컴백 시간! 모모랜드 | 에버글로우 |블랙핑크 | 스트레이 키즈 | 방탄소년단


Sziasztok! Végre hozam nektek egy kis összefoglalót. Igyekeztem egy kis frissel készülni, de felkaptam pár érdekes darabot a régebbiek közül. Múlt hét vége óta ismét ágyhoz vagyok kötve (lassan már mást sem teszek), így végre volt időm nézelődni, és valami értelmes véleményhez hasonló hablatyot összehordani. 

Ma foglalkozunk velünk: Momoland, Everglow, Black Pink, Pentagon, Stray Kids, TXT, BTS.

Lássuk!




I. MOMOLAND | 모모랜드






Tudjátok, hogy a bandával való kapcsolatom igen, nos, képlékeny. Az előző két dalukat meg nem történtnek tekintem, ez az egyetlen módja annak, hogy továbbra is megpróbáljam értékelni őket, s teljesen objektív maradhassak. 

Őszintén, kíváncsi voltam, hogy mivel rukkolnak elő, miután több bőrt nem tudnak lehúzni a MMM-ről. Nos, kaptunk egy közepes, szerkezetileg katyvaszként jellemezhető számot, ami a a jazz elemeket szinte csak a nevetségesség kedvéért emeli be. De végül is, we no speak americano. E mellé kaptunk egy kis Crayon Pop és Orange Caramel őrületet is – ami eleve rájuk ragadt már a Boom Boom idejéből, ezzel különösebb probléma nincs szerintem. Aranyos, és szórakoztató tud lenni, ha jól csinálják, igazi kedvcsináló lehet. Szerkezetileg nem mondanám, hogy sokban különbözik az előző számoktól, de a hangzásán kicsit csavartak, ennyi biztos – az Im So Hot sokkal nyersebb, kidolgozatlanabb, s elemeit újra és újra ismétli. Egy kicsit túltoltnak érzem a jófejkedést, ami így komédia felé tolja el az egyébként rengeteg potenciált tartalmazó számot. 


A szám kellemes, de sajnos negyed olyan ragadós sincs, mint az előző dalok. A nagyobb problémát pedig a dalszöveg jelenti, ami hááát, elég egyszerű, hogy kedvesen fogalmazzak. Olyan szindróma ez, ami sajnos sok pop dalnál üti fel a fejét, mikor az énekesek óvodás szintjére süllyednek. Jó példa erre az ikonikus Gee is pl. De szerintem értitek mind, hogy mire gondolok. 


A klip szerintem okés. Nem egy nagy durranás, de elmegy, olyan kis átlagos. 



Nézzük a lemezt!



Ez egész jó lett! A Holiday, a Falling U és a What U Want meglepően jól sikerültek! De ez nem olyan meglepő, a lányok eddig is remek számokat vittek fel a lemezekre. Hallgassátok meg, hátha megtetszik valamelyik!



A dal: 10/6
A lemez: 10/7




II. EVERGLOW | 에버글로우




No, megérkezett az eddigi kedvenc debütáló bandám, a lányok közül. Ez a dal annyira jó, hogy nem jutok szóhoz. Én, személy szerint, így képzelek el egy tökéletes debütáló számot. Miért?

Az ITZY is pont ezt szerette volna elérni, egyszerre lenni szexi, cuki és vagány. Ami nekik – szerintem – nem sikerült, itt tökélyre lett fejlesztve. Miért mondom ezt? Ha megfigyelitek, a dal itt is több stílust foglal magába, de a folytonosság elvét követve, magyarul nem darabos a szám, mintha ollóval és ragasztóval készítették volna. Felfedezhető egy jó adag EDM, a cuki kpop, szexi tekergés, és a most annyira népszerű latinos hangzás is – amit ezzel a remek „taps” (+ a vége felé ezzel a dobbantásszerű) effektussal fejelnek meg, amihez hozzáadják az everything, everything „kántálást”, ami szinte kikényszeríti a hájpot a hallgatókból. Emellett a cím zseniálisan figyelemfelkeltő, első alkalommal megjegyzi az ember, és ráadásnak pozitív képet is társít hozzá.

A dal felépítése zseniális, de tényleg. Annyira nagyon folyamatos! Nem is tudom meddig dolgozhattak rajta – de biztos nem rövid ideig foglalkoztak vele. Áh, ennél szebben meg se csinálhatták volna. Le a kalappal, több mint élvezet hallgatni a számot.

A tánc pedig kifejezetten tetszik, főleg a fejükön ez a kis… izé, ördögszarv? Lol

A klip mondjuk nem lett a kedvencem – nagyon érdekes néhány helyen, és értem mit szerettek volna kifejezni vele, de nekem nem jött be. Majd máskor.


A lemez: 




Ez is remek lett! Ugyan még egy számnak örültem volna, de igaz, egy kislemezen általában három dal fér meg, szóval… Áh, mindegy, akkor is jobban örültem volna egy mini albumnak, csak hogy megismerjük a lányokat, a hangjukat, a harmóniájukat, ilyenek.

Ettől függetlenül a lemez remek. Én mind a két számot szeretem, amit pluszban kaptunk. Ebben az esetben kifejezetten örülök, hogy kaptuk egy balladát – debüt idején kifejezetten nagy szükség van rá, hogy az emberek lássák képesek-e a lányok átadni az érzéseket. Hát, itt még lesz mit csiszolni, de majd visszatérünk rá később. Ne értsetek félre, teljességgel élvezhető, semmi baj vele, a refrénen kívül picit bajban vagyok az érzésekkel, amiket nem tudnak átadni. Ez pedig nagyon érezhető, főleg a végén, ahol olyanok a lányok, mint egy véletlenül összecsődített óvodáscsoport. A „Csingiling csillagport szór” effekt pedig… szerencsére kicsit manipulálva van, így nem kapok azonnal agyérgörcsöt tőle.


Összességében nagyon tetszett, és nagyon várom, hogy hallhassak még a lányokról!



A dal: 10/10
A lemez: 10/9





III. BLACK PINK | 블랙핑크




 Nekem ez nem. 

Most nem.

Az első kérdés ami felmerült bennem... Már megint?

Nem is az a baj, hogy a dal rossz (mert nem az), de számomra sajnos szörnyen unalmas. Meglepő a véleményem? Intro + duma / rap + magas hangú ének + tüc-tüc a refrén helyén + egy mondat, amit a tüc-tüc alatt bekiabálnak = siker újra és újra. Ennyi a BP összes promós száma, egy-két kivétellel (pl. Stay, AIIYL). Egy ideig még el is megy ez, de ennyire sokáig nem hittem, hogy húzzák ezzel az egyszerű képlettel – de nem hogy húzzák, még eszméletlen sikereket is érnek el. Nem sajnálom tőlük, félre ne értsetek (!). Nincs bajom a lányokkal (Jennie!), de sajnos lassan egyáltalán nem izgatnak a visszatéréseik, mert pontosan tudom, hogy milyen számot fognak hozni – ahogy azt fent említettem. Az egyetlen ami zavar, hogy ennél még a Twice számai is nagyobb változatosságot mutatnak, pedig ha ismertek, tudjátok, hogy ott is vannak kisebb problémáim – furcsa, hogy a BP esetében ez keveseknek jelent gondot. Értem én, hogy a „keménycsaj” stílus népszerű, de akkor is. Most már igazán kaphatnánk valami újat, szerintem a BP elég népszerű ahhoz, hogy ne bukjon egy kis újítással. Nem egy debütáló bandáról van szó, akik ésszerűen biztonsági játékot játszanak. Akkor?

De sajnos maga a dal sem tetszett. Eddig legalább a tüc-tüc rész tartalmazott egy kis „melódiát” is, amit megszerethettem, mostanra ebből semmi sem maradt, egyszerű, nos, tüc-tüc. Nem mondom azt, hogy rossz szám, mert az ember az összes BP dalra rá tud függeni, mert mindegyik fülbemászó. Viszont a probléma annyi, hogy sajnos ez a visszatérés engem totálisan hidegen hagyott, még úgy is, hogy az ágyamban fekszek, és lett volna időm beleszerelmesedni. A szöveg, a zene… nekem egy picit unalmas. A videó nagyon szép - a cégnek rengeteg a pénze, még jó, hogy képesek normális klipet készíteni. (Bár képileg itt is volt egy-két problémám, főleg Jisoo és a korall-korona esetében. Gyönyörű a látvány egyébként, de mikor az korall a fején van, igazán mondhatták volna neki, hogy maradjon mozdulatlan, mert ahogy tátog a dalra, össze vissza libeg a fején, mint egy olcsó kínai, halottak napi gyerekeknek készített fejdísz.) De miben is különbözik ez a többitől? Jó kérdés.

Most ezeket nem azért írom, hogy igazságtalan legyek, mert ismertek, nem szeretek lehúzni egy bandát sem (!). De a cég úgy harangozta be a dalt, mint ami messze jobb lesz, mint a DDDD. Nos, nem hiszem, hogy valóban azt kaptam, amit ígértek. Egyrészt se a rap, se az ének részek nem olyan erősek mint korábban, a dallam totálisan hiányzik, így a refrén, amit Rosé és Jisoo olyan nagyon szépen felépített a szinte drámai elővezetéssel, ahelyett hogy kiteljesedne, totálisan elveszíti minden energiáját. Nem rossz dal, de nem is hiszem, hogy olyan nagyon jó lenne – nekem közepes.

Na de nézzük a lemezt!





Itt van nekünk Don't Know What to Do, ami magában hordozza a Forever Young és a DDDD hangulatát is, sajnos nem elég jó promós dalnak (a YG-ben semmiképp), de azért közelít. Ebben sokkal több lehetőséget látok, mint a KTL-ban, de ez is pontosan ugyanolyan, mint a többi promós dal (szerkezetileg). Lépjünk tovább; itt a Kick It. Ezt a dalt kedvelem, legalább a szövege szól valamiről (az pedig, mint tudjuk, soha nem árt), és igen tetszetős. Aztán a Hope Not, ami nagyon szép lett szövegileg (köszönjük Masta Wu), és számnak is jó, de mint ballada-zabálót, engem nem vett meg, nem ütötte meg a szintet 100%-ban.

Összességében szólva is, számomra ez egy közepes lemez, pont ahogy a promós dal is az. Nem rossz, de nem is kiemelkedő. A lemez dalai – számomra – feledhetőek, egyik sem mászott bele úgy a fülembe, hogy megőrüljek érte. Ennek legnagyobb oka, hogy max a Kick It és a Hope Not az, amit „szeretek”, de ezeket sem annyira, hogy elkapjon az őrület. Sajnos. Talán majd a következő alkalommal!

Remélem nektek jobban tetszett! :)


A dal: 10/7
A lemez: 10/7.5





És akkor most jönnek az urak!






I. PENTAGON | 펜타곤




És akkor, itt van amitől tartottam. A Pentagon rajongótábora jelentősen megcsappant. Sajnos erre számítani lehetett – és ezt láthatjuk pusztán a yt megtekintések számán is. Ez sajnos teljes mértékben várható volt, és csak remélni lehet, hogy a srácok ebből képesek lesznek felállni.

