Korea ~ Plasztikai műtétek

Most egy olyan témával foglalkoznék, melyet igaz, már érintettem, de most egy kicsit jobban szeretnék megismerni. Remélem titeket is érdekel majd a dolog.


A The Economist szerint Dél-Korea rendelkezik a legmagasabb egy főre jutó értékesített kozmetikai szerek rátájával, az egész világon. Bizonyos felmérések közül minden ötödik (!) koreai nő átesett már egy szépészeti műtéten is. A híres Gangnam kerület egyes részét " szépség övnek" hívják, mert rengeteg klinika és szalon kínálja a széles választékát, persze a jobbnál jobb műtétekből. Ez az egyik legnagyobb sebészeti klinika "csoportosulás" a világon...


Dr. Rhee SeWang klinikája az egyik legnagyobb mindezek között. ( Grand Plastic Surgery) Az elmúlt öt évben, egyre fiatalabb hölgyek és urak látogattak el hozzá, hogy beavatkozást végeztessenek magukon. Azon személyek 90%-a akik a 30 év alatti korosztályba tartoznak, mind 18 év alattiak. ( Új osztályozási rendszert igényelne már!)
A kérdés az, hogy miért.

"A K-Pop sztárok és a koreai hírességek befolyásolják a fiatalabb generációt. Például, ha megnézel egy " ezelőtt-azután" fotót egy K-Pop csillagról, szemmel látható, hogy csinosabbá váltak. Mikor az emberek látják ezt a változást, ők is szebbek akarnak lenni, olyanok, mint ők." - Dr. Rhee

A K-pop egy nemzetközi jelenség. A popsztárok ismertek a fülbemászó dallamról, a pompás tánc koreográfiákról, a legújabb divatról, a hibátlan arcokról, a hatalmas szemekről, a szép orrokról és a keskeny állakról és arccsontról. Mindarról, ami nem a tipikus koreai emberek alap tulajdonságai. Sokan azt mondják, hogy sokan közülük szintén plasztikai sebészek kezei alatt szerezték csinos pofijukat, arra hivatkozva, hogy mindegy egyes új koncepciókor megváltozik egy kicsit az arcuk.

Vannak kivételek, de az általánosan elfogadott elv az, hogy mindenek előtt szépnek kell lenni,hogy a popipar befogadja az embert. És ha - mint a legtöbb koreai ember - nem születünk ezekkel az adottságokkal, ott a lehetőség - vagy kényszer-, hogy változtassunk rajta.

De ez nem lehet meglepő, egy országban, ahol a tökéletességet tölcséren keresztül nyomják le a fiatalok torkán.

Dr. Rhee szerint a legtöbb fiatal " dupla szemhéj" műtétre jelentkezik, hisz, ha a második szemhéj létrejön a szem nagyobb lesz.
Mindezek után az arccsont "faragás", állkapocs műtét és az orr "igazítás" a legnépszerűbb. Az arccsont kisebbítése is majdnem olyan fontos, mint pl. a dupla szemhéj műtét. Mindegyikük igazán fájdalmas, ám egyes hölgyek szerint szükségszerű.

Vannak akik így nyilatkoznak:

" Nem érdekel a fájdalom, csak kérem tegyen szebbé!"

A legtöbb koreai nő szerint ez a négy beavatkozás nem számít műtétnek. Egyszerű "kozmetika", ami a mindennapok része lehet.

"Ha a tanszünetekben eljönne egy osztály fele szemnagyobbító műtétre, majd a szünidő végeztével visszatérne az iskolába, a tanuló csoport másik fele őszintén csinosabbnak találná őket, majd a következő szünetben ők is eljönnének egy műtétre."  - Dr. Rhee

A szépség és a külső megjelenés kritikus szerepet játszik a koreai társadalomban. A legtöbben úgy gondolják, hogy minél szebb valaki, annál sikeresebb, híresebb lehet.
Ám ennek oka valószínűleg a tapasztalat.

