컴백 시간! 오마이걸| 엑소 | 현아 | 비에이피 | 블랙핑크







Ó, igen! Ismét itt az ideje egy kis áttekintésnek. Először is; elnézést, igen, elég sokáig nem jelentkeztem, de ugye vannak az embernek problémái - sajnos, aztán pedig nyaralni voltam. Köszönöm az előző bejegyzéshez érkezett megjegyzéseket, amikből kiderült, hogy a nagy kérdésemre, miszerint MI A FRANC van az NCT-vel, van válasz is. Még mindig nem világos, hogy ebben mi a jó, de azért Nektek köszönöm szépen! :)

 Lássuk hát, mit kapunk így a nyár vége felé.(Hamarosan itt a suli, jó ég!) Az ezúttal értelendő együttesek: Oh My Girl, Hyuna, VIXX, BAP, Black Pink, I.O.I, EXO. Hm, vicces lesz.

Lássuk is!


Először, ahogy azt kell, a lányok következzenek.

Az Oh My Girl egy olyan banda, amit szeretek. Aranyosak és már most rendelkeznek egy sajátos stílussal, amit állandó jelleggel belefűznek a dalaikba, akármennyire legyenek azok különbözőek is egymástól.

Ezúttal az AING | 내 얘길 들어봐 (Hallgasd meg a történetem!) című számmal rukkoltak elő:





Jézusom! Hát ez borzasztó! Mi volt ez? A falusi búcsú, amit átütemeztek karácsonyra, de a zenéjét hagyományőrzés szempontjából nyáriasra szabtak? Oké, mindenre számítottam, csak erre nem, komolyan. Nagyot csalódtam. 

És, ennek ellenére az eladási számok - a bandához mérten - szárnyalnak, a koreai közönség szereti ezt. Ahogy a többi dalt is a lemezről. Ami számomra totál meglepő, még azt a tényt is ismerve, hogy a cuki zenét általános imádat övezi. Mint mondjuk a Pick Me Up. Soha nem hittem volna, hogy azt valaki hallgatja, erre tessék -  vagy akár említhetnénk a Gwiyomi-t is, slágerek közül pedig a Gee-t. 

Hát, ennek ellenére nekem ez nem jött be, nagyon-nagyon-nagyon nem. Imádom a lányokat, tényleg. A dalaikat is mind - kivéve az elsőt -, de ez valami mélyrepülés a szememben. Örülök, hogy most jobban figyelnek rájuk, de azért remélem, hamarost a minőség miatt kavarnak port, nem pedig olyan hamis vádak miatt, miszerint manipulálták a cd-eladási számokat. 



10/3 
(És ezt a 3-at is a videóra...)




Jöjjön a mindenki által az egekbe magasztalt banda, a BLΛƆKPIИK! A lányok frissen debütáltak a YG-nél, ami nagy dolognak számít, tekintve, hogy lányokból álló banda több mint 7 éve nem látott napvilágot a cégnél - így persze mindenki nagyon várta, kivéve én, azt hiszem.

Mielőtt hazatértem volna a nyaralásból, már kijöttek a klipjeik, de nem volt lehetőségem megnézni őket, ám gyorsan felkukkantottam esténként a netre, s ahogy láttam, minden tele volt velük. "Mennyire menők, mennyire szuperek, mennyire badass (Jézusom, de gyűlölöm ezt! Nem ismertek magyar szavakat?! Nem? Akkor biglájkszvegjolóni gratuláció!.) az egész". Hát, lássuk mi is volt annyira meggyőző velük kapcsolatban!





Véleményem szerint a két dal közül ez volt, ami igazán vitte a pálmát. 

A címe 붐바야 | BOOMBAYAH




Természetesen ehhez mérten a dalszövegnek sincs túl sok értelme. No de, ez nem sokakat zavar, hisz dübörög a basszus és máris lehet rá rázni.





