EXO - Az Átjáróház





Nos, mint tudjátok, s ahogy már százszor is elmondtam, az EXO az a banda, ami nagyon kedves a szívemnek.

Nem sokszor szoktam az aktuális balhék közepette bejegyzést írni, s ennek oka is van, de most az egyszer úgy érzem, hogy nekem is van véleményem, ami nem biztos, hogy másoknak - nektek - tetszeni fog. Sajnálom, ha így lesz, őszintén, de ezúttal már nekem is sok volt, ami történt, történik.


Tehát. Elsőként felvázolnám, hogy mégis mi közöm a bandához. Ők a kedvenceim, ha fiúkról van szó, abszolút kedvenceim. Ez tény, tudjátok mind. Az egyetlen fiúbanda, amit tényleg szeretek, bár okom annyira nincs rá, vagy nem vagyok tudatában.

Hát, akad ugye ez az együttes, ami hirtelen nagyon népszerű lett - hála az SM óriási költségekkel járó promójának -, a fiatal lányok szó szerint megőrülnek értük, a zenéik első helyet érnek el, immár (épp tegnap) megnyerték az aktuális slágerükkel a 15. győzelmüket. Emellett a tavalyi év óta, mely nagyjából miattuk - is - lett a pletykák és a botrányok időszaka, egyre csak folytatják ezt a tendenciát.

Ott volt a két tag kilépése, Baekhyun botránya Taeyeon-nal. Mindegyik eset "megviselte" a rajongókat, mégis valami csoda folytán, nem hogy kevesebben lettek volna, mintha még meg is erősödtek volna, hisz ebben az évben, mint említettem is, az új albumukkal kinyírták a slágeristákat, az éppen futó daluk a Call Me Baby  - amit még mindig nem szeretek túlzottan - pedig elsöprő győzelmeket hoz nekik.

Úgy tűnt, hogy végre minden rendben van és lesz, ennek ellenére ismételten az a veszély fenyegeti őket, hogy egy tag kilép a bandából.

Na, nekem ehhez lenne egy kis hozzáfűznivalóm. Mert már nagyon elegem van abból, hogy mindenki a tagok védelmére kel. Persze, ez természetes reakció, hiszen a rajongók rajonganak a sztárjaikért, s mint tudjuk ez sokszor beteges szintre is mélyülhet, de ha erről nincs is szó, minimum elfogultak vagyunk velük szemben. De, ettől még meglehet a saját véleményünk. Nekem is megvan, s most az egyszer nem is akarom véka alá rejteni.

Az SM egy rabszolgatelep. Tudjuk, hogy szörnyen bánik az előadóival. Ez tény.

DE! Ők az egyetlenek? Miért csinál mindenki úgy, mintha csak az EXO dolgozna sokat, mintha csak ők szenvednének, mintha csak náluk fordulna elő sérülés, vagy igazságtalanság? Ez nem helyes.

A legtöbb cégnél kemény hajtás megy, a tagok nem kapnak fizetést, csak hosszú órányi gyakorlást - akár a rabszolgák.

Csak az EXO tagok nem láthatják a szüleiket? Ugyan már! Emlékeztek, hogy Jiyeon, 15-16 évesen nem látogathatta meg a szüleit évekig? Az mi volt? És ez nem egyedi eset.

Ha az SM annyira szörnyű - és úgy tűnik, hogy igen -, akkor azt is lehet tenni, amit a Shinhwa tett, vagy a Block B és a B.A.P.

Az EXO tagok végig azt állították, hogy úgy szeretik egymást, mint a testvérek. Ha így lenne, és emellett akadnak tagok, akik szenvednek - jobban, mint a többiek, hisz kilépni készülnek -, akkor mégis miért nézik ezt el a többiek? Ez a két dolog nem fér össze.

Az EXO nem veszne el csak úgy, hiszen ennyi rajongóval bármelyik céghez mehetnének, ebben biztosak lehetünk. Ha tényleg emberi jogokat sért az SM akkor azért esetleg meg is kellene fizetniük. Ha mind felemelnék a hangjukat, az már más lenne. De így, hogy egy egy tag panaszkodik, perel és elmegy, míg a többieknek "semmi baja" a helyzettel, minden erejét veszíti.

