SEREBRO - ОТПУСТИ МЕНЯ КЛИПА



Привет, как дела?

Oké, csak vicceltem. 

Szóval, sziasztok, mi újság? Semmi? Értem. Velem se történt szinte semmi - csak az élet. Tudjuk, van az úgy, hogy szeret arcon csapni - vagy egyéb helyeken, ahol még jobban fáj. De na, ezért élet az élet. 

Visszatértem. Hurrá hurrá! Nem is hiányoztam? Oké, értem én. Majd valahogy túlteszem rajta magam. Haha. :D

Nos akkor. Nagyon szerettem volna hamarabb is írni, de sajnos nem tudtam (persze erről szóltam már korábban), de azért sajnálom a nagy kiesést. És azt is, hogy nem egy olyan bejegyzéssel fogok kezdeni, amire vártok.

Az egyik kedves olvasó a "Momoland balhé" c. bejegyzésemmel kapcsolatban kért, hogy beszéljek egy kicsit arról a klipről, amit belinkeltem a Serebro-tól. Én ezt nagyon röviden meg is tettem - ám úgy hiszem, hogy ez a csodás videó ennél többet érdemel. 

Kis hazánkban nem igazán hiszem, hogy sok Serebro rajongó él (nem is csoda, a múltat tekintve, ami elidegenített bennünket az orosz... nem is csak a nyelvtől, mindentől. Ezt teljesen megértem.) De úgy vagyok vele, hogy kit érdekel? Ha a kpop rajongók nem értik meg a rajongásom, akkor ki tenné? Nem épp a kpop rajongók azok, akik az előítéletek ellen vannak? Attól a pár képviselőnktől eltekintve, akik egy zöld szemesostoros szintjén tengetik napjaikat. Mert sajnos; vannak ilyenek is, nem is kevés. Ugye tudjuk jól, hogy miattuk utálnak minket is? Valahol meg is értem. Mert ugye engem - aki megtanultam a nyelvet, kimentem, ott éltem... ami valljuk be néha tényleg minden kitartásomra szükség volt - még engem is úgy fel tudnak dühíteni, hogy az valami hihetetlen.

Ami a lényeg, hogy megkértek egy kis elemzésre, így meg is teszem - pont jókor amúgy, már múlt héten akartam bejegyzést írni (bár nem erről), de akkor meg a nyelvvizsga jött, és áh. (A gépem is elromlott közben, venni kellett egy másikat, most meg videószerkesztőm nincs, hát falnak megyek lassan.)

Tehát... lássuk: 


ОТПУСТИ МЕНЯ (o /á/tpusti me /i/nya) = Engedj el!

Miről is szól ez a klip - ami az egyik legnagyobb kedvencem... valaha? Szépen lassan menjünk végig a - gyönyörű - képeken, s vele együtt a dalszövegen is. Ajánlom, hogy előtte hallgassátok meg a dalt - ami függőséget okoz -, és figyeljétek meg a képeket, úgy sokkal szórakoztatóbb lesz együtt elemezgetni. :) 

Szóval:




Először is, láthatjuk a három lányt (szőke: Dasha, barna: Molly, fekete: Polina). Dasha és Polina Molly mögé lép - egy útra lépnek. A második képen láthatjuk, ahogy a sorsuk a szó szoros értelmében összefonódik.



Körforgás.


Folytonosság.


A lányokat többször is cipők közt láthatjuk. Mit jelent ez? 

Mikor használjuk a cipőt? Ha megyünk valahová. A lányoknak látványosan sok cipője van. Gazdagok? Ugyan. A lényeg az, hogy lenne lehetőségük elmenni, de erről vagy nem tudnak, vagy nem akarnak tudomást venni. 

Dalszöveg: 

"Чувствую, я снова не смогу сбежать."
(Chuvstvuyu, ya snova ne smogu sbezhat)

(Ha most nem teszem) Érzem, többé nem tudok elmenekülni.




