컴백시간! 빅뱅 | 세븐틴 | 제시카 | 카드 | 에이핑크| 트와이스 stb.





Sziasztok! A héten ismételten megannyi visszatéréssel örvendeztettek meg bennünket a legkülönfélébb bandák/előadót. Ezúttal beszélni fogok róluk: K.A.R.D, SEVENTEEN, Big Bang, Jessica, APink, EXO.


Kezdjük is a hölgyekkel!


Elsőként Jessica lenne az, akiről említést szeretnék tenni. A WONDERLAND a második mini album, melyet elkészített számunkra. Úgy tűnik, nem sok pihenésben volt része. Na de, lássuk a videót!




Hát ez valami gyönyörű! Nem tudom ki készítette a klipet, de ez valami eszméletlenül szépre sikeredett! Hát ez... ez...








Tényleg, szemet gyönyörködtető felvételeket láthatunk! Erről mindig eszembe jut, milyen ritkán látunk kpop videókban feltűnő természeti elemeket. De tényleg. Nagyon ritka - még akkor is, ha ma már nem igazán divat villogó dobozban táncolni (Jézus.) Jessica, csak tapsolni tudok, mert egyszerűen imádom az egész videót! A daláról nem is beszélve. 

Az első mini album megjelenésekor nem nagyon rajongtam az zenéért - és most sem szeretem azokat a számokat, nem az én ízlésemet tükrözték. Ez viszont, még ha elsőre nem is tetszett a Wonderland, de a videót nézve egyszerűen beleszerettem! Imádom ezt a hangzást - még ha kicsit mérges is vagyok, amiért ismét egy olyan dalt hallhatunk, ahol nincs refrén. Komolyan! A KPOP tele van remek énekesekkel, de neeem, nem akarja senki hallani az énekhangot, csak a dübörgő gépzajt. Teljesen logikus. És félreértés ne essék, nekem is bejött ez a stílus, de úgy ezer dallal ezelőtt. Egyszer, kétszer oké, semmi baj vele, az is oké, ha az album tartalmaz pár ilyen számot, de mára már olyan idegesítővé vált, mint a színes-doboz-effektus. Ez persze csak az én véleményem, nem kell egyetérteni vele.

Nos akkor! A második mini album a Wonderland címet kapta. Itt meg tudjátok hallgatni az egészet (de aki tudja, rendelje meg!).




Én imádom az egészet! A Dancing On The Moon egy mestermű! Nem tagadom, kellett két hallgatás, mire ráéreztem az egészre, de mára már imádom az összes számot. Ezt nagyon kevesen érik el nálam, és soha nem gondoltam volna, hogy Jessica egyszer - valaha -, képes lesz rá. Tudni illik, nem szeretem a hangszínét. Nem csak orrhangon énekel, de idegesítően cuki próbál lenni, ha pedig nem, akkor sikoltozik. Nekem ez általában nem jön be. De ezúttal (mióta kivágták az SM-ből) nem erről van szó. Még mindig hallom egy kicsit, hogy orrhangja van, de nem hiszem, hogy ezen tudna változtatni - kicsit öreg már ahhoz, na meg a legtöbben így szerették meg. DE. Ez az album aranyat ér. A hangja jóval tisztább, mint ahogy azt az SNSD albumokon hallottam, Nem kényszeríti senki, hogy sikongasson Taeyeonnal karöltve, végre tényleg hallom énekelni. 

Tessék meghallgatni az albumot, mert megéri, nagyon is. A dalok egyesével is élvezhetőek, de ha valaki egyben ad nekik egy esélyt, láthatja, hogy ez tényleg egy karácsonyváró lemez lett. Néhol remek, néhol kihallani a karácsonyi hangulatot, azt a lágy kedvességet is a számokból. Nekem ez kedvenccé fog válni.


És akkor most rá is térhetünk a hét egyik legnagyobb témájához, ami szintén vele kapcsolatos. Már az első album megjelenésekor is pletykák kaptak szárnyra, hiszen a tervek szerint Jessica már készült a különböző zenei műsorokban való fellépésre. Amikre természetesen, és roppant meglepő módon nem került sor. Akkor is sejteni lehetett, hogy mi áll a háttérben, ám most már mondhatni nyíltan ki is lett jelentve. Ugyanis a második, azaz jelenlegi lemez megjelenését követően sem láthattuk a Wonderland-ot kitűzve a "következő hét" fellépései közé. Egy csatornán sem. Ez pedig, ahogy azt sejteni is lehet, nagyban hátráltatja a népszerűsítést. A rajongóknak pedig ekkorra már szemet szúrt, hogy valami problémának kell lennie (jókor). Így került fel az internetre ez a rövidke videó, amit le is fordítottam: 





