여자친구 | GFriend - Új SNSD?





Á, végre elértem a következő friss bandához, ami nem túl meglepő módon a sokakban kettős érzelmeket kiváltó 여자친구 | GFriend.

Miért is szerepel a címben az "új SNSD?" kérdés? Nos, a válasz egyszerű...

Ám, mielőtt ezt taglalni kezdeném, nézzük meg, hogy kikről is beszélünk most!




Lássuk kik is ők!


A GFriend hat tagot számláló banda a Source Music szárnyai alatt. Testvér együttesük a Glam.




Sowon | 소원

Rapper, leader

Született: 1995-12-07
Születési név: Kim SoJung | 김소정
Magasság: 172 cm
Vércsoport: A
Specialitás: Főzés, divattal kapcsolatos elfoglaltságok




Yerin | 예린

Táncos, énekes

Született:1996-08-19

Születési név: Jung Yerin | 정예린
Magasság: 167 cm

Vércsoport: 0
Specialitás: Tánc, torna






Yuju | 유주

Főénekes

Született: 1997-10-04
Születési név: Choi Yuna | 최유나
Magasság: 169 cm
Vércsoport: B
Specialitás: Dalszöveg írás, zeneszerzés, gitár





SinB | 신비

Ének, tánc

Született: 1998-06-23
Születési név: Hwang Eunbi | 황은비
Magasság: 165 cm
Vércsoport: AB
Specialitás: Színészet, tánc




Eunha | 은하

Énekes

Született: 1997-05-30
Születési név: Jung Eunbi | 정은비
Magasság: 163 cm
Vércsoport: 0
Specialitás: Színészet, éneklés





Umji | 엄지

Ének, maknae

Született: 1998-08-19
Születési név: Kim Yewon | 김예원
Magasság: 163 cm
Vércsoport: 0
Specialitás: Angol nyelvtudás, Disney OST éneklés


Tehát, ez a hat lány a Season Glass című minialbummal debütált 2015 január 15-én. A lemez 5 felvételt tartalmaz. 


1. Season of Glass (Intro)
2. 유리 구슬 | Glass Bead
3. Neverland
4. 하얀마음 | White
5. 유리 구슬 | Glass Bead (Inst.)


A dalok mind, kivétel nélkül a Kpop azon időszakát idézik, mikor példának okáért a Fin.K.L vagy az S.E.S jelentette meg nagy slágereit. Számomra legalábbis ezt a csodás kort elevenítik fel. Azt, amit maga az SNSD is folytatott, mikor debütált.

Nagyon örülök, hogy végre, annyi várakozás után eljött ez az idő is, s újra átélhetem ezt a friss, új érzést, amit a lányok hoztak el hozzánk. 

A klipes szám a 유리구슬 | Glass Bead lett, ami pompás választás volt! A szám egészében azt az érzést nyújtja, mintha belecsöppentünk volna a kilencvenes évek világába, persze egy kis fűszerezéssel, de pont olyan ártatlansággal.








Őszintén kijelenthetem, hogy hatalmas szükség volt már rájuk!





Nos, a klip:

Hat lány mindennapjai, vidámság, szórakozás, büntetések. Tehát az iskolai élet. Ártatlannak, kedvesnek és édesnek tűnik a maga egyszerű módján, még akkor is, ha néha fel-fel lebbennek a miniszoknyák. Amik alatt rövidnadrágok vannak, természetesen.

Egy kis tánc a tornateremben, ebéd a sportpálya mellett, magasba tartott kezek az órai rosszalkodás miatt, barátság, és az első szerelem! Minden, ami megtörténhet egy átlagos diáklánnyal. A csinos kis egyenruhák, aranyos, nem túl bonyolult koreográfia, mit akárki megtanulhat.

Nem sokat tudnék elmondani róla, mindössze azt, hogy bár nem volt a legnagyobb költségvetésű, mégis teljesen élvezhető anyaggá nőtte ki magát. Engem ugyan nem köt le túlzottan, de magáért a dalért teljesen megéri! Annyira nagyon szükségem volt már erre! 

Akarva-akaratlanul összehoztak egy olyan bandát, mely színfoltja lehet a Kpopnak, s ez akár hosszú távon is sikerülhet, tekintve, hogy mennyire vegyes volt a visszajelzés! Ha valaki negatív dolgokat is mond, akkor is beszél róluk!

Az eddigi reakciókból annyit olvastam ki, hogy a hallgatóság két táborra oszlott. Kaptak a lányok hideget és meleget is, vegyesen - főképp mert a legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy ők már biza koppintják az SNSD stílusát.

Hát, nem tudom, ki hogy van vele, de nekem a szemeim nagyjából kocsányon lógtak, mikor szembesültem ezzel a "kritikával". Mármint, kérem szépen világosítson már fel valaki, hogy ez miért is volna olyan nagyon helytálló állítás! Talán az SNSD találta fel az "édes és ártatlan" stílust? Bárki is állítja ezt, szerintem nagyon gyorsan nézzen utána a dolgoknak.

