컴백시간! Pt. 1 - 블랙핑크 | 방탄소년단 | 엑소 | 마마무 | 샤이니 | 첸백시 + 2NE1 stb.



Hát sziasztok! Ismét itt, hurrá-hurrá! Kezdjük is a lemaradással, nézzük mit tekintünk át ma:  Black Pink, BTS, Berry Good, Dia, Mamamoo, Kanto, SHINee, Davichi, Twice, MC MONG, EXO, CBX.





Kezdjük a hölgyekkel, jöjjön elsőnek a Balck Pink. A lányok nemrég debütáltak, s máris óriási rajongótáborral büszkélkedhetnek. Ezúttal is két videóval örvendeztettek meg bennünket.




Nos. Az első dolog, amit észrevettem az volt, hogy mennyire rohadtul vékonyak! Eddig is azok voltak, de kérem szépen most még fogytak is. Ez valami szörnyű, legszívesebben leültettem volna őket, s megtömtem volna mindet egy jó nagy adag pörkölttel. Hát ez szörnyű! És a kamera kövérít...

Na de. A klip szép lett, bár ennél többet is ki lehetett volna hozni belőle, A dalnál végre nem éreztem annyira azt a 2NE1 érzést - annyira... Az zavart, hogy ez nagyjából egy érzelmesebb BOOMBAYA, mert kb. ugyanaz az egész szám. Felépítésileg mondjuk teljesen. Bár, miért is kockáztatnának? Az új előadók esetében, akiktől amúgy is rengeteget várnak el, az első "visszatérés" egyszerűen életbevágóan fontos. 

Ebből a szempontból a Stay sokkal érdekesebb volt - még ha annyira nem is szerethető elsőre. Nem dübörgés, hanem majdhogynem valamiféle népies indie (?). Valami egészen új, amit nem is vártam volna a cégüktől.

Itt meg kell jegyeznem, hogy mikor meghallottam Jennie-t énekelni, majdnem leesett az állam! Hát hol rejtegették ezt a leányzót eddig? A hangszíne egyszerűen csodálatos, ha lehetne, csak őt hallgatnám az egész bandából! Hangzásilag egyértelműen ő a legragyogóbb - nem tudom felfogni, hogy az előző dalokban miért nem hallhattam.

Ott van persze Jisoo is, de az ő hangja egy kicsit sem tetszik, mintha orrból énekelne végig - Rosé pedig azért nem nyerte el a tetszésem, mert a hangszínében semmi érdekeset nem találok. Ezt nem sértésnek szánom, de egyszerűen... átlagos. Amivel baj nincs, jól énekel, csak hozzájuk képest Jennie számomra zseniális.

A dalszöveg rendben van, ahogy a klip is - nagyon jóra sikerült mind a kettő. Nekem nem hiszem, hogy a kedvenceim lesznek, de tagadhatatlanul jó visszatérést láthattunk.


10/ 8



Következzék a Twice. A lányok eszméletlen népszerűségnek örvendenek - szinte már feláll tőle a hajam. A youtube nézettségük minden más bandáét fölözi, rekordokat döntögetnek, az emberek nem tudnak betelni velük. Most a T.T című dalukkal tértek vissza. Lássuk:




A Halloween tökéletes választás volt. Miért? Mert mindig szórakoztató. A nézők pedig szórakozni akarnak. Lehetőség van arra, hogy kedvenceinket jelmezekben lássuk, hogy még aranyosabbak és aranyosabbak legyenek. Egyszerűen agyzsibbasztóan eszes ötlet volt.

A tagok és a dal is karamellába mártott cukormérgezést okoznak - koreai barátaink pedig imádják ezt az érzést, mind tudjuk jól. Most ismét beigazolódni látszik, hisz sorra nyerik a díjakat, és mindenki legnagyobb meglepetésére még a CBX-t is megverik ha kell. A koreográfia elragadó, ahogy mindig, most is olyan elemeket tartalmaz, ami könnyedén megtanulható, mégis látványos, passzol a szöveghez, emiatt a dal hallgatása közben szinte embertelen kényszert érez a rajongó, hogy a lányokkal mozogjon. És ennyi. Ennyi kell a népnek, Ez nem nagy titok, rég észrevehettük már, a legnépszerűbb táncok is alapvető mozdulatsorokból állnak össze: Gee, Sorry Sorry, Gangnam Style, Tell Me pl.

A dal maga zseniális. Nehezen mászott a fülembe, és még mindig - ezredik hallgatásra is - meg tud lepni. Olyan... idegen érzésem van tőle, mintha csak párszor kattintottam volna a videóra. Ez az, amit megunhatatlanságnak nevezünk - nagyon ritkán érzem ezt, de most elkapott. Nem szeretem kifejezetten, mégis akár tízszer is képes vagyok egyhuzamban meghallgatni. Mint valami furcsa fertőzés, amit nem veszek észre, de máris ledöntött a lábamról. Csak gratulálni tudok. 
(És szép csendben megjegyezném, hogy mindezt úgy építették fel, hogy nem a cég egy régebbi együttesének a helyét óhajtották betölteni vele - igen, a YG-re gondolok. Értelemszerűen.)

Maga a klip is szép lett, biztos vagyok benne, hogy egy kisebb (vagy nagyobb) vagyonba került. De megérte. Mind zeneileg, mind vizuálisan is elragadó lett az eredmény.

Viszont! A mini album sokkal gyengébbre sikeredett, mint az előző (az meg az elsőnél volt mérföldekkel gyengébb...).  Nem igazán találtam a TT-n kívül olyan dalt, amit megszerettem volna. Ennél egy kicsit többet vártam. Szeretem a TT -t, de az albumot nem venném meg, erre biztosan nem költenék.


10/9



Következzék Taeyeon. Nos. Igen. A hölgyemény, aki eddig egyetlen egyszer sem tudott levenni a lábamról. Se az I, se a Why, se a Rain, egyik sem tetszett igazán. Az I-ban sikoltozott össze vissza, a Rain halál unalmas volt, a Why meg valahogy olyan semmilyen - mindez persze egyedül az én véleményem. Már előre féltem, hogy ezúttal mit fog alkotni...