Ha ez nem egyértelmű, akkor semmi sem az. Az SM blokkolja Jessicát, nem engedi fellépni - igaz ez ma már törvénybe ütközik. Nem mintha ez bármiben megakadályozná a céget. Mert ki fogja bebizonyítani, hogy nekik bármi közük van ahhoz, hogy Jessicát nem hívják meg fellépni egy műsorba sem? Mind tudjuk, hogy ez az igazság, de azért ezt bizonyítani nehéz volna. És ezt foghatjuk a rajongókra is. Igen, jól olvastátok. Ugyanis, a Jessica rajongók nem igazán tesznek semmit sem, azon kívül, hogy kedvelik a hölgyet. Más bandák és énekesek rajongói már régen léptek volna az ügy érdekében, és még ha nem is jártak volna sikerrel - legalább megpróbálták volna. Ebben az esetben még ezt sem láthatjuk. Panaszkodni bezzeg nagyon tudnak. Szegény Jessica így, szegény Jessica úgy... azonban a CD-ket nem veszik olyan mértékben mint kellene, és a letöltési számok sem mutatnak akkora ugrást, amivel indokolható volna a hölgyet ért sérelem.

Mind tudjuk, hogy Koreában a rajongók és az előadók kapcsolata szorosabb, mint mondjuk nyugaton. Ezt több oldalról nézhetjük. Az egyik az, hogy az énekesek tisztában vannak vele, hogy azért tudnak enni, mert a rajongók vannak. Ezért tisztelik őket, és jobbára bármilyen kérésük van, azt teljesítik. A másik része pedig a rajongók kitartása. Emlékeztek, mikor Baekyhun botránya kirobban Taeyonnal való kapcsolata miatt? Előkerült a neten több kép is a férfi tinikorából, amiken cigizett, és alkoholt fogyasztott. A rajongók többje tudott erről, de senki sem osztotta meg a képeket, mert így védték az előadót. Ez egy olyan kapcsolat, ami számunkra érthetetlen, így jobb ha nem is próbáljuk meg felfogni, egyszerűen el kell fogadnunk. Valahol van benne egyébként ráció, ha igazán belegondolunk. Na ez ebben a helyzetben majdnem hogy hiányzik. Az SNSD-ből való távozása után elég nehéz lehetett Jessica számára egyáltalán kiadni bármiféle zenét, az SM áskálódásával a háttérben, és a rajongók tényleges támogatásának hiányával. És még így is könnyebben ment neki, mint mondjuk a DBSK vagy a SHINHWA esetében.

DE. Ezt a másik szemszögből is meg kell vizsgálnunk. Mert őszintén szólva már akkor elkap a hányinger, mikor rápillantok a rengeteg "az sm egy szar" kommentre. Ez azért nem így működik. Képzeljétek el, hogy TI vezetitek a céget. Éveken keresztül próbálkoztok, híressé teszitek az egyik együtteseteket, mondhatni a KPOP legkeresettebb bandájává. Aztán valami úton módon egy tag "kilép", majd egyedül szeretne boldogulni. Azzal a hírnévvel, ami a TI pénzetekből lett felépítve, és ami ezentúl a kilépett tag zsebébe vándorol, nem a TIÉTEKBE.

Kezdjük az elejétől. XY eljött hozzátok. Felvettétek tréningre, a saját pénzeteken. Évekig foglalkoztak vele az általad fizetett tanárok. Képeztétek többek között hangilag is, ami tudjuk hogy nem kevés pénz. Kifizettétek a plasztikai és a szemműtét árát. Rengeteget öltetek a debütálásba, az albumok elészítésébe, dalszövegíróknak, zeneszerzőknek. A tag vállalta a szerződést, tudta mibe vág bele. Az együttesetek egyik legnépszerűbb tagjává tettétek, rengeteg OST lehetőséget kapott, reklámokban szerepeltettétek, milliónyiban az évek során. Ahogy telt az idő, engedtétek, hogy azzal foglalkozzon amivel akar, azt is elnéztétek neki, hogy párkapcsolata legyen, még ha ez veszélyeztette is az együttes egészét - nem csak őt. Ezek után valamilyen úton-módon elváltak az útjaitok. Ő pedig, akit konkrétan TI teremtettetek, folytatni akarja amit elkezdett, Azzal a névvel, amit TI adtatok neki, ami szinte garantálja a sikert, mert Korea egyik legnépszerűbb énekeséről van szó. Ez nyilván Titeket is bosszantana.