Megjelennek a türkök. Ebben is szerepel a hármas szám - ha jól megnézzük, Mollyból hirtelen három lett. Viszont, ami igazán fontos, az a tükör jelentése. Gondolkodjunk egyszerűen, ez mégsem egy koreai klip, amihez némi társadalmi / hiedelmekkel kapcsolatos ismeret is szükséges - persze valamilyen szinten igen, de ez mégis a "mi" kultúránk. Tehát: mit látunk a tükörben? Persze, magunkat. De a tükörben az igazságot látjuk. Belenézünk, és azt látjuk, amik vagyunk. Olyasmit, amit amit amúgy nem látnánk - nos, Molly látná, de mégsem teszi. Pedig csak oldalra kellene fordulnia. 

Ezt még kétszer látjuk: 


Dasha


Polina




Erre utal ez a kép is - igazából két dologra, nem is egyre. Egyrészt a tükrökkel kapcsolatban (víztükör), másrészt a "homokba dugom a fejem" kifejezés is helytálló ebben a helyzetben. Miért? 

Nos nézzük: 

"Можно было пальцами задеть тебя, но я знала, что твоя любовь - вода."
(Mozhno bylo pal'tsami zadet' tebya, no ya znala, chto tvoya lyubov' - voda.)

"Képes voltalak megérinteni az ujjaimmal, de tudtam, a szerelmed akár a víz."

Ez egyrészt magyarázat a tükörre: но я знала = de tudtam (csak nem akartam tudni magyarán), s что твоя любовь - вода = hogy a szerelmed - víz. Milyen lehet az a szerelem, ami olyan, mint a víz? Üdítő elsőre - főleg, ha rég kapott belőle az ember -,  de hamar kicsorog az ujjaink közül - ez a hasonlat a dalszövegben szimpla, de meglepően gyönyörű. De tovább mennék. Ha a szerelem a víz, akkor Polina épp abban merül el. Elmerül a szerelemben - és amint tudjuk, most arról van szó, hogy nem látja az igazságot. Hogy is mondjuk azt, ha valaki nem látja az igazságot a szerelemtől? 

"A szerelem vak."


Egy apró, másodpercekig tartó kép ennyi mindent elmondhat. Ez azért tényleg döbbenetes.



Ezek után beszélhetünk a "kapcsolatról". Szinte minden egyes pillanatuk a férfival; árulkodó a számunkra. Már a legelső is: 

Molly:


Dasha:




Molly:


Polina:




Dasha: 


Molly: 


És így tovább (még találni párat). 

Vacsorák, virágok, randik. Milyen aranyos.

De van itt még olyan kép, ami erre utal: 


A három lány, mint játékszer. Ez a tárgyként kezelés vissza fog még térni.


Dasha a három madárkás kép (Emlékezet még a nagyik mintás tányérjaira a falakon? Annyira üdítő néha az ilyet látni!), tányér előtt, egy bukósisakos férfival. Mit jelent? Ismét a három lányra való utalás (madarak, akik épp nem repülnek), és Dasha egy olyan férfit csókol, akinek nem is látja az arcát = nem ismeri, mert (itt szó szerint) maszkot visel.


Mikor azonban felmerül a gyanú, hogy valami nincs rendben: 


Láthatjuk, ahogy a férfi kócolja össze a nő haját. A haj erős szexuális jelkép - ma már annyira nem figyelünk fel erre, de vannak helyek, ahol még mindig takargatják a nők haját. Épp ezért - de ez nálunk is köztudott volt - az asszonyok kendőzött haja stb. De itt más jelentése is jelet. Gubanc, probléma, amit a férfi okoz, nyugtalanság.


Amit persze azonnal meg kell oldani. Kedves gesztus is lehetne ez, de... sokkal inkább az "engedelmessé fésül" jut az eszembe. És mi ez a pozíció? Alárendeltség, szinte megalázó.