Hát, annyi biztos, hogy ők ezen vannak. Vegyük csak a mostani dalunk címét; 신토불이 amit valamiért Shalala-ként fordítottak. Bár, kinek lenne türelme keresni megfelelő címet, mikor fél oldal csak elmagyarázni a mögöttes jelentést. Mit is gondoltam.

Na szóval, a 신토불이 eredetileg olyan „mozgalom”, ami kizárólag a hazai termények, termékek forgalmazását követeli, mindent ami ebbe a képbe nem illik bele, minél hamarabb el kell távolítani. Ez magában erős utalás. Csak azok maradnak, akik amik valóban a bandába országba tartoznak. De emellett a 신토불이 időközben egy másik jelentést is kapott. (Kapcsolható hozzá egy történet is, de a videóból, és a dalszövegből egyértelmű, hogy nem csak arra utalnak - szerintem. Arról majd talán később.)


신토불이

나는 요일 타는 ()

k.va nagyot fogunk bulizni (ma este)
szó szerint: olyan jól szórakozunk, lángra lobbantjuk a szombat esténket

(csak mi, akik megérdemeljük)


Ez már magában is teljesen ráérthető az adott szituációra, nem hiszem, hogy sokat kell magyarázni. Ebben sajnos a fiúk mellett kell álljak, erről már elmondtam a véleményem – amivel természetesen nem kell egyetérteni.

Emellett, ha jól figyelünk a dalszövegre, szintúgy ezt a távolságtartást, és szinte haragot vehetjük ki a fiúk üzenetéből.

Ebben a helyzetben rengeteg dolog lobbant haragra
A szemükbe akartam mondani, elhordani őket a sárga földig.
De aztán felnéztem az égre (holdra),
Leráztam a haragom, s eldöntöttem, ragyogni fogok.


A helyzet üzenete egészen egyértelmű. És bármi, bárhogy is van, egyetértek velük, teljes mértékben. Sőt, nagyra értékelem, hogy ennyire nagyon őszintén beszéltek, foglaltak állást a történtekkel kapcsolatban.

A dal maga; zseniális. Őszintén, szerintem ez a banda eddigi legjobb száma. Annyi érzelem, annyi őszinteség húzódik meg benne (és mögötte), hogy az már arcon csapott. És az, hogy mindent a fiúk csináltak… Hui (❤) szövege pedig… Nagyon erős.

Imádtam, az összes eddigi megjelenés közül ez a kedvencem, ezt előre megmondom.


Na de az album!



Itt pontosan ugyanaz a véleményem, ami a promós dallal kapcsolatban is. Minden egyes dalt imádok, kivétel nélkül. Itt van nekünk a Lost Paradise, ami egyszerűen annyira jó, hogy akár klipet is kaphatott volna, a szöveg, az alap, a hangulat, a hangok… Le a kalappal!

Aztán kaptunk egy nagyon szép balladát, aminek szintén a szövege a legszebb éke. Ó, nagyon szeretem! A hangok…!

Áh, az összes dal, az Alien, a Springtime, a Round 1… mindegyik zseniális. Őszintén mondom, szerintem ez eddig a legerősebb albumuk, amit piacra dobtak. Egyszerűen érezhető, mennyivel őszintébb, és mélyről jövőbb az üzenetük. És ez az, amit szeretek a zenében! Ritka kincs ez a lemez. Hallgassátok!


A dal: 10/10
A lemez: 10/10 +5






II. STRAY KIDS | 스트레이 키즈





Hát, azt hiszem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, nem vagyok egy nagy SK rajongó. Én esküszöm, mindent megpróbáltam – a Hellevator a mai napig az egyik kedvenc számom, de amúgy… nem tudok megbarátkozni a srácok stílusával. Hogy mi zavar igazán? Valami mindig… hm, nagyon sok. Olyan, rettentően agresszív a zenéjük, hogy az néha már nagyon zavaró. Értem én, a szövegeik kiemelkedőek, a rapperek is nagyon jók – bár némelyikük stílusa sajnos nem jön be igazán. Úgy érzem, mintha kiabálnának velem. A hangokat kifejezetten szeretem, de ugye magában ez nem elegendő, ha a számok egyszerűen nem jönnek be. Volt még a Hellevatoron kívül 2 szám amit szerettem, de egyébként sajnos nem sok.

Na, most megérkezett a harmadik.

Ugyan először itt is fennállt az a probléma, amit említettem, megszerettem a dalt. Nagyon-nagyon erőszakosnak éreztem bizonyos helyeken, de az intro, a gitár, a szép lassan építkező ritmus és dallam összefonódása zseniális, tényleg. Emellett a nyers, klasszikus, afrikai hangzás beépítése döbbenetesen frissen hat, igazán üdítő volt hallani, ez már magában egy plusz pont.

A problémám a rap résszel volt itt is, bár el kell ismernem, kevésbé mint korábban. Megmondom őszintén, első hallgatás után lekapcsoltam, mert úgy éreztem, már megint olyasmit kaptam, amit nem tudok megemészteni. De aztán (ahogy mindig), nem hagyott nyugodni a dolog, meghallgattam még párszor – és sokkal jobb lett. Főleg, mikor a lemezt hallgattam, és rájöttem ennek az okára is; a rap alatt folytatódik woah oh oh higher 저 위로 갈래(stb.) rész, ami összekapcsolja a két részt, megelőzve a darabosságot, s egy kis plusz melódiát ad neki, s mire elhallgat, a refrén „tüc-tüc” része már elkezdődik (még mindig a rap alatt), így a két rész szinte egybeolvad. Ez remek megoldás volt! Emellett maga a rap rész nekem még mindig erőszakos. Nem mondom, hogy erőltetett, de… ha meghallgatjátok a lemezt… Na jó, arról picit lejjebb.

A klip is tetszett. Kicsit nyers, de a képi világ teljesen rendben van.

De lássuk a lemezt!




Maze of Memories akár egy cypher. Hihetetlenül erős, csak ezért a dalért megérte az egész lemezt meghallgatni. Magában is 10/10.

Az egyik kedvencem egyértelműen a Chronosaurus, az a drámai hangzás, ami a Maze of Memories c. dal több részén is hallgató, itt ismét visszatér. Remek! A hangok pedig… magukért beszélnek. Plusz, van itt nekünk egy kis bujkáló retro hangzás is, amiért élek-halok. 10/10

A másik kedvencem a 19. Azt hiszem tisztán látható, hogy mi is itt a probléma. Az, hogy az ízlésem és a fiúk zenéje (így általában) két különböző vágányon fut. Erről egyikünk se tehet – de ahogy látjátok, a lemezről választott kedvenceim pontosan erről árulkodnak… Na de a 19. Zseniális. Istenem, szívesen mondanék sokkal többet, sokkal részletesebben, de a „tökéletesség” néha ragozhatatlan. 10/10

Aztán, leginkább a Boxer, és némileg a Victory Song esetében ismét megjelenik a problémám. Egy magában zseniális dalt totálisan elront ez a baromi erőteljes hangzás, ami ennek az afrikai stílusnak a túlzott használatának következménye is. Nem rossz dalok, mert alapvetően nagyon is jók. Csak a refrén felét kitevő hangzás az, ami… hát, erőszakos. Nevetséges lesz, de olyan érzés ez, mint mikor beülsz egy kellemes, nyugtató talpmasszázsra (ebben se lesz részem soha), de a masszőr hirtelen olyan erősen markol meg, reflexből arcon rúgod. 10/9 mind a kettő.

Így, meghallgatva a lemezt, pontosan értem, hogy miért a Miroh lett a promós dal. Ha jól tudom, hat dal küzdött az albumról a klipért – a Boxer és a Victory Song biztosan köztük volt. Nagyon egyforma a hangzásuk, ez tagadhatatlan (mármint az arcon rúgós rész). Hát, ha így volt… örülök, hogy a Mirohra esett a választásuk, szerintem sokkal kiegyensúlyozottabb, és érettebb a hangzása. Ettől még jó lesz a másik két dal is – egyrészt szoknom kell őket, erős négyest adnék most rájuk.

Most pedig a rapről. A fiúk nagyon tehetségesek – és nem értem mi történik velük a promós daloknál, mikor a lemez többi számán fenséges hallgatni őket. Egyszerűen nem értem, miért hallom a videókban annyira erőszakoltnak a produkciójukat, ha… Nem tudom, egyedül vagyok ezzel?


A dal: 10/10
A lemez: 10/8



utólagos szerkesztés (2019-05-01):

Életem egyik legnagyobb tévedése volt leértékelni ezt az albumot. Mindig visszahallgatom a lemezeket, amiket értékeltem (legalább egyszer). Mióta ismét nekifutottam az értékelés óta, sokkal jobban odafigyelve - bekattant. Már értem a lemez zsenialitását, és nem tudom felfogni, hogy miért nem éreztem ugyanazt az első alkalommal is. Így visszaolvasva amit írtam, komolyan, nem értem saját magam. Mintha egy másik ember lettem volna! Ez nem sokszor fordul elő, de új pontokat kell adnom. Ma már egy dal sincs amit ne imádnék, többször egymás után képes vagyok végighallgatni, belepörgetés és megunás nélkül.

Az új pontok:

A dal: 10/10
A lemez: 10/10








III. BTS | 방탄소년단




Na most, itt nagy bajban voltam. Megmondom őszintén, mikor először meghallgattam, fogalmam sem volt, hogy mit érezzek az egésszel kapcsolatban. Egyrészt, jobban kedvelem a sötétebb koncepciókat, ha erről a bandáról van szó (nem tudom miért, de azokat annyira nagyon jól át tudják adni, hogy valami hihetetlen) – és tudva, hogy ők maguk se szeretik ezt a kedves stílust, soha nem tudom eldönteni, hogy mennyire tükrözi a döntés (hogy ilyen dallal, koncepcióval jöjjenek ki) az ő akaratukat, vagy a cégét. A másik, mikor meghallottam Suga rapjét, lekapcsoltam a videót, és több órán keresztül meg se hallgattam újra.

Nagyon-nagyon nem tetszett, sőt, totálisan kiakadtam rajta – főleg az 1:54-2:01 közötti részen. Ettől még most is szabályosan feláll a szőr a hátamon, szívesen benyúlnék a videóba, hogy szájon csapjam az urat; artikuláljon már egy kicsit, ne úgy beszéljen mint aki két kila rántott húst tömött a szájába, és bekapott rá még nyolc lónyugtatót! Biztosan ti is érzitek a különbséget a belinkelt rész, és az utána lévő között – mert az már teljesen rendben van.