Konkrétabban. Jessica elvileg nem kilépett, hanem kirúgták. Már ettől szemét az SM. Abba belegondoltatok, hogy ha lett volna más lehetőség, az SM soha nem válik meg az egyik legnépszerűbb tagtól, aki rakatnyi pénzt hozott nekik? Mert elég valószinűtlennek tartom, hogy hobbiból kísérletezett volna a vezetőség, amolyan "lássuk megbukunk-e haha" alapon. Az ilyen cégek nem szeretetszolgálatok, ezt meg kell jegyeznünk. Azért vannak, hogy pénzt keressenek. Logikusan belegondolva, nem kockáztatják a pénzüket, csak azért, hogy kicsesszenek egy csajjal, jelen esetben Jessica-val. Ez a feltételezés egyszerűen nevetséges, ahogy van. Ha kirúgták, annak oka volt, nem kell azt hinni, hogy Jessica, vagy bármely más előadó - legyen szó bármilyen cég bármilyen énekeséről -, az ártatlan fél. Mert a cégek vezetői mindenhol a kénköves pokol legalsó bugyraiból szöktek fel, csak mert a hobbijuk az, hogy énekeseket kínozzanak.

Ezzel nem azt mondom, hogy nem történnek elfogadhatatlan esetek, mert persze történnek. De azért azzal is tisztában vagyunk remélem, hogy ha egy kiskorú akar debütálni, akkor a szülőknek kell beleegyezniük a szerződések aláírásába, amit el is olvasnak, ha pedig nagykorúak, akkor legyen már annyi eszük, hogy talán egy negyven évig tartó szerződés talán nem olyan jó ötlet. Ráadásul az egész gyakornoki időszak alatt belülről látják mit kell kiállnia minden más akkor már híres énekesnek. Ezért tényleg nem lehet csak a céget hibáztatni... Ezért is nehéz ilyen esetben pereket nyerni, majdnem lehetetlen. És ezt meg is értem. Én pl. személy szerint megtiltanám a kiskorúak debütálását, 21 éves kor alatt nem engedném, hogy bárki színpadra lépjen, esetleg az egyetem elvégzése után. Mikor már sem a szülőkre, se másokra nem kenhető a felelősség. Gyakornokok lehetnek, lássák csak mi vár rájuk - de emellett legyen más választásuk is, lássanak egy kicsit nagyobb szeletet a világból mielőtt ostoba módon egy céghez láncolják magukat egy életre, mert tíz évesen láttak egy nagyon jó klipet a TV-ben. Mert onnantól már nem csak a vég hibája lesz a dolog, de az előadóé is. Ezzel pedig nekünk is tisztában kell lennünk...

Jelen esetben nem tartom igazán hibásnak a céget. Sokkal inkább a zenei műsorokat futtató csatornák vezetőségét és a rajongókat. A törvény kimondja, hogy mi a helyes lépés ebben a helyzetben - mert azért azt se gondolhatja komolyan senki, hogy ha nem teszik amit az SM mond, akkor nem lép fel náluk többé egy bandájuk sem, ugye? A népszerűsítéshez elengedhetetlenek ezek a műsorok, szóval... Lehet, hogy valami úton módon elesnének némi (sok) pénztől, de akkor meg lehet rendőrséghez fordulni. Mindenre van megoldás, ha nagyon akarjuk. Csak itt nem akar senki semmit. Jessica jobban jár ha vár és hallgat, s minél jobb zenékkel áll elő, amiket már nem lehet visszautasítani - inkább ez, mint hogy perbe keveredjen egy bizonyíthatatlan üggyel. Ezt ő is tudja jól, ahogy az SM és a többi műsor is, ahol ki tudja mennyit kapnak azért amit a nővel tesznek - figyelmen kívül hagyják, többek között.

A rajongók pedig, nos, ha csak egyszer elmozdulnának a gépük elől, lehet hogy el is érnének valamit.



10/10




A következő legyen az APink. A hölgyek az egyik legnépszerűbb banda (harmadik, ha jól tudom, egyenest az SNSD és a 2NE1 mögött) tagjai, ami szinte garancia arra, hogy bármivel állnak is elő mostantól, az sláger lesz. Most a rajongók kedvéért adtak ki egy "különleges" albumot, aminek klipet kapó dala a 별의 별 vagyis a 'Csillagok csillaga' / 'Csillagok közt is csillag' címet kapta - angolul persze a "Mert te vagy az én csillagom".




Őszintén szólva, nem tudom miféle véleményt kellene írnom erről. A lányok egyszer már adtak ki egy dalt a rajongóknak címezve, méghozzá ebben az évben. Ami mérföldekkel érzelmesebb és véleményem szerint jobb volt ennél. A The Wave mind zeneileg, mind szövegében is veri a most megjelent számot. "Ha nekem integetsz - képes vagyok rá, ha bízol bennem, képes vagyok mosolyogni [...] Akármilyen sötét is van, megtalállak, megjegyzem minden egyes szempár csillogását, Nektek énekelek."  Ez a dalszöveg őszintének tűnik, épp ezért megható. Ellenben az újabb már sokkal inkább amolyan "hét figyu, ezt akarják hallani, nem, akkor írjunk ilyen nyálas izét"-féle kifejezésekkel játszik, mint a "Néha olyan vagy mint egy barát, néha pedig a szerelmem", "Próbáltam hozzád hasonló férfit találni, de nincs." vagy a "Vonzó vagy, vonzó." esetleg a "Mikor megismertelek, egy új világba csöppentem." Ah... Na ne már! Most komolyan írtak egy szerelmes dalt a rajongóknak? Ezt tényleg komolyan gondolták? 