De oké, elég sok szám áll már a sorban értelmetlen, nagyjából összehányt, ritmushoz passzoló szavakkal, nem ők az elsők ilyen "problémával"

Akkor nos, a szám. A szám rohadt jó! Elsőre is tetszetős, pörgős, néhol eszementül király rap részekkel! Igazán tetszik és vagy milliószor meg tudnám hallgatni - és azt is teszem. Egyetlen hibája pusztán az, s tudom, hogy mindannyiótokban felmerült ez, hogy szinte hallom ahogy a 2NE1 adja elő ezt a dalt. Annyira mérhetetlenül tipikusan YG hangzása van, hogy ha nem nézem mellé a videót, el is hiszem, hogy nem ők szerepelnek benne. Olyan szinten, hogy már majdnem mindegy is kik állnak a színpadon, a dal akármelyiküké lehetne. Alapvetően semmi baj nincs azzal, hogy a YG ezzel a hangzásvilággal dolgozik, hisz miért lenne. De itt tényleg azt érzem, hogy szinte nem is előadókat, hanem kizárólag dalokat adnak el, nagyjából mindegy kik éneklik - és ne értsetek félre, senkit sem akarok ezzel megsérteni, de komolyan így érzem. Még a rap részek is mintha CL szájából lettek volna kitépve, ugyanazzal a stílussal előadva. Ahogy néhány ének résznél is hallom a hangját. Ami nyilván abból is fakadhat, hogy a cégnél adott karakterű embereket választanak ki, s tréningeznek. 

Hozzátenném - ez nem a lányok hibája, Ugyan, tudjuk, hogy az előadók semmiről sem dönthetnek, teszik amit mondanak nekik. Ezért felesleges a sok gyűlölködés, amiből persze nekik is kijut bőven. 

No de, térjünk rá a videóra. Nagyon jól sikerült, főképp egy debütáló bandához mérten. Ám, nagyon sok helyen hangosan felnevettem. Az egyetlen lány, akit komolyan tudtam venni, az a világosszőke hajú - az arca és a testmozgása meggyőzött arról, hogy vagy nagyon jól érzi magát, vagy jó színésznő. Ő az egyetlen aki nem tűnt néha nevetségesnek. 





A többiek annyira aranyosak, annyira fiatalnak tűnnek, hogy egyszerűen süt róluk az esetlenség - ezzel pedig semmi baj sincs, hisz kezdők! Ez így normális.

Na... és volt egy bizonyos jelenet, amit ennél rosszabbul nem is lehetett volna felvenni. Biztos vagyok benne, hogy ti is észrevettétek:





Szerencsétlen 20 kilós lány úgy néz ki, mintha a nyaka és a tokája összefolyt volna. Épp mikor szexinek kéne kinéznie, az arcát még olajjal is összekenték! Jézus, szerencsétlen! Nem vehették volna fel még egyszer? Azt hiszem erre azért lett volna pénz.

Valamint! Nem tudom ti is látjátok-e a hasonlóságot, de nekem majd kiszúrta a szemem: 




Nos, összességében több mint elégedett vagyok a lányokkal. A hangjuk érdekes, és meglepően jól hangzik. Bár, a YG dalairól van szó, ott azért van elég pénz a kidolgozásra, a simításokra - hogy az eredetinél is jobban hangozzon minden. Őszintén szólva kevesebbet vártam, s pozitívan csalódtam. A fenn említett dolgok sem vonnak le semmit a lányok munkájának értékéből.




A banda első fellépése remekül ment! Néhol itt is el-elmosolyodtam - már a legelején, ezek a kemény, "faszagyerek" nézések megöltek. Még a szőke / citromsárga (?!) hajú lánynak esetleg el is hinném, de a többiek  annyira cukik, hogy csak nevetni tudtam.




És azt, aki kitalálta, hogy egy rohadt nagy fej álljon a debüt színpad kellős közepén, pofon verném. Viccen kívül, mi a halál az a hátborzongató-gusztustalan szfinxtől egy kicsit emberibb POFA? Hát, rendben van, minden bizonnyal nem értek én a népszerűsítés folyamatához - mondjuk ez így is van.

Én a Whistle-t eredetibbnek találom ugyan, mint ezt a számot, de egyértelmű, hogy a nagyérdemű miért nem azzal van inkább elfoglalva. 


10/9
(És amiért nem kapnak 10 pontot, az csak a cég hibája!)






A következő legyen az I.O.I! Nem nagyon foglalkoztam velük, még a show alatt sem. A húgom odáig volt a műsor miatt, folyton várta, hogy mi fog történni - de engem nem hatott meg igazán. Persze remek ötlet volt, mert az emberek egyből felfigyeltek a tagokra, s bizonyos érdeklődés adott volt a debütáló banda esetében - s a kiesetteket is figyelték bizonyos emberek, mikor már bekerültek a saját cégük egy-egy együttesébe. 