Hát, felesleges volt aggódnom, mert megtörtént a csoda. Imádom ezt a dalt! Végre hallom énekelni, végre tényleg énekel - nem a hangterjedelmét bizonygatja, hanem érzelmesen, kifejezően adja át a dalszöveget. Van dallam, egy nagyon szép, édes-keserű dallam, hangszerek, és énekhang.
 
A legcsodásabb dal tőle, amit eddig hallottam (bár, még mindig a Stress a kedvencem), Egészen elragadó. A klip persze újra klisékből áll - de még mindig jobb, mint az I-ban, mikor kilépett a munkahelyéről, és még akkor se hittem volna el a színészi felháborodását, ha valóban megtörtént volna. Jézus -, de szépen van szerkesztve. A szöveg szintén minden negyedik dalban hallható, de mindettől el tudok tekinteni, 
A dal felépítése persze - bár becsapós -, szintén olyan mint a többi egykaptafára való dal. Jön az énekelgetés, majd refrén helyett a dübörgés. Csak itt a dübörgés helyett nanananananana-t kaptunk. Viszont a hangszerelés, és a melódia annyira gyönyörű, hogy még ezt is elnézem nekik.



10/ 9



A következő legyen a T-ARA. Mind tudjátok, hogy ők a szerelmeim. Több mint egy éve nem hallottam tőlük új dalt, így persze azonnal megörültem, s alig bírtam várni! Lássuk mit kaptunk:




Tiamo. Tiamo. Hm, mit is mondjak. Oké, csak maradjunk a realitás talaján. 

Ki fél rajtam kívül attól, hogy ez az egyik utolsó dal, amit tőlük hallunk? Mert nekem azonnal megfordult a fejemben, amikor meghallgattam a számot. A szöveg, a zene, minden. Simán el tudom képzelni, hogy ezzel intenek nekünk búcsút. Hát, azért reménykedni szabad, talán jön még egy, esetleg két másik...

Akkor. A dal nem valami nagy szám. Egy kicsit csalódott is vagyok miatta. Nem az a probléma, hogy nem egy EDM számmal tértek vissza, hanem mert próbáltak nagyon érzelmesek lenni, de valahol elcsúszott az egész a tempó és a gyerekhangok között. Jiyeon túl sokat énekel, Soyeon persze már megint "beteg", nem hallok normális énekhangot, a tempó se nem gyors, se nem lassú, valahogy ott őgyeleg a többi dal között, de eredményt nem hoz, olyan... félrecsúszott az egész.

Megszerettem, nem tudom tagadni. Viszont. A szöveg megint ugyanaz, a zene is olyan mint ezer másik. Ebben aztán már végképp semmi eredetiség nem volt. Csalódtam. Lehet, hogy szeretem, de belegondolva - nem ezt vártam. Nagyon nem. 
A kínai nézettségre azonban nagyon büszke vagyok! Hallottátok? Már több mint 230 millióan látták a klipet. Kínában van jövője a bandának - Koreában nincs. Bármennyire szeretném, de semmi értelme már ennek az egésznek. A listákon soha nem vezetnek, díjat egyet se nyernek, csak szenvednek. A legnagyobb kedvenceim, de nem látok esélyt arra, hogy visszatérjenek oda, ahol egykor álltak. Az élen.

Valahol persze értem a dalválasztást. Koreában népszerű ez a hangzás is. A gyerekek is remek ötletnek bizonyultak. Csak... nem elég jónak. Na sebaj, majd lesz ez még jobb is. Remélem.



10/6



Következzék a Berry Good! A lányokat elég kevesen ismerik, de nekem nagy kedvenceim már debüt óta. Kifejezetten tehetségesek, még azt is mondanám, hogy meglepően. Ebben az évben már másodszor térnek vissza. Első volt az Angel, most pedig a Don't Believe. 




Ez.egyszerűen.zseniális. Nem mondom, hogy egyedi, de egyszerűen magával ragadó. Ami elsőre megragadta a figyelmemet, az a kis buborékos hang, amit már a Stellar - Sting című dalában is imádtam. Annyira élettel teli hangzást ad a dalnak, olyan "kerek" érzése támad tőle az embernek. Remek választás volt.

A klip szép ugyan, de nagyjából koppintás az egész. A két éve használt színes fényjáték például, és még sorolhatnánk. A dal sem egyedi, de értékelem a szövegét, ami végre nem siránkozásból áll. A tánc viszont... egyszerűen borzalmas! Itt ez a ritmusos zene, erre kapnak a lányok egy ILYEN koreót? Hát nem volt benne semmi látványos, csak bonyolult, de zenére még rendesen nem is passzoló masszává alakult mozdulatkosorrá alakult. A lányok mindent beleadnak, ez világosan látszik - csak hát nehéz beleadni bármit... a semmibe. 
A másik. A tuhájuk. Mégis hogy adhattak rájuk ilyesmit? Teljesen kikészültem tőle, valami eszméletlen csúnya, kényelmetlen és semmit sem fejeznek ki vele. Egyszerűen bűn ronda.

Viszont. VISZONT! Láttátok az élő fellépéseiket? Nem mintha az Angel után egy kicsit is kételkedtem volna, de úgy hiszem így kell kinéznie egy élőnek. Énekelnek, majdnem hibátlanul. Ez nálam mindent visz. Ez nem egy ballada, nem egy érzelmes dal, sokkal inkább pörgős, és így is majdnem tökéletesen visszaadják a CD-n hallott élményt.


10/ 9,5



Most pedig jöjjön a Mamamoo. A hölgyek miről is híresek? A hangjukról? Ó igen, arról ám - és nem is véletlenül! Eddig mindig remek számokkal örvendeztettek meg bennünket, lássuk most mit kaptunk!




Ezúttal sem csalódtam. A dal a legjobb amit tőlük hallottam, messze a legjobb. Sőt, az év egyik leglehengerlőbb darabja. A szám maga zseniális, építkezik, halad valahová, nem csak össze vannak dobálva a hangok benne, minden szépen kidolgozott. A szöveg pedig... eldobtam tőle az agyam! Hát mi ez kérem szépen? Egy lányokból álló banda nyíltan beszél a szexről? Hihetetlen! Imádtam.
 