De nem csak a szöveg, a videó is. Az előzőben fellépéseket láthatunk, ezen keresztül a rajongókat is, a kapcsolatot ami a két fél között jött létre. Ez pedig csodálatos, bárhonnan is nézzük! Itt pedig, nos, hát minden cuki, meg habos-babos a lányok csinosak és szépek. Ennyi. Semmi több. Ha nem azt nézem, hogy ez elvileg a rajongóknak van címezve, azt mondanám, hogy egy átlagos  APink számot kaptunk, és kész. De így, számomra kicsit veszített az értékéből. Ez van. 

Viszont ahol a dal megtörik ők pedig táncolnak, az erősen emlékeztetett a My My videójára, és ezt valahogy édesnek találtam. A My My egy nagy kedvencem, minden cukisága ellenére. Így ezt mosolyogva néztem - és legalább a szöveget nem kellett hallanom addig.

Mondjuk az nem lehet meglepő, hogy egy ilyen dallal "tértek vissza", hisz az előző dalukkal immár egy érettebb stílust szerettek volna bemutatni - de ez nem jött be a rajongóknak, akik pont azért szeretik őket, mert 'aranyosak'. Így hát természetes volt, hogy ismét vattacukor áradattal nézhetünk szembe. 


10/ 7



Következzék a Laboum! Imádom a lányokat, egyszerűen odáig vagyok értük és a zenéjükért is, soha nem okoztak még csalódást - pusztán a közönség, amiért ennyire figyelmen kívül hagyják őket. Az évben már többször is visszatértek, ezúttal pedig egy karácsonyi dallal, aminek címe Winter Story.




Hát ez eszméletlen aranyos lett!

És unalmas.


Oké. A lányok szép ruhákban tesznek úgy, mintha szépséges hercegnők lennének, de többről nem nagyon beszélhetünk. A szám kellemes, jól esik hallgatni és a klip is nagyon édes, de többet nem nagyon érzek ezzel kapcsolatban. Ennél azért jóval többre képesek véleményem szerint. Ott van példának a többi számuk, a Fresh Adventure, a Shooting Love, csak hogy az idei dalokat hozzam példának  - de mivel azok nem igazán jöttek be, most ezzel próbálkoztak. Hát, nekem meg ez nem jön be. Pont olyan, mint minden másik banda harmadrangú száma, semmi egyediség nincs benne - de tényleg, zéró egyediség. 


10/4


Mos jöjjön a sokak által már most istenített K♠RD, avagy a DSP újabb próbálkozása a KARA, RAINBOW és az April után. Ha minden igaz, akkor a banda 4 tagot fog számlálni, ahogy az a pre-pre-pre-pre-pre-pre debüt dalból is láthatjuk:




Nos akkor, íme a négy tag: J.seph, B.M, Somin és Jiwoo. Igazából nem lehet pontosan tudni, hogy ez a felállás marad-e, vagy a banda bővülni fog-e (ami esélyes), esetleg a következő pre-pre-pre-pre-pre-pre kislemezen már más tagok dolgoznak-e majd. Tényleg képlékeny az egész, mint minden, amint a DSP manapság csinál - ami mögött úgy vélem pénzügyi gondok húzódnak meg.

A lényegre térve. A zene nagyon tetszik. Nem a tipikus beszélünk két sort, aztán tüctüc és beszélünk még kér sort. Kicsit érdekesebb irányt mutat az egész. A klip nem egy nagy szám, de egy pre-pre-pre-pre-pre debüthöz pont megfelel. (Ilyenkor mindig eszembe jut annak a két éve debütált csapat videója, ahol még a kamerák is belógtak a képbe mindenhol, annyire nem figyelt senki) 

A tánc néhol igazán meglepett. Ez a beletolom a seggem a pasik ölébe dolog nagyon nem tetszik, de nyilván egyedül vagyok vele. Ezen kívül nem volt nagy baj vele, elment.