Na de, mikor végre rávettem magam, hogy meghallgassam, szép lassan megkedveltem. Az első érdekesség, ami megütötte a fülem, hogy mennyire beleépítették az Euphoria dallamát. (Remélem ti is halljátok, miről beszélek, és nem csak valami pszichotikus idiótának néztek.) Ez kifejezetten tetszett, igazi nosztalgiaszerű érzést nyújtott. Aztán az alap is igen jól sikerült, tele tavaszi könnyedséggel, és dallamossággal (ami egyébként nagyon jellemzi a TXT debütálását is), és igazi hangszerekkel (!). Nagyon érdekes, mennyi gitárt használnak mióta a LY széria megkezdődött – nem mintha panaszkodnék, sőt, bár több bandától hallanék „élő” zenét. Az egyetlen probléma (Suga rapjén kívül) a picit túlságosan is könnyed refrén. Nem nagy gond, mert tényleg nem, de egy kicsit erőtlennek hathat sokak számára (és hat is, ahogy látom a véleményeket). Őszintén megmondom, nem gondolom, hogy ez a banda legjobb promós száma, és ha majd egyszer visszatekintünk, nem hiszem, hogy benne lesz a top 5-ös listákon, de talán a 10-esen sem, mégis, én élvezem. Jól érzem magam, ha elindítom, s minden alkalommal egyre több apró részletet veszek észre; hogy kifejezetten szépen magába olvasztja a fiúk hangját, még Jin is szinte tökéletesen hangzik (pedig sztem nem való neki ez a „rebegős, épp csak lihegős” stílus), hogy milyen jól illeszkedik pl. Jin és V hangja, mikor együtt énekelnek, szinte elkülöníthetetlenek, remek a „harmóiájuk”, emellett Jimin és JK „éles” hangja is nagyon illik az alaphoz. Ugyan elsőre nagyon erőtlennek hat a dal, harmadszorra már annyira elkapott a basszus, az erőteljes dob + gitár hangzás, hogy az már tényleg meglepett.

Ami tetszik még, hogy pl. a klipben a srácok nagyon, hm, hogy is mondják ezt a kevéssé kulturált emberek? Buzisak? Igen, valahogy úgy. (És nem, nem azzal vádolom őket, hogy melegek...csak reagálok a vádakra.) Akármennyire is nemzetközi a banda, annyira nagyon koreaiak! Ránézek a klipre, és tudjátok mi jut eszembe? Íme:



Igen, változnak – ez a téma elég sokat szerepel a lemezen is –, de azért mégsem mondhatjuk, hogy egy kicsit sem maradtak kpop banda. Ezt pedig azért értékelem valahol. Higgyétek el, bőven a keleti „határokon belül” mozog az együttes, akár pucér nők is vonag… vonagl… vonagolhatnának? Jézusom, nem tudom használni a saját nyelvem. Khm, szóval… tekerhetnék magukat akár lenge ruhába öltözött hölgyek is a klipben, és a szövegek is lehetnének olyanok, amik elől sokan a kpop felé menekültek. Mert vannak ilyenek köztünk, nagyon sokan. Igen, tényleg sokat változtak, és nincs azzal baj, hogy emiatt veszítenek el rajongókat. Ha neked nem jön be ez az újdonság, minden jogod megvan ahhoz, hogy ne hallgasd, vagy keress más együttest, hiszen a zene miatt hallgattad a srácokat – emiatt aztán tényleg nem kell senkibe belekötni (ezeket a „hűtlenségi” vádakat nem is értem). Amíg ezt kulturáltan képes vagy kifejezni (már ha van véleményed), akkor senkinek semmi köze ahhoz, hogy szereted-e még a számaikat, vagy sem. Érthető amit mondok? Szereted jó, ha nem szereted, az is jó. Csak maradjunk tisztelettudóak, ennyi a lényeg.

Tehát, a személyes véleményem erről a témáról annyi, hogy a srácok igyekeznek megfelelni mind a két félnek – a koreai és a nyugati oldalnak is, és eddig egészen jól boldogulnak. De hiszen ez akarták a rajongók, nem? Nem az volt a cél, hogy híresek, és sikeresek legyenek? Ez pedig sajnos benne volt a pakliban. (Ha figyelmen kívül hagynák a külföldi rajongókat, akkor meg az lenne a probléma.) De egyébiránt a koreaiaknak ugyanúgy bejön ez a stílus. Nézzétek csak meg, kik veszik a lemezeiket – hát, nem Európa és Amerika nyerne a versenyben…:D

Na de, ami nem tetszett… az a klip. Szép meg minden, de kicsit unalmas. Halsey aranyosan beleolvadt a háttérbe, próbálkozott is, még táncolni is – többet nem kérhetünk. (Meg őszintén, nem is akarunk.) De ettől függetlenül, szerettem mikor olyan videókkal rukkolnak elő, amiknek van némi jelentése. Oké, persze… itt is rá lehet erőszakolni egy-két képkockára egy kis értelmet, de valljuk be, ez csak egy sima klip, némi érdekességgel.

Na de, térjünk rá a lemezre!


Először is, mikor megláttam a címet; MAP OF THE SOUL, azonnal az Epik High szinte azonos című lemeze ugrott be (ami zseniális, csak így mellékesen). Ennek hatására természetesen valami ahhoz hasonlóan őszinte, megmondó anyagra számítottam (nem tudom miért). Ha innen nézem, baromi nagyot csalódtam. (A cím választása természetesen nem volt véletlen, a fiúk köztudottan szeretik az EH-t, a One c. dalukra pl. Suga rá is játszik a Microcosmos c. számukban.)

Nem, ennek nem csak hogy köze nincs az EH lemezhez, se stílusban se, nos, semmiben, de ahogy nézem, a fiúk szerepe is erősen lecsökkent a számok készítésében. Dalt senki se szerzett, és mikor az egyetlen igazán rap-dús számnak van vagy 8 írója… ehhez most hozzá kellene tennem valamit? Plusz, ha megnézitek, eltolódott az is erősen, hogy kik vesznek részt a számok szerzésében / szövegek írásában, elég kevés megszokott arcot láthatunk köztük, ami szintén magyarázza a számok erős hangulatváltozását. (A másik meg, mondja meg már nekem valaki, Ed Sheeran milyen szövegírói készségét csillogtatta meg a Make It Right kapcsán, amitől így el kellett volna ájulni (mert hogy sokan ezt mondták nekem)? Beleírta a szövegbe, hogy make it right? Nincs bajom a sráccal, de fizikai képtelenség, hogy a három angol szón kívül bármit is hozzátett volna a dologhoz...azért ez világos mindenkinek.) Nem mondom, hogy ez baj, csak különös érzést vált ki belőlem, hogy őszinte legyek. A változatosság szinte soha nem rossz, ebben azt hiszem egyet tudunk érteni, de meg kellett említenem.


Ezek mellett, őszintén megmondva, a dalszövegek néhol, hm, ha csalódást nem is okoztak, de kicsit laposnak tűntek. Ezt most inkább a rap részekre értem, mielőtt elbeszélnénk egymás mellett. Megszoktuk, hogy parádés szövegeket kapunk, de most ez az oldal eléggé megcsappant, egyedül talán a Persona az, ahol megmaradt a színvonal. És most ne értsetek félre, ott van pl. a Minicosmos c. dal, aminek gyönyörű a szövege – nem üzeneti szintről beszélek, hanem arról, ahogy a srácok a szavakat szokták megválasztani, ahogy azokkal képesek játszani. Nem azt akarom, hogy szakítsák le a parókám minden alkalommal (nem lenne fair ezt kérni), csak hirtelen túlságosan nagy lett a különbség a két szint közt, ez erősen szembeötlő.


A másik, és ettől már a Love Yourself ciklus óta félek, pontosan tudtam, hogy mit fogok kapni. Ott van egy ballada (ami sajnos – nekem – nem olyan jó, mint a The Truth Untold), van egy pörgős, tempós, felemelő dal, van egy rappel töltött, egy mitológiai elemeket kölcsönző, és egy latin hangulatot idéző szám. Csak sajnos itt még kevesebbet kaptam, mint amire számítottam. Hol van az Outro? Hol vannak a tényleges érzelmek? Kaptam néhány sort, de ez édes kevés volt, egy kezem meg tudom számolni őket. Nem tudom, nekem nem klappol valami. Tudom, hogy szinte aludni sincs ideje a srácoknak (azért a Big Hit se semmi ám), de nyugodtan eltolhatták volna a visszatérést pár hónappal, ha akkor egy kicsit több időt tudtak volna fordítani a lemezre. Nekem ez így nem teljes, és ha tényleg őszinte akarok lenni, picit csalódott vagyok.


Nem azt mondom, hogy toljanak elém valami depresszív számot (ugyan…) így hetente, mert nem erről van szó. Egyszerűen ebben a lemezben nem találtam semmi újdonságot, semmi izgalmasat.


Témáját tekintve, egészen egyértelmű, hogy a rajongók és a hirtelen hírnév okozta tényezők állnak a középpontban. Ahogy azt már régebben is megvitattuk az Idol és a Ddeng elemzésekor; nagyon sok régi rajongó fordult el a bandától (és most hagyjuk azokat, akik szimplán durván viselkednek velük, de még az anyukájukba is elküldik őket – és akkor még finoman fogalmaztam) + a külföldi tartózkodás miatt a fiúk nem tudják tartani a kapcsolatot a továbbra is hűséges, és nagyon sok pénzt a bandába ölő rajongókkal sem. Szép dolog, hogy erről megemlékeznek.
Emellett megemlítendő az a pár, igen depresszív megjegyzés is, ami a siker következményeit taglalja. Nagyon finoman (én se mernék a siker miatt panaszkodni) helyezik el ezeket a mondatokat, mint pl. az általam eképp fordított mondat;


Trófeák húzzák le a karom, míg megpróbálom felemelni a mikrofonom.”


A túlzott siker a kreativitás útjába áll, a túl sok elvárás minden oldalról – ilyenkor a legtöbben képtelenek két értelmes mondatot is összefűzni, nem egy dalszöveget.

Tudom, ez sokaknak nem jelent semmit. Nem is azért említem meg, hogy sajnáljuk szegény bandát, amiért sikeresek lettek, félreértés ne essék. De nagyon örültem ezeknek az őszinte pillanatoknak, mert sajnos elég keveset kaptunk belőle – ezért is mondom, jobb lett volna, ha egy picit tolnak a határidőn, és dolgoznak még a lemezen.

Az szép, hogy a (koreai) rajongókhoz igyekeznek szólni, de mégis… ez is közrejátszik abban, hogy ezt a lemezt pusztán egy olyan, hm, kis mellékes albumnak érzem, egy egyszerű húsvéti ajándéknak. Itt is el kell mondjam; nem rossz, egészen élvezetes hallgatni, de nekem nagyon hiányzik belőle valami. Ettől függetlenül, remélem ti teljes szívből szeretitek!


A dal: 10/8
A lemez: 10/8




IV. TXT | 투모로우바이투게더




Te jó ég, hát ez már valami! Micsoda debütálás volt ez! Nem csak, hogy a dal remek (mert az, a megjelenése óta hallgatom), hiszen csodás a felépítése, fülbemászó, de ezek mellett a szövege is pompás!