A képi világ eszméletlen szép - persze itt is tele szexuális utalásokkal, amivel semmi baj sincs! Sőt, ebben a finom formában még akár vonzó is lehet. Ahogy az a képekkel is van. Úgy tűnik a hölgyek élvezik ezt a stílust, a fellépések során is mintha tényleg élvezettel mozognának - és érdemes megnézni legalább egy előadást, mert teljesen más hangulata van az egésznek, mint a videóban. 
Ebben aztán van erő! Van ritmusa, a dal felépíti a refrént is, ami képes ütni. Tényleg nagyon szép munka volt. Ami meglepett, az a lányok cégének reakciója és annak eszméletlen sebessége. Ugye az eredeti videóban megjelent egy csókjelenet amely Solar és a liftes srác között csattant el. Azonban a jelenet úgy volt felvéve, mintha a férfi erőszakoskodott volna a lánnyal. Ennek láttán rengetegen tettek panaszt, a videót pedig olyan sebességgel cserélték le egy megvágottra, hogy szinte azon gondolkoztam, előre sejtették-e, hogy ebből probléma lehet, s a biztonság kedvéért bekészítettek -e egy cenzúrázott verziót. Bárhogy is történt, nagyon nagyra értékelem, hogy a cég dolgozói ténylegesen figyeltek arra, amit a rajongók próbáltak elmondani! Hihetetlen volt, ilyet nagyon nem tapasztaltam még. Pár órán belül cselekedtek, s megtették amit a rajongók kértek! Ez döbbenetesen pozitív a szememben. 
Semmiféle hibát nem találtam benne, úgy volt tökéletes, ahogy volt.


10/10


Jöjjön akkor a DIA. Ó, a szívem apró kis csücske ez az együttes. Nagyon szeretem őket, de gondolom ez nem olyan nagy titok. A debütálásuk annyira jó volt - véleményem szerint -, mint kevés bandának. Mondjuk az On The Road nem lett a kedvencem (sőt!), de a őket magukat imádom. 




Ezúttal a Mr. Potter című dalukkal tértek vissza, ami mondhatni egy kicsivel jobban felkeltette az emberek érdeklődését, mint addig. Ez köszönhető a címnek és a Produce 101 című programnak is. Mindegy mi okozta, örültem neki.

A dal tetszetős, de néhol nekem egy kicsit sok a "zaj" a háttérben. Nem annyira durva, mint a Nine Muses - Sleepness Night című darabjában, de néha itt is nagyon zavart. Mintha felrobbanni készülne az agyam, miközben hallgatom. Az ének próbálta elvenni ennek az élét, de nem mindig sikerült. 

Ellenben a dallama kellemes, és fülbemászó. A szövege is mondjuk, hogy rendben van. Az élő műsorokba becsempészett varázstrükk nagyon ötletes, sokan még a mai napig gondolkoznak rajta, hogy mi is történhet igazából. 
A videó rendben van, a színeket is jól megválasztották. A technika is teljesen okés. Őszintén! Mit vártatok? Hogy egy egész estés filmre fordítandó összeget ölnek majd bele egy 3 perces videóba? Szerintem megtették amit csak tudtak, tekintve az pénzt, amit erre szánhattak. Rendben is volt.

A dal nem tetszett annyira, hiányzott belőle valami, talán a húzóerő. Olyan: szeretem, mikor hallgatom, de magamtól nem biztos, hogy eszembe jut.



10/ 7




Halgassuk most meg a DAVICHI új dalát, mi a Beside Me címet kapta.




Gyerekek... kétségem sem volt, tudtam, tetszeni fog a dal. A DAVICHI soha nem készül rossz, sőt még átlagos számokkal sem. DE EZ MAGA VOLT A CSODA. A videó annyira szép, hogy még pislogni sem tudtam, mikor megnéztem. Láttátok a helyszíneket? Ez valami eszméletlen minőség volt... A természetben való videózás mindig sok-sok munkát igényel; várni a megfelelő fényviszonyokkra, a tökéletes háttér kiválasztása... Nem csak annyi, hogy elkészítik a hátteret, aztán elé állítják az énekest! Egyszerűen gyönyörű az egész, úgy ahogy van... a többi résszel együtt. 

A zene pedig... ez komolyan mondom, mennyei. Akárki akármit mond, Ailee, Taeyeon, Hyorin... mind a zenei élet legkedveltebb hangjai, én is értem, hatalmas tehetségek. De a Davichi... komolyan! Hogy lehetnek ennyire alulértékeltek? (Nem Koreában, ott minden daluk első szokott lenni.) Halljátok, mennyi érzelmet tudnak átadni? Hogy mennyire szép a hangszínük, és milyen jól bánnak a hangjukkal...?

Ez a dal csodás. Nagyon szép, érzelmes, és megfogalmazhatatlanul magas szinten áll. Az év többi megjelenése mellett... ez csak még szebbé tette 2016-ot.



10/11!




Jöjjön most a RED VELVET. A lányok népszerűsége az egekben szárnyal, ami nem is meglepő, tekintve a tehetségüket, na meg persze a dalokat, amik annyira színesek és izgalmasak. Ezúttal a Russian Roulette című albumukkal tértek vissza.




Ez... fantasztikus. A dal ugyan nem lett olyan jó, mint mondjuk a DDD vagy az ICC, de nagyon dinamikus és szerethető. Viszont a videóval együtt nézve, roppant pozitív képet kapunk. A klip zseniális és egyedi. 

Oké, oké. Itt jönnek majd a többiek és mondják: halló, nem láttad a MR. Chu-t és a Lipstick-et? 

DE IGEN, láttam őket, és őszintén szólva nem tudom, hogy mi a fene közük van ehhez a RV videóhoz. Vannak bennük labdák? LOL. Azért az "egyediséget" nem ilyen szinten értettem - ahogy a többiek sem. A klip szerkesztése pompás, a témája pedig annál is inkább. A lányok nem a szokásos pszipajtás szerepet vállalják magukra, hanem bemutatják, a szerelemben ugyan mindent szabad. Természetesen ez egy merész vállalkozás volt, hiszen a rajongók nem kis része kiskorú, ezért persze bajba is kerülhettek volna (uhh). De végül minden jól sült el, s egy-két kötekedőtől eltekintve, rengeteg pozitív kritikát kapott a videó - ami szerintem megérdemelte volna a legjobb klip díját, ha már itt tartunk. 