Azt se feledjük, hogy a cégnél nem csak az EXO van foglalkoztatva. Ha az SM kegyetlen, akkor nem csak velük az. Mások mégsem panaszkodnak. Az igaz, hogy jelenleg ezek a fiúk "dolgoznak a legtöbbet", de gondoljunk vissza. Volt olyan időszak - ami normális, ha azt nézzük, hogy népszerűsíteni kell -, mikor az SNSD is ilyen sűrű programmal nézett szembe. Mégsem panaszkodott senki. Ja, mert ők lányok és kedvesebben bánnak velük? A fenéket! Éhezés melletti állandó próbák és fellépések! Csináljátok csak végig ti! Nekem biztos nem menne, és nem is vágyok rá.

Azt se feledjük, hogy a tagok legtöbbje évekig volt gyakornok, belülről látta azt, hogy mi vár rájuk, hogy nem csak mosolyogni kell a vörös szőnyegen, hanem dolgozni - keményen. Látták, tudták, most mégis ezt teszik? Hát sajnálom, akkor menjenek.

Ez most durván hangozhat, de szerintem ez az igazság.

Jelenlegi botrány Tao apjának bejelentése, miszerint ő azt követeli, hogy a fia hagyja el a bandát, ahogy a többiek is tették, s menjen haza, mert súlyosak a sérülései. Másoknak is azok. Tao is tudta mit vállal, ugyanúgy, mint a többiek. Ennek ellenére elvileg beleegyezett abba, hogy elmegy apja kérésére. (Jelenlegi bejegyzésem szempontjából ez lényegtelen.)

"Mert kínai tag, nem láthatja a szüleit soha." - a koreai tagok se mászkálnak csak úgy össze vissza állandóan. Igaz, nekik sokkal könnyebb ebből a szempontból, de azt se feledjük, hogy ezek az emberek felnőttek, nem pedig gyerekek. A 15-16 éves Jiyeon és a sorstársai, akik nagyjából karnyújtásnyira voltak otthonuktól, úgy, hogy nem láthatták szüleiket, mesélhetnének erről. Ez nem elég jó indok számomra.

A bibi ott van, hogy elvileg ők mennyire jóban vannak. Ebben ugyan soha nem hittem. Ha tényleg ennyire szeretik egymást, és tényleg ennyire nagyon szörnyű lenne a helyzet, mint ahogy az be van állítva, akkor senki sem viselné el. Én soha, de soha nem tudnám elnézni, hogy a húgaimat sérelem érje, vagy bárki bántsa őket.

Ha tényleg ilyen szörnyű minden, akkor miért nem hagyja el mindenki céget, egyszerre? Volt erre példa az SM-en belül is. Nem lehetetlen. Ráadásul amilyen népszerűek lehetőségük is lenne rá.

Ebből annyit lehet levonni, hogy vagy sz@rnak egymás fejére, vagy annyira azért nem elviselhetetlen a helyzet.

Sajnálom, de engem például annyira nem viselnek meg a tagtávozások, mint másokat. Imádom őket, de ha valaki menni akar, akkor hajrá, legyen boldog a továbbiakban. Ettől nekem még EXO marad az EXO és szeretni fogom őket.

Azért lássuk be, a céget sem lehet mindig hibáztatni. Ha a cég nem lenne, fel se figyeltünk volna erre a bandára s messze nem tartana ott, ahol most. Akármilyen kegyetlen, azért valljuk be, a legtöbb másik cég is az. Sehol sem üdülnek a Kpop sztárok, mindenhol dolgozni kell, s elvileg mi pont ezt szeretjük bennük. Hogy nem csak évente vagy kétévente odatolnak elénk valamit, rázzák amilyük van, hanem, hogy keményen dolgoznak. 

Mindenki tudja, hogy ez milyen nehéz. Vagy legalábbis sejti. De nem ez volt az álmuk?

Ha nem, akkor menjenek csak, de ne fogják már rá arra, hogy "anya apa hiányzik", meg hogy "megsérültem és nem érdekelt senkit sem". Felnőtt férfiakról van szó, akik tudták pontosan, hogy mit vállalnak.