A dal egy nagyon híres, "Agancs nőtt a fejemre, mit tegyek?" (머리에 뿔이 돋았어요…어떡하죠?) című mesére épül, miszerint (röviden); egy kisfiú, egyik reggel felkelve, agancsokat vesz észre a fején. Nem tudja, hogy hogyan, vagy miképp kerültek oda, és mivel nagyon megrémül, sírva fakad, remélve, eltűnnek a csúnya agancsok. Mikor ez nem történik meg, megpróbálja elrejteni őket egy törölközővel, de sajnos ez nem sokat segít szegényke helyzetén. Nem tudja mihez kezdjen, s olyanokra gondol, hogy szól az édesapjának, vágja le az agancsát, vagy vigye el a kórházba, ahol leműtenék róla. Ám végül, ahelyett hogy eltávolítanák azt, ami mássá teszi, a kisfiú leül egy padra, és megszemléli az őt körülvevő embereket; rájön, egyikük sem egyforma, van akinek nagy az orra, akinek fáj a gyomra, akinek szeplői vannak, hosszú bajsza. Tehát, neki sincs semmiféle szégyellnivalója azon, hogy különbözik a többiektől, még ha elsőre ez meg is rettenti őt, és a környezetét is. A szövegben szó szerint is szerepelnek utalások, pl.: 내 머리엔 뿔이 돋아 (agancs nőtt a fejemen! = más vagyok).

Na igen, többek közt ez az, amit hiányolok a BTS új albumából (és remélem hamarosan visszatérünk erre a vonalra!). Mert ez egyszerűen zseniális. Nem csak az alapvető mesebeli értelmezés fontos ebben az esetben, de az is, hogy ők nem a BTS. Én kifejezetten örültem, hogy nem egy olyan debütálást kaptak, amit a BTS még anno (bár ebben biztosak lehettünk), és őszintén mondom, nagyon ötletesnek tartok az egész koncepciót. Csak gratulálni tudok hozzá, rég láttam ilyen jó debütálást. Ebben közrejátszik az is, hogy a srácok dalait / szövegeit azok a jól megbízható emberek készítették, akik hosszú évekig álltak a BTS minden dala mögött (ez egyre csökkent a LY időszak kezdete óta): szinte minden dalt Slow Rabbit, „hitman” bang, Supreme Boy készített. Meg is látszik; a hangzásukban jelen van valami extrém kpop, annak minden különlegességével. Emellett a szövegek is kiemelkedően jók (azok a refrének!), őszintén megmondom, a mostani BTS albumnál ez a lemez sokkal jobban tetszik, főleg ha az ötletességét, kreativitását nézem.

És akkor, az e-mail címemen fogadom a véleményemért járó halálos fenyegetéseket.

Tudom-tudom, a valami eszméletlen pofátlanságnak számít (valamiért) a bandák összehasonlítása – holott, ha ez kulturáltan csinálja az ember, azzal (szerintem) semmi baj sincs. Úgyis megteszi mindenki, csak aztán félve a többiek ítélkezésétől; magában tartja.

Akkor majd én megteszem, engem már nem lehet jobban szidni, mint hogy eddig tették egyesek. A két banda nagyon más, és nagyon hasonló is egyben. Mert azért azt nem mondhatjuk, hogy olyan nagyon különbözőek, mint a BP és a Lovelyz. A zeneszerzőik (szinte mindig) ugyanazok, így egyszerűen, minimum hangulatban, egyszerűen elkerülhetetlen a hasonlóságok jelenléte. Plusz, van itt egy fiú (nem tudom sajnos a nevüket), akinek a hangja erőteljesen emlékeztet Jiminére. (Nem olyan vékony, de valahogy mégis nagyon hasonló.) De ezzel nincs is semmi baj, tényleg. De annyi biztos, hogy a cég igyekszik nagyon is elkülöníteni a két bandát – majd meglátjuk, mennyire sikerül!






Az albummal kapcsolatban egyetlen dolgot kell kiemelnem: ki gondolta komolyan a Cat & Dog c. számot? Ötletes, persze. De hogy nekem mennyire komolyan vehetetlen, azt ki sem tudom mondani. Egyenesen nevetségesnek tartom. A többi zseniális!


A dal: 10/10
A lemez: 10/9





Tudom, sokan kimaradtak, de egyszerűen nincs időm mindenkire. Ha lenne külön kérés, kire vagytok kíváncsiak, szívesen leírom a véleményem, amint tudom. Remélhetőleg jövő hétvégén - ettől a fekvő állapottól úgysem szabadulok egy ideig.
Nos, ennyi lenne erre a hétre. Remélem hamarosan találkozunk! Kíváncsian várom a véleményeteket.
Szép estét nektek!

18 megjegyzés:

  1. 1. Momoland
    A bandával kifejezetten nem szimapitzálok. Az előző két számuk is már a könyökömön jött ki. Amikor értesültem róla, hogy visszatérnek úgy volt velem : de jó még egy trash (nem tudom ennél szebben kifejezni magamat). Úgy voltam vele, hogy lehet majd sikerül elnyomniuk a velük kapcsolatos ellenszenvemet ezzel az új albummal, de nem. Mintha különböző zenéket mixeltek volna össze úgy mint az ITZYnél. Csak náluk annyi volt más, hogy többszöri hallgatás után szívembe lopta magát a számuk. Itt meg ahányszor meghallom szivárványt támad kedvem hányni.


    2. Blackpink
    Imádom a zenéjüket viszont mostanában nagyon ki voltam akadva.
    1. Bárki bármit mond élőben csak Jisoo tud énekelni
    2. A Rosére erőltetett hang borzalmas, csórikám így énekelni se tud. Eltudom képzelni, hogy a stúdiós felvételek közben, hogy pakolgatják a hangjára a különböző javító effekteket és közben fogják a fejüket mert tudják, hogy a csajnak jobb hangja van de YG ezt erőlteti.
    Szóval mikor kijött az mv azzal a reménnyel indítottam be, hogy hátha elhesegeti a kialakulóban lévő ellenszenvemet. Sikerült. Imádom, hogy ilyen sok hangszert használtak benne. Lisa rap része valami állati volt és Rosé sírós jelenete valami rohadt szép. Aztán jött a refrén. Abba is beleszerettem viszont amikor jött Jennie ram pam pam pam pam részének a végén az a túlzottan felvitt hang fogtam a fejemet. A végén az a dance break szerűség nagyon bejött. És jött Gotta kill this love love befor it kills you too rész. Nálam ez vitte a pálmát. Viszont ahogy te is írtad kezd unalmas lenni ez a változatlanság. Tudni illik, hogy imádom a táncokat ezért általában ha értékelek egy zenét a koreó is nagyon hat a véleményemre. Megnéztem a dance practice videót is. Egy szó : borzalmas. Ugyanazok a mozdulatok egytől egyig mint az előző zenékbe... Egyszerre imádom és utalom ezt a számot.




    3. Bts
    Mivel a kedvenc bandámról van szó iszonyatosan felvoltam csigázva amikor meghallottam, hogy visszatérnek. Kijött az első előzetes és megláttam Hasley nevét. Először is leszögezem, hogy nem a csajjal van gondom, hanem a big hittel. Nem értem... Miért kell folyton kollabolni a fiúknak? Miért nem lehet csak hagyni hagy szerepeljenek ők egyedül? Ezen viszont hamar túltettem magamat és azzal nyugtattam feldühödött énemet, hogy kitudja. Lehet a végén ez lesz a kedvenc zeném. Ugye itt péntek délelőtt jött ki a zene én pedig akkor suliban rohadtam ahol megvan tiltva a telefonozás de én és a másik kpopos barátnőm úgy voltunk vele : ki nem szarja le? Szerencsére pont tesink volt így az öltözőben megtudtunk hallgatni. Már akkor imádtam. Miután haza értem mégegyszer meghallgattam. Egyszerre vannak jó és rossz érzéseim a számmal kapcsolatban. A fiúk hangja iszonyat módon jól szól,a dallam nagyon tetszetős, a klip nyárias és ez tipikusan az a szám amit iskolába ment hallgatni fogok miközben süt a nap. Viszont egyszerre érzem elhamarkodottnak és hiányzik belőle a sok szó játék, a mélység és a művészet. De nem tudok egy napot se kibírni a hallgatása nélkül. Tiszta se veled se nélküled. Az többi zenét nem nagyon csíptem valahogy túl lagymatag, semmilyen. De aztán elindult a Dionysus. Ez a szám a halálom. Szívem szerint ezt választottam volna promós számnak. Alig várom, hogy halljam élőben mert igen megyek a koncertjükre még mindig nem tudom elhinni djdkjdkdks. Viszont remélem sikerül valamennyire kipihenniük magukat.


    Köszönöm, hogy végigolvastad! Bocsánat az értetlen fogalmazásért vagy az esetleges helyesírási hibákért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Én köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést, és elmondtad a véleményed is. :)

      Momoland: teljesen megértem miért gondolod ezt.


      Nagyon örülök, hogy neked tetszett a BL visszatérése! Látom én, hogy sokan szeretik, és nem tartozok azok közé, akik csak azért, mert nekem nem tetszett, azt akarom, hogy mások se szeressék! Sőt! Nekem ez a számuk / lemezük tetszik a legkevésbé, de főképp a refrén helyett szereplő rész, és a dal szerkezetének ismétlődése miatt. Nem rossz, de nekem a többi daluk mellett, hm, ilyen átlagosnak tűnik. Nem mintha ezzel baj lenne. :)

      A koreográfiát nem néztem még meg, de hallottam, hogy a rajongóknak ezzel már korábban is volt problémája. Ehhez sajnos nem nagyon értek, így csak szubjektíven tudom megítélni, ami tetszik, az tetszik alapon. :D De igen, sokan osztoznak a véleményeden!7

      Na nem baj, talán majd legközelebb! :)

      A BTS. Örülök, hogy neked is tetszett a dal. :) Nagyon aranyos lett - de én is hasonlóképp érzek vele kapcsolatban. Tetszeni tetszik, és élvezem hallgatni, de valóban, elhamarkodottnak érzem én is. Egy kicsit még kitolhatták volna a megjelenés időpontját. Bár, talán a koncertsorozatok közé épp, hogy be tudták suvasztani. Talán ez volt az oka a sietségnek. Azt én is fájlalom, hogy a szövegek szintje nem hozta a vártat, de valahol meg is értem a rengeteg huzavona mellett - és szívesen tekintek rá tényleg csak egy kis meglepetésként, és várok tovább egy nagyobb durranásra az év vége felé, őszre. Hátha! :) Én kedvelem szinte mindegyik dalt, a Home mondjuk nem a kedvencem (talán szokni kell, ki tudja), de a többit kedvelem. :)

      Ó, tényleg mész a koncertjükre? Csak nem London? Gratulálok, biztosan iszonyatosan jól fogod érezni magad! Örülök, hogy sikerül eljutnod! :)

      Ilyenért aztán ne kérj bocsánatot, még ha ejtettél is volna bármiféle hibát, a véleményed értékéből az se venne el semmit. :) Amúgy meg diszlexiával lehet, hogy észre se venném. :D

      Még egyszer köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést, és elmondtad a véleményed. Nagyon érdekes volt! :)