Az egész minialbum csodálatos, talán a legerősebb RV lemez, valaha. Tudom, sokan nem értenek egyet ezzel az állításommal, de én így látom. Egyik lemezükről sem szerettem még minden dalt, mint példának okáért itt tettem. Egy gyenge számmal sem találkoztam, sőt! A Some Love talán a legnagyobb kedvencem.


Imádom, a kedvenc RV dalom eddig. Sajnálom, hogy nem népszerűsítették egy kicsit sem. A ritmusa érdekes, és tökéletesen beleillik az album egészének hangulatába. A szöveg pedig arról szól, amiről kell neki, és úgy ahogy kell. Ahogy a fiatalok valójában éreznek. Szeretem, mikor az előadók a korukhoz mérten érett dalokat kapnak, így hihetőbbé téve azt, hogy értik is miről énekelnek. 
Ugyan a lemezen erősen érezhető néhol egy kevés f(x), és meglepő mód némi SNSD hatás, de lassan kezdenek kinőni ebből.

Ó, és ha már promócióról van szó. Már megint kezdődik. Az SM egy szar, az SM nem ér semmit, az SM szemét. Most épp miért is? Mert a RV nem szerepel olyan hosszú ideig a műsorokban, mint mondjuk - a többiek szavaival élve -, a TWICE. (Igen, összehasonlítás. Júúúj, hatalmas bűn.) Na jól van ám! Ti sem tudjátok, hogy mit akartok... Ha egy banda agyon van hajtva, akkor az a baj, ha van idejük pihenni, akkor meg az. Komolyan, mit akartok még? Egyrészt, nem minden tag nagykorú még, másrészt amikor túl sokat szerepeltetik őket, akkor azért vagytok felháborodva, mert túl sokat kell dolgozniuk. Ne már... 


10/10




Most pedig jöjjenek a fiúk!




Első legyen Kanto. A férfi eddig teljesen elbűvölt. Nem tudom mi olyan fantasztikus benne, ami ilyen szinten elragadó, de egyszerűen nem tudok ellenállni a varázserejének. Imádom a zenéit, és azt ahogy rappel.




Ez a férfi valami csoda. És persze mégsem valami népszerű. Hallottátok a zenét? Ez az év egyik legjobb dala! A férfi valami olyan módon tud rappelni, hogy nehéz megtalálnom a párját. Lehet, hogy ez csak a személyes ízlésem, de ez van. Nagyon szeretem. Még nem okozott csalódást, és nehezen hiszem, hogy képes lenne rá. 
Hát valami remekmű! Az alapzene is tökéletesen tükrözi az érzést, amit közvetíteni akar: magány. Az a magány, amiről az ember inkább nem akar tudomást venni, mert túl nehéz lenne magával cipelnie. 
A szöveg rendben van, az előadásmód szintén. A klip tökéletesen illik a dalhoz. Nem tudom hol találhatnék benne bármi hibát is.
A lemez többi dala viszont siralmasra sikeredett. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de sehol nem találtam dallamot benne - lehet, hogy ez csak nekem probléma -, egy dalban sem hallottam semmit, ami magával tudott volna ragadni.



10/9



Jöjjön most MC Mong. Ez a férfi egy isten. Tudom, tudom. Mindenki utálja őt azért amit tett, és ezt meg is tudom érteni az adott körülmények között. Viszont zeneileg egy zseni, emellett pedig nem tudok csak úgy elmenni. Még ha fellépni soha nem is fog többé - ami elég nyilvánvaló -, tovább gyártja a jobbnál jobb zenéket. 





Bár nem csak ezt a dalt hozta el nekünk, de a legtöbben ezen lovagolnak, mert Eunji-vel együtt vette fel. A lány nem tűnik fel a videóban, tekintve annak hatását a saját karrierjére. Már MC Mong visszatérésekor is furcsálltam, hogy bárki képes volt összeállni vele (Ailee, Eunji, Hyorin, Huh Gak stb.) Igaz, egyik sem lett klipes dal, de akkor is nagy volt az esély a gyűlölködésre. Szerencsére nem történt ilyesmi, és most sem. Bár nem lett volna meglepő...

Nos, a helyzet az, hogy amit a férfi követett el, az egy nagyon-nagyon súlyos bűn. Mi talán nem értjük, de emlékezzünk csak Chris Brown nőverésére! Mindeki felháborodott (és most is az), mikor fény derült az ügyre, s azt kérdezgették (a mai napig), miért is állnak mögé a rajongók. Nos, a bevonulás megtagadása hamis ürüggyel nagyjából ennyire nagy probléma Koreában (pláne, hogy a nők bántalmazása nem olyan nagy dolog, mint nálunk). Akadnak támogatói a férfinak - ahogy CB-nak is -, de a legtöbben elítélik és bár ő évekig némaságba burkolózva szenvedte a büntetését, a koreai társadalom szerint ez sem elég, fel kellene hagynia a zenész életmóddal, mert rossz hatással lehet a fiatalokra (és ha belegondolunk, ebben van valami).
 
Én nem óhajtok döntés hozni ebben az ügyben - csak annyit mondhatok, hogy egyetlen olyan banda vagy énekes sincs, aki annyira őszinte és mély lenne zeneileg, mint ez a férfi (hölgyek közül ide sorolnám Wax-ot és Boa-t). Tehetségesebb rappert nem ismerek. Hallgattátok már a visszatérő albumát? [Miss Me, Diss Me] Őszintén, tényleg őszintén beszél mindarról, ami történt, arról amit át kellett élnie - szerinte is teljesen jogosan. Számomra még mindig a top albumok egyike.