Természetes jelenség vagy sem? Teljesen mindegy. Véletlen, hogy a K-pop jelentőségének növekedésével a plasztikai sebészetek száma is növekedik? Attól függ, milyen szemszögből vizsgáljuk!


Személyes vélemény:

Mint lány, tisztában vagyok azzal, hogy a legtöbbünk nem elégedett önmagával. Azt hiszem, mindenkinek szíve joga, hogy sebészhez forduljon olyan esetekben, ha ez megszűnteti az önundorát. Már, ha erről van szó.
Én nem vetem meg a sebészeti beavatkozásokat, ha az önszántunkból történik és azzal a céllal, hogy saját magunknak tetszünk. Persze van ennek sokkal egészségesebb módja is, de vannak, akik számára ezek nem elérhetőek.
A legjobb az lenne, ha képesek lennénk elfogadni magunkat és egymást is úgy, ahogy vagyunk. De ez nem lehetséges. Mind egy torz világban élünk, melynek tükrében nem mindig, sőt talán soha nem azt látjuk, ami a valóság. Vannak akik azt látják, amit szeretnének, és vannak akik azt, amit még álmukban sem látának szívesen. Én soha nem fordulnék sebészhez, nem feküdnék kés alá, de megértem azokat, akik megteszik.
Ha egy orr, vagy egy szemműtét könnyít egy ember életén, akkor lépje is meg ezt. Erről igen hosszas etikai (stb.) vitát lehet nyitni, de az egyikünk álláspontján sem változtat majd.
Az, hogy valahol szinte kötelező szépnek lenni, nekem túlzás, és kicsit beteges is, ám ki vagyok én, hogy ítélkezzek mások felett? Se jogom, se hatalmam nincs beleszólni mások életébe.

Az énekesek esetében pedig ugyanezt a véleményem tartom fenn. Plusz! Mindenki azt hangoztatja, hogy nem a szépség miatt szeret egy sztárt, hanem a hangja miatt. Akkor tessék : Egy műtét nem változtat a tehetségen, az énekhangon.
Ne ítéljünk a külső alapján, ennél rosszabbat nem is tehetünk!

Remélem elnyerte a tetszéseteket ez a kis ( igen rövid) "cikk" is. A megíráshoz egy angol nyelvű blogbejegyzést használtam alapul, és egy interjút a fenn említett doktorral. Pluszban a saját megjegyzéseimet is hozzáadtam, és a személyes véleményem egy apró ráadás volt.

Ti mit gondoltok erről?

2 megjegyzés:

  1. hát sokan tényleg nem bírják elviselni azt ahogyan kinéznek. mondjuk az én személyes véleményem szerint akinek van rá elegendő pénze és nem tetszik magán valami az tegye meg hogy átoperáltatja magát, minthogy úgy élje az életét hogy nem tetszik pl: az orra. van akinek jól áll valakinek nem. ázsiában mondjuk jól néz ki szerintem ha úgymond az "alap" beavatkozásokat megcsináltatja, de valakinek nagyon nem áll jól meg igencsak függőséget is okozhat az állandó operálás és csak elcsúnyítja magát vele. lásd a magyar nagyszájú asszonyt. de hogy valaki csak divatból csináltassa meg magát, hát az szánalmas. nekem ez a véleményem.
    üdv: az ismeretlen :D

    VálaszTörlés
  2. hát sokan tényleg nem bírják elviselni azt ahogyan kinéznek. mondjuk az én személyes véleményem szerint akinek van rá elegendő pénze és nem tetszik magán valami az tegye meg hogy átoperáltatja magát, minthogy úgy élje az életét hogy nem tetszik pl: az orra. van akinek jól áll valakinek nem. ázsiában mondjuk jól néz ki szerintem ha úgymond az "alap" beavatkozásokat megcsináltatja, de valakinek nagyon nem áll jól meg igencsak függőséget is okozhat az állandó operálás és csak elcsúnyítja magát vele. lásd a magyar nagyszájú asszonyt. de hogy valaki csak divatból csináltassa meg magát, hát az szánalmas. nekem ez a véleményem.
    üdv: az ismeretlen :D

    VálaszTörlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...