      Törlés
  2. Hali,fuu te jó ég hogy én mennyire vártam hogy elolvashassam a véleményed ezekről a visszatérésekről, na de akkor én is elmondom az enyém, ha nem bánod :D
    1.Everglow
    Oh my god én meghalok ettől a számtól, egyszerűen imádom. Annyira jó hogy nem tudom kiverni a fejemből. Már első hallgatás után éreztem, hogy ez biztos tetszeni fog. Ahogy te is irtad nagyon tetszik ahogy az egész szépen össze van kapcsolva és nem lett darabos mint az Itzzy-é (én pontosan ezt mondtam a tesómnak amikor debütáltak, micsoda egybeesés XD). Szerintem a lányok még sokra lehetnek képesek, követni fogom mi lesz velük.
    2.Blackpink
    Nos, mit is mondjak? Nekem nagyon nem tetszett, valahogy tööbbet vártam. Abból ahogy a dalt felhypolták (máshogy nem tudom leirni XD) azt hittem hogy valami atom jó lesz.....hát nem. Egyszerűen gyengének érzem, és emellett unalmas is. Nekem ettöl még mindig jobb volt a DDDD annak ellenére hogy az sem nagy kedvncem. Nincs bajom a lányokkal emigy, aranyosak meg jók a dalaik csak nekem valami mindeig hiányzik belőlük. A Don't know what to do talán ami tetszik, a többi dal sem rossz csak nem fogtak meg.
    3.BTS
    Na, elértem ide is. Nekem nagyon vegyes érzéseim vannak ezzel a comebackel kapcsolatban. Először is az introt imádtam, de tényleg. Napokig csak azt hallgattam mert annyira megtetszett. Na most itt jött az a pont, hogy elkezdtek magas elvárásaim lenni. Amikor meghallottam az album cimét Map of the Soul:Persona valami nagyon mélyre és érzelmesre számitottam....hát nem ezt kaptam,de erre majd visszatérek még. Na de a promos dal, hmm ezzel is vegyesek az érzéseim. A teaserekből nem tudtam nagyon eldönteni, hogy tetszik-e hogy Halsey-val kollaborálnak vagy nem. Első gondolatom az volt, hogy mi a büdös francba kell kollaborálni nekik? De tényleg, én értékelem a többi előadót is, és bajom sincs velük, de amikor a BTS kollaborál valakivel attól mindig félek, legnagyobb félelmem hogy elveszik a dal hangulatát. Na de ezen is túltettem magam. Első hallgatásra nekem nagyon furi volt, nem mondom azt hogy nem tetszett, de éreztem hogy ebböl valami hiányzik. Aranyos volt meg minden de kicsit csalódtam mert valami legalább picivel ütősebbet vártam. Hidd el nem vagy egyedül én is jobban szeretem aamikor kicsit, hmm hogy is mondjam ezt, nem depisebb hanem több érzelem van a számokban, érzem ahogy átadják azokat, na itt pontosan ezt hiányoltam. Nos a videó szép szép, de valahogy nem is tudom, ahogy te mondtad nincs benne semmi jelentés, vagyis van de nagyon kevés. Viszont, VISZONT a végére annyiszor hallgattam meg a számot hogy mostmár imádom úgy ahogy van XD szóval annak ellenére hogy nem ez lesz a kedvenc promós dalom az biztos hogy rongyosra hallgatom XD
    A lemez is egy pici csalódás volt, mert vártham hogy na oké a promós számok nem mindig a legjobban és friss aggyal ültem neki meghallgatni a lemezt. Az első és egyetlen szám ami igazán megfogott az a Dionüszosz (nem tudom angolul hogy kell irni XD) volt. Nekem egy olyan kicsit régi BTS hangulata volt és ez nagyon megtetszett. A többi szám is okés, de nem ezek lesznek a kedvenceim (ennek ellenére most irás közben is azokat hallgatom XD). Nagyon szép ahogy a fanokhoz fordulnak és ez sziven is ütött egy két helyen(igen, sirtam XD), de remélem a következő albumuk kicsit talán keményebb lesz? Inkább jelentőségteljesebb.
    Ja és ezt az egészet mint BTS fan irtam le, ők a kedvenc bandám ennek ellenére a véleményem nem fog váltoni.
    Erröl az egész megváltozós dologról meg inkább nem mondom semmit mert csak ideges leszek XD. Mindenki változik, napról napra és nem értem hogy ezzel mi lenne a gond, csak ennyit mondok, mert ha belekezdek akkor ennek soha nem lesz vége :D
    4.TXT
    Erröl csak annyit mondok hogy van egy új fiúbanda a TOP5-ösömben XD Na jó imádom amit csinálnak, sokra lesznek még képesek :D Hihetetlenül jó dalaik vannak és szerintem jobb debütjük nem is lehetett volna. Hajrá fiúk.
    Ennyi lenne, basszus jó hosszú lett, előre is bocsii XD. Elirásaim biztos vannak, de kérlek csak menny el mellette, gyorsan kellett irnom mert órán voltam.
    Köszi, hogyha végigolvasod és további szép napot :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Nagyon örülök, hogy itt jártál, és elmondtad a véleményed. :) :)

      Everglow: Telejsen egyetértek! :D Naa micsoda egbeesés! :D

      Blackpink: A reakcióm annyi volt: már megint? A dalaik jók, tényleg fülbemászóak, de nem hiszem el, hogy ennyire látványosan (de ez debüt óta megy így, csak akkor még direkt más dajta dalokat is kaptak mellé, amik nagyon erősen kiegyensúlyozták ezt), "ugyanazt" a dalt nyomják, és senki se szól semmit - míg más bandák esetében igen. Ez pedig (szerintem) nem fair. Ettől függetlenül, nem azt mondom, hogy rosszak a számok, mert nem! Csak nekem, lassan már unalmasak lesznek. :/ (Nem mintha sokat veszítene a multihíres banda azon, ha nem várja izgatottan őket egy ismeretlen, magyar blogger. :D :D )

      BTS: Az együttműködésekről szólva, teljes joggal fél az ember ilyenkor, hogy valami olyat kap, ami nagyon nem az adott bandára jellemző, ezt nagyon sok helyen hallom, és nekem is sokszor megfordult a fejemben. Ezt egyébként szerintem ők is tudják, mármint, hogy a rajongók ezt nem szeretik kifejezetten, ezért csinálnak két verziót, és két videót. Más okot nem látok rá. (Báááár, ki tudja.) De gondolom az ok az, hogy amíg lehet, ki akarják használni, hogy "ha az országból más nem is, ők vannak olyan nagyok, mint a világsztárok" - ez pedig bizonyítja azt. Otthon ez nagyon sokat jelent, nagyon sokan (nem a kifejezett rajongókról beszélve) vannak elragadtatva ettől a sikertől. (Ha egy koreai valamiben nagy sikert ér el, az összes koreai úgy érzi, hogy ő is sikert ért el, erősebben, mint ahogy bármely más népnél láttam.:D)

      A dal elég szokós, de nagyon kellemes. Nem hiszem, hogy kedvencem lesz, mert valahogy nem vágyakozok utána, ha nem hallgatom, nem érzek vágyat, hogy ismét elindítsam. De korán van még, alakulhat bőven. :D

      A lemez, hm, egyetértünk itt is szerintem. Szép a szövegek üzenete, ezzel tényleg nincs is semmi baj - rengeteg rajongó mélyen meghatódott rajtuk, ezt rényleg sokan jelezték felém. :) De ettől függetlenül, remélem, hogy a következő album kicsit, ahogy te is mondtad, jelentőségteljesebb lesz. :)

      TXT: kíváncsi leszek, hogy mit hoznak ki belőlük, na meg ők mit hoznak ki magukból, mert nagyon ígéretesek! :)

      Ugyan, engem aztán tényleg nem zavarnának az elírások, meg semmi ilyesmi, ezért nem kell elnézést kérni, meg semmi ilyesmi. Ahogy fent is mondtam, ez a véleményed értékéből aztán tényleg nem vesz ez semmit! :)

      Köszönöm szépen, hogy elmondtad a véleményed, egy élmény volt olvasni! (És nem kamuzok, imádom "megbeszélni" ezeket a visszatéréseket. :D)

      Szép napot neked is! :)

      Törlés
  3. Nos megjöttem én is :')
    MOMOLAND:nem írok túl sokat erről, mert nekem nagyon nem jött be a szám. Esküszöm az eleőző dalok még ha csak mahukat is koppintottál, de fülbemászóak voltak, nekem ez valahogy semmi.Többször is meghallgattam, de semmire sem emlékszem az egész dalból, így az albumot már inkább hagytam is. Mellesleg a bandával nincs valami jó voszonyom, persze nem ismerem őkez, szóval nem is ítélkezhetek felettük, de kinyilváníthatom hogy nekem nem szimpatikusak.

    EVERGLOW:Őszintén először csak a hype miatt kerestem rá a dalra, mert mindenki az égig magasztalta, ezért hatalmas, bazi nagy elvárásokkal mentem a dalnak. Ennek erdménye az lett hogy nem azt kaptam amit vártam, DE, ettől függetlenül imádom a dalt, bár sok az autotone, de nagyon jól használták, és még a tánc is tetszik, bár az élőadásokban lévő ruhák khm.... lenne mit beszélgetnem a stylisttal(nem jól írtam le, de itt megengedem magamnak).


    Blackpink :ahh jézus!Ez a dal az őrületbe kerget, kizavarnak vele a világból! Azt hittem valami ütős lesz, mert ismét mindenki felhypolta,de most viccen kívül mondom, miközben hallgattam a számot ez járt a fejemben:"Tud egyáltalán a YG még ennél is lejjebb süllyedni zeneileg?". A Don't know what to do szerintem nem jó promós szmának, egyszerűen nem olyan zene amire koreográfiát kellett volna készíteni, mert refrén rész.... nos..az nincs, szóval nem értem, valamint a koreográfiákban mindig hasonló vagy ugyanolyan mozdulatok vannak, ami egyesek szerint jó, mert elvileg az a védjegyük, de nem, nem, nem, nekem jelenleg a Blackpink zenei karrierjével kapcsolatban minden egy nagy nem. Nincs bajom a lányokkal, abszolút semmi, de a banda hatalmas figyelmet kap a semmire.

    Stray Kids:Egyik kedvenc fiúbandám , imádom mindannyiójukat! Nagyon vártam már a visszatérésüket, mert az előzetesekből ígéretesnek tűnt, ám mikor megkaptam kicsit csalódott voltam. Nem az, hogy rossz szám, csak elsőre összecsapottnak tűnt, és amit te is említettél, az agresszív rappel kapcsolatban, nekem eddig tetszett, de lehet itt tényleg kicsit sok és sokk is volt :') (haha micsoda mókamester vagyok én a magyar nyelvvel). A másik bakom pedig az volt, hogy a rap részeken kívül az egész dalban ugyanazt éneklik,de mondjuk, hogy ez mellett még ellehet menni, mert az ismőtlődéssel kapcsolatban a kpop iparban már hiába koptatom a nyelvem :') No de láss csodát, végül megtetszett, a beat is és mikor elolvastam a szöveget úgy voltam vele higy legalább nem valami baromságot ismételnek az egész dal alatt, valamint leesett az is, hogy összeköttető szerepe is van az ismétlésnek.