Az I.O.I előző száma borzasztó volt - legalábbis nekem. Nem találtam a ritmust, a refrén is elcsúszott, olyan összedobott volt az egész. Most visszatértek a lányok egy feldolgozással. Lássuk mit alkottak belőle: 




Hallottátok? 


Hallottátok?! 


Whatta man, whatta man
Whatta man, 알아 너는 good man
Whatta man, whatta man,
Whatta man, 맞아 너는 good man
Micsoda férfi!
Micsoda remek férfi, tudom, remek férfi vagy!
Micsoda férfi!
Micsoda férfi, így van, remek férfi vagy!


A dal első 5 másodperce elhangzott, én pedig: 




Elértünk az első refrénhez, én pedig: 



2 perc 50 másodpercnél aztán: 



Hallottátok? A hangokat? A harmóniát? Én már azt sem tudom, mikor hallottam ennyire tökéletes énekhangot! Komolyan, nem emlékszem, mikor volt, mikor ennyire elámultam, csak az énekhang miatt. Talán évek óta nem esett meg ilyen! Kivételt képez ez alól az I Like You Too Much! Ezek a lányok tudnak valamit. És nem arra gondolok, amikor egyes részeiket éneklik, hanem a refrénre például. Azért ahhoz kell ám munka, hogy ilyen harmóniát teremtsenek a hangok között, amik ennyire jól hangzanak - s nem is egyformák! Ez széttaposta a dobhártyám, majd táncot lejtett rajta párszor. Iszonyatosan jó lett! Se SNSD, se f(x), se 2NE1, se T-ARA crycry, se senki. Nem lepett meg még ennyire senki sem, a SPICA debütálása után - talán csak a 4TEN & BESTie, akik szintén mindennek számítanak, csak népszerűnek nem. Itt az ideje, hogy szembenézzünk a ténnyel, vannak ugyanolyan jó énekesek, vagy jobbak mint a mi kedvenceink.






A klipje engem a T-ARA Like The First Time videójára emlékeztetett, ami teljesen pozitív volt. Itt semmivel sem volt baj, de tényleg!



10/15(!)





A következő legyen Hyuna. A 4Minute feloszlása rengeteg embert lepett meg - nem értem miért -, s keserített el egyidőben. Sajnos azt kell mondjam, hogy a feloszlás totálisan érthető és várhattuk is egy ideje. Mármint, emelje fel a kezét az, aki nem 4Minute rajongó, csak szereti a zenéjüket. Most pedig, kérlek soroljátok fel a tagok nevét hiánytalanul!

Ahha, gondoltam.

Hogy őszinte legyek, én magam sem tudnám megmondani, pedig utána néztem már párszor, és általában jó is vagyok ebben. De mégsem. A cég tojt bele az egészbe - így én is otthagytam volna őket, amit lejár a szerződésem. Így bánni a többi taggal, akiket szinte csak Hyuna háttértácosainak hívtak, nos, nem volt fair. Az addig még rendben is van, hogy a 2YOON - akiket imádtam -, debütált, de azért nézzétek már meg mennyi promót kaptak! Nagyjából épp ahhoz eleget, hogy bekerüljenek zenei műsorokba. Erre pedig kisebb cégek is képesek már. Tehát, nagyjából semmit sem. A többiek pedig, hát csak úgy voltak az éterben és mosolyogtak a videókban. Ez van, ezt kell szeretni, mást úgysem tehetünk. Nem mintha ez egyedi eset lenne. Innen már csak sok szerencsét akarok kívánni nekik, hisz Hyuna több mint valószínű, hogy megkapja a kellő támogatást.

Másrészt, azt még gyorsan hozzátenném, hogy felesleges ezért hibáztatni bárkit is. Sokan emlegetnek nézeteltérést a tagok között - amit értsetek úgy: Hyuna vs háttértáncosok vita. Ez lehet akár igaz is, ki tudja? Ha, és tegyük fel igazak a pletykák, s Hyuna a saját karrierjét helyezte előtérbe, én totál meg tudnám azt is érteni. Mármint, itt van egy banda, amit ő visz a hátán, ha akar ha nem, ami nem kap elegendő reklámot, és olyan zenékkel rukkol elő, amiket Koreában nem kedvelnek túlzottan (nézzetek rá az eladásokra!), de ezzel szemben ő érvényesülni tud, akkor miért is tűnjön el a semmiben ő is? Én megérteném, ha így lett volna. Ha nem, azt is. Ennyi, ezen nincs mit vitázni, úgysem tudunk semmit a dologról.




