The Witness | 我是证人




Most fejeztem be egy filmet, amit ugyan régen meg akartam nézni, de valahogy soha nem volt rá lehetőségem. A kínai ismerőseim viszont beszélgetni kezdtek róla, így végül rászántam magam, mert amúgy is nagyon érdekelt.

Őszintén megmondva, először csak azért szerettem volna megnézni, mert Luhan volt az egyik főszereplő - de amint megpillantottam a bemutató videókat, igen jónak ígérkezett a dolog. De most mit gondolok...?


Őszintén szólva, a film tetszett! Nagyon tetszett, s kicsit sem bánom, hogy végül megnéztem, többször is képes lennék rá - még ha Luhan is volt a legrosszabb színész a szereplők közül. Nem igazán tudtam komolyan venni a karakterét. Nem volt rossz, de a többiek mellett eltörpült. Ezen a gyakorlat majd segíteni fog az évek alatt.

Maga a történet nem egyedi, egy 2011-es koreai film alapján készült, a rendező pedig egy és ugyanaz.

A film címe "Szemtanú vagyok", ami alapvetően is izgalmasnak tűnik - a filmben is előfordultak elég szívdobogtató jelenetek.

Innentől spoiler veszély, aki nem látta, s nem akar róla semmit tudni, az ne olvassa tovább. Ha kíváncsi vagy, akkor csak annyit tudok mondani, hogy "én szóltam". (Inkább nézd meg a filmet s aztán térj vissza. Hidd el, megéri látni!)


Nos, a főszereplőnk Xiaoxing (Yangmi) valaha rendőrtanonc volt, míg adoptált testvérével (ki egy híres (?) zenekar énekese volt) balesetet nem szenvedtek. Az öccse az életét veszítette, Xiaoxing pedig a látását.

A történetünk 3 évvel később kezdődik. A fiatal lány elhagyta otthonát, egy külön kis lakásban él jelenlegi legjobb barátjával Cong Cong-gal, a vakvezető kutyájával. Megtanulta hogyan éljen egyedül, s kezdi otthonosan érezni magát a világban. Mivel főszereplőnk a rendőr "iskolába" nem veszik vissza, mert hát szegény megvakult, ami valahol gusztustalan, de meg is lehet érteni a dolgot - bár a tanára, vagy ki tudja kije hangneme azért hagyott némi kívánnivalót maga után.

Ekkoriban kezdenek eltűnni fiatal lányok a városból, gyanús körülmények között, s mi magunk is láthatunk egy igen hátborzongató jelenetet egy szökni próbáló áldozattal - kinek terve sajnos nem sikerül.

Tehát, történt egy este, hogy a főhősnőnk az anyjával való veszekedése után beszállt egy taxiba amit magának rendelt, A sofőr kedves volt, bekapcsolta a fűtést, majd egy üveg kávét nyújtott át a leánynak, aki azt el is fogadta. Igen ám, de ekkor kiderült, hogy hogy Xiaoxing nem látó, így a sofőr teljes hirtelenjében vissza akarta venni tőle az italt, azt a kifogást használva, hogy "segít neki kinyitni". Huzavona alakult ki közöttük, mely addig fajult, míg elütöttek egy lányt, akit az amúgy is gyanús sofőrünk betuszkolt a csomagtartóba - s ez Xiaoxing figyelmét sem kerüli el, mert bár látni nem lát, hallani még tökéletesen hall, s valahogy nem óhajtotta elhinni, hogy az "elütött kutya", női hangon sikoltott. Nos, ebből egy kisebb fajta verekedés alakult ki, s végül, mikor már az elkövetőnket - mert ez világos mint a nap -, megakadályozták abban, hogy elvigye főhősünket, vagy kárt tegyen benne, ott hagyta az esőben az út mentén, gondolván, amúgy sem látott semmit sem.

Ám, Xiaoxing elment a rendőrségre, s bár ott először nem vették komolyan, később rájöttek, hogy igazat mondott - a nyomozás pedig megindult. Itt kapcsolódott be a történetszálba a másik főszereplőnk, Lin Chong (Luhan), ki szintén szemtanú volt, s kinek szintén nem hittek - és akinek végül szintén igaza lett,

Azonban mindezt a pszichopatánk sem hagyhatja figyelmen kívül, s ezt megkönnyíti az is, hogy a főhősnőnknek adott gázolással tarkított fuvar azzal végződött, hogy megszerezte a lány telefonszámát, valami véletlen folytán - így zaklatni kezdte. Ahogy tette azt Lin Chong esetében is, igaz a fiút nem halk szuszogásokkal a telefonban, hanem egy elég halálos motoros és autós üldözéssel riogatta - meg kell jegyeznem, a csaj jobban be volt tojva, mint a fiú.

