Korea - Homoszexualitás?




Ez a bejegyzéskét részre lesz bontva. Először is egy kis történelmi háttér felvázolásra térek ki, majd részletesebben is foglalkozni fogok a témával.
( Segítségül egy koreai férfi blogját használom fel.)

Nos, először is. A koreaiak tagadják a homoszexualitásnak még a létezését is.

Miért? Ahhoz, hogy vitatkozhassanak a tárgyról, először is annak léteznie kell. Ők nem is beszéltek róla, talán csak az elmúlt 10 évben kezdett ez témává válni. És mivel Korea nem beszélt magáról a szexről sem, így a homoszexualitás, egyszerűen még csak szóba sem került.

A kilencvenes években még egy 16 éves koreai gyerek nem tudta mi az, hogy szex. Egyáltalán. Erről nem beszéltek az iskolában, mint nálunk, sőt talán még otthon sem.

Csak apránként szivárgott be a társadalomba a homoszexualitás fogalma ( bár minden bizonnyal jelen volt, csak mint tabu). Sőt, még megdöbbentőbb -számomra - hogy ezt a fogalmat,mint valami külföldi betegségként azonosították, ami csak egy ok a válásra.
" Én magam, koreaiként nem tudtam mi az a homoszexualitás míg 1997-ben Amerikába nem utaztam."
10 évvel ezelőtt vitatkoztak először magáról a szexualitásról, de csak mint egy teljesen "törvényes" dologról a házastársak között. De mivel (mint mindenhol) itt is hamar elkezdtek beszélni erről a témáról, így szóba került a homoszexualitás is, de inkább kíváncsiságról volt itt szó.

Két alak vállalt nagy szerepet a nyilvánosság előtt ebben a témában. Harisu és Hong SeokCheon. Harisu egy modell/énekes/ színésznő volt, aki értelmes módon világított rá arra, hogy léteznek transznemű emberek. És meglepő módon...nem keltett nagyobb felháborodást, hisz csinos nő lévén "megbocsátottak neki", akkor is, ha eleve nem nőnek született. Harisunak fanatikus követői is akadtak.

Bár igazából ez a hölgynek nagy sikert/ismertséget hozott...mégis valami fontos dolgot mutatott meg, méghozzá a média erejét. Bár szenvedett az önundortól, mégis hatalmas sikert futott be.

Hong SeokCheon kevésbé volt szerencsés. Fiatal feltörekvő sztár volt, mint színész és humorista. Mikor 2000-ben egy gyermekműsor vezetője lett volna, inkább elvették tőle a "szerepet", mert féltek, hogy meleggé teszi a gyerekeket. (?!)

Ő kétségtelenül nehezebb helyzetben volt, mint Harisu. Homoszexuális  volt, és az emberek ezt, mint valami fertőző betegséget kezelték. A jelenléte "fenyegette" a hagyományos férfiasságot. A karrierje lényegében reménytelenné vált.

Hong azonban nem adta fel. Lassan kezdte megváltoztatni ezt a hozzáállást, és a közelmúltban karrierje is kezdett felívelni. Úgy tűnik tudja magáról, hogy ő a koreai melegek közösségének vezetője, legalábbis a társadalom szemében. Az újságokba is bekerült a kedves cselekedetei miatt. Pl: örökbe fogadta az unokaöccsét és unokahúgát, mikor azok szülei elváltak.

Szóval hogy áll most Korea, ha a homoszexualitásról beszélünk? Az biztos, hogy történt előrelépés. A távolság még így is hatalmasnak tűnik a cél és a kezdet között, és az eddig elért dolgok nem elégségesek. Hihetetlen mértékű tudatlanság (ebben a témában) uralkodik...sokan azt hiszik, a melegek egyenlők a pedofilokkal. Mikor Hong SeokCheon előadást tartott a homoszexualitásról a seouli Nemzeti Egyetemen - legjobb koreai egyetem...elvileg-  rengeteg buta kérdést kellett elszenvednie. Pl:" Szeretne nővé válni?"