    TXT:Féltem a debüttől, bevallom, és mikor megnéztem a videót eléggé meglepődtem, mármint a cuki stílus nem az én világom, de nem ez volt az oka annak, hogy meglepődtem, hanem az, hogy elsőre megtetszett. Nagyon tetszik a tánc, és az ahogy tényleg próbálnak minél többet élőben énekelni.

    Bts:megpróbálom rövidre fogni, de nem mondom, hogy sikerülni is fog. Egy nagyon mély albumot vártam, teli mimdenféle baszo* teóriákkal,dalokat amik teli vannak szójátékokkal, ennek örültem volna. Erre mikor megláttam Halsey nevét a teasernél én úgy voltam vele, hogy oké, akkor ez most nemesz a kedvenc comebackem. Persze, tetszett a szám, de én valami az album címéhez "méltót" vártam, nagyon kellemes a dal, és ezerszer meglehet hallgatni, így vagyok a többi dallal is, de ez most nem nagy durranás. Az egyetlen kiemelkedő dal a Dionysos, nekem nagyon adja a hangulatot, valamint mondjuk még a Jamais Vu, ennek ellenére még mindig imádom srácokat, de nem kell mindenért elolvadnom amit csinálnak.
    Valamint ezzel kapcsolatban lenne egy kérésem, esetleg ha érdemesnek talláod akkor letudnád fordítani a Persona-t? Kíváncsi vagyok annak mennyire jelentőségteljes a szövege.
    Köszi a bejegyzést!! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én pedig nagyon örülök, hogy itt vagy! :D

      Momoland: Teljesen megértem!

      Everglow: Fú, ne is említsd. :D Hallottam, hogy kb. mindenki utálja a ruháikat az élőkben (én eddig csak a debüt fellépést láttam, de az nem nyerte el a tetszésem). :D Áh, nekem nagyon tetszett a dal. Nem elsőre, de talán harmadszorra hirtelen annyira belement a fejembe, hogy az valami hihetetlen. :D

      BP: Egy ideig nálam elment ez a dolog a dalokkal, mert egyébként sokat nagyon megszerettem (ha elsőre nem is tetszett). Van egy érdekes ragadóssága a dalaiknak, talán mert az EDM hangzásnak azért volt valami melódiája. Az előző daluk nekem tetszett (bár később már nem hallgattam, ratíve hamar elfelejtettem), így igyekeztem arra készülni, hogy na, ez még annál is sokkal jobb lesz. Hááát, nem jött be. Lehet, hogy ha még vagy 10x meghallgatnám, beleszeretnék. Nem kizárt. De jelenleg sajnos nem érzek erre késztetést.

      Igen, nagyon sok helyen hallom, hogy a táncuk nagyon nem jó. Megmondom őszintén, én tényleg nem értek ehhez - de miután fenn említették ezt, megnéztem pár videót, és valóban úgy látom (de erre aztán nem szabad adni, nem értek én ehhez, de tényleg) az összehasonlítás alapján, hogy sok újrahasznosított mozdulatuk van. Azt nem tudom, hogy ez miért lenne jó dolog (?), ha másokat megrónak érte az emberek (zeneileg is) - még anno a Teen Top (amikor még híresek voltak) se csinálta azért ezt, csak 2 számban (és a másodikat meg is szólták érte). És most lehet, hogy hülyeséget mondok, de az, hogy egy adott stíluson belül mozognak, az oké... de az miért jó, ha ugyanazt a mozdulatot gyakorolják? Ez nekem épp olyannak hangzik, mintha minden dalban ugyanaz lenne a szöveg, mert hogy az a védjegyük. De tényleg, nem értek hozzá szóval nem mérvadó amit mondok.


      Stray Kids: Jaj, valaki aki szintén agresszívnek érezte a rapet. :D (Amivel megbarátkoztam egy kicsit amúgy.) Egyébként igen, sokadik hallgatásra, mikorra megszoktam a dalt, nekem is erőteljesen kitűnt, hogy mennyire... kevés szöveg van. Ezt a bejegyzés megírásakor még nem "vettem észre", mert annyira, hm, elterelte a figyelmem a zene. Mire nagy nehezen elkapott a lendület, egyszerűen annyira élveztem, hogy nem figyeltem fel erre a dologra. Most már eléggé zavar, de ettől függetlenül nagyon megszerettem a dalt. (Tényleg a Hellevator óta várok erre. :D)

      TXT: Nagyon örülök, hogy neked is tetszett! Valahol (ha őszinte akarok lenni) ezt vártam (ez ütött el leginkább a BTS debütálásától :D), csak azt nem, hogy ennyire tetszeni fog. Nagyon kíváncsi leszek, mivé növik ki magukat. :)

      BTS: Jaj... ezzel nagyon egyetértek! De teljesen. Valahol próbálom megérteni, hogy nem teljesíthetenek mindig 100%-on, és ez rendben is van (én jó ha évente egyszer képes vagyok rá :D), de közben mégis csalódott vagyok. Eleve a cím valami sokkal mélyebbre utal - hiba volt ezt adni neki, mert ebbe csak a Persona illik bele, semmi más. Üzenetileg szépek, persze, de sajnos nem érzem úgy, hogy a srácoknak túlzott szerepe lett volna benne - kivétel talán a Dionysos, de ott se estek nagyon túlzásba. Tehát, marad a Persona, mert azon tényleg látszik, hogy RM keze munkája. Itt végre azt kaptam, amit a mixtape-ről hiányoltam. Kicsit ijesztő is, hogy őszinte legyek.

      A dalból épp most készítettem egy részletes elemzést, remélem tetszeni fog! :)

      Köszönöm, hogy itt jártál, és a véleményed még jobban! <3 Nagyon jó volt olvasni!

      Törlés
    2. Szerintem hihetetlenül fontos, hogy mindenki elmondhassa a véleményét valamiről anélkül, hogy ezért támadnák! Viszont. Megkérdőjelezném annak a helyességét, hogy jogunk van valaki/valakik munkásságát és elért eredményét semminek nevezni:)(Nekochira reflektálva)

      Törlés
  4. Uristen, de vartam mar a velemenyed, te jo eg!
    Nagyjából mindennel egyetértek veled, hogy őszinte legyek. Momolandat nem hallgatok, de a tobbi szerintem ugyan az, a Stray Kids kivetelevel. Ok az elso banda, akiket predebut óta kovetek es szeretek, es ahww, olyan erzes, mintha felneveltem volna oket ������ egyetertek azzal, hogy a legtobb szamukban ott van az s bizonyos agresszivitas, de en ezt imadom benne, bar azt is megertem, ha valakinek nem tetszik ^^
    A BP-vel en is igy vagyok. Tetszik a szam, meg minden, nagyon fulbemaszo, szeretem is a lanyokat, de a szamok tulajdonkeppen ugyan olyanok, es alig van benne normalis szoveg. Imadom ezt a badass girl conceptet, de egy kis tartalommal ezerszer jobb lenne. Arrol nem is beszelve, hogy mennyire felkapottak. Persze ezzel nem azt mondom, hogy nem erdemlik meg, mert tehetsegesek, imadom oket tenyleg, csak az idegesit, hogy ezt egyesek kepesek az egekig eltulozni. Pont valamelyik nap olvastam egy cikket a "sharpest coreography" - val rendelkezo lanybandakrol (nem tudom ezt ertelmesre leforditani, de azert gyere ram emelt angol��) es hat hogy hagyhattak volna a blackpinket?? Mekkora istenarulas lett volna mar, hat a Varadi regestrum sem tartalmaz erre megfelelo isteniteletet... De most komolyan. Nem tudom elegge hangsulyozni, hogy magam is blink vagyok, de hogy az osszes k-gg kozul meg csak a top10-ben sincsenek benne sharpest coreoval, az is biztos. Ami meg manapsag a blinkek es az armyk kozott meg... Nevetseges.

    BTS... Huuuha. Szivem legmelyerol ARMY vagyok, de ez.. Ez most valahogy nem. Egyaltalan nem azt mondom, hogy rossz, mert nem az, a Persona es a Mikrokosmos a kedvencem, mint ahogy azt a forditasodhoz is irtam, meg a Dionysus-t is szeretem, de a tobbi... Azok se rosszak, de azert annyira nem is tetszettek, hogy lejatszasi listara tegyem oket. Halsey nagyon cuki volt, nincs vele semmi bajom, le a kalappal, hogy meg tancolt is, de oszinten szolva nem ertem a szerepét az mv-ben...legalabb par ertelmes sort kapott volna, mint Nicki az Idolban, de hat.. �� Ha mar mv.. Nem, nem, egyszeruen kimondom, nem tetszik. Nem tetszik az mv, se a hangzas, es abszolut nem vagyok hagyatt esve ugy unblock az egesz comeback-tol, pedig eskuszom, 4 eve army vagyok�� a Persona istentelenul tetszett, es annyira remenykedtem valami ilyesmiben a title track-hez, de sajnos koppannom kellett. Ettol fuggetlenul meg imadom a fiukat, egyaltalan nem veluk van a baj, ok mindenbol a maximumot hoztak ki, en inkabb a felsobb erokkel beszelgetnek el, hogy ugy kb mi a bré folyik itt. Sorry not sorry��‍♀️

    A TXT te atya eg, csak ugy ragyog a vilag, ha rajuk gondolok������ par embert mar sajnos helyre kellett, hogy tegyek, mert ami itt ment, ur isten. Nem ertem hogy varhattak egyesek, hogy majd rogton egy kokemeny ddaeng-utanzattal debutalnak a fiuk, akik konyorgom 15-19 evesek. Torkig voltam mar az "ez nekem tul cuki, en nem erre szamitottam" velemenyekkel, meg hogy ez kisgyerekeknek valo... Hat hol?! Jo hogy nem majd 19 eves letemre leszolnak, hogy miert hallgatok ilyen "gyerekes" zenet, ami "12 eveseknek valo" . Hat az idegosszeroppanas kiugrik belolem, mikor ilyenekkel talalom szembe magam, es zavarok el mindenkit, hogy akkor huzas megnezni a szoveget is, ami ugye az egesznek a lenyege, es aztan dontsenek. Nem csoda, hogy igy azert s legtobb embernek megvaltozott a velemenye. Arrol meg ne is beszeljunk, hogy mennyi utalojuk akadt, mar mielott egyaltalan debutaltak volna, mert hogy ki akarjak turni a BTS-t���������� hat a szemem kigurul, komolyan. Itt ajanlottam egyesek figyelmebe, hogy higgadtsag van, nezzenek ra az SM-re vagy barmelyik masik kiadora, akik ugyan ugy mukodnek tobb x eloadoval, szerencsetlen BH-nek meg eveken keresztül csak a BTS volt, meg jo, hogy nem allnak meg egy bandanal orokre����

    VálaszTörlés
    Válaszok

    1. A Pentagon ahhhh, istenem mennyire imadom oket���� nem is fuzok hozza semmit, mindenben egyetertek veled.

      Nos, azt hiszem, egyelore ennyi lenne, meg annyi lenne a kerdesem, hogy az NCT 127 - wakey wakey-hez mit szoltal ���� ahh, de ezt sem ertem, miert a 127-t toljak tul, mikor turne itt, amerikai turne itt, az europai helyszinek meg be sincsenek jelentve, japan album epp hogy kijott, es mar egy masik cb-t akarnak? Hat hova? A dreamnek legyen egy jo kis cb-je, Hyuck dragamat hagyjak kicsit pihenni, epp hogy rendbejott a laba, a WayV meg igazán eszebe juthatna neha a fejeseknek, hogy he, van nekunk egy masik bandank is, alig van par sajat szamuk, lehet hogy kene veluk foglalkozni. Ten, Winwin es Lucas lassan mar jobban promotalja a sajat csapatukat mint az SM.