A dal olyan, mint a többi is. Ragadós, jól lehet rá rázni, megvan a maga szexi hangzása. Hyuna hangja sem változott semmit. Nem tudom hogy haladnak az eladások, de úgy hallottam, hogy jól. Nem lep meg, biztos ponton maradnak vele, ami tök érthető, tekintve a hölgy képességeit. Hallhatóan javul valamennyit, de ahhoz nem eleget, hogy más stílusú esetleg éneklést igénylő dalokat kapjon. Mert jöhettek nekem az MR videókkal, meg hogy elénekelt két sort valami dalból, én is láttam. De ettől függetlenül messze nem veheti fel a versenyt másokkal, akiket énekre tréningeztek + van is tehetségük hozzá. Ezen remélem nem fogunk összeveszni. De Hyuna nem is erről híres, s biztosan állíthatom, hogy a cég nem véletlenül a "lotyós" stílusba erőszakolta bele. 

És akkor jöhet a vita. Aki ki meri mondani, hogy van lotyós stílus, azt egyből letámadják, hogy "bezzeg, mikor a pasik vonaglanak, az oké mi". Nem, az sem oké, nekem nem. Van akinek tetszik, van akinek nem. Nekem nem jön be se a nők, se a férfiak pucérkodása, ha az nyilvánvalóan a nézettség miatt van. Az csak annyit jelent, hogy anélkül nem képesek megragadni a figyelmet - még ha ez nincs is így, ezt sugallja. És pont azért szerettem meg az ázsiai zenét, mert ettől nagyjából mentes volt. És ha most azt mondjátok, hogy "náluk ez elfogadott, amíg a melleit nem mutogatja", akkor nagyot tévedtek.

Na mindegy is. A lényeg annyi, hogy a videó ismételten nem tetszett. Ki nem állhatom az ilyesmit. Legyen az férfi vagy nő. A szememben a nem teljesen mindegy, egy olyan területen, ahol annak is kellene hogy legyen. 

A számra sem tudok nagyon mit mondani, olyan mint az összes többi Hyuna szám, semmiben sem különbözik. Talán nem is kell, hogy így legyen - de én már belefáradtam, mintha ugyanazt a dalt hallanám minden egyes alkalommal. Fülbemászó, ritmusos, és unalmas. A hölggyel semmi bajom sincs, 

10/5


*


Nos, akkor térjünk is rá az urakra!


EXO - mind tudjátok, hogy IMÁDOM őket, így, nagyon-nagyon nagy betűkkel. Az egyetlen "fiú" banda, akiket képes voltam megszeretni a hosszú évek során, így elég különleges helyet foglalnak el a szentélynek nevezett szekrényemen. MC Mong kivételével egy CD sem került még fel oda fiúktól. (Egyébként mindenkit csak bíztatni tudok, vegyetek eredeti albumot, nem csak azért mert a zenei minőség + a csomagolás és az extrák mellett megéri, hanem mert támogatjátok a kedvenceiteket s azok fejlődését!) Nos, őszintén szólva - és nem tudom ez hogy alakulhatott így, talán a nyaralásom miatt, de totálisan megfeledkeztem arról, hogy várható tőlük egy visszatérés. Esetleg azért, mert egyszerre 2 dalt s hozzájuk tartozó klipet adtak ki? Ez is megeshet. Na mindegy. Tegnap viszont leesett, hogy hoppá, az EXO ma kiadja az újradolgozott albumot! Fenn maradtam tök sokáig, de csak nem jött az a hülye videó, szóval csak ma hallgattam meg az anyagot.

Ez lenne a klip:




Nos, elkezdtem nézni a videót. 7 másodperc. Felrepülnek a csirkék. Tudatosul bennem, hogy torzított robothang csendült fel. 




 Aztán. 20 másodperc, és elém villan D.O elmebeteg feje. 




32 másodpercnél meglátom Baekyun-t a képernyőn. Már előre örülök, hallani fogom a hangját, hát milyen remek! És tényleg meghallok valamit. Nem tudom mi az, csak annyiban vagyok biztos, hogy nem az ő hangja.




*
Végignézem az egészet. Aztán megkérdezem a SM dolgozóit, mire is gondoltak.




*

Nem tudtak felelni. 