Akkor most beszéljünk először a leszbikusokról:

Számos "zárt ajtós" klub lelhető fel Hongdae-ben Seoul szomszédságában. A lányokat nem igazán különböztetik meg : Normális vagy homoszexuális bélyegekkel. A lányoknál normális, ha kézen fogva járkálnak és ez nem jellemzője a leszbikusságnak. Tehát nagy megkülönböztető jeleket nem nagyon lehet felfedezni. " Egyik barátom - nevezzük Kanadának- 21 éves és a szüleivel él. Már több homoszexuális kapcsolata is volt, anélkül, hogy a szülei tudomást szereztek volna a dologról."
"Egy másik lány - hívjuk Sweetie-nek- első éves egyetemistaként tanult egy csak lányok számára fenntartott intézményben. Már közel egy éve rájött, hogy meleg, és elég sok problémát okozott neki, hogy szembenézzen a dologgal. Kanada és a barátnője kapcsolatba lépett a lánnyal, elhívták klubokba, elvitték hétvégén kirándulni. Ekkor megismert több leszbikus párt is. Nagyon magányosnak érezte magát. Miután több hónapot lógott velük, rábukkant egy lányra, akivel bár még soha nem beszélt, felismerte az egyeteméről. "Ekkor nagyon boldog volt, mint addig soha.Végre talált egy barátot, akivel beszélgethetett."

Ha meleg férfiakról van szó:

Rengetek nekik készített meleg-bár található. Korea nem fogadja el a férfiakat, mint melegeket. Rengeteg támadás érte őket, még ezekben a bárokban is. Nagyon sok undorító - számomra - rémhírről lehet hallani...mindezek csak gyűlöletből történnek persze. ( Nem mintha máshol ez nem lenne jellemző.)

Van egy "Meleg Büszkeség Felvonulás" Seoulban. Sok panaszt lehetett hallani erről, főleg a külföldiektől akik azért érkeztek, hogy "igazi" meleg-büszkeség bemutatót lássanak. SZÓ SZERINT. De ezen a felvonuláson többnyire maszkban vettek részt az emberek, hogy elrejtsék a valódi kilétüket, félve az atrocitásoktól. feliratokkal tüntették fel, hogy nem beszélhet velük semmilyen média, nem fényképezhetik őket. A koreai melegek félnek, hogy ha kitudódik a kilétük, az tönkre teszi a családjukat, elveszítik az állásukat...kitaszítottak lesznek. A külföldiek inkább azt mondták, hogy ez egy "szép" felvonulás, nem pedig a melegek igazi felvonulása.

" A legtöbb meleg ismerősömnek csak szívszorító történtei vannak. Egyikük még csak 18 éves volt...a családja kidobta az utcára, és ott kellett élnie, kirúgták az iskolából."

A homofóbia mélyen gyökerezik a korai emberekben, de a változás már a küszöbön áll, még ha lassan is érkezik majd meg.



10 megjegyzés:

  1. Asami-Nana-Fansub2013. január 22. 15:54

    Érdekes volt, szegények, hogy nem fogadják el őket, úgy ahogyan vannak.
    Nem a nemi identitáson múlik az ember:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a hozzászólást!:)
      Igen, szerintem is szörnyű, hogy néha milyen előítéltekkel élnek az emberek... Persze ez nem csak Koreában van így.
      Teljesen mindegy, hogy egy fiút szeret az ember, vagy egy lányt...vagy mind a kettőt, az érzés ugyanaz marad. Ettől se több, se kevesebb nem lesz senki.

      Törlés
  2. Hong Seok Cheon beszélt egyszer a Strong Heart-- ban erről az örökbe fogadásról. Amennyire gyér angol tudásommal, és a fordító segítségével megértettem, az unokahúga eleinte szégyellte, hogy ő a nagybátyja és, hogy ő fogadta örökbe. De most már büszke rá, mert kiállt a nézetei mellett.
    Személyes véleményem szerint: semmi gond a melegekkel, nem kellene ennyire előítéletekkel gondolni rájuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Huh erről a beszédről nem tudtam! Köszönöm az infót:):)
      Mondjuk elhiszem, hogy szégyellte...hiszen más felfogás uralkodik ott. ( Mondjuk itt is...sajna) Nagyon köszi az infót még egyszer:)

      Így van, nincs velük semmi gond.:D (Soha nem értettem miért nem fogadják el az ilyesmit O.o)

      Törlés
  3. Én is olvastam már hasonlókról. Mondjuk az pozitívum, hogy nem szeretnének melegekké váni, de aki úgy született az nem tehet róla:\ Szerintem pár év múlva az idő múlásával a felvonulások segítségével közelebb kerülnek a nyugati felfogához:) A meleg hajlamúak nem tehetnek ellene és ezt nekik is meg kell érteniük:) Amúgy nagyon jó cikk^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először is köszönöm a kommentet!:)