      Najooooo abbahagyom, mert sose allna be a szam�� koszi a velemenyed, es hogy mindig oszinte vagy akkor is, ha valami nem tetszik neked�� ly sis��

      Törlés
    2. Szia! :) Nagyon örülök, hogy elolvastad a bejegyzést, és el is mondtad mit gondolsz. Ez mindig sokat jelent. :)

      BP: Ezzel egyetértek. Semmi bajom a lányokkal, és tagadhatatlan az is, hogy a GC koncepció nagyon népszerű (nem véletlenül), de most egy picit felfújtnak tartom a dolgot. Több számukat is szeretem, de itt már nem csak az ismétlődés volt a problémám (mert ezt meg is "bocsátottam" eddig, mert nagyon tetszett a dallama / ritmusa az adott daloknak), de most már maga a dal se jött be sajnos. Nem kétlem, hogy a következő alkalommal valami mással jönnek majd ki, de most, hogy ilyen kiemelkedően népszerűek, egy kicsit többet vártam. Ettől függetlenül minden jót nekik, persze.

      Igen, tényleg mindenhol a tánc miatti panaszt látom (mármint nem itt az oldalon :D), rengeteg videót, amiben a koreókat hasonlítják össze, stb. Én is belenéztem, és picit magam is furcsának tartottam egy-két dolgot, de sajnos ehhez nagyon béna vagyok, szóval nem merek igazán nyilatkozni. A szubjektíven nézem, igen, elég sokat ismétlődnek a mozdulatok, és nem is mondanám nehéznek kifejezetten a koreót sem. De tényleg nem értek ehhez, csak azt tudom mondani, amit így kis ostobán látok belőle. :D Mi? Mi megy a két rajongótábor között? Most az USA debüt miatt megy valami háborúskodás? :D Én esküszöm, mindenről lemaradok. Na ennek utána fogok nézni! :)

      BTS: Megértem, nekem se lett kedvenc. (Okké, nem is vagyok army, de azért szeretem őket. :D) Ugyan, én EXO-L (évek óta gyűlölöm ezt a fandom nevet) vagyok, de savazom rendesen a banda albumait, ha nem tetszenek. A két dolog egyáltalán nem zárja ki egymást, szóval nincs ebben semmi. Itt zeneileg azon a véleményen vagyok, hogy szép teljesítmény volt, szövegileg (a saját szintjükhöz képest) közepes. Halsey nem kap saját klipet, mint NM? Vagy el vagyok tévedve? :D Nem néztem utána, csak így nagyban feltételeztem, hogy lesz egy verzió, amiben ő is benne lesz, mármint... nem csak két másodpercre. :D De nem vagyok biztos benne, ennem még utánanézek. :D

      TXT: Imádtam a debütálást! Igazából, én pontosan erre (talán kicsit cukibbra) számítottam, mert épp ez az, ami annira elválasztja a két bandát egymástól. Ha ugyanolyan stílusban debütáltak volna, akkor biztosan 100% koppintási vád lett volna a rajongók részéről, meg a szalagcím: "megérkezett a BTS 2". Emiatt voltam biztos benne, hogy a lehető legmásabb dallal jönnek majd ki. Ez gyerekes zene? Miért lenne ez gyerekes zene? Vagy csak én maradtam le valamiről? :D Nem értem mi a probléma vele, a szöveg (szerintem) kiemelkedő, a zene pedig épp olyan (és nem sértésként) mint akármelyik közepes tempójú BTS dal. Szóóóval nem tudom, ezt a vádat nem tudom hová tenni. :D

      És igazad van, lesz itt még majd több banda is. Ez a világ rendje. :)

      Pentagon! <3

      Ó, akkor írok majd szépen az NCT-ről is (csak mert nem sokszor szoktam a japán megjelenésről írni, ezért kimaradt, de akkor ezt bepótoljuk! :D). Hyuck lába! Mikor úgy kellett besántikálni a koncertre... Reméljük hamar jobban lesz. (Áh, eza banda a is szívem csücske, komolyan.)

      Igazán nincs mit köszönni, sőt, én vagyok hálás a véleményedért! Komolyan, remek volt olvasni. :) ❤

      Törlés
    3. Húha drága, talán nem is baj, hogy nem láttad ezeket, megspóroltál magadnak pár miatyánkat, meg idegösszeroppanást :D a blink x army dolog... Twitteren láttam pár idióta blinket (persze nem magyarokat), akik elég agresszíven hangoztatták, hogy akkor ők majd jól el fogják rontani a BTS comebackjét, meg jelentik a videót, meg stb, mert hogy a BP jobb, és a fiúk csak elvennék a KTL-ról a figyelmet, és az armyk amúgy is csak féltékenyek. Hát én azt hittem, feszarok a plafonra döbbenetemben. Az armyk pedig... nos, mind tudjuk, hogy az armyk egy része elég sértődékeny, ha fiúkról van szó, így természetesen voltak páran, akik támadásba lendültek, hogy ha ti így, akkor mi is... De igazából nem csodálom, hogy nem hallottál róla, nem lett belőle olyan nagy ügy, tényleg nem voltak sokan ezek az emberek, hála az égnek a fandomok többsége volt elég kulturált ahhoz, hogy ne foglalkozzanak ezzel, mert eget verő fa..hülyeség az egész, csak twitteren meg soompi cikkek alatt ment ez a...valami :D

      A TXT-s vélemények pedig pont a fentiek ellentéte, ugyanis ezeket magyaroktól láttam :'D az egyik magyar kpop vlogger csinált reakció videót a fiúk debütjéről, amit őszintén szólva végig se tudtam nézni, mert már annál kiakadtam, hát még a kommenteket olvasva! Lehet, hogy írtam oda én is egy kisregényt, de csak lehet... ^^" UGYE?! Hát hol gyerekes ez? Miért kéne 12 éveseknek hallgatnia? Ennél jobb debüt számot a Hellevator és a Chewing gum óta nem hallottam! Most azért, mert nincs tele depivel meg hip thrustokkal, meg ilyen effektek vannak benne? Most őszintén, mit vártak az emberek? Komolyan nem értem :D Az effektek éppen, hogy tökéletesek, azért kicsit érdekes lett volna, ha igazinak tűnő szarvakat raknak rájuk... vagy én nem értem, mi járt az emberek fejében. A szöveg pedig zseniális, egyszerűen imádom! Az a baj, hogy azt vettem észre, a magyar fanok többsége nem veszi a fáradtságot, hogy utánanézzen a szövegnek (ami az egész dal lényege lenne ugye), vagy nem is érdekli, csak az mv-re, és magára a dallamra figyel. Ezért nem reménykedtem már a kezdetektől fogva, hogy valaha is találok olyan embert, aki igényesen fordít magyarra, amíg ugye meg nem találtalak téged, és azóta csak a te fordításaidat várom :D <3 néha még az angol fordítások is értelmetlenek, de hála az égnek nem lesz ezzel problémám, amint felvesznek az egyetemre(I wish), és megtanulok normálisan koreaiul :D (előbb mondjuk le kéne érettségizni, meg nem kéne megbukni emelt törin, de igyekszem xD) Gyerekes... még mindig nem tudom feldolgozni. :D még csak a hangzás sem gyerekes. Hallották már ezek a crayon pop - bar bar bar számát? Na jóóó, szépen lassan majd túlteszem magam ezen...

      És ami még kiakasztó volt, az a Monsta X és Steve Aoki kollabról való vélemények (ismét twitter). Hát még mindig nem emésztettem meg. Most komolyan azért utálták meg Aokit, mert kollabolt a fiúkkal? wtf ??? volt, aki le is tiltotta ezért, meg BTS copy meg minden... (manapság már minden BTS copy, teljesen mindegy, hogy miről van szó...) Könyörgöm, ez a munkája, hogy kollaboljon az előadókkal, és most meg lett utálva azért, mert végzi a munkáját... *taps taps* Amúgy meg rohadt jó a Play it Cool. Ennyi xD

      (ahwww az NCT <3 <3 <3 11 éves korom óta, azaz 8 éve vagyok kpopper, a kezdetektől multifandom, de senkinek nem sikerült még eddig elérnie, hogy ténylegesen UB bandámnak mondjam őket, erre sklkgdfgklsfa. És itt be is fejezem, mert képtelen vagyok róluk keveset beszélni xD <3)

      uuu, de jó, akkor lesz még miről beszélni! Volt itt Jus2, BoA, Bom ft. Sandara, Sunmi, Mamamoo, Chen, SuJu D&E, ráadásul még ebbena hónapban lesz egy I.M szóló, egy Chanyeol(!!!) szóló, ha jól tudom Heechul is jön valamivel, jó kis hónapok ezek, azt se tudtam, merre kapjam a fejem :D

      Már megint regényt írtam :D képtelen vagyok befogni a szám, ha zenéről van szó, tök bocsi xd :D

      Törlés
    4. Hát, akkor lehet hogy tényleg nem baj. A falnak tudok menni az ilyenektől én is. :D

      Ó, nekem annyira új, hogy vannak magyar vloggerek, akik kpop-ra reagálnak... :D Ezt el se tudtam volna képzelni régen. :D De akkor utána fogok nézni, hogy így említetted, kíváncsi leszek!

      Ez egyébként igaz, a rajongók nagy részét nem érdekli a dalszöveg - sőt! (Ezt saját tapasztalatból is mondom most.) Ami azért szomorú, sok dologról (sokszor a lényegről) maradnak így le.

      [Az is igaz, hogy elég sok angol fordító simán google-fordítóba dobja be a szöveget, majd alakít rajta egy kicsit - erre akár kapásból 10 példát is tudok mondani) ott se sokan tudnak jobban koreaiul, mint itthon (százaékos arányt nézve). A hivatalos viedeók fordítása általában okés, de értelme annak se mindig van (1THEK a kedvencem....), mert ami a koreaiaknak totál érthető, nálunk magyarázatra szorul, amire nincs idő - meg őszintén, ahogy látom, igény se nagyon.]