De volt egy nagyon-nagyon dühítő dolog az egészben. Ez pedig a szerelmemmel, Joungji-vel kapcsolatos. Én imádom ezt a lányt, a Kara is akkor vált érdekessé, mikor ő feltűnt benne. Tudom, hogy sokan ki nem állhatjátok, de ÉN odáig vagyok érte. Amint tudjátok, fel is tűnik ebben a klipben, biztosan észrevette mindenki. DE CSAK MINT VENDÉG. Hát most komolyan DSP! Soha nem akarjátok szerencsétlent debütáltatni? Nem elég csapás neki, hogy végigment a Kara új tagját kereső műsoron, rengeteg gyűlölettel nézett szembe, majd a banda feloszlása után ide oda tologatták szerencsétlent? Erre beteszik végre valahová, aztán meg kisül, hogy mindössze amolyan vendégként. Hát szép. Ne szórakozzatok már szegény lánnyal! Jobban teszitek, ha kezdetek vele valamit, mert kiborulok - most betojtatak mi? Haha. 

Hát igen. A dal jó lett, a klip is elmegy. Engem mondjuk meglepett, hogy egyáltalán bárki is debütál a cégnél, ahol egyszerre két mondhatni ikonikus banda oszlott fel. Valahogy úgy véltem, hogy esetleg egy kis szünet következik, vagy megpróbálják népszerűvé tenni az Aprilt, vagy valami... De neeem, egyből jön egy banda, és kész. Az arcodba tolják, ha akarod, ha nem. Ennyi. Igaz, hogy az APRIL egyáltalán nem népszerű, de neeem baaaj, kit érdekel? Végül is a Ranibow is ezért oszlott fel lényegében, de hát akkor mi van? Áh...

Na de, ki tudja, lehet hogy itt is az lesz a nagy helyzet, mint a JYP esetében, s az új banda megmenti az egész céget. Megeshet! Ám itt felvetődik a nagy kérdés. Túlélheti e az ipart egy kevert banda. Mert persze jönnek majd azzal, hogy "Hát ez illetlen kérem szépen." meg a "Mi van ha lefekszenek egymással?" szavak, és elég egy rossz mozdulat akár a fiúk - inkább a lányok, valljuk be - részéről és dől is a kártyavár. Azt pedig felejtsük el, hogy ez az első [pl. ROORA, WE, CO-ED SCHOOL <3, Trouble Maker, AKMU, K-TIGERS], vagy régóta első [K-TIGERS] kevert banda. Mert rajtuk kívül MOST is van egy együttes, ahol lányok és fiúk is együtt működnek, csak rájuk tesz mindenki - gondolom nem elég nagy a cégük. LOL. Tehát az a pontjuk, hogy "egyedi a felállásuk", egy kicsit gyengécske lábakon áll. Ráadásul, gondoljunk a problémákra, mint ami a Trouble Maker esetében is felmerült - a férfi tag felkoppintotta a nőői tagot - pletykák persze, de súlyosak. Mondjuk a viselkedésük és a színpadi megjelenésük egyáltalán nem segített.

Én sok sikert kívánok, de azzal legyünk tisztában, hogy ha eleve úgy indul a banda, hogy a csajok a fiúk ölébe dörgölik a feneküket, számolhatnak a koreai társadalom egyes rétegének alapvető előítéleteivel. Ezt vagy jól kezeli a cég, vagy nem. Rajtuk múlik. 


10/9


Most Pedig következzenek a fiúk!


Először is a Seventeen. A fiúk már ki tudja hányadszor térnek vissza egy éven belül - soha nem pihennek. Személy szerint vártam az újabb dalukat, annak ellenére, hogy egyik számuk tetszett, a másik nem. Szó szerint váltogatták a nekem tetsző és nem tetsző dalokat. Ezúttal a Boom Boom című kapott videót: 




Amikor először meghallgattam a dalt, már akkor tudtam, hogy imádni fogom. Ami kicsit riasztó, azt tekintve, hogy azokat a számokat amiket már elsőre szeretek, gyakran hamar elfelejtem - nem tudják sokáig fenntartani az érdeklődésem, ez pedig fordítva is igaz.

A banda számomra még mindig egy massza. Látom, hogy különálló tagokból áll, talán nagyon más személyiséggel, de ez valahogy nem ütközik ki. Nem úgy mint például a TWICE esetében, ahol első ránézésre is annyira más mindenki, még akkor is, ha egyenruhát húznak. Ezen dolgozni kellene még egy kicsit, hogy hangyányival érdekesebbé tegyék a felállásukat. Bár, nem tudom mit várok ettől a cégtől, nem ők a leghíresebbek ha már népszerűsítésről van szó - és még így is felülmúlták önmagukat. Nézzük a többi együttesüket!

Szóval, attól eltekintve, hogy nem igazán érdekel, hogy kik is a tagok - ami valahol elég nagy baj -, a zenéjüket relatíve szeretem. A Very Nice igazi ékkő volt az évben, nagyon tetszett, a videóval együtt. Na itt a klip nagyon nem adott semmit. Helyes fiúcskák pattogtak menő ruhákban... őszintén, többre nem is emlékszem. Ezzel ellentétben a Very Nice zseniális volt, szinte végig tudom játszani a fejemben, mert érdekes volt - kezdve a lánnyal, aki szerepet vállalt benne. Nagyszerű volt! 

