Japán - Külföldi szemmel I. rész


Egy fordítást követtem el, olyan lány blogjáról, ki Japánban él.


A sokkoló igazság a japán-külföldi kapcsolatokról

Gondolkoztál már azon, hogy milyen lehet egy japánnal randevúzni?

Hát, lássuk!

Azonban figyelmeztetek, ha olyan történeteket akarsz olvasni, mikben nyugati srácok mesélik, hogy döntöttek meg több száz japán lányt, akkor rossz helyen jársz.
Rengeteg blog szól erről, s nem igazán fogod megérteni amit mondani próbálok - főleg mert lány vagyok.

Mielőtt belekezdünk, jobb, ha valamit tisztázunk...


I. Randizni fiúként s lányként nem ugyanaz


Ha valaha voltál már Japánban, észrevehetted, hogy rengeteg (néha nem túl jóképű) férfi/fiú sétál kéz a kézben egy-egy japán lánnyal, ezzel egy időben pedig alig akad olyan külföldi lány, ki mellett japán fiú tűnik fel.

Most azt kérdezheted, hogy mi lehet ennek az oka.
Talán ez egy olyan titok, mit nem tudhatunk meg soha, de létezik pár teória, mit most megosztok veletek.

Nagyon sok japán nő szeretne olyan férfit, ki sokszor elmondja nekik, hogy szeretik őket. Sok okból ( talán a nyugati filmek miatt) azt gondolják, hogy a külföldi férfiak mind így tesznek, nem félnek kimutatni az érzéseiket nyilvánosan, vagy elmondani a lánynak, mennyire odavannak értük.

Természetesen, külföldi baráttal rendelkezni ezen felül "menő" és "egzotikus" dolognak számít, s néhányan csak "kiegészítőként" tartják őket.
Akadnak extrém verziók is, kiket gaijin-vadásznak neveznek, ezek a hölgyek mindent megtesznek, hogy félvér gyermekül szülessen, mert ezeket roppant aranyosnak tartják, de később azonnal dobják a férfi illetőt.

Külföldi nőnek lenni sokkal másabb ebben a helyzetben.

A japán férfiak elvárnak bizonyos dolgokat a nőktől, olyanokat melyeket szerintük a nyugati nők nem fogadnának el. Maradjanak otthon, gondoskodjanak a gyermekekről, mindig töltsenek az üres poharukba, stb.
Talán azt is gondolják, hogy ezen nők elvárják, hogy fejezzék ki érzéseiket, azonban egy japán férfi nem fogja ezt megtenni - általánosságban beszélve.

Egy másik probléma lehet, hogy sok japán férfi fél attól, hogy párbeszédet kezdeményezzen, a gyakorta nagyon gyér angol tudásuk miatt, azt gondolván, hogy nem tudnák megközelíteni a külföldi lányokat.

Azonban a külföldi férfiaknak nem okoz gondot felhívni magukra a figyelmet angol nyelven - vagy akár alig érthető japán használattal.


II. Randevúzni egy külföldi férfiként


Nyugati férfiként - általában - nem nehéz randizni egy japán lánnyal, vagy legalábbis ágyba bújni velük, még akkor sem, ha ez a fiú a legjobb jóindulattal sem hívható helyesnek. Bizonyos okoknál fogva úgy tűnik, a japán nők vonzónak találják a külföldi férfiakat.

Persze az említett gaijin-vadászok esetében ez kicsit bonyolultabb, hisz nekik csak DNS-re van szükségük.

Mindent egybevetve nyugati férfiként viszonylag könnyű japán lányokkal kapcsolatba lépni. Néhány fiú még kérkedni is kezd, s szupersztár szindrómát kap.


III. Randevúzni külföldi nőként


Ez az előbb említett eset teljes ellentéte. A japán férfiak félénkek, vagy gyakran csak japán/ázsiai nők iránt érdeklődnek.
Ennek eredményeképp rendkívül nehéz olyat látni, hogy egy nyugati nő randevúzzon egy japán férfival.

