Album Ajánló - J-Min : Cross The Border



Most egy olyan albumot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani - ma nem ez lesz az egyetlen -, amelyet már nagyon régóta hallgatok, és pont emiatt a dolog miatt merem nektek bátran megmutatni.

Mindenki hallhatta már J-Min nevét, de legnagyobb sajnálatomra le merem fogadni, hogy legtöbbetek csak a To The Beautiful You című dorama egyik OST-jének kapcsán. Ez volt ugye a Stand Up, ami már eleve agyzsibbasztóan csodálatos volt, s nem is értem miért nem nyert vele semmiféle díjat.

A hölgy szintén az SM szárnyai alatt repdes - vagyis csak repdesne, ha a cég költene a promójára valamennyit, az emberek pedig felfigyelnének SM TOWN egyik legjobb énekesére.


Azt tudni illik, hogy a hölgyemény fiatal, csinos és olyan elragadó hanggal rendelkezik, amit csak nagyon kevesen mondhatnak magukénak. Ezt az egyediséget hiányolom a legtöbb bandából például. Namármost. J-Min koreai ugye, de eddigi szinte összes dalát japán nyelven adta elő, s kinn népszerűsített - ez lehet egy ok arra, hogy ne ismerjétek őt és a munkásságát. Hisz az már JPOP URAM ISTEN! Távozz Sátán!

Khm, na szóval. Ez a bizonyos album is japán nyelven készült, s fogadni mernék, hogy hatalmas meglepetést fog okozni nektek, ha belehallgattok! Lássuk elsőnek az egész albumot, melynek címe: Cross The Border


01. Sorry
03. Knock The Walls Down
04. Looking For A Hero
08. Earth-Aholic

Legnagyobb sajnálatomra három dalhoz nem találtam linket, pedig azok is annyira jók! Majdnem kitéptem a hajam, higgyétek el! Mind a három a kedvenceim közé tartozik, így szerettem volna megmutatni nektek, mert biztosan szerettétek volna őket.

Épp ezért megalkottam a videót, ami segítségével az egész albumot meghallgathatjátok, egészében. Higgyétek el, csodálatos élményben lesz részetek. Erősen ajánlom, hogy pont úgy, ahogy sorban is jönnek a számok, az egészet halljátok, mert aranyosan, találóan játszik az ember érzéseivel. Van itt minden, szívszaggató ballada, fülbemászó pop és ütős rockos dal is. Mindenki szemezgethet magának kedvére. Ráadásul a témák, miket a lány érint, szintén széles skálán mozognak, ne képzeljétek, hogy - mint a legtöbben - csak félresikerült és szomorú szerelmes, fájdalomtól csepegő sorokkal szembesülhettek, mert hála Istennek, nem!


Ismét azzal kezdeném, hogy melyik is a kedvencem. Ez egyértelműen kiderülhet nektek is, ha meghallgatjátok az albumot. Ez pedig a legelső dal, a Sorry. Én ehhez fogható balladát nagyon ritkán hallok. Valóban szívbemarkoló és a lány hangja valami csodálatos, egyszerűen zenei élmény az egész dal. Nincs mit javítani rajta, úgy jó ahogy van, sőt, mindegy mennyit hallgatom nem tudom megunni. Egyszer sem! 

Hallgassuk meg élőben, megéri:



I’m sorry 
君に伝えなくちゃいけない言葉がある
Don’t love me, don’t feel me
嫌いでもいい それでもいいから
行かないでよ 傍にいてよ

I’m sorry 
Kimi ni tsutaenakucha ikenai kotoba ga aru 
Don’t love me, don’t believe me 
Kirai demo ii sore demo ii kara 
Ikanaide yo, soba ni iteyo

Sajnálom, de van valami amit el kell mondanom.
Ne szeress, ne bízz bennem...
Nem baj, ha gyűlölsz, rendben van, 
De ne menj el, maradj mellettem.



Tehát ez lenne a kedvenc dalom az albumról, de hálát adok, amiért ezt a többiről is elmondhatom. Ha annyira nem is hatottak meg, mint ez, de mindegyik, kivétel nélkül remek, s ezt tényleg csak a hölgy hangja tudja még felemelőbbé tenni. Merthogy, az ritka csodálatos. Nem azt mondom, hogy lesikoltja a csillagokat az égről, mert nem. És én ezt nem is várom el egy énekestől sem, valahogy nem ezt tartom igazi tehetségnek. Azt, aki elvarázsol a hangjával, aki miatt érzések ébrednek bennem. Persze pazar élmény hallgatni (pl.) Hyorin kétségtelenül párját ritkító hangját, de engem nem ragad magával szinte soha - kivétel a Because It's You c. szám, de az sem a hangja, hanem sokkal inkább az összhatás miatt. Elismerem, tényleg lélegzetelállító amire képes, és falat tudnék kaparni ha a helyében lehetnék, de mégsem éri el azt a hatást, amit például BoA - aki nekem örök és felülmúlhatatlan! -, vagy J-Min. Azt hiszem ezt hívják egyéni szocporblémának. Hát, ez van, én sajátosan ítélem meg a zenét és a hangokat is. Ki így, ki úgy.


A következő szám pedig a címadó dal a Cross The Border. Őszintén, ez a leggyengébb s igazából nem is értem, miért ezt nyomatták annyira. Oké, kétségtelen, jó dal és nagyon szerethető. De a többit figyelembe véve eltörpül. Az üzenete persze csodás, már maga a cím is "Lépj túl a határaidon" utal arra.