Ha nem szeretett sztárok lennének, akkor az ember pontosan így reagálna, mint én. Ha valamit elvállalsz, s tudod is mi az, akkor végezd el, vagy takarodj a fenébe.

Munkahelyen ez lenne a reakció, nem pedig az, hogy "jajj szegénykém, de sajnállak". Gondoljunk azokra, akik külföldön vállalnak munkát, mint az én unokatestvérem. Évente kétszer ha hazajön. A pénz miatt teszi, s napi 16 - 20 órát állva dolgozik végig, ráadásul egy kényszerből olyan helyen dolgozik, amihez még a foga sem füllik. Huszonkét éves. Mégsem babusgatja senki, s ha hiányoznak is a szülei - mert egyedüli gyermek -, nem kezd el nyávogni, hanem fogja és elvégzi a munkáját, mint minden normális ember.

Ez van gyerekek, szerintem nem kell sajnálni őket ennyire. Koreában énekesnek lenni munka, nem pedig szórakozás meg viháncolás össze vissza. Vagy elfogadjuk ezt, vagy sem, de a nagy Kpop sztárjaink is pont olyan emberek, mint mi. Nekik ez a munkájuk, szerződéssel, ahogy sokunknak is ez a sorsunk.

Mi a különbség? Semmi.

Én imádom őket, tényleg. De azért ne essünk át a ló túloldalára. Itt nem csak a cég hibás, én legalábbis így gondolom. Messze nem csak a cég.

Ettől még szeretem őket, s támogatni fogom a bandát. Eddig is megvettem az albumokat, ezután is megfogom, amint összekaparom rá a pénzt. (Mert mégis mi mással lehet támogatni? Fekete letöltéssel? Annak biztos nagyon örülnek!) Volt rá példa, hogy egy albumra hónapokig tettem félre, kicsinyenként. Ez ezek után is így lesz,

Nem azt mondom, hogy rosszul teszik, ha ki akanak lépni. Ha mégsem ez volt, amiről álmodtak, akkor rendben van. Mindenki tévedhet, mindenki megunhat dolgokat. Emberek vagyunk, ez a sorsunk. De nem hinném, hogy az amit a legtöbb rajongó vél, hogy ők milyen kis ártatlanok, miközben csak a cég a szemét, igaz lenne.

Sajnálom, ha ez az írás sértett valakit, vagy szemben áll mások véleményével - nem állt szándékomban bántani senki érzéseit. Egyszerűen ez a véleményem.

14 megjegyzés:

  1. Szia!
    Ahogy olvastam cikket(?, most hívjuk annak) több érzelem is keveredett bennem és gondolatok. Amit írtál szerintem igaz. Ahogy szoktam mondani: Az SM szórakoztatni tudd. (bocs, ha kicsit értetlen leszek, de még a gondolataim kavarognak). Bár azért annyira nem csodálkoztam, amikor az egyik tag kilépett és a többiek támadták(most tegyük fel, hogy ők voltak és nem mások). Azért annyira nem szabadna álom világba élnünk, hogy elhiggyük, hogy egy random összeállított fiú csapatban úgy szeretik egymást, mint a testvérek. Bár néha szerintem mindenki bele esik, én is. De azért azt se felejtsük el, hogy van olyan banda, amikben tényleg testvéri szeretet van a tagok között és van pár cég, aki nem rabszolga hajcsárok.
    Azt hiszem, hogy ennyi lenne, ami hirtelen meg fogalmazott bennem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem, és hogy még a véleményed is elmondtad. Sokat jelent.! :)