      Hm, abban az értelemben, hogy divatból nem akarnak melegek lenni, azt tényleg pozitívnak tartom. De hogy ilyen dolog miatt valakit bántalmazás, sérelem érjen, számomra undorító. Persze ez most épp nem Korea ellen szól! Félreértés ne essék! Senki sem tehet arról milyennek születik:) Igyekezzünk elfogadni mindenkit, úgy ahogy van!:):):)

      Köszönöm, hogy elolvastad, és megosztottad a véleményed:)

      Törlés
  4. 2006.-ban készült Koreában egy film a témában, a címe Non Regret (후회하지 않아). A rendező Leesong Hee-il maga is érintett, de a két főszereplő Lee Yeong-hoon és Kim Nam-gil nem.
    A film kis költségvetésből készült és a két színészt féltették is attól,hogy elvágják a karrierjüket azért, mert ebben a filmben szerepet vállaltak. Nem ez történt, a film meglepő sikert aratott Koreában és részt vett a Berlini és a Barcelonai filmszemléken is.
    Talán az egyik legszebb film a szerelemről, amit valaha láttam, bár kendőzetlenül beszél a homoszexualitás okozta problémákról.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, ezt mindenképp meg fogom tekinteni! Köszönöm a hozzászòlást!:)

      Törlés
  5. Szerintem igen is jol teszik! Jol teszik hogy ennyire az egesz ellen vannak!!
    Tessek otz van europa es Amerika elfogadtakezt az egeszet! Had legyen azzal akit szeret elven stb baromsag!
    Es azt is nezzetek meg hova vezetett! Undorito h mennyi divat lezbikus buzi es bisex van!!! Minden 2-lany tomboy!! Ez miii??? Undorito magjan egetnem az osszes izles ficamos kurvat!!
    En nekem volt meleg legjobb batatom!!! Most is nem egy meleg baratom van! De ahova haladunk u dorito! Lassan nem fog masbol allni a vilagcsak Lezbikusokbol es buzikbol biszexekbol!! Mikor ez nem normalis!!!!!!
    By Ilee

    VálaszTörlés
  6. Szia!

    Köszönöm a hozzászòlást, még ha nem is értek vele egyet.
    Ha volt legjobb barátod meleg, akkor te magad is tudhatod, hogy azok, akik a felvonulásokon vesznek részt, sokszor "szègyent" hoznak, kényelmetlen helyzetbe hozzàk a társadalmunk "meleg" rétegét.

    Az, hogy mi a természetes, arròl vitatkozhatnànk, de szetintem ez teljesen felesleges.
    Igen, ismerem a Bibliát is, a testvérem katolikus pap.

    A homoszexualitás nem ùjkeletű, a történelemben mindig jelen volt a homoszexualitás.

    Attòl, hogy a sokan megjátszák magukat, mondván homo - biszexuálisak, s a parádékon félpucéran rohangásznak, vagy rosszabb esetben mást csinálnak, attòl még nem lehet, s nem szabad megìtélni senkit.

    Addìg, amig engem tiszteletben tart valaki, addig én is ezt fogom tenni. Nekem soha nem ártott egyetlen meleg sem, s nem tartok attòl, hogy ez bekövetkezne valaha is.

    Nem egy barátom van, akik eme "csoporthoz" tartoznak, de ezt persze egyikőjük sem hangoztatja, nem véletlenül.
    Az emberek persze, a legtöbb esetben, alaptalanul vádaskodnak és ìtélkeznek.

    Az meg, hogy a szexualitás a média fő témája lett, nem a melegek hibája.
    Persze felkapni a "buzi" témát, jò pènzkereseti lehetőség volt, hisz az emberek felkaptàk a fejüket rá.
    Mert szeretünk ìtèlkezni, ilyenek vagyunk.
    Nem mellesleg az amùgy is zavararos fejű, ùttévesztett fiatalokat is könnyen lehet befolyásolni...

    Szerintem ez igenis el kell fogadni! Nem arra gondolok, hogy ezt a manapság tùljátszott szerepet kell támogatni, hanem elfogadni a másságot.

    Hát ezek után csak annyit tudok mondani, hogy az meleg barátaim csodás emberek, soha nem tudnék "undorodni", "megvetèssel" ràjuk nézni, mert nem látom köztük és a nem-meleg barátaim között a különbséget. Mert szàmomra nincs is.

    VálaszTörlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...