      Nagyon szurkolok, hogy sikerüljön! És neeem, nem fogsz megbukni semmiből, gondolni fogok rád érettségikor! :D

      Micsoda? Utálni Aokit, mert együtt dolgozott a fiúkkal? Bts kopi? WAT DA... :D Ugye ezek az emberek tudják, hogy a fél pop ipar ugyanattól a maroknyi embertől veszi a zenéjét / szövegét? :D Ismét... Mi a f...óka? :D

      NCT: róluk nem is lehet keveset beszélni. :D

      Nagyon kíváncsi leszek ezekre, főleg az I.M és a Chanyeol szólóra! Az értékelések pedig jönnek. :D

      Ugyan, én csak örülök a kisregénynek! :D

      Törlés
    5. Megtaláltam a videót, és a kommented is. Egyetértek.

      Törlés
  5. Ismét én vagyok, mert valamit elfelejtettem mondani 😂
    Szóval Taeyeon Four Seasons dalához mit szóltál? Vagyis úgy az egész comebackhez? Meg Sunmira is kíváncsi lennék, de nem akarlak zaklatni, majd lehet máskor leírod, csak nagyon kíváncsi vagyok, bocsi💜😂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ú, akkor mégis lesz mivel kitölteni a hétvégi bejegyzést! :D Rajta leszek! ❤

      Törlés
  6. Szia!
    (örülök, hogy megint itt vagy♡)
    Momoland: Számomra finoman kifejezve is borzalmas. Semmi egység, dallam vagy... Akármi. Azt hiszem a Momoland rég elvesztette a reményt. S számomra az album se épp valami kiemelkedő vagy izgalmas.
    Everglow: Ez annyira sokrétű lett, nagyon meglepett. De teljesen jó értelemben. Szerintem is az Itzy vonalát (fú, ez olyan, mintha azt mondanám másolat, de nagyon nem!) vitték erősebben, egy kemény(ebb) koncepció, ami egyszerre rejt magában rengeteg erőt, szexiségget és egy csepp cukiságot is. A tánc nagyon kreatív, öröm nézni! Bár a klipp nem az én stílusom. Viszont sajnos, amennyire bejött a címadó, a másik két dal annyira felejtős. Sebaj, van hova fejlődni, s szerintem fognak is.
    Blackpink: Vártam ezt a visszatérést, meg nem is. Jennie... Imádom, maradjunk ennyiben. Viszont az előzetes teljesen elvette a kedvem még a hallgatástól is. Teljesen egyetértek azzal, hogy ugyanazokat a köröket futják, viszont nekem mindig egy szinttel fentebb, szóval ez lett az új kedvencem. :D (már ha a See U Latert nem számítjuk, mert kétlem, hogy annál jobb dalt fognak valaha kapni) A klipp... Istenem, kedvem támad sírva könyörögni Yg-nak, hogy hadd rendezzem én Lisa haját és öltözékét. A Jisoos résszel is egyetértek, az iszonyatosan fura! Rosé viszont különösen jó helyzeteket kapott. A Don't know what to do egész szép dal lett, a Kick itnek nagyon tetszik a szövege, de a Hope not nekem túl langyos, vagy nem is tudom, hogy fejezzem ki magam. Hiányzik belőle az erő. Nem mondanám, hogy csalódott vagyok, de az agyam se dobtam el. Szerintem elsiették ezt a comebacket, főleg az előző minőségét nézve.
    Pentagon: Annyira sajnálom a fiúkat... (így első körben muszáj volt) Jó dal, de a kedvencem biztos nem lesz. Viszont miután elmagyaráztad a szöveget... Én is egyetértek/mellettük állok 100%-ban. Egyébként zseniális és zseniálisan őszinte gondolat. Huit pedig imádom, agyastul, hangostul, mindenestül. Ahogy a Lost Paradiset is, azok az éles és erős hangok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Stray Kids: Teljesen odavagyok ezért a bandáért. Hm, az mondjuk lehet, hogy tényleg erőszakosak a dalaik meg a rapperek, de nekem bejön. :D (mondta ezt egy twice & gfriend rajongó :D - a zenei sokszínűség csodája♡) Ebből kifolyólag hihetetlenül izgatottan vártam az új dal(oka)t. A Miroh határozottan tetszik de az biztos, hogy nekem nem ez a legjobbjuk egyelőre. Maze of memories valami zseniális, úgyis az egyik kedvencem, hogy a nagyon rap dalok sose igazán a kedvenceim. (szeretem én a rappet, de vokállal vegyítve) Chronosaurus hangjai! 19 hangulata... Szerelmes vagyok. A Victory song és Boxer alatt viszont nekem is rezeg a léc pöppet. Utóbbinak iszonyatosan tetszik a kezdése, de aztán ott a sok ,,zaj", ami zavaró tud lenni. De összeségében még ígyis jó lett az album, szóval panaszra nincs okom.
      Bts: Nekem erre veszettül szükségem volt. Pedig én is a sötétebb dalokat részesítem előnyben! De igazság szerint mostanában nem a legjobb időszakom volt (van még, talán) s ők megint valami olyasmit hoztak ami teljesen ki tudott zökkenteni. (bónusz, hogy nincsenek a kedvenceim között, de az esetek többségében nagyot alkotnak) Egy semmilyen dal, ami mégis folyamatos mosolygásra késztet, (nem néztek hülyének idióta vigyorral, mikor a városban sétálgattam ezt hallgatva :D - mondjuk ha igen se baj, imádok csak úgy bóklászni, s zenét hallgatni) s rettenetesen feldobott engem, a hétvégém, az átlagos állapotom. A klipp viszont tényleg lehetne sokkal jobb is, kb. semmit se jegyeztem meg belőle. S amilyen fenntartásokkal álltam Halseyhez... Egész kellemes hangja van. ^^ SUGÁVAL SÜRGŐSEN BESZÉLNÜNK KELL. Nem igaz, hogy egy ilyen tehetséges rapperről van szó, erre a száját nem képes kinyitni miközben nekünk magyaráz. Nekem az album is tetszik! Igaz, a mondanivalók minősége csökkent, de szerintem egy nem annyira borzalmas szintre. Az nem jelenti azt, hogy nem várok semmit (igazából jobbat, na) legközelebb. :D A Home (a szöveg eléggé megérintett (így is)) és Make it right (szerintem Ed nem szövegben, hanem komponálásban segített - vagyis mintha én ezt olvastam volna) igazán tetszik, elég sokat hallgatom őket. A Persona pedig az elemzésed után teljesen más értelmet nyert, szinte könnyeztem rajta. (új kedvenc) Persze a Mikrokosmos, a Jamais vu és Dionysus is jól sikerült, hallgatom őket, de akkorát nem ütöttek.
      Txt: Elsőre egyik fülemen be másikon suhant ki a dal. Viszont egy kis szokással nagy kedvencemmé vált. Az üzenete pedig nagyon szép! (ahogy Kai hangja is, azon a gyereken egyből megakadt a szemem. Vagyis a fülem :D) Aggódom a srácokért a sok előítéletes ember miatt, de azért örülök, mert úgy tűnik hogy jó kezekben vannak. ,,Cukiskodó kisfiúk." - mindjárt a falnak megyek esküszöm. Komolyan, miért ekkora baj, ha valaki a korának megfelelően viselkedik? Lehet, hogy én vagyok rosszul összerakva, de ebben semmi eltúlzott aranyosságot nem látok. Na meg, Kook hány éves is volt mikor debütált? (hogy cégen belül maradjunk) Egyébként minden mostani csapatba iszonyatosan fiatal gyerekeket dobnak be, miért őket kell előszedni? S nem csak csapat, minden szinten. Még senkinek sem tűnt fel, hogy a cég választja ki őket? Ettől függetlenül eddig úgy látom mindent kihoznak magukból, jó hangjuk van, a nehéz (de látványos) táncban is ügyesek, harmóniájuk is van, amikor néztem velük pár videót jókat kacagtam. Számomra az album is szokós, de ez nem változtat azon, hogy minőségi dalokkal van tele. Jaj, a Cat & dogon még most is szétnevetem a fejem, pedig maga a dal tetszik. :D Kíváncsian várom a következő visszatérést.
      Szép napot!

      Törlés
    2. Szia! :) Örülök, hogy itt jártál, és elmondtad a véleményed! :)

      Momoland: egyetértek!

      Everglow: Nekem ugyan tetszett a lemez másik két dala is (inkább az első), de a promós számról alkotott véleményeddel itt is teljesen egyetértek! :D

      Blackpink: Nagyon örülök, hogy neked tetszett! Komolyan. Nekem ez most nem igazán, de talán legközelebb majd valami olyat hoznak, ami nekem is bejön. :D Abban igazad van, hogy Rosé nagyon szép részeket kapott a videóban (ezt nem tudom miért nem említettem, ne kérdezd, terveztem, de aztán...), de teljesen. Várom, hogy legközelebb én is kapjak valamit. <3

      Pentagon: Nekem ez nagyon, de nagyon bejött! Azt pedig, hogy errőla szituációról mertek nyilatkozni, háát, hihetetlen számomra. Régebben... ezt nem merte volna senki, szerintem. Egyrészt bátor dolog volt, másrészt, legalább tudjuk ki hányadán áll a történtekkel kapcsolatban.

      Stray Kids: április 15-e óta hivatalosan a rajngótábor része lettem. :'D Lám, te tudtad meg a világrengető hírt először - amit még a köv. bejegyzésben be is jelentek, nagy puccparádéval kísérve. :D

      BTS: Megértem, teljesen. Ha te jól érzed magad tőle, akkor elérték a célukat, és 10/10 a dal. Ez a lenne a lényeg igazából, hogy érezzük. :) Nekem annyira nem sikerült, de ahogy látom, nálad beütött. Ami remek! :)

      Igazából, hm, a dalok üzenete (szerintem) nagyon szép, és értékelendő. Egyszerűen a... nyelvezete (?) ami alulmúlta a szintet (igazából... csak a saját szintjüket). Nem tudom mennyire jogos ezen fennakadni, mert értem én, rohadt fáradtak lehetnek, meg kinek van ereje mindig 100%-on pörögni (hát nekem nincs...). Szóóval, remélem legközelebb valmi olyat kapok, amit jobban szeretek majd. :)

      (Komolyan? Úgy már érthetőbb lenne az ámuldozás - én kajak úgy olvastam, hogy a szövegben segített. Gondolkodtam is, hogy mi az Istenben tudott közreműködni...? De mivel azt írták, h a szövegben, hát gondoltam, akkor jól van. :D)

      TXT: Nem értem én sem ezt a "gyerekes" stb. kritikát. Fogalmam sincs, hogy mi a baj ezzel. Másrészt, ha meg a BT stílusát képviselnék, azon akadna ki mindenki... érdekes.

      Jaaaj a Cat & Dog. :D Mikor szóóó szerint ugatnak benne. :D Hát, mennyit röhöghettek ők, mikor felvették a dalokat... :'D
      Aranyos fiúk ők, tehetségesek, várjuk csak meg, mi lesz a vége. :)

      Még egyszer köszönöm a megtekintést, és hogy elmondtad mit gondolsz! :) Szép napot neked is!

      Törlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...