*
*
*
*


Most... nos, még mindig nem tudom mit is érzek pontosan ezzel kapcsolatban. Őszintén szólva, szeretném azt mondani, hogy "jéééj, ez is egy rohadt nagy sláger"! De nem, nem így gondolom. Rengeteg dolog van, ami őrülten zavar. Mikor először hallottam, iszonyatosan visszataszítónak találtam a rengeteg auto-tune hangzást. Valaki megmondaná nekem, hogy mégis mi a jó francért volt rá egyáltalán szükség? Hallottátok azt a hangbeli minőségváltozást, amin például Baekyhun ment keresztül? Ti is végignéztétek az élő fellépéseket, ahol szerény véleményem szerint már sokkal jobban énekel mint Chen, aki egykor a legjobb vokalistának számított a bandában? Figyeltetek D.O immár totálisan biztos hangjára, amit addig nem volt képes ilyen szinten használni - sőt!? Suho mindig is biztos pont, de immár nem csak előadásügyileg, de hangilag is magasabb szintre lépett, ahogy Sehun is, akinek a repedt-béka-amire-épp-rátaposnak hangja megerősödve, de egyediségét megőrizve (ennek nagy haszna lehet még a jövőben, erről pedig az SM is tud, csak figyeljétek a részeket, amiket kap!) ugrott szinteket? 

Múlt évben, mikor kijött a Love Me Right, azt hittem oké, elértük zeneileg a csúcsot. De nem, tévednem kellett, ugyanis a Monster-Lucky One (sokkal inkább az utóbbi!) még azt is felülmúlta. Az ének pedig, amit Baekyhun az élő fellépések alkalmával produkált, letépte rólam a parókát. khm

És ennek ellenére EZT kaptam. Arcon csaptak, ahogy szoktak, csak nem azon a módon, ahogy szoktak. Nagyot csalódtam! Ez egy totál amerikai szám, pusztán koreai nyelven. Nem hallani az semmit, sok helyen a fiúk hangja felismerhetetlen! Az auto-tune használata rendben van, mindenki használja, korrigálás vagy jobb hangzás érdekében, nem egy mai találmány, ebben megegyezhetünk azt hiszem. ÁM! Van különbség használat és erőszak között. Az auto-tune egyszerűen megerőszakolta a számot! 

Természetesen, mikor többször meghallgattam - hisz a klipet is sokszor megnéztem (birkózzatok meg vele, ők a kedvenceim), megkedveltem - de ez nem nagy dolog, végül is... még a WOLF is lecsúszott a torkomon ezredik alkalommal. Azt, hogy miért is tartom szörnyű dalnak az előbbit, már ezerszer kifejtettem - és láss csodát, anyukám imádja -, de ez... A Lotto nem rossz szám! Tényleg szerethető, s ahogy olvasom a kritikákat, rengetegen kedvelik is. De! A kérdésem csak annyi lenne, hogy ti EZT vártátok? Ha egy másik, huszadrangú badna dobta volna piacra a számot, ennyi figyelmet kapott volna? Egyáltalán nem hiszem. És ez most durva lesz, készítem is a képernyőn keresztüli pofon-ellenálló-készülékem, de ez egy középszerű szar. Akármelyik amcsi énekes tátoghatna rá egyet, miközben agresszív-szexi, fenékpaskolósan romantikus videóban tekergőzik, hogy minden csaj beájuljon tőle. Nem azt kaptam amire vártam, kicsit sem. Ettől függetlenül imádom őket, nem változott semmi, és végül is több videóban volt részünk, mint eddig... szóval nagyon nem panaszkodhatok. (De, igen! Csak nem sokakat érdekel.)

Másrészt. Az igazság az, hogy egy részem megérti ezt a váltást, de teljesen. Az EXO olyan szinten áll, ahol akkor is megveszik a lemezeket, ha egy újabb CMB vagy Monster hasonmást löktek volna elénk. Megvan a rajongótáboruk, ami elképesztően hatalmas, már régen nem sorolhatóak a rookie kategóriába, a népszerűségük vetekszik a régi nagyokéval (akiknek lejár az idejük lassan, ezt el kell fogadnunk). Tehát ha valami szokásos dolgot vágtak volna elénk, akkor is megugrottak volna az eladási számok - viszont az EXO vagy inkább az SM mégis úgy döntött, hogy a fiúknak valami újat kell mutatniuk. Én mondjuk örültem volna, ha nem ebbe az irányba kanyarodnak, de hát nem sokat tehetek. Szóval, annak ellenére, hogy pénzt be tudtak volna zsebelni bármivel - mert sajnos ez így van -, ismét egy új oldalát láthattuk a bandának. Ez azért dicséretes, csak épp nekem nyerte el a tetszésem a próbálkozás. 