      Teljesen értettem amit mondtál. Én magam lehetetlennek is tartom, hogy "csak úgy összedobott" fiúk közt testvéri szeretet alakuljon ki. Ezért sem hittem ebben igazán soha. Rajtuk is látszik, hogy vannak klikkek, vannak ide-oda húzások, de a közönség előtt - mert persze ez a munkájuk része - gyakorta megjátszák magukat. Ez nyilván így természetes. De ha jól tudom, a legtöbb részük évek óta ismerte a másikat. Persze, oké ez nem kell, hogy azt jelentse, szeretik is egymást. De ha valakivel úgy kell osztoznod az életeden, mint nekik - ami mondjuk nem is egészséges -, akkor valamiféle ragaszkodásnak ki kell alakulnia. Ha nem láthatod a családod, nem használhatod a telefonod sem (mert az első évben, ha jól tudom, így történt, s most is gyakorta előfordul) akkor kire támaszkodhatsz? Csak a sorstársaidra. Veszélyes játék ez a cégtől, hisz ez vagy erős taszítást alakít ki az emberben, vagy örökké tartó barátságot. Engem az sem lepne meg, ha lennének tagok, akik a valóságban nagyon nem bírják a másikat. De lehet, hogy csak azért gondolom ezt, mert lány vagyok, de azért szerintem logikus lenne.

      Ha viszont legalább emberileg szeretik és tisztelik a másikat, és az valóban annyira nagyon szenved, akkor kegytelneség, hogy meghazudtolva a szenvedő alany szavait, azt állítják, nekik semmi bajuk a céggel. Nem, nem mondom, hogy ez történt, mert nem tudhatom, de vagy az egyik, vagy a másik fél hazudik. Valami nem úgy van, ahogy azt szépen elhitetik velünk. Ez biztos - és mondjuk nem is olyan meglepő.

      Persze, vannak bandák, ahol tényleg szerethetik egymást. Vannak cégek, ahol emberszámba veszik az előadókat. Ezekkel nincs is probléma. De itt vagy az egyik hiányzik, vagy a másik. Legalábbis én ezt gondolom.

      Köszönöm még egyszer, hogy elolvastad az írást és nyomot is hagytál magad után! :)

      Törlés
  2. Kurva nagy rajongó vagy. Ezerszer lefikáztad már őket..Persze a cég az ártatlan mi? Mintha lenne más választásuk..remélem boldog vagy mert tao tényleg kilép..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látom, azért értelmezni egy szöveget nem tudsz. De gratulálok, remélem büszke vagy magadra, hogy valakit lekurváztál. És még, hogy a kpopperek soha senkit sem ítélnek el... Badarság. Még, hogy a magyar kpop fandom szent? Úr isten, nem tudom ki találta ki ezeket a süket dumákat, de fú, erre hadd ne mondjak semmit. Először gondolkozz, és utána cselekedj, mert ez egy nagyon-nagyon undorító dolog.
      A cikk írója mondta --- félreértések elkerülése érdekében ---, hogy SZERETI és TÁMOGATJA a srácokat. Nem fikázta le őket. A vélemény az vélemény, a kritika az kritika, az egyik felemel, a másik pofon b@sz. Elmondta a véleményét, mert elege volt már abból, hogy az EXO rajongók ennyire elvakultak. Igazándiból, tényleg akad egy-kettő köztük, akik tényleg nem tudnak semmit erről az egészről, se a kpop iparról, és igen, valakinek szájba kell rágnia az igazat a másiknak.
      Igen, minden bizonnyal tudják mire vállalkoztak. Igen, aláírtak egy szerződést. De könyörgöm, ha tényleg, valóban ennyire tisztelték, szerették volna egymást, akkor nem maradtak volna együtt?... Mert más megtette. A Block B kiadót cserélt. A BAP tagok is egysütt mondtak fel az ügynökségnél. Ebben teljesen egyet értek, a többin én sem gondolkoztam el.
      És igaz, nem igaz; gáz, nem gáz: észre kell vennünk, hogy ez nem csak az SM hibája. Persze, tényleg durva, ami ott történik, de komolyan, a saját biasaink se szentek. Nem ismered Kim Jongint, csak Kait. Nem ismered Do Kyungsoot, csak D.O-t. Abban sem lehetsz biztos, hogy a KaiSoo páros tényleg létezik-e, vagy sem.
      Bevallom, nem ismerem annyira az EXO-t, de szeretem őket, és számomra nagyon kedves banda, habár sokszor - elég sokszor - elegem van abból, hogy mindig ők, meg a BTS folyik a csapból. Mert szerintem vannak jobbak náluk, és ezzel nem azt akarom elismerni, hogy tehetségtelenek, még mielőtt félreértenél. És eddig én is a srácokat védtem. De most be kell vallanom magamnak, hogy nem az SM 110%ban a hibás. Sem az EXO. Fele-fele arányban, talán.
      Osztom egyébként az előttem lévő, legalább okos kommentelő válaszát, aki használta az eszét. Egyet kell értenem vele, mert szerintem valóban vannak olyan bandák, akik nem tudnak létezni a másik nélkül.