Most a férfi az U.F.O című lemezzel tért vissza. Ezen hallhatjuk a Visual Gangster-t, de meg kell mondanom, hogy nem ez lett a legjobb darab. 
A videó színes, vidám - ahogy az a legutóbb is történt. Nagyon élvezetes nézni és hallgatni is, bár nem vártam mást, ezt meg kell hagyni. De mindezek ellenére is azt kell mondjam, hogy a másik videót kapott dal, a Tears mérföldkkel jobb, az egész album legcsodásabb alkotása pedig a Black Hole, mi Ailee közreműködésével született. Egyszerűen elsőre felfoghatatlanul érzelmes. 




10/10




Következzék a CBX! Igen, az EXO is létrehozott egy albandát, nem is olyan régen - s nem is olyan meglepetésszerűen, régóta pletykáltak már erről. Chen, Baekhyun és Xiumin egy egész mini albummal örvendeztették meg a rajongókat. Lássuk mit alkottak: 





Őszintén szólva... Kezdjük az elejéről. Mi a jó ég volt az oka annak, hogy valakinek egyáltalán megfordult a fejében az, hogy az EXO, ami amúgy is 2 al-részből állt, szüksége van még egyre? Oké, értem. Már nem nagyon beszélhetünk K-ről és M-ről, hisz az M fele elhagyta a bandát. Az okot is látom - ebben az évben is a legtöbb eladott album tulajai akarnak lenni, meg is értem, főleg a BTS fenyegetése miatt. De ez egyszerűen... alapvetően nem tetszik. Mondjuk ez az személyes problémám, szóval... jah.  

A tagok megválasztása érthető - bár, annyira nem vagyok kibékülve Xiumon hangjával, mint amennyire a cég és a többi rajongó szeretné. Azonban szüksége van szerencsétlen fiúnak a népszerűsítésre, az egyik legkevésbé kedvelt tag, eddig rendben is van. A hangterjedelme nagy, ezzel sincs gond. De a hangszíne... Nem tudom, hogy azzal van-e baj, hogy mit és hogy énekeltetnek vele, de kell jó pár hallgatás, hogy megszokjam.

A dal rendben van, Sőt, több mint rendben van. Lendületes, ragadós, fülbemászó és zeneileg és hangilag is talán a legjobb munka amit az EXO kiadott a kezei közül - persze a Love Me Right után. De a rap... a rap... Uram Isten, mennyire idegesít! Miért kellett egy rap betétet elhelyezni a dalban, mikor egyikük sem rapper? Komolyan muszáj volt követni a trendet, csak mert... mit tudom én, minden dalban van rap, akkor nekik is kötelező csinálni? Ok. Mikor sokszor meghallgattam, már nem volt vele akkora bajom, de még mindig nevetségesnek érzem kicsit. Rendben van, viccesre fogták a figurát, de... mikor először hallottam, el kellett takarnom az arcom a kezemmel, mert olyan kínosnak találtam az egészet. Amikor meg Baekhyun ordibál, hogy "put your hands up" stb, eldotam az agyam - és csak azért tudom elnézni, mert IMÁDOM Baekhyun hangját - ha férfiakról van szó, az egész KPOP terén ő a kedvencem.

A klipről. Ahahahahahaha. Aranyos lett. Annyira nem világos a koncepció, azon kívül, hogy nagyon "színes és vidám". Bár, ezzel nincs is bajom, a legtöbb videó ennyiről szól. Olyan kis átlagos, de elmegy. A koreo nagyon jóra sikeredett, pont azt mutatja meg, amit kell, hogy a fiúk képesek táncolni - ami fogalmam sincs, hogy miért lepett meg minden más rajongót.

Ami meglepő volt, hogy a mini album többi száma is pont ezt a színvonalat hozta. Nekem kicsit sok volt ez a rengeteg "vidámak vagyunk és pörgünk" hangzás, és vártam volna valami "szépet" is, de ettől eltekintve nem tudok nagyon negatívat mondani. Meg úgy... igazából semmit sem. 
A héten azonban egy visszatérést is kaphattunk tőlük, Crush U címmel. A dal jó ugyan, de nem sok eredetiség van benne, amolyan dirr-durr szám, egy kicsit szomorkás melődiával a refrénnél. 
Az egyetlen baj ezzel az egésszel, hogy rosszat nem tudok mondani, de nagyon jót sem. Enyhe közepes az egész.


10/ 6


A következő a BTS lesz. Uh, tudom hogy már jó régen volt a visszatérés, de akkor nem tudtam reagálni, szóval most teszem meg. A fiúk a Blood Sweat & Tears elnevezésű dallal jelentkeztek utoljára: 




Most nem kell előrejelzéseket tennem, hogy "húú ez de népszerű lesz", mert már az. Viszont van mit mondanom róla - persze csak finoman, mielőtt valaki felkutatja a címem s megfojt álmomban. 

Nekem ez... annyira nem tetszik... 

Mármint. A dal jó lett, persze. Fülbemászó meg minden. De egy kicsit úgy érzem, hogy fogalmam sincs többé mi is a BTS. Miféle zenét csinálnak, mit akarnak képviselni - azon kívül, hogy minél kiszámíthatatlanabb, művészibb és bonyolultabb klipket gyártsanak, amin a fanok órákig, sőt akár napokig is gondolkodhatnak. Ez az előző széria során akkora népszerűséget és figyelmet szerzett, hogy kötelező volt folytatni, s egy olyan szintre emelni, hogy a legtöbben csak pislogjunk. Mondjuk nálam ez csak annyit ért el, hogy full nem érdekelt, a zenét hallgattam, a klipet talán háromszor-négyszer ha láttam. 

A dallal is vannak kisebb problémáim. Attól, mert bejött egymás után kétszer is ez a Dope felépítés, nem kötelező folyton ilyen számokkal előállni! Lehet ám énekelni a refrén alatt is, nem jár érte büntetés.Tudom, hogy most a legtöbb BTS rajongó fogja a fejét, mekkora idióta vagyok, amiért ezt mondom, és nem látom azt a hatalmas méretű kreativitást, amit kellene. Hát, nem is látom... ha pedig ettől idióta leszek... túlélem majd valahogy.