A klip pedig... Hát, nem nagyon tudom miről is van szó benne, de talán nem is az a fontos. Mindenki nagyon "menő és szexi", a kommentek szerint, amelyek elárasztották a netet - és persze a videó alatti kis részt. Képileg tökéletes folytatása a Monster-nek. Ugyanúgy sötét, csak itt olyan fura thai szegény-prostituált negyed hangulat is kiütközik. Számomra minden volt, csak nem pozitív.

Ughr, szóval. A lemez tartalmaz 4 új számot is: Lotto, Can't Bring Me Down, 꿈 (Álom) | She's Dreaming, és egy Monster remix. Egyik sem nyerte el igazán a tetszésem, kivéve a Can't Bring Me Down, egy kis plusz munka rajta és jobb lett volna mint a Lotto - bár önmagában állva, sok szempontból már így is jobb. 

Ezzel szemben... nézzétek meg ezt az élő fellépést;



... hát igen. Ez mérföldekkel jobb volt! Még akkor is, ha jól hallhatóan veszített a feszességéből és a ritmusosságából. Az auto tune nélkül valóban csak egy kis tingli-tangli dal marad. amit bárki más is elénekelhetett volna. Nem, nem mondom, hogy rossz szám. Lehet szeretni. Én csak örülök neki, ha van akinek tetszik! Csak az nem én vagyok.


10/5



A következő legyen a VIXX. Már rég vártam a visszatérésüket, mert kifejezetten szeretem a zenét amit csinálnak. Őszintén szólva az utolsó két daluk nem nyerte el túlzottan a tetszésem - az albumot is beleértve -, de azért bizakodóan álltam hozzá a helyzethez. 


Nézzük mit kaptam: 




Hát, nem tudom mit mondjak. A dal és a klip is elsőosztályú. A szám tökéletesen van felépítve, a ritmust pont ott kapjuk meg, ahol annak lennie kell - az énekhang csodálatos, talán még jobban, mint szokott lenni. Minden akkor és ott történik, ahol kell is. 

Például a 45 másodpercnél kezdődő áthidaló rész, mely egyenest vezet az első refrénig - tökéletes sötétséggel és kellő ritmus és érzelemfokozással tudatja, a következő rész ütni fog. Egy pillanatra hagyjátok figyelmen kívül az énekhangokat, s figyeljétek a ritmust. Egyértelműen tökéletes.

Aztán a refrén végén, 1 perc 10 másodpercnél következik a feszültséglevezető rész, ami visszakalauzol bennünket a dal alapállapotába. Egyszerűen zseniális - és egyben teljesen átlagos módszer, nagyjából minden második dal így épül fel. Ezt igyekszik megtörni rengeteg dal a ritmusok és a törések máshová helyezésével. Mint például a Run Devil Run is. Még ha a dalszöveg, vagy az ének hiányzik is egyes dalokból - ami mostanság nagy divat volt (és remélem kihal a francba); Dope például, akkor is a tetőfok a "refrén" lesz.  És ezt itt is próbálják kijátszani a dal második felében, ahol láthatjuk, hogy a szám felépítése megváltozik, nem az első fél motívumait követi. Jól is tették, így nehezebb kiszámítani a dalt, nem lesz unalmas, nehezebb megszeretni de elfelejteni is! Nagyon jól csinálták. Hisz vannak azok a számok, amik totál egy sémára épülnek (a pop számok fele), Hosszú tánci-tánci rész +2 refrén + áthidaló rész, általában lassú (kpop esetén+ 1 rap, bár ez most már bárhol elhelyezkedhet) + utolsó refrén, ahol még több ritmust kapcsolódik be. Ennyi. Itt is nagyrészt erről van szó, csak épp érdekes formában. 