      (Mint mondtam, nem ismerem annyira az EXO-t, nem vagyok se Exotic, se EXO-L, így lehet, hogy más véleményen lennék, ha jobban ismerném őket. Viszont semmiképpen sem írtam volna ilyen lealacsonyító kommentet, gondolkodás nélkül.)

      Törlés
    2. Bírom mikor olyanok akarnak megmondani dolgokat akik nem rajongók. Lehet h te nem ismered őket de a rajongók igen. Ha meg ezzel egyetértesz az is csak azért van mert te se vagy rajongó. Mert az snsdvel sem bántak rosszabbul? Hát de pot olyan szarul és biztos ők is panaszkodtak meg Jessica ki is lépett. Az sm mindent tönkretesz..ez van az exoval is. Ha rajongó lennél akkor nem ezt olvasgatnád meg nem ilyeneken gondolkoznál hanem látnád mennyire szenvednek a tagok..gratulálok még egyszer a cikkirónak hogy ezzel is még több negativ embert állit az exo elé..

      Törlés
    3. Hello Névtelen!
      Oké, értjük szereted az EXO-t. Képzeld el én is, de még se támadtam meg a cikkírót, mert nem az írta amire teljesen gondoltam. Az SM mindenkivel rosszul bánik és ezt a fiúknak is kellett tudnia, hogy ők is felelősek, azért, ami történetik velük. Persze ez nem menti fel a céget. De sajnos el kell szomorítanom téged, hogy a K-pop a külsőségekről szól és szoktak hazudni, amikor arról beszélnek, hogy mi van a bandatagok között (pl.: T-ARA).
      És hogy ezzel több ember nézne negatívan rájuk? Én akkor is szeretni fogom őket, ha a cikket elolvasom vagy, ha nem, mert végül is "rajongójuk" vagyok, és nem fogom egy cikk miatt megutálni őket.

      Törlés
    4. Kedves Névtelen!

      Örülök, hogy itt voltál és elmondtad a véleményedet!



      Kedves K.A! Köszönöm, hogy itt jártál és elmondtad a véleményedet, mindig örülök, ha akadnak emberek, akik - vagy egyet értenek velem, vagy nem - reagálnak arra, amit leírok! Egyébként abban egyezik a véleméyünk, hogy nem az EXO a legjobb banda. Annak ellenére, hogy a kedvenceim és szívem szerint őket szeretem a legjobban, nem hiszem, hogy ők lennének a legjobb együttes. ^^

      Még egyszer köszönöm, hogy itt jártál! :)

      Törlés
    5. Manami, nincs mit, én is így vagyok a BEAST-tel (nekem ők a kedvenceim minden téren), de nem merem rájuk azt mondani, hogy "legjobbak". Számomra a BigBang a legnyerőbb, hiába comebackeltek utoljára három évvel ezelőtt.