No hát, minekután kiderült, hogy mindkét tanúnak igaza volt s kezdték összeállítani a sztorit; mégis ki lehet ez az őrült (aki amúgy plasztikai sebész), miért rabol el lányokat és mi a fenéért vonzódik ennyire ehhez a vak csajhoz, a két főszereplőnk közös kalandba keveredik, ahol majdnem elrabolja a lányt ez az elmeroggyant - de szerencsére Lin Chong és Cong Cong segítségével ez nem sikerül neki.

Ezt követően megtudhatjuk, az elkövető indokát - ami pont olyan beteg, mint ő maga - s a rendőrök el is látogatnak a lakhelyére, kiszabadítják a lányokat, míg a gyilkos főszereplőink nyomába ered, s el is kapja őket.

Ám végül győz az igazság, s minden jóra fordul. Az elmebeteg meghal, mindenki más pedig boldogan él.


Ennyi lenne a történet nagy vázlatokban. Jó film volt, tényleg. Akár még kétszer is megnézném. Viszont...voltak benne nagyon gyenge pontok, és kidolgozatlanságok a történetben - vagy a filmre vitel nem volt jó, ki tudja.

Először is, volt itt valami ami NAGYON zavart engem. Párhuzamba hozom egy másik jelenettel. Figyeljétek csak, mi történt:


Halomra rabolnak el fiatal lányokat. Ő pl. vérben tocsogott.

De a rendőrség reakciója: 




Aztán pedig az engem legjobban idegesítő dolog, Cong Cong halála. Ismétlem, Cong Cong egy KUTYA. Aki elég csapnivaló vakvezető eb, az is biztos - simán hagyja, hogy a gazdája áthaladjon a piros lámpán LOL. Lássuk milyen reakciót kapott ugyanettől a két embertől:


Egyébként a kutyus mentette meg a támadótól a főhősünket és emiatt is pusztult el, amit majdnem megkönnyeztem -  de akkor is egy kutya volt. Ahhoz a reakcióhoz képest, hogy képtelenek elkapni a lányokat szívesen rabolgató gyilkost, ez nevetséges volt a szememben. A másik pedig hogy oké, láttuk, jóban volt a főszereplőnk a kutyájával, de egy kicsit ezt bontogatni lehetett volna, mondjuk azon kívül, hogy a filmben a Cong Cong nevet ordítozza, elmondhatta volna egy csendes pillanatban - mert volt ilyen tök felesleges jelenet is, hogy "jajj nekem már csak te maradtál", a "családom elhagyott, csak te vagy" stb. (Igaz az anyukája még él, de vele meg azért szokott veszekedni, mert megbocsátott neki a testvére halálának ügyében. Miért is nem gyűlöli jobban a saját gyerekét a szemét...) Nekem érzelmi alap hiányában inkább nevetséges, vagy felháborító volt ez az egész.


Na, a következő dolog. A vak jelenetek szörnyen túl voltak játszva. Majdnem nevetséges volt egy kettő. Egy vak lány miért hadonászik a saját, üres lakásában? Nem tudja, hol felejtette három éve az étkezőasztalt? Én, aki látásom birtokában vagyok, eltalálok vak sötétben is, anélkül, hogy ilyen mozdulatokkal tenném biztonságosabbá a közlekedést. Amúgy meg, az első, hogy a lábammal tapogatózok, nem a karjaimmal. Na, azon a helyen meg, ahol egész életét töltötte, nem csak három évet... Azt még megértettem, hogy abban a plázában, meg az utcán, meg ilyen helyeken bizonytalan volt, de... (Bezzeg a lépcsőkön össze vissza tudott rohanni, na meg mikor bezárta a gyilkost a szobába, akkor is fénysebességgel csinált mindent.) Na ne már.


Itt van még pár a sokból:



A következő; a rendőrök rájöttek hol lehet a gyilkos. Erre két, ismétlem KÉT rendőr ment sunyiban a helyszínre. Egy vénember, akinek a térde már nem volt valami állapotban, és egy kis mitugrász. Tényleg?!

A másik; a férfi főszereplőnket hason szúrták. Rengeteg vért veszített, és úgy tűnt bele is hal a sérülésébe. Ennek ellenére még egy olyan fájtot lenyomott a gyilkossal, hogy csak pislogtam.

Még egy; a gyilkos öngyújtója olyan fényt adott, mintha hat zseblámpa világított volna.

Aztán; főszereplőnk gyorsabban görkorizott, mint ahogy egy motor üldözte.






Végül pedig; maga az indok s a bűncselekmény. Oké, lássuk! A főgonosz véletlenül megölte a húgát (ezért lett az öccse gyilkosságában hibás vak lány megszállottja), majd vadászni kezdett olyan fiatal nőkre, akik szintén azon a társkereső app-on voltak regisztrálva, amin a húga is anno (három hónapja).