A Vixx általában érzelmi alapon tud hatni a hallgatókra. Ezt tényleg nehéz elérni, s egészen kevés szám sikerül annyira jóra, hogy valóban érezni tudjunk bármit is velük kapcsolatban. Példának okáért, az EXO egyetlen promós száma sem volt ilyen még - szerintem. Ellenben, a Vixx és az Infinite roppant jók ebben. Történetesen azért is, mert hallhatunk hangszereket felcsendülni - értem ezalatt a valós hangszereket, tudjátok, amiket már mindenki elfelejt, amikhez sok év gyakorlás kell, igen, igen - azokra a divatjamúlt izékre gondolok. Mint a gitár, meg ilyesmi. Nos, bármilyen meglepő is, a hangszerek használata ezerszer élvezhetőbbé teszi a dalokat - felmerülhet bennünk, hogy talán nem véletlenül kezdtek el rajtuk játszani az emberek. (Megjegyzés: semmi bajom nincs a géppel készített zenével sem - bizonyos határokon belül! WOLF...)

Nos, tehát itt is hallhatunk hangszereket (ha torzítva is!). Ami roppant jót tett a dalnak. Mert oké, ott vannak a gépi elemek melyek fokozzák a ritmust és jól is hangzanak, de mégsem tudok jobb hangulatfestő eszközt, mint a zongorát, hegedűt, gitárt stb. Ehhez pluszban jött az is, hogy olyanok készítik a Vixx számait, akik tényleg értenek is a dolgukhoz. Az ő dalaiknak megvan a sajátok hangulata, a mélység és a sötétség, ami beszippant. Hallgassátok meg nyugodtan bármelyik inst. verziót, meglepődtök majd az alaposságon, és azon, mennyire szerethetőek akár dalszöveg nélkül is! (Ahogy az Infinte számaira is igaz ez: pl. Bad.) Én minden esetben meghallgatom - ha elérhető - az inst verziókat. Ha s általában felefedezem, hogy ha önmagukban helyt állnak, a dal is ezerszer jobb, mint ellenkező esetben. Nem elég a jó vokál. Maximum kivételes esetekben.

De itt, tökéletes még az alap is, ahogy az általában lenni is szokott. Vannak kivételek természetesen, de hol nincsenek? És ezzel nincs is baj - mindenkinek más az ízlése. De azért tartsuk észben, nem véletlenül POP a neve ennek a műfajnak (kicsit hibásan). Populáris, népszerű zene, tehát az emberek nagy része szereti. Ezért van, hogy haladni kell az árral, És láss csodát, ebben az esetben nem ezt láthatjuk! Mert ha azt mondjátok, hogy ez pont olyan, mint az összes többi KPOP dal, letépem az I.O.I általi szakítás után visszaragasztott parókám. Ilyen esetekben nagyon boldog vagyok. Mert nem kötelező ám mások után beállni a sorba, lehet egy kis egyediséget vinni a szerzeményeinkbe, és nem csak a smink, ruházat videó téren, hanem kérem szépen zeneileg is. Itt ezt tették, ami remek dolog. Igaz, tagathatatlanul hajaz - szerény véleményem szerint -, XIA dalaira, kifejezetten a Flower-re, bizonyos téren. Hangulatában talán, csak kicsit több élettel megtöltve. Annak egy másik oldalát mutatva (?). Nem tudnám igazán megfogalmazni, de nekem egyből ez ugrott be róla. És ez rendben is van. Megtartották a sajátos - inkább visszatértek hozzá -, stílusukat, azt a figyelemfelkeltő, sokakat zavarba ejtő képeket használó elemekhez, amik miatt fel is figyeltek rájuk anno. Mint mondjuk a Voodoo doll esetében. 

De sajnos a Vixx még mindig egy olyan kategóriában ragadt, ahol, nos, sokan ismerik őket, figyelnek is a megjelenéseikre, de kifejezett rajongótáboruk még nem akkora, mint amekkora lehetne. Sokan vannak még így, s a kategória élén is vannak.

Ez a visszatérés számomra csodálatos volt, de láthatjátok a megtekintések számát. És ezen még csak meg sem kell lepődnünk. Nem olyan szám ez mint az Eternity vagy az Error, ahol dominál a dübörgés, elvonva a figyelmet az amúgy remek munkáról. Azt azért már mindenki észrevette, hogy az ilyen számok - amik kiesnek a POP hagyományos seggrázós, bulizós szerzeményei közül, vagy nagy slágerek lesznek, vagy épp olyanok, amiket mindenki elismer, de amúgy nem nagyon hallgat. Olyan "oh igen, az rohadt jó, igazi gyöngyszem, de amúgy ki is énekli". Itt is, rengeteg nagyon pozitív véleményt látok szerte a neten, de aztán rápillantok pl. a Black Pink vagy az EXO nézettségére és az eladási számokra, és látom, nem változott semmi sem. 