Elhiszem, hogy ez valami fantasztikus meg minden... csak épp huzamban a harmadik szám, ami totál ugyanolyan, csak a ritmuson változtattak és a videón - ami egyre csak zavarosabb, arra meg nincs szükségem. Persze, gyönyörű. De ki a jó égnek van arra ideje és ereje ezeket fejtegesse? Örülök, ha vannak ilyenek, jó nekik. És még ezzel sincs semmi baj... csak... néha elgondolkodok, hová is tűnt a BTS amit annyira szerettem. Mármint, zeneileg. Tudjátok, a BTS aki nem a trendeket követte.


Mindezek ellenére... látom én, hogy nagyon jó lett az egész (mondjuk ez a legkevésbé szeretett albumom tőlük, nagyjából egy dal sincs, amit szeretek... Bár, ha ez megnyugtat, a saját kedvenceimmel is így vagyok...), a szám, a videó. Megérdemlik a népszerűséget, keményen dolgoztak érte. A többi már csak személyes vélemény.


10/9



Következzék az EXO japán visszatérése. A fiúk a Coming Over című kislemezzel örvendeztettek meg bennünket. 




Nos. Hát. Szóval. Nem olyan rossz... Megcsinálták. Kijött. Ezen túl nem tudom mit lehetne még mondani... 

A zene valahol a JPOP és a KPOP között van, ami megfontolt döntés volt. A fiúk japánja NAGYON SOKAT javult, amire szükség is volt az előző megjelenés után. Lehet szeretni a számot, lendületes...
de olyan kis semmilyen. Rajongóként, adjatok nekem egy röpke pillanatot. 

OHMÁJGÁDSEHUNKAPOTTEGYRÉSZTOHMÁJGÁD! 

Mehetünk tovább. 

Erről nagyon nem tudok mit elmondani. Nem tetszik, több mint átlagos. Meg lehet szeretni, persze, a rajongók nagy részének be is jön. Baj sincs igazán vele. Még én is azt mondtam, hogy hát... egye fene, ez nem KPOP, nem lehet mindent megtenni, amit csak akarnak. Ezt egészen addig gondoltam, míg a lemez másik két dalát meg nem hallgattam. ÉS TE JÓ ÉG! 




HALLOTÁTOK ezt a dalt? EZ TÖKÉLETES! Bátran kijelentem, ebben az évben ez a legjobb EXO dal, amit hallottam - nem Monster, nem a Lucky One, na a Lotto-ról ne is beszéljünk. Ez egy mestermű!

Aztán persze következett a másik dal.




IMÁDOM. Ennyi, végem van. Soha nem gondoltam volna, hogy egy ehhez hasonló dalt fogok hallani egy SM bandától. Oké, most már ott van az NCT, na de az EXO? Ez a szám egyszerűen... aztarohadt szinten van. Általában nem szeretem az olyan számokat, amikben nincs refrén - mert ha tele van a bandád jó énekesekkel, mi a francért nem ÉNEKELTETED őket? De itt kifejezetten tetszett, mert a refrén helyét átvevő részek VÁLTAKOZTAK. Imádtam! Egyszerűen IMÁDTAM. 
A lemez legjobb dala a TACTIX, amit bűn nem promózni - viszont nem Koreában, Japánban vannak, ezért érthető a döntésük. A közízlés a legfontosabb, na meg az, amit a japán rajongók várnak el, nem pedig én. Ennek világosnak kell lennie. 
A Comig Over még mindig nem tetszik túlzottan... de elmegy. A másik két dal pedig... Végre én is kaptam idén az EXO-tól valamit, amit igazán szerethetek!



10/8



Következzen a SHINee. A fiúk már jó régen térek vissza közénk, hiányoltam is őket rendesen. Nem a a kedvenceim, de szeretem a zenéjüket - még ha az rendesen át is alakult mióta megismertük őket. 




A fiúk zenéje még mindig említésre méltóan erőteljes. Ugyan az előző számukat nem szerettem, de a 1 of 1 és ez, a Tell Me What To Do egyszerűen magával ragadtak. Ugyan a 1 of 1 jóval gyengécskébbre sikeredett, mint az utóbbi, de volt benne valami eszméletlenül szerethető. 

A fiúk hangja, ha lehet ilyet mondani, még jobban hangzik mint eddig. Immáron Taemin is teljesen rendben van, sőt, nekem az ő hangszíne tetszik a leginkább. Tiszta és éles - imádtam a szólóját is, mert egyszerűen jó érzés volt hallgatni. Persze ez ízlés kérdése, de nekem tagadhatatlanul ő kedvencem. Milyen messze is jutott el, annak ellenére, hogy csak egy cuki fiúcska volt a kezdetekkor - akit nem tartottak valami sokra. 

Amiről beszélni fogok, az a TMWTD. A zene minden szinten melankólikus, amit kifejezetten szeretek. A szöveg, a háttérzene, az énekhangok! Sőt, az éneket követő visszhang, minden. Ez úgy tökéletes, ahogy van. 

Az mondjuk furcsa, hogy miképp is jutottak el ide - és miért veszítettek rajongókat. A fiúk ugye az egyediségükről voltak híresek, Ring Ding Dong, Lucifer. Most azonban inkább sodródnak valamerre, keresve egy teljesen új stílust, amiben kiteljesedhetnek. Ezzen nincs baj, csak közben ide-oda szállingóznak a rajongók, ezzel pedig kezdeni kell valamit, most. Mert ha azokhoz az ikonikus dalokhoz mérjük például ezt... nos, azon kívül, hogy kellemes hallgatni, nem sok jó mondanivalónk marad majd. Ez persze nem épp fair, de mégis igaz. Ha egyszer feldobták a labdát, annak valamikor le is kell esnie...

Na akkor... a klip és a zene is egyformán jóra sikeredett, s teljesen elüt a 1 of 1-tól - ami nagyon pozitív a szememben. Minél több oldalukat mutatják meg, annál jobb, s akik más-más dalokat szeretnek, mind találhatnak maguknak tetszőt.