Itt beszúrnék egy képet, amire nem tudom ki figyelt fel. Ez az a pont, ahol eljutunk a szexualitás talajára is. A kép nem felkavaró, ezért pedig hálás vagyok. Nagyon szolid, de annál is szókimondóbb. Így kell ezt kifinomultan csinálni! Tehát a képen egy női test, ölében egy könyvvel. A könyv természetesen a női lábakat testesíti meg. A könyv a nő felé nyílik, ami bár egyértelmű kellene hogy legyen, mert hát  "merre nyíljon, ha olvas?" alapon hülyének is nézhetnétek - de ne feledjük, szimbólumokat keresünk. 

A könyv kinyílik - ez jelentheti = a nő odaadta magát a férfinak. És gyanítható az is, hogy előtte ilyet még nem tett senkivel = a könyv a nő felé nyílik. Ennek persze nem kell, hogy jelentősége legyen, de szerintem van. 


Ezt támasztja alá a következő képsor: 


A férfi vászonnak használja a nő testét - a vászon fehér, tiszta szokott lenni.Tehát a férfi kedvére használja a nőt, megkapta amit akart. Eztán kezdődik aminek kezdődnie kell. 



Molly pont úgy lóg a fogason, ahogy egy ruha tenné. Egy ruha, ami csak arra vár, hogy belebújjanak.


Polinát bezárják a szekrénybe, rá épp nincs szükség.


Dashát előkapják a szekrényből, most rá van szükség.



Ez az egy kép magában is baljós. A mezítelen nő a férfi lábai között. A kezei leszorítva - bár inkább úgy néz ki, mintha a kezeit lefeszíteni készülnének. Ez persze nem biztos, de bennem ilyen érzést kelt. De mindenesetre felkavaró. 





Aztán persze mint minden nő (és férfi), megérzik mi történik. Mollyt láthatjuk, amint üzenetet küld: 

"Я твоя?"
(Ya tvoya)

A tiéd vagyok?


Ez a kérdés nem csak egy kérdés. 

1. A tiéd vagyok még? 
2. A tiéd vagyok? (Mint tárgy.)
3 Egyedül én vagyok a tiéd? 

A férfi "megkapta az üzenetet", el is olvasta, de még csak arra se méltatja a nőt, hogy válaszoljon. Ez a kép is nagyon erős. Egymás mellett fekszenek, de üzenetben beszélgetnek. Ez már tényleg egy magas szintje az elhidegülésnek. 


A nőnek elege lesz, tesz még egy utolsó kísérletet arra, hogy megtudja, a férfi szereti-e. Próbálja újraéleszteni (a kapcsolatot), de a férfi úgy fekszik ott, mint egy halott. Ez is egy nagyon szép kép. 



A lány felébred. Szó szerint hidegzuhanyként éri a valóság. 


Próbálja feldolgozni ami történt. Érdekes, hogy sokak szerint klisé ez a jelenet. Szerintem nem. Művészinek vélem, ahogy a telefonos képeket is. Ez a mi társadalmunk... 


"здесь тебе будет легче" 
(Zdes t'ebe bud'em legche)

"Itt majd jobban leszel - ettől majd jobban leszel."



Polina...



Majd Molly. Megtudták ugyan, hogy mi történt, de még mindig össze vannak kötve. Szeretik a férfit, és nem tették túl magukat a történteken. 


"я буду скучать" 

"Hiányozni fogsz."




Mind a három lány egyedül szeret. Érdekes kép, mind szerelmesek, de mind egyedül szerelmesek.

 


"люди на мне Влюблялись"
(Lyudi na mnye vlyublyalis)

Az emberek rajtam esnek szerelembe.

Egyrészt igen, az ágyról van szó... másrészt...


Mikor így látom a lányt és a feliratot. "Vajon tényleg csak a testem kellett neki?"


És végre meglátja az igazságot. 


Dasha és Polina kilépnek Molly mögül. Útjaik elválnak. Vége. 