Zeneileg tetszett, de nem mondanám, hogy egy csúcspont a karrierjük során. Ez persze csakis az én véleményem - nyilván. Nagyon lendületes, és ritmusos, remek a felépítése, hamar az ember fülébe mászik - de még mindig félek, hogy egy hónap múlva már rá se kattintok a videójukra, mert megunom. Előfordulhat.

A lemez többi daláról szót ejtve el kell mondjam - nem vagyok elragadtatva. A Beautiful okés volt, egészen megszerettem, de a többi... eh, eh, volt. Kb. ennyi a véleményem róla. Olyan se nem lassú, se nem gyors... csorgadozó, de egyik irányba se mozdul el eléggé, hogy megkedveljem. Volt már jobb albumuk is.


10/8


Jöjjön a Big Bang. A banda majdnem mindenki kedvence - engem kivéve lol -, így már nagyon sokan várták a nagy visszatérést. 

A fiúk kettő darab videóval ajándékozták meg a rajongóikat, az egyik a "FXXK it" a másik pedig a gyanús Last Dance címet kapta. Lássuk őket!




Először is, a FXXK IT koreai címe nem egészen takarja azt, amit az angol. Nem egészen a "b@szd meg" jelentése ismeretes, inkább amolyan "sz@rom le", "kit érdekel". Persze nem sokban különbözik - bizonyos helyzetekben - a jelentés, de jóval szolidabb, mint mondjuk egy b@assza meg. Nyilván ezért is kerülhetett bele a dalszövegbe.

A dal okés, pont olyan ragadós amilyennek kell lennie. de azért abban egyet érthetünk, hogy fele olyan ikonikus sincs, mint mondjuk az előző megjelenéseik, FB vagy BBB. Jó dal - alapjaiban egy nagyon, nagyon, nagyon kicsit emlékeztet a BTS Run című számára, bár nem tudnám pontosan megnevezni az elemet, ami ennyi erősen arra késztet, hogy hozzá hasonlítsam. Egyébként annak ellenére, hogy soha nem nevezném pörgős számnak, nagyon jól megállja a helyét, ez pedig elég ritka, Még nekem is tetszik - ez pedig még ritkább. 

A klip szokásos, mindenki érdekesen néz ki - bár még mindig imádkozom, hogy valaki adjon nekem egy borotvát és letolhassam Taeyeang póklábait a fejéről. Az viszont, amit a szóló részek alatt a fiúk mögött láthatunk, a feliratok zseniálisak! Pl: 

(Seungri kínai kifőzdéje)

(Daesung étterme)

(GD üzlete, ahol cipőfűzőket is árulnak, na meg kivaxolják a surraniónkat. / a yeongsa katonákra utal LOL)

(TOP elektronikus üzlete)

stb. 


Ez az ötlet tényleg nagyon jó volt, mikor néztem a videót el-elmosolyodtam, mert plusz poénokat rejtett el az amúgy is szórakoztató képi világban. Bátran kijelenthetem hát, évek óta ez az egyik kedvenc BB dalom...


A másik szám a Last Dance lenne: 


Nos, a szám rendben van. Nem mondanám, hogy kiemelkedő, mert számomra nem az. Egy ballada, ehhez mérten eléggé megható, főleg ha tudjuk, a BB nem fog visszatérni nagyjából 4-5 évig. És őszintén szólva, szerintem soha nem fognak többé visszatérni. 

Csak gondoljatok bele. Arra nem lehet adni, amit a cég vagy a tagok mondanak. Nem azt állítom, hogy hazudnak, de őszintén, ki tudja megmondani, mi lesz jó esetben négy év múlva? Senki. Pár hónapja még azzal hitegették a 2NE1 rajongóit is, hogy lesz itt egy ekkora meg akkora visszatérés, aztán lehúzták a rolót, ennyi volt. A fiúk már régen nem fiúk, megvan a saját, külön tevékenységük, amiben sikeresek is. Nem táncikálhatnak örökké egy bandában, nem adhatják a tinédzsert sokáig, mert már jó ideje nem azok, ez pedig a zenéjükön is meglátszik. Ha megint ennyi időt hagynak ki, ismét veszíteni fognak a rajongóikból, a YG pedig legyen bármennyire előadóbarát cég, nem fog örökké várni. Egy újabb korosztály jön majd, akik új bandákért rajonganak - már megtörtént -, s nem tudom mennyi értelme lesz az egésznek. Remélem tévedek, de nem hiszem hogy ebből bármi is kisül majd. Lehetséges, hogy egyszer visszatérnek, az is lehet, hogy nem. Ezzel számoljon minden rajongó. 