      Kedves Névtelen!
      Akkor kijavítom magamat: lehet, hogy nem ismerem őket annyira, mint te: DE azért mégis ismerem őket valamennyire, legalább egy-egy apróbb tényt tudok róluk, az SM húzásairól is, a sasaengekről, mert azért érdekel a téma.
      Nem, kikérem magamnak, hogy NEM vagyok negatív. Tehetségesek, fiú létükre gyönyörűek, bevallom, a nők körében is vonzóak. Az, hogy szerintem vannak náluk tehetségesebbek, jobbak, azt eddig is így gondoltam. (Ezzel nem azt akarom mondani, hogy megtagadok tőlük egy díjat is, de azért húszat nem adnék nekik) Még egyszer kihangsúlyozom: NEM A CIKK TEHET ARRÓL, HOGY ÉN ÍGY GONDOLOM.
      A cikk csak FELNYITOTTA a szememet arra, hogy valóban NEM CSAK (!!!!) az SM a hibás. Jessica tudtommal nem csak emiatt lépett ki. Más is szenved, nem csak az EXO. B2uty létemre én is látom, hogy a BEAST mennyit szenved: Hyunseung eltörte a bokáját (nem gipszeltette be a kis nyomi....), most szólózik; Doojoon színészkedik, Dongwoon MC-skedik egy rádiónál, Yoseob sokszor musicalkedik, Junhyungnak ott van a saját kávézója --- eközben még ott van a közös készülések a júniusra/júliusra várható comebackre, meg ki tudja mikor vették fel a japán számokat, amik közül havonta jön ki egy-pár. Hyunseung ráadásul véletlenül kikotyogta, hogy egy héten kétszer voltak Japánban.
      Ezzel csak azzal akarok célozni, hogy nem az EXO az egyetlen banda, akik megdolgoznak (Koreában más elv van: nem azért dolgoznak, hogy éljenek, hanem azért élnek, hogy dolgoznak) a pénzért. Koreában MINDEN ember megdolgozik érte, bár tény és való, hogy ők lehet (gondolok most az EXO-ra), hogy még 5%-kal durvábban csinálják. De szerintem nagyjából minden egyes ember ennyit dolgozhat DK-ban, ha hiszed, ha nem, ez így van.
      Lehet, hogy Kris, Luhan azért is ment el, mert ők Kínához voltak szokva. Lehet, hogy Tao édesapja ezért félti annyira Taot. Ha ki is léptek ketten, menjenek csak. Én akkor is szeretem őket, az EXO az EXO, számomra MINDIG 12 tagú lesz. Bár az is lehet, hogy a srácok azért váltak külön, hogy ne blockolják őket, mint a JYJ-vel történt (gondolok itt arra, hogy ők több évig nem léphetek fel showokban, stb).
      Mint mondtam, nem vagyok negatív!!!! Egyszerűen csak reálisabban látom a dolgokat, nem vagyok olyan elvakult, mint te.

      --- K.A (más gépről)

      Törlés
  3. Teljesen egyet értek veled! Én is imádom a fiúkat.De,az kikészít,hogy folyamatosan mindenki az Sm-et szidja. Tény,hogy rabszolga ként bánnak az emberekkel,de ez a legtöbb cégnél így van. Arról nem is beszélve,ha a fiúknak elege lenne,és tényleg olyan jóban lennének,mint amit "civilként" látunk,akkor fogták volna magukat,és együtt elhúztak volna az Sm-től,és mint írtad is,egy ilyen jó fiúbandát a cégek tárt karokkal fogadtak volna.És pontosan tudtak,hogy mit vállalnak. Ha mi külsősként tudjuk,Magyarországon,hogy az idol ipar nem kész szivárvány és póniló,akkor Koreában,gyakornokként,hogy a viharba nem tudták volna?.. Ezen felül szeretem a fiúkat,de ez tény,hogy ebben az iparban rengeteg áldozatot kell hozni,és nem csak az Sm a ludas ebben. És azért a koreai mentalitás tényleg az,hogy azért születsz,hogy dolgozz,szóval könnyen lehet,hogy kisebb traumával élik át az egész idol életet,mint néhány rajongó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)

      Köszönöm a látogatást és a hozzászólást. Örülök, hogy tetszett a bejegyzés, és még nyomot is hagytál magad után, ez sokat jelent! :)

      Igen, valóban tudták, hogy mire számíthatnak. Látták. Vannak tagok akik több mint 5 évig ott voltak, mint gyakornokok. Ezen kívül amúgy is tudja mindenki, hogy mi folyik ott. Ezen túl nem igazán tudom "csak a céget" hibáztatni. És elég viccesnek találom, hogy sokan még most is ezt teszik. Itt azért nagyon sok múlik a tagokon is.

      Ha menni akarnak, akkor legyenek férfiak (aminek vallják is magukat) és ne bújjanak az "apukájuk mögé". Sokkal jobban tisztelném a teljes őszinteséget, még ha fájna is.