"Szeretlek." Valóban, szereti, de akkor is véget kell vetni egy ilyen kapcsolatnak. 

(Egyben jelenti ez azt is, hogy a szerelem tette tönkre őket. Szeretlek, de fegyvert tartok a fejedhez. A férfit a saját fegyverével... hm, "intézi el".)

Magyar dalszöveg:




Nos, ennyi lenne. Én kifejezzen szeretem ezt a videót. Annak ellenére, hogy rohadtul olcsó a klip, gyönyörű. Nem túlzok, az egyik legszebb amit valaha láttam. A bandának pedig nem is egy ilyen klipje van, hozok majd még tőlük párat. Még ha nem is olvassa senki, akkor is. :D 


Megjegyzés: Ez nem általánosítás a férfiakra nézve. Egyszerűen egy történet. Épp úgy, ahogy a férfiak is énekelnek megcsalásról.

Kedves kérdező, remélem ez segített kicsit! :) Én szeretem a videót, remélem te is fogod. :) 

Ennyi lenne, nemsoká visszatérek a rendes témákkal - talán még ma. 

A következő amit elemezni fogok tőlük (persze miután a rendes bejegyzések megszülettek): 


14 megjegyzés:

  1. Erre bezzeg van időd. Kit érdekel.... hát már meg ne haragudjál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem haragszok.

      Szép napot!

      Törlés
    2. Kedves Névtelen!
      Már bocsánat! Hogy ki mire használja fel a szabadidejét, és hogy miről írt saját blogját az mindenkinek a saját szíve joga, amit nem illik ilyen flegma stílusban kritizálni!
      HA saját magad úgy döntöttél, hogy mégis elolvasod valakinek az értekezést
      (amivel vagy egyetértesz vagy nem amit pedig a Te véleményszabadságot),
      AKKOR az erre felhasználd időd kárba vesztéért ne a szerzőt hibáztasd!
      (Elnézést, hogy kiakadtam, de van az stílus amit nem tudok szó nélkül hagyni.)

      Törlés
    3. Ja hát bocs de ez a bejegyzés eddig nem ERRŐL SZÓLT! Eddig normális volt minden, most meg még EZEK AKIK LELOPJÁK A KPOP ZENÉT?! Hát Köszi nem!

      Törlés
    4. "EZEK AKIK LELOPJÁK A KPOP ZENÉT?!" Forrásmegjelölést kérek!

      A bejegyzés - legjobb tudomásom szerint mindig is erről szólt. Nyilván a blogra gondolsz; az is erről szólt. A zene és a minőségi klipek szeretetéről. Ha nem így vetted észre, akkor eltévedtél.

      Köszönöm a megtekintést, és a bejegyzés tűrhetetlen tartalma ellenére; az ismételt visszatérést. És még az a kérdés, ÉN mihez kezdek a szabadidőmben?

      További szép napod neked!

      Törlés
    5. Nincs hangjuk.

      Törlés
    6. Отпусти меня: https://www.youtube.com/watch?v=PIrISbhcD0I

      Перепутала: https://www.youtube.com/watch?v=D6PIye4eJaY

      Я тебя не отдам: https://www.youtube.com/watch?v=2jo4vXXANSI

      Momoland-ről nem kérek, köszönöm. ÉN ismerem azokat, akikről véleményt mondok. Ezt a vitát pedig most fejezzük be, kezd már kissé szánalmas lenni.

      Sokadszorra: szép napot!