Sőt, még egy olyan bűnt is elkövettek - szégyen szemre -, hogy választottak maguknak egy koreai nevet is! Hű, ezt nem tudom, hogyan fogom túlélni, micsoda arcátlanság!

A nevük : 여자친구  =Yojachingu = Girlfriend, s egyesek szerint ez halálosan emlékeztet a Sonyeo shidae névre, s minden bizonnyal nekik is lesz olyan rövidítésük, mint amilyen az SNSD is. YJCG.

Ez csak nekem hangzik nevetségesnek? Remélem.

Hogy esetleg a 유리구슬 | Glass Bead az Into a New World egyenes másolása lenne? Valóban, el kell ismernem, hogy igencsak hasonlít a hangzása, a világa.

DE.

Ennek én kifejezetten örülök! Ez az, ami annyira nagyon hiányzott nekem, ami végre egy kis friss levegőhöz juttat a sok dübörgő pop szám fullasztó tömege után. Nekem a mai napig az Into a New World a kedvenc dalom az Girls' Generation slágerei közül, pontosan annak egyszerűsége és bája miatt. Nem voltak testhez tapadó csillogó ruhák, száz centis magassarkúk, kilónyi sminkek, festett hajak, egyszerűen tinédzser lányok, kik a szintén a fiatalokhoz szóltak a dalaikkal, több-kevesebb megjátszottsággal. De ez még mindig sokkalta jobb - véleményem szerint, bár lehet, hogy ez senkit sem érdekel -, mint az, ami mostanában folyik.

A fiatal lányok igenis viselkedjenek korukhoz illően!

A közönség lássa, hogy nem kötelező a rengeteg smink, s mindenki lehet szép akkor is, ha természetes.

Hiányoztak a kedves, "őszinte", szórakoztató dalok, pont amilyen az SNSD is volt. Persze az ő változásuk is teljesen természetes, hiszen a felnőtt nők azért ne ugráljanak már úgy, mint a tizenhat éves kislányok, miközben aegyo királynőknek képzelik magukat. Ennél sem sok visszataszítóbb dolgot ismerek.

Ezek a lányok pedig, valami olyasmit nyújtottak nekem, ami miatt azonnal beléjük szerettem (vagy legalábbis a dalaikba). Fiatalok, édesek és frissítőek. Mert nem, ők nem simán az édes stílust képviselik, ezt azonnal észre lehet venni. Nem véletlen, hogy nem az Apink-hez hasonlították őket. Ez sokkalta inkább a régi kpop slágereket idézi, nem pedig az újfajta "ártatlanságot". (Hű, de komplikáltan tudok fogalmazni.)
Őszintén? Kit érdekel? Az SNSD készített egy dalt valamikor régen, s mostantól hozzá még csak hasonlót sem lehet csinálni? Ugyan már! Az SNSD is volt kezdő, most pedig már messze nem ebben a "stílusban" mozognak. Kezd egyre nevetségesebb lenni, hogy bármi ami egy kicsit is emlékeztet a Girls' Generation-re felháborodást kel. (Köhinést...Sexy Love...Köhintés.)

Egyébként Koreában kedvelik őket, elég jó fogadtatásban részesültek, szóval nem tudom min van kiakadva mindenki. 

Hasonlít? Igen.

Érdekel? Nem.

Az senkit sem érdekelt, amit a 4Minute csinált a What's your name kapcsán. Idézem:

" Nem mintha ők akarták volna ezt. A rendezőt vegyétek elő."

Akkor ez lenne mindenki másnak is a válaszom a Yojachinguval kapcsolatban is! Menjetek panaszkodni, a rendezőhöz, a dal szerzőjéhez, ha bajotok van vele.

Nekem iszonyatosan szükségem volt már erre, s iszonyatosan tetszik a végeredmény is! Csak így tovább!

Végül pedig kedves Yuju feldolgozását hallhatjuk a Sukira műsorában:



4 megjegyzés:

  1. A nevük yuriguseul = yeoja chingu = gfriend... légyszíves javítsd ki.
    Egyébként nekem is ők a kedvenceim, már tavaly óta. Kicsit még a Kara-t is helyettesítik.
    Az a legjobb az egészben, hogy az elejétől fogva követem a munkásságukat.
    Már most is nagyon szépek, de ahogy érettebbek lesznek még jobban fognak tetszeni.
    Egyébként kiváló cikk gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Köszönöm, hogy olvastad! Örülök, hogy szereted őket. :)

      Törlés
  2. 62 éves vagyok de nekem is ŐK a kedvenceim. -béla-

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, ennek nagyon örülök! A kornak ehhez semmi köze (ahogy nagyjából semmihez sem!), a lényeg, hogy szereted őket. Megérdemlik, hogy egyre több rajongójuk legyen, mert nagyon keményen megdolgoznak érte!

      Törlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...