Persze messze nem lehetetlen, ismerek olyan lányokat, kik nem csak, hogy párkapcsolatban éltek, de mára már házasok is, ám ez még mindig nagy kivételnek számít.

Néhányunk tagadhatatlanul nehéz időkön fog keresztül menni, ha ide költözik. Gyakran úgy fogod érezni magad, hogy csúf vagy s hogy figyelmen kívül hagynak. Persze rengetek pillantást fogsz magadon érezni, de nem azért mert az adott illető flörtölni akar veled....vagy már magad sem fogod tudni.

Nagyvárosokban (pl. Tokyo vagy Osaka) ez könnyebb, hisz sokkal több külföldi él ezeken a helyeken, de kisebb városokban, vidéken, hol még mindig élnek a hagyományos eszmék, nagyon nehéz külföldi nőnek lenni.

IV. A kapcsolatbeli különbségek


Személyesen is ismerek néhány párt, vegyesen, külföldi nőket japán férfiakkal s fordítva is. Azonban sok különbséget véltem felfedezni a kapcsolataikban. Ezek az én személyes tapasztalataimon alapszanak, természetesen ezt nem kell törvényként értelmezni, s nem szabad általánosítani!


Külföldi férfi, japán nő

Abban a kapcsolatban, ahol a férfi a külföldi, általában a fiú anyanyelvén fognak beszélni, még akkor is, ha jó ideje Japánban élnek, s gyermekeik is születtek, kik szintén japánul beszélnek.

Azt is észrevettem, hogy a külföldi férfiak nagy része képtelen bármit is megtenni saját magától. Mikor rákérdeztem, hogy szerezték a telefonjukat van bánkártyájukat, a válaszuk egy 'nem tudom' volt, mert a feleségük mosolyogva elintézte helyettük.
Ennek következtében nem is érzik, hogy szükségük lenne arra, hogy japánul tanuljanak, mert a feleségük gondoskodni fog mindenről.

Azonban az nagy probléma lehet, hogy Japánban a férfi keresi a pénzt, de a nők kezelik. A férfiak csak kis beleszólást kapnak ebbe, s még meg is kell kérdezniük a feleségüket, ha pénzt szeretnének költeni, főleg, ha több mint amennyit kézbe kaptak. A külföldi srácok ezzel nem igazán tudnak mit kezdeni.

Ezek miatt lehet az hogy az összes házasság, amit láttam válással végződött, akkor is, ha már gyermekeik voltak. Úgy vettem észre, ez a fajta kapcsolat sokkal jobban működik, ha a férfi hazájában élnek.


Külföldi nő, japán férfi

A legtöbb esetben japánul fognak kommunikálni. A hölgy megtanult japánul tökéletesen vagy arra törekszik, hogy egyre jobb legyen, még ha a férfi folyékonyan is beszéli az ő nyelvét.

Tudják hogyan éljék túl Japánban férjük/barátjuk segítsége nélkül is, kik amúgy is egész nap dolgoznak. A legtöbb olyan japán férfi, kinek külföldi barátnője van, sokkal nyitottabb mint a többség, s van tapasztalata más kultúrákkal kapcsolatban, akár külföldön is tanulhattak egy ideig. De még azok, kik nem is fogadják el a kulturális különbségeket, azok sem várják el ugyanazt, mint egy japán nőtől.

Az összes pár akit ismerek, harmonikus kapcsolatban él. Persze vannak viták, de összességében úgy tűnik, hogy ezek a kapcsolatok sokkal jobban sikerülnek, s akár életre szólóak is lehetnek, ellentétben azokkal, ahol a férfi a külföldi.

V. Következtetés


Ezen kívül nem sokat tudok mondani erről a témáról. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek megvan a véleménye, vagy tapasztalata, de ez teljesen természetes.

Csak annyit akarok, hogy jegyezzétek meg fiúk, nem kell elszállni, ha egy csinos japán nő figyelmet szentel nektek.

Mint külföldi lány pedig, vésd a fejedbe, hogy a romantikusnak várt kapcsolat sokszor magányos lesz a valóságban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...