És tudjátok milyen szörnyűséget tett velük?! Randipartnernek jelentkezett, beültette a lányokat a luxuskocsijába, bekapcsolta a fűtést (ami kábító valamit nyomott a levegőbe), majd altatóval teli kávét adott a kezükbe. Ezek után hazavitte őket, lekötözte egy műtőságyhoz, és most figyeljetek! 

SZÉPPÉ AKARTA OPERÁLNI AZ ARCUKAT


Na jó, nem az volt a lényeg, hogy szépek legyenek, hanem hogy a halott húga hasonmásai, na de akkor is... Azután a bevezető után, amit láttunk, valami sooookkal rosszabb dologra számítottam, s ez ahhoz képest ami a fejemben lepergett, szinte nevetséges volt.

Nem mintha rossz ötlet lett volna. Ha csak egy kicsit több bepillantást nyerünk az elkövető amúgy is beteg állapotába, a nyomorult lelki világába, vagy abba amit velük tett, még ki is borulhattam volna. De ezt is ellőtték. Az meg, hogy egy szikével járkált folyamatosan...

(Nem mintha az áldozatoknak nem lenne ez is megrázó. Nem, nem ezt mondom...)


Ezek a jelenetek nem tették a filmet nézhetetlenné, vagy rosszá. Tényleg élveztem, és többször is elő fogom venni, hogy a többieknek megmutassam. Voltak nagyon izgalmas részek, mint például; a főhősnőnk gyufás-gyújtogatós-tükörbe verős jelenete, mikor a lány rájött, hogy "ugyan az öccsét már nem mentheti meg, de Linchong-ot még igen", Xiaoxing buszos támadása és a plázás üldözése,..mind nagyon jól sikerültek, alig győztem figyelni, hogy mi fog történni! Mindegyik fel volt vezetve, nem kérdőjeleztem meg, mi miért történik, tényleg jól össze voltak rakva.

A lány többségében jól játszott, és nem is volt tehetetlen úgy általában. A gyilkos remekül alakította az őrültet, még ha néhol furcsa is volt;






Az, ahogy végül a gyilkos végezte még jobb volt. Tetszett a jelenet, tényleg nagyon jó volt.

Annyit bántam csak, hogy a legvége szinte már mesébe illő volt. Mindenki boldoggá lett, s egy nagy koncerten egyesültek. Csoda, hogy főszereplőnk látása nem tért vissza, már szinte arra vártam.

Összességében nagyon tetszett, jobban mint azt valaha vártam volna. De ezek a dolgok nem hagytak nyugodni, s kicsit le is húztak az élvezetből - még ha nem is sokat. Örülök, hogy megnéztem, mert egy érdekes darabra bukkantam általa. A betétdal, amit Luhan énekel...egyszerűen zsenálisan gyönyörű!


Érdemes megnézni a videót is, rengeteg jelenetet láthatunk a filmből. A legjobbakat persze;




10/ 8
Végül pedig a kedvenc jelenetem: 
Ha még nem láttok, akkor sok szórakozást hozzá. Nem fogjátok megbánni!

Ha pedig láttátok...mit gondoltok róla? 

6 megjegyzés:

  1. Szia! :) MV-ről is írsz véleményt? :) Neked mi a véleményed a 2PM új daláról? Ahogy olvastam te nem vagy elfogult a JYP előadókkal szemben ezért is érdekelne a véleményed :)
    https://www.youtube.com/watch?v=0zGUHfk5aY4&feature=share

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Már kész is. :) Nem tudom tetszeni fog-e, de az őszinte véleményem írtam. :) Ha bármi ehhez hasonló kérésed van, csak szólj bátran! :)

      Törlés
  2. Szia! Te hol(melyik oldalon) tudtad megnézni? Mert én hiába keresem csak amerikai sorozatott,filmet dob ki :/
    Előre is köszönöm válaszod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Sima youtube: https://www.youtube.com/watch?v=aEcYu4sFgcM

      Remélem tetszeni fog! Én nagyon szeretem! :) Angol felirat van csak magyarról nem tudok. :( Pedig nagyon-nagyon megérné! :) Minden esetre, JÓ SZÓRAKOZÁST!

      Törlés
    2. Nem vagyok annyira jó angolból, de tényleg jó :D Szóval sajnálom,hogy nem fordítanak ( a magyarok) több figyelmet az ilyen filmekre, amiknek tényleg van története és nem csak egy olyan nesze semmit fogd meg jól téma.
      Azt már előre megköszöntem,hogy válaszoltál, de azt is megszeretném köszöni, hogy írtál róla és megismerhettem ezt a filmet.
      Fighting!^^

      Törlés
    3. Nem kell megköszönnöd semmit sem. Örülök, ha tetszett a film. Gondolkoztam rajta, hogy lefordítom, de aztán majd még meglátom, elég nehéz meló. Ha addig senki sem hozza ki, míg szabadidőm nem lesz, akkor talán rászánom magam. :)

      Én köszönöm, hogy olvastad a bejegyzést. :)

      Törlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...