Az egyikük színes, a másik inkább sötét és kétségbeesett. Ez az ellentét nagyon is működőképes, ebben az esetben pedig mintha egy történet folytatását látnánk. A Tell Me What to Do nagyon jó alkotás, igazán értékelem a MTTM és a View után, amiket ki nem állhattam. Viszont azt meg kell jegyeznem, hogy még mindig nem tudok mit kezdeni Minho rap... izé... részével. Én felfogtam, hogy az SM nem épp a rap képzéséről híres, de nekem ő az, aki a legkevésbé, nos, kiemelkedő. Valahogy mindig olyan, mintha beszélne, csak kicsit erőteljesebben megnyomná a szavakat. Ennyi. De hát... ettől el lehet tekinteni, nincs nagy baj vele, csak kicsit emelt volna a dal színvonalán, ha egy igazán ütős rap betétet hallhattunk volna. 


10/9



Egyebek: 


Nos akkor történt itt még sok más is. Elsőnek jöjjön a 2NE1 feloszlásának híre. 

Ez komolyan meglepett bárkit is? Jó előre lehetett tudni, hogy ez előbb utóbb meg fog történni - egyrészt Bom botránya, másrészt  CL promója miatt. Mármint, nem CL miatt történt, csak ez előre jelezhette, hogy mi történik. Minzy lelépett és én magam is ezt tettem volna. Tegyük fel, tehetséges vagyok (ez még példának is nevetséges lol) de a bandám nem lép fel, a bandatársam közben nyomatva van állandóan, én meg valaki más hibájából ülök a seggemen - közben pedig jól látható a vég is. Minden épeszű ember így cselekedett volna. Ezért hibáztatni a YG-t pedig igazságtalan. 

Most mindenki fel van háborodva, mert "a lányok nem akartak feloszlani". És akkor? Mit kellett volna tennie a cég vezetőjének? Nézegetni őket, meg simogatni a buksijukat, hogy hát "jajj a cuki kis 2NE1, nem baj hogy nem léphettek fel többet, de attól még ti vagytok a 2NE1".

Egyrészt az a helyzet, hogy a régi bandák kora lejárt. Ennyi, kész, vége. Ezzel nem lehet mit csinálni, kiöregedtek már a szerepükből, nem tudnak újat mutatni. Ez az élet rendje. Hamarosan jön majd a Big Bang, Super Junior, After School, SNSD, T-ARA és a többiek is. Ez van.

Lehetséges, hogy a lányok akarata ellenére oszlatták fel az együttest, de kérem szépen, ennek akkor sem lett volna jövője, ha még kiadják azt a lemezt, amit megígértek. Egy évvel később ugyanúgy véget ért volna az egész. Bom botránya még mindig él, Korea sajnos nem felejt - ha volt benne igazság, ha nem. A MAMA fellépést pedig nem kell készpénznek venni, tekintve, hogy az nem Koreában volt. Lehetséges, hogy ezt még el is felejtették volna neki - hát, a szülők annira nem -, de említhetjük a rengeteg plasztikai műtétet, ami miatt szintén rengeteg negatív kritikát kapott - hogy kinek az oldalán állunk ebben a témában, nem számít. Az eredmény a lényeg. Ezek mellett, de ebből is kifakadóan, az együttes jó ideje csak hallgatott. Közben CL promója egyre nagyobb lett, elfedve az egész botrányt - de vele együtt a többi tagot is. Minzy persze távozott - szerintem már ott biztosan lehetett tudni, hogy ennek vége van. Aztán jött a Black Pink debütálás. A feloszlásról nyilván hallgatni kellett, míg a lányok befutottak - mindenki rajtuk töltötte volna ki a dühét. 

Nem hiszem, hogy a 2NE1 tagok ne tudtak volna arról, mi vár rájuk. Nagyon is világosan látszik a vég szempontjából elkövetett lépések mögötti szándék. Nem kell zseninek lenni, hogy észre tudjuk venni. A 2NE1 vége ugyan egy korszak végét jelenti sokak számára, de nem a cég végét. nekik még dolguk van. Megszületett a Black Pink, amit sokan csak második 2NE1-ként emlegetnek. Ebben pedig sok igazság van. Nem sértésnek szánom, de ez a valóság. Ugyanaz a felállás, ugyanaz a hangzás - és hiába mondják, hogy a BP sokkal lányosabb és...és...és... itt kb. véget is érnek az indokok. Azért emlékezzünk a 2NE1 debütálására is. Az nem volt még amolyan Im the best stílusú, és elég sok cuki elem is keveredett bele. Ezt jóindulatúan felfoghatjuk úgy is, hogy ez a cég zenei ízlése, ilyen zenéket csinálnak és kész. De azért na. Nem kell vaknak lennünk - pont jókor érkezett a debüt... kicsit túlságosan is jókor. És pénzügyi szempontból igenis ők a 2NE1 pótléka (ez nem vesz el a lányok értékéből semmit, ne értsetek félre). Kiesik az egyik nagy bevételi forrás, hát kell helyette másik. Szimpla matek. Ahogy a Big Bang esetében az iKON jelenti majd ezt...

Ez nem egy BP vagy iKON kritika, ez csak a véleményem. Persze a rajongóknak fáj ez az egész, de józan ésszel beláthatjuk, a cég sem tehetett sokkal többet. Eddig is... talán a legkitartóbban védték a művészeiket. Nem sok ehhez hasonlót láthatunk a KPOP világban. De ha valami nem működik tovább, akkor nem, és kész. A YG sem szeretetszolgálat. Milyen furcsa, most bezzeg sorra születnek a meme-ek, miszerint "már nem is látjuk olyan rossznak az SM-et". LOL.

A rajongók szemében persze nem tűnik igazságosnak, de üzleti szempontból valószínűleg ez volt a jó lépés. Gondoljátok, hogy ha lett volna lehetőség, a YG hagy elúszni egy gazdasági szempontból ilyen nagy lehetőséget? Nem, biztosan nem. Több mint valószínű, hogy nem láttak más kiutat. 

Itt meg kell jegyeznem, nem is olyan sokára a Big Bang-től is meg kell válnunk. El sem tudom képzelni, akkor miféle botrány kerekedik majd...

De nem csak ez volt nehéz pont a zenei világban. Számomra sokkal fájdalmasabb volt a búcsú a Rainbow lányoktól. A debütálásuktól kezdve szerettem őket, de az utolsó visszatérésükkor már lehetett tudni, ennek itt vége lesz. Sajnálom őket, mert nagyon sok lehetőséget láttam bennük, de legyünk őszinték, nem voltak valami népszerűek. Nem hoztak pénzt, csak vitték azt - még ha nem is fizetés formájában, de ráfordításként. Hiányozni fognak, de remélem boldogulnak, ahogy csak tudnak!