夢 見る日は 時に 孤独 でも oh
けっしてむだじゃない明日をしんじて again and again


Yume miru hibi wa tokini kodoku demo oh…Kesshite muda janai ashita wo shinjite again and again

Néha magányosak az álmodozással töltött napok,
De megéri hinni a holnapban újra és újra.

A harmadik szám a Knock The Walls Down. Ha valami nem tetszik, változtass rajta! Légy boldog, döntsd le a falakat, és hajrá, hallasd a hangod!

答えが見えない pressure pressure

Kotae ga mienai pressure pressure

A válaszokat nam találod, csak a nyomást, a nyomást

Nagyon igaz szöveg és a dal mellé...hát eldobtam az agyam! Tényleg remek! Ahogy haladtam előre az albummal, egyre több és több meglepetés ért. Valóban érdemes sorban hallgatni a számokat, mert nem véletlenül lett úgy kialakítva a dallista sem, ahogy! 


A következő a Looking for a Hero, amitől szintén kitérek a hitemből. Emlékszem, mikor először értem el idáig, csodálkozva tettem fel a kérdést, hogy mégis miként lehetséges, hogy "eddig minden szám elnyerte a tetszésem (és éreztem is, hogy nem csak elsőre, hanem ez tartós lesz majd)". Akkor még nem is sejtettem, hogy mindegyikkel így leszek majd. Erről annyit nem tudok elmondani, így össze is vonnám másokkal, mert...nagyon uncsi lenne, ha folyton azt ismételgetném, hogy "jajj csodás, remek, szuper" (pedig igaz).
Szóval, ide csatolnám még a Waiting for You-t és az If You Want-ot is, mert elég hasonló érzéseim vannak velük kapcsolatban. Tényleg imádom őket, és folytonosan tudom hallgatni őket. (Főleg az If You Want.) Ezeket nem lehet utálni, szerintem csakis imádattal fordulhattok feléjük. Igazi élmény hallgatni mindegyiket!

Itt jön a Heart Theateraz Earth Aholic, a Cry Baby, a Song on my Guitar és a Possibility. Ezektől tényleg meghalok. Hogy lehetséges, hogy ezen az albumon minden dal jó? Nem csak jó, remek! Oké, be kell vallanom, nem bírok normális ajánlót és értékelést írni, mert csak áradozok össze-vissza. De hát mit tehetek, ha tényleg ennyire jó minden szám? Ez az album teljesen szótlanná tesz.

Nos a Heart Theater és az Earth Aholic a két kedvencem, de nehéz lenne egyet is választanom. Túl jók, túlságosan elragadóak. Nem is lehet dönteni - oké, már megint kezdem. Nézzétek el, szerelmes vagyok az egész albumba, jó úgy ahogy van.




派手に眩しい 七色のWeek
めくるめく 泣いたり笑って
シナリオのない物語
You Can Make It シアワセのMovie 
Wow ほら思い描いた
Wow いま未来が見えた

Hade ni mabushii nanairo no Week 
Mekurumeku nai tari waratte 
Shinario no nai monogatari 
You Can Make It shiawase no Movie 
Wow hora omoiegaita 
Wow ima mirai ga mieta 

Csodásan ragyogó, szivárvány-szín hét,
Kápráztató könnyek és mosolyok.
A forgatókönyv nélküli történet, 
Te is képes vagy megalkotni a saját, boldogsággal telt filmed. 
Gyerünk, csak képzeld el! 
Már látod is ahogy a jövő közeledik!


Az Eart Aholic-hoz persze nem találtam videót - mondjuk japán zenéhez eleve szinte lehetetlen. DE! Az "albumvideóban" megkereshetitek, és kezdődhet az élvezet! (Remélem így is fogtok tenni.)

Nos, már majdnem a végéhez értünk, már csak három dal van vissza. Két, számomra nagyon kedves dal. Jó, melyik nem az? Itt a Song on my Guitar :


Itt pedig a Cry Baby és a Possibility:





Ezzel pedig véget is ért az album, én pedig ismét, bár századszor hallom, elámulva ülök a képernyő előtt s azon gondolkozok, hogy miért nem ismeri őt mindenki? Tehetséges, elragadó, bájos. Mi kell még? Sajnos még a koreai lemezét se hallgatta nagyon senki, pedig az is nagyon jó lett - igaz meg sem közelíti ezt.

Nagyon remélem, hogy lesznek köztetek olyanok, akik a kis videómra kattintanak, majd átadják magukat a hölgy hangjának és zenéjének. Megéri, erről biztosíthatok mindenkit. Nagyon ritkán találkozni ehhez hasonló minőséggel - s tudom, hogy mindig ezt mondom, de ennek azért van oka is, hisz csak ezekről írok bemutatót! 


Összességében pedig mit tudok elmondani, amit eddig nem tettem? Nem sokat. Pontosan, részletesen kidolgozott anyag, érzelmekre hatni tudó, hol a mélybe taszító, hol felemelő, hol elgondolkodtató dalokkal, szövegekkel. A szerkezete is pompás, a dalok hullámozva árasztanak el minket különféle érzelmekkel, gondolatokkal. Egyik követi a másikat, de pont úgy, hogy legyen időnk áthangolódni. 

Azt kívánom, bár sokkal több ehhez hasonló albumot hallgathatnék még meg, s hogy ti is ezt tegyétek. Őszintén ajánlom számotokra ezt a lemezt, mert ezer százalék, hogy szeretni fogjátok s megdöbbentek miért nem ismertétek hamarabb az előadót. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...