      Mert sajnos elég hihetetlen számomra, hogy mindenki egészségügyi okokból lépett le, de utána ott folytatták, ahol abbahagyták. Tao azt mondja akciófilmszereplő akar lenni, holott épp a sérülések miatt emelte fel a hangját az apja. És ezt Luhan és Kris esetében is el lehet mondani. Nem hiszem, hogy csak a cég a hibás. Azt sem mondom, hogy a távozó tagok voltak teljes mértékben. De a fele-fele arányt megkockáztatnám, és ki is tartok mellette, mindegy, hogy mások mit gondolnak. Ideje észrevenni, hogy a kedvenceink is emberek. Hibáznak, továbblépnek, élnek mint mi magunk.

      Törlés
  4. Teljesen egyet értek veled! Én is imádom a fiúkat.De,az kikészít,hogy folyamatosan mindenki az Sm-et szidja. Tény,hogy rabszolga ként bánnak az emberekkel,de ez a legtöbb cégnél így van. Arról nem is beszélve,ha a fiúknak elege lenne,és tényleg olyan jóban lennének,mint amit "civilként" látunk,akkor fogták volna magukat,és együtt elhúztak volna az Sm-től,és mint írtad is,egy ilyen jó fiúbandát a cégek tárt karokkal fogadtak volna.És pontosan tudtak,hogy mit vállalnak. Ha mi külsősként tudjuk,Magyarországon,hogy az idol ipar nem kész szivárvány és póniló,akkor Koreában,gyakornokként,hogy a viharba nem tudták volna?.. Ezen felül szeretem a fiúkat,de ez tény,hogy ebben az iparban rengeteg áldozatot kell hozni,és nem csak az Sm a ludas ebben. És azért a koreai mentalitás tényleg az,hogy azért születsz,hogy dolgozz,szóval könnyen lehet,hogy kisebb traumával élik át az egész idol életet,mint néhány rajongó.

    VálaszTörlés
  5. Huh. Megpróbálok valami értelmeset összekaparni, de túlságosan zsong a fejem a sok információtól (pedig nem is olvastam végig mindent-nem mert nem akarom, vagy negatívoskodok [van egyáltalán ilyen szó?], hanem mert rengeteg).
    Nah. Nem vagyok valami jártas a K-Pop ügyekben, csak nemrég kerültem be ebbe a világba, de máris imádom. Árnyoldalaival együtt. De így, hogy ezeket a cikkeket (?) elolvasom, megfogalmazódik bennem a saját véleményem, ami nem csak áradozás (khm) róluk (pl. EXO), hanem összetettebb gondolatok születnek. Legalábbis én így látom.
    Oké, rengeteg dolgot el akarok mondani, de a lényeg, hogy egyetértek. Ezelőtt is motoszkál ez a fejemben, viszont most leírva is láttam. Köszi!^^
    Amúgy, (előre bocsánat -nem sértésnek szánom; a véleményem) egy ilyen dolog miatt, amit józan ésszel fel lehet fogni, miért vitázik pár ember? Sima "paraszti" ész.
    Tudom, én is kisregényt írtam, nem befogni a számat.
    U.i.: köszi a cikket vagy blogot, vagy már nem tudom, és hogy láthattam mások gondolatait, hogy ezek mellett még egy kis tudást meg tapasztalatot is szerezzek erről a témáról :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Utálom a telefon automatikus javítóját néha.
      *motoszkált
      *nem tudom befogni a számat
      Remélem több nincs .-.

      Törlés
    2. Szia! Köszöm, hogy meglátogattad az oldalt, és véleményt is írtál. Ez mindig sokat jelent. :)

      Nagyon örülök, ha egy kicsit is elgondolkodtatott a bejegyzés, amit hirtelen írtam, így persze tele van hibákkal - mint mindig :D

      Nem baj az, ha "vitatkoznak", mindenkinek van véleménye, jól van az úgy :D Persze néha messzire mennek, de hát minden ember úgy mondja el a véleményét, ahogyan arra képes. :)

      Én kösznöm, hogy elolvastad. Már megérte megírni! :)

      Törlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...