Ez az év tele van búcsúzással... KARA, 4MINUTE, SPEED, Sunny Days, The SeeYa... És sajnálatos módon, itt nem fogunk megállni. 

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    El sem tudom mondani mennyire örülök, hogy megint olvashatom a blogodat :D Nagyon szeretem olvasni a véleményed mert valahogy mindig képes vagy elfogultság és előítélet nélkül írni mindenről.
    Na és akkor amit én hozzáfűznék~
    Blackpink: szégyellem bevallani, de elég nagy ellenszenv volt benne a lányok iránt, amit amugy nem tudok megmagyarázni, mert nem vagyok nagy 2NE1 fan, szóval nem foghatom arra. De az biztos hogy nekem sem a boombaya sem pedig a wistle nem tetszett. A stay most elég kettősséget vált ki belőlem. Számomra ez hasonlít leginkább a 2NE1 stílusához, de nem tudnám megmondani hogy e miatt tetszik vagy e miatt nem. A playing with fire viszont az egyik kedvencem lett most. Ami a lányokat illeti, pedig csak azt tudom mondani amit te is. Iszonyatosan vékonyak, rossz nézni is. Lisa derekát nagyítóval keresve se találni. Borzasztó hogy fiatal lányok elé állítanak ilyen peldát.

    Twice: Nekem eddig ez a kedvenc dalom tőlünk, tényleg nagyon könnyen megjegyezhető, állandóan azon kapom magam hogy ezt dúdolom. Jól csinálják a dolgukat a JYPnél az biztos.

    SHINee: Valahogy nekem a SHINee zeneileg sosem tetszett, egy dalt se tudnék mondani tőlük amit igazán szeretnék. Sőt engem a Sherlockal vagy a RDD-al a világból is ki lehet kergetni. A 1of1 se tetszik igazán, de nem mondanám rá hogy rossz. A TMWTD-t viszont imádom. Az első szám tőlük amit képes vagyok egymás után ötször is meghallgatni. Mino rapp része viszont... Borzalom. Én nem is értem. Olyan mintha a szöveg se stimmelne, a ritmus is furcsa. Key rappje ezzel szemben pedig nagyon jó ami meg is lepett.

    MC Mong: az előző album tényleg egy remekmű volt, az összes dalt hallgatom róla még mindig annyira imádom, ami azért meglepő mert én azelőtt még sose hallottam róla. De így legalább nálam tiszta lappal nyitott, a történtekről csak később olvastam, és akkor se vett le a dalok értékéből. Mivel ennyire tetszett az az album nagyon nagyon vártam már a visszatérését, ami nekem kicsit csalódás lett. Nem lett rossz ez az album se, de nem tudta nálam megugrani az előzőt :(

    BTS: Nem mondanám, hogy csalódtam, de egy kicsit mérges vagyok. A dal az tetszik, a klipp viszont.... Szép meg minden, de nem értem miért kellett tovább folytatni ezt az egész témát, én speciál már rég feladtam a történet fejtegetést, egyszerűen csak élvezem a képeket amiket látok. De nagyon remélem, hogy mostmár tényleg nem folytatják tovább ezt a témát és legközelebb valami újat hoznak. Az album viszont nekem az eddigi kedvencem, tényleg nagyon tetszik mindegyik dal, a kedvencem Jin és Jimin szólja lett. Nagyon örülök, hogy végre egy egész dalon keresztül hallgathatom Jin vagy V hangját.

    EXO-CBX:
    Sok dolgot nem tudok hozzáfűzni, fülbemászó, hamar megjegyezhető, de nekem nem olyan amit a lejátszási listámra raknék és többször hallgatnék. A koreográfia se valami nagy durranás szerintem. Szóval ez a debüt nálam egy elmegy kategória.

    Nem fogsz írni az idei Mamáról? Kiváncsi lennek neked mi a véleményed :D őszintén én részben örülök részben mérges vagyok az eredmények miatt... Dehát nem vártam igazából nagyon mást:'D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)

      Ó, nagyon örülök a kommentednek - mint mindig! Köszönöm szépen, hogy olvasod a blogomat, nagyon jól esik. :)

      Először is. Már van egy félig-meddig kész bejegyzésem a MAMA eredményekről, és úgy az egész helyzetről, de valamiért nem osztottam meg, fogalmam sincs hogy mehetett ki a fejemből. :D Kiváncsi leszek, egyezik-e a véleményünk. :)

      Olvasva a megjegyzésed, annyira nem különbözik a gondolkodásunk ezekkel az előadókkal kapcsolatban. Ennek ellenére fáradtál azzal, hogy írj véleményt! Nagyon örülök neki! :)

      A BP lányokkal kapcsolatban: még mindig meglep, hogy mire képes a társadalom elvárásrendszere, plusz a cég nyomása. Lehet nekem azzal jönni, hogy "természetesen vékonyak", itt - és máshol is - is érzem a kényszert. Lehet (elvileg) azzal jönni, hogy a YG-nél nem törődnek a külsővel, de ezt elég... nos... furcsán hangzik. A másik pedig pont Lisa esete. Elvileg ő természetesen vékony, mert hogy a nemzetiségébe tartozók mind nagyon-nagyon vékonyak. Furcsa, az én ismerőseim közt egy vékony se akadt. Sőt a lány akivel jóban voltam, kifejezetten pufi volt (magyar szemmel is!). Még ha akadt is köztük karcsú lány, nem akartam elsírni magam miatta. Ha pedig ő maga valóban ennyire vékony - természetesen -, akkor nem mondok semmit. A többi lány azonban más eset. Sajnálom, hogy ilyen fiatalon kerültek az iparba. Ami pedig a legmegdöbbentőbb, a legtöbb fiatal - azok alapján amit olvastam -, célnak tekinti az alakjukat. :/

      Még egyszer nagyon szépen köszönöm a véleményt!!! A MAMA bejegyzés pedig közzé lesz téve. :)

      Törlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...