amit te is kiemeltél, a Lift upot szeretem nagyon, leszámítva az első 2 sor torzított hangos részt. Ezt már csak zárójelben mondom, tudom nagyon szubjektív dolog, de az NCT 127 Simon Says dalba is mindig át kell ugorjam az elejét a torzított ordibálás miatt, mert megőrjít. Naagyon szurkolok neki, hogy összejöjjön neki a szóló, olyan tehetséges és nem nagyon akar összejönni a dolog.

    Az AOA botrányról meg annyit tudnék mondani, hogy szörnyű, hogy ilyen megtörténhet, és valaki ennyire visszaél a pozíciójával. A bandát nem ismerem különösebben, ironikus módon pont egyedül Jimint ismerem, de róla se tudok sokkal többet. Az apát látogatós résznél kicsit én is elgondolkoztam, de hát nem mindenkit ugyanolyan fából faragtak, személyiség és habitus kérdése is lehet, hogy mennyire mer ellen menni valaki a megfélemlítőjének. Meg hát valószínűleg nem is tudjuk meg mit történhetett pontosan a háttérben. Mindenesetre ijesztő.
    Szép hétvégét neked!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Örülök én annak a néhány gondolatnak is. Ezekből táplálkozok. :D

      Naaa! Örülök, hogy végül megszeretted a számot. Lehet, hogy nekem is menne egy idő után, nem tagadom. A baj, hogy mindig igyekszem meghallgatni az összes heti megjelenést, és túl sok idő megy el vele, arra már nem marad, hogy sokszor térjek vissza egy adott számhoz. A hónap végére igen, de így hetente sajnos nem. :/

      Woodz: itt még kicsit várok, egyelőre tetszik, nagyon ígéretes a srác. :) Na, meghallgatom most a Lift upot is, hátha én is beleszeretek. :D Sajnos nagyon kevés szólóénekes van, aki képes érvényesülni, egyszerűen nincs rájuk igény. :/ A p101 (és társai) meg egyre több szólós termelnek ki. Mintha nem értenék, hogy majndem felesleges. :( De szurkolok neki, remélem én tévedek!

      Itt azért vagyok bizonytalan, mert a kedvenc bandám is ilyen váddal illették, és végül (ahogy sejtette a rajongótábor nagy része), nagyon nem úgy voltak a dolgok, ahogy a "bántalmazott lány" állította. Mégis totál tönkrement a karrierjük. Persze itt tanúk is vannak, és Jimin is úgy döntött, hogy visszavonul, ami néha egyenlő a beismeréssel. Azért szeretném, hogy a tagok is felszólaljanak, de minimum Seolhyun, akit szintén vádolnak, mint Jimin legjobb barátnőjét (ráadásnak idősebb is nála, több pénzt keres, fontosabb a cégnek... leállíthatta volna) De ettől a cégtől nem várok már sokat - meg tényleg, kicsit bizonytalan is vagyok az egésszel kapcsolatban. Néha csak úgy ugrunk minden vádra, pedig ahogy te is mondod, nem tudjuk mi történt, és hogyan.

      Szép hetet neked is! :) <3

      Törlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...