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Nem is hittem volna, hogy ilyen sok (?) jelentése van.. Nagyon szépen köszönöm, hogy mindezt leírtad! ^^
    Egyébként abban igazad is van, hogy függőséget okoz, mióta a momoland balhénál megtaláltam a dalt minden nap meghallgatom és imádom 😂😍
    Tényleg nem számítottam volna rá, hogy ennyi mindent rejt ez a klip.. Nem tudom, lehet csak én nem találom a megfelelő videókat, de mostanában nagyon ritkán látok olyan klipet aminek rendes jelentése is van. (Nem szidni vagy általánosítani akarok ezzel, szeretem a kpopot, csak sokszor előfordul ez) A kpop (inkább lánybandák) klipek kis részének vagy felének már nincs is jelentése, csak mosolyognak és ugrálnak.. Szóval a serebro most egy kellemes meglepetést okozott ezzel 😃
    Mégegyszer köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és leírtad ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon-nagyon szívesen tettem, nem kell megköszönni! :) Szeretem a lányokat már nagyon rég - bár régen a cég... khm, mondjuk úgy, hogy nem dönthettek nagyon abban, hogy mit csinálnak - szóval örülök, hogy tetszett a daluk.

      A klipet nagyon-nagyon szeretem, ahogy az újabbak közül szinte mindet. Igazad van, sajnos egyre kevesebb az a klip, aminek tényleg van is jelentése. Nem a bandák hibája, de ez akkor is igaz... Nem azt mondom, hogy legyen történetük, mint pl. a Haru Haru-nak, de a mosolygáson kívül, hát igen. (Bár én nem tudom eldönteni melyik nemnél látom ezt többet - ami még engem is zavar.)

      Tényleg örülök, hogy tetszett a klip, és a zene! Nem hiszed el mennyire boldoggá tettél vele. :D

      Törlés
  4. Szia:)

    Először is ne viccelj már, SOKAN HIÁNYOLTAK KÖZTÜK ÉN IS. Jó hogy itt vagy...NA.:) lol
    Örülök, hogy szóba hoztad a Serebrot ugyanis miattad sikerült megismernem ezt a dalukat, mert egy multkori bejegyzésedben is megosztottad és milyen jól tetted! Mert azóta többször vissza hallgattam és imádom még mindig. Külön köszi az elemzésést és a fordítást! Várom majd a kövit is;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)

      Akkor megnyugodtam! :D

      Örülök, hogy tetszett a dal, nekem nagyon kedves. :) Hamarosan jövök rendes bejegyzésekkel - amire a blog hivatott is -, remélem ma már tényleg elkészülök vele. :D

      Köszönöm a kedves fogadtatást, és a kommentet!: :)

      Szép napot! :)

      Törlés
  5. Kicsit későn értem ide, de mindenképp hozzá akartam szólni. :) Nem ismertem a lányokat a Momoland balhé előtt (ami miatt már nem hiszem hogy mégegy számot képes lennék meghalgatni tőlük. Egyszerűen nekem nem jön be a "copy láz"), mikor posztoltál tőlük számot de azóta... oda meg vissza vagyok. :D
    Elsőre furcsa volt a nyelv, de egyre jobban tetszik. Olyan izgalmas mint mikor először hallottam kpop számot >°< és milyen tartalmat hoztak össze pár percben!
    Ne törödj a névtelen utálókkal, a zene az művészet és a művészet szabad :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)

      Ugyan, soha nincs késő. :D Örülök, hogy tetszett a dal amit megosztottam tőlük! A lányok (ugyan a karrierjük kezdetén nem tehettek amit akartak - kicsit hasonló volt ez a kpop világához) őszinte klipeket és dalokat osztanak meg velünk. Nagyon boldog vagyok, ha valami érdekeset tudtam mutatni. Arra emlékszem ugyan, hogy mennyire furcsa volt a koreai nyelv, jujujúúúj, nekem nagyon nem tetszett. :D Az orosz mindig is az életem része volt, így nem tudom átélni a frissességét, de az biztos: nagyon idegen, nagyon más, de ha megszokja az ember, akkor nagyon szép. :)

      Ó, megszoktam már a 'kedves' kommenteket, lassan már fel se veszem. :D

      Még egyszer köszönöm a hozzászólást, nagy örömmel töltött el!: :)

      További szép napot! :)

      Törlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...