Szóval. A dal nem lesz a kedvencem, amolyan "elmegy", szépnek szép, meghatónak megható, a rajongók pedig biztosan szeretik is - nincs is ezzel baj. A képi világát ki nem állhatom. Ezek a fakó színek az őrületbe kergetnek, kicsit sem találom szépnek őket. A fejjel lefelé, meg minden természetellenes szögben felvett jelenetektől meg majdnem elszédültem. Persze ez indokolt lehetett, hisz a szövegben sokszor előtűnik a "még mindig álomnak tűnik" mondat, amit ezzel jól lehet szimbolizálni - csak épp nekem nem tetszik. Sajnos. Ám azt mindenképp meg kell jegyeznem, hogy abban a percben amint T.O.P elkezdett énekelni, elakadt a szavam. A dal legjobb pontja volt, és csak gratulálni tudok annak, aki pont azt a részt adta neki!

Na igen, a másik dolog... Az album. Hát, nem tudom hogy mit mondjak erről. Rendesen felbosszantott, hogy három számra kellett várni egy egész rohadt évet. Komolyan? Persze, mindenki elfoglalt, ezzel baj sincs, de beígérték nekünk a "húúúúú lesz egy igazán ütős full album", erre elénk toltak három dalt. Mindegyik rendben van, persze, jó dalok. De ha már ennyit vártam, nem a múlt év slágereit szeretném megvenni, még egyszer. Ez egy elég nagy csalódás volt. Nyilván lehet jönni azzal, hogy hát miért nem gondoltam erre, mikor látom a címet. Oké, legyen, igazatok van - de azért ne vicceljenek már. Nem gondoltam, hogy ennyi lesz az egész... 


10/8 



A következő legyen az EXO, csak azért hogy újabb vitákba bonyolódhasson a KPOP társadalom. Oh igen, emlékszem még jól az utolsó alkalomra, mikor ez a két együttes egyszerre adott ki dalokat, micsoda perpatvar volt! Halálos fenyegetések itt, halálos fenyegetések ott, áh, nevetséges ahogy van. 
Na szóval, a fiúk ismét itt vannak, hányadszor is? Hadd számoljak utána: negyedszer az évben. Mint mindig, most is hoztak nekünk egy karácsonyi lemezt - Isten áldja őket ezért! 



Képzeljétek csak el, ott ültem a gép előtt, várva a klip megjelenésére - és pontosan éjfélkor fel is lett töltve! Ilyet még nem pipáltam, nem kellett órákat várnom feleslegesen arra, hogy egy idióta videót megnézhessek... Grat SM, végre ide is elértünk.

Na szóval, tudni illik, az EXO az egyetlen fiúbanda akit szeretek. Nem csak hogy szeretek, de abszolút kedvenceim, erre pedig okom is van, és az nem a fiúk kinézete - mert az nem érdekel. A zene az egyszerűen csodálatos. Ez talán még a MID-t is veri, a fiúk hangjára nem találok szavakat. Itt nem csak arról lehet beszélni, hogy "hát van 2 tag, aki jó, a többiek meg szépen mosolyognak". Mert tényleg nem. A hangok gyönyörűek, a hangzás is, és maga a zene is. Többet nem is kívánhattam volna így karácsonyra. 

A klipben egy NŐ szerepelt. Szerencsétlen... remélem nem kap majd halálos fenyegetéseket. Néha tényleg gusztustalan dolgokra képesek a rajongók... Nos, a videót nem igazán értem. Már most születtek teóriák, de egyiket se tudom felfogni, mert vagy nagyon tompa az agyam, vagy a rendező se tudta mit csináljon és bedobott egy időutazásos anyámkínja sztorit, hogy fúúú de mélynek tűnjön a klip. Nekem nem jött be, de biztos volt valami értelme...
Maga a kislemez igen jól sikerült, ha a többi karácsonyi albummal hasonlítom össze. A Winter Heat egyszerűen zseniális, jelenleg az imádatom tárgya! Tényleg nagyon tetszik, akár lehetett volna a promós dal is, ha nem lenne valami furcsa megszállottsága az SM-nek, miszerint minden évben depresszív dalokkal kötelező visszatérniük. Ez a Winter Heat olyan nagyon jól sikerült, hogy nagyjából négy óta csak azt hallgatom - jobban, mint a For Life. És meglepő módon ez a két dal az, ami egyáltalán nem csordul túl a meleg, épp hogy nem túl nyálas karácsonyi hangulattól. A többieket is szeretem nagyon, már megtanultam a szövegüket kívülről. (Beteg vagyok. Segítség.) Takarítottam, vacsorát főztem, közben pedig mindenki mást megőrítettem. Jézusom, csak képzeljétek el amint felgyújtom a konyhát, miközben szuperhepi karácsonyi EXO dalok szólnak a háttérben. Megfizethetetlen. 

Mindemellett, azt is vegyük figyelembe, hogy idén mit adtak nekünk a fiúk. Nem egy, nem kettő, nem három, hanem négy (!) visszatérést, összesen hat klipet (Monster, Only One, Lotto, Coming Over, For Life) plusz a CBX és Lay debütálása =  + két lemez, + négy klip. Akkor az egyéb dalok: Beautiful Accident, For You, Don't Worry, Dream, Everytime, I Hate You, If We Love Again, Lil' Something, My Hero, Stay With Me, Tell Me, The Day, Years, Confession, Call You Bae. (Jézusom, imádom a For You-t, de a sorozat amihez készült... egy bejegyzésért kiált!) Ezek mellett a fiúk túl vannak a századik koncertjükön, ami nem kis szó - és ilyen rövid időn belül.

Azt hiszem bátran ki lehet jelenteni, hogy ez egy mozgalmas év volt a számukra! Még mindig a TACTIX a szerelmem, de... ez az album is remek lett!

10/9 
Mert semmit sem értek a klipből, és ez nagyban rontotta az élényt. 


Itt pedig közbe kell szúrnom valamit, mert van egy dolog, amit nagyon sokszor hallok, olvasok.

Akad egy ismerősöm, aki kijelentette, szerinte az EXO-ban csak D.O-nak van hangja. No, ezzel messze nem értek egyet. Hangilag a legjobb - hangsúlyozom: szerintem! - Baekhyun. Gyönyörű, tiszta és éles hangja van, s ha ez nem volna elég, a legkifejezőbben ő énekel az összes tag közül, sőt... Bár, azt már mondtam, hogy ő a kedvenc hangom úgy általánosságban véve is. Utána egyenesen Chanyeol következik. Tudom-tudom, őrültségnek hangzik, de ennek a srácnak olyan hangszíne van, hogy csak élvezet hallgatni: All of me vagy If we love again. Ha Ő szólóba kezdene, azonnal megvenném a lemezét. 
Ezek után jönne Chen, mert annak ellenére hogy úgy vélem nagyobb a hangterjedelme mint pédául Baekhunnak, néha még D.O is érzelmesebben ad elő dalokat, mint ő. Nem győzöm elégszer elmondani, de nekem nem attól lesz valaki jó énekes, mert jó hangja van, hanem attól, ahogy azt a hangot használja. Chen hangja mit sem változott mióta debütált, ugyanolyan jó, ugyanolyan szépnek találom, csak a többiek annyit fejlődtek - Baekhyun pl úgy debütált, hogy csak egy évig volt gyakornok -, hogy egyszerűen lekörözték. Persze ez csak az én véleményem. (A végén még fel leszek nyársalva.) Nem mellesleg, Chen elég sokszor elcsúszik a hangok között, a tánc mellett gyakran fogy ki a levegőből, és nem kevésszer hamis. Van egy olyan érzésem, hogy őt nem egy ilyen banda énekesének szánták, mikor képzést kapott. 
Na mindegy, a következő D.O, aki óriásit fejlődőtt a szememben, a Scream megjelenése óta pedig szinte el is feledkeztem a MAMA promó során produkált énekléséről. 
Ezek után jönne Lay és Suho. Köztük egyáltalán nem tudok különbséget tenni, mind a ketten stabilak, de a hangszínük semmilyen téren nem kiemelkedő, akármelyik másik énekes lecserélhetné őket - nyilván ez nem fog megtörténni, ne értsetek félre, szeretem őket, meg minden, csak a hangszínükről beszélek, nem a tehetségükről. 
Aztán jön Xiumin, akivel mindenki úgy bánik, mintha valami hímestojás lenne, amióta az a hobbija, hogy a has és egyéb izmait mutogatja... Addig bezzeg senki se figyelt oda rá. Jó hangja van, de nekem egyáltalán nem tetszik, még Sehun hangját is jobban szeretem nála! Ami azért nagy szó - minden EXO rajongó risztában lehet vele. Nem tudom mitől van ez, egyszerűen nem az én ízlésvilágom, vagy nem is tudom, tényleg. Ez van, nem tudok változtatni rajta. 
Ésss, a sornak vége is. A többiek egyszerűen nem tudnak énekelni. Ennyi. Ezen nincs mit ragozni. Kai és Sehun is úgy hangzik, mintha egy táblán húzkodnám a körmeimet. Kainak pluszban olyan orrhangja is van, hogy alájulok tőle néha - de azt tudjuk, hogy nem is énekesnek vették fel őket, hanem táncosnak. Mindemellett, sokat fejlődtek hangilag is, ha jól tudom, akkor leckéket vesznek, órákra járnak. Ki tudja mi lesz belőle? Hisz sok olyan jelenlegi énekest ismerünk, akiket semmibe néztek egykor, ma pedig a legtöbben szeretik őket. 




Nektek mi a véleményetek? 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...