Egyébként tudom ajánlani, hogy a kislemez másik dalait is hallgassátok meg, mert remekül sikerültek! :)





10/10
 
A következő a B.A.P lesz. Mind tudjuk, mióta kitört a "botrány" körülöttük, majd a fiúk visszatértek az eredeti cégükhöz, rengeteg rajongót veszítettek. Talán negyedannyi ember sem figyel rájuk, mint mikor még szárnyaló rookie bandaként rengeteg sikert értek el egyes dalaikkal. Most már ez nem igazán mondható el róluk - pedig az utolsó megjelenéseik elég jóra sikerültek. Ez alkalommal mivel rukkoltak elő?




Az előző kérdésre választ adva, fogalmam sincs. Nem tudnám megfogalmazni, hogy mi is ez pontosan, csak azt, hogy mi nem. Mert kifejezetten nem " My Jam". Nekem ez... nem jött be. A refrén kivételével rendben is lennénk, de az... Túl sok a ritmus, mintha meg akarnának siketíteni. 

Daehyun hangja még mindig eszméletlen - ő az egyetlen tag ebben a bandában, aki lenyűgözött bármivel is. A dal szerethető, ha az ember sokszor meghallgatja, totál belemászik a fülébe, de amúgy... Mikor először kattintottam rá, nos, nem voltam lenyűgözve tőle - ellentétben persze másokkal. Most már elvagyunk így, mi ketten, a dal és én. Szépen összebarátkoztunk, de emlékszem mennyire ellenszenves volt először. Túl erőszakos, túlságosan igyekezett jónak tűnni, szinte erőszakkal mászott a fülembe, ami kicsit sem tetszett, hangyányit emlékeztetett a debütáló dalukra ebből - csak ebből, mert hála Istennek, azzal már felhagytak! - a szempontból. Amit ki nem állhatok.
 
Imádom Daehyun hangját, az egyik legszebb, amit eddig hallottam a koreai zenészek között. De ahogy a refrénnél használja, az idegeimen táncol. Ti is halljátok biztosan, énekel 3 szót, majd leviszi a hangját (bár tudnék erre egy kifejezést), ami totál megöl. Oké, nem véletlenül teszi, hangulatot ad az egésznek - de ez nagyon nem az én világom, olyan mintha erőlködne - ami, figyelembe véve a képességeit, minden bizonnyal nem igaz. 

Nem tehetek róla, nem tetszik. Valahogy... ezekkel az "új" dalokkal úgy állok, hogy oké, egész jók, de jöhetne már valami ütős is. Egyébként nincs semmi baj velük, de azt sem mondanám, hogy mutattak számomra bármi igazán szerethetőt. Még ha meg is kedveltem őket valamennyire, hallgattam párszor mindet és ennyi. Sajnos. Ezzel szemben a One Shot stb még most is felcsendül a lejátszólistámban! Ami azért elárul valamit. Én értem, persze értem, nem akarnak visszafelé haladni. Ezt nem is kívánom tőlük, mindössze annyit, hogy ennél valamivel meggyőzőbbek legyenek. És ez persze csak az én véleményem.



10/6


Ti mit gondoltok? 

6 megjegyzés:

  1. Középszerű szar? Majd akkor monjál ilyet ha te letettél valamit az asztalra!!!!

    VálaszTörlés
  2. Hát huha, valamiben teljesen egyet értek veled, valamiben pedig nemegészen...
    Először is OMG... azt kell, hogy mondjam (magamat is meglepve), hogy imádom ezeket a lányokat. Valahogy tőlük sose zavart a cukiskodás, egészen eddig... nekem a dallal semmi bajom, sőt nagyon tetszik, a klipp szerintem nagyon szép. De a koreográfia és a fellépések... annyira erőltetett nekem ez az egész cukiskodás, hogy fáj nézni. Pedig a dal tényleg tetszik, kár érte.

    BLACKPINK: Nagyon nem vártam ezt a debütöt, már előre féltem a nagy felhajtástól ami körülöttük lesz, hogy elnyomják a többi rookie bandát (talán igazságtalanul). Nem mondanám, hogy csalódtam (se pozitív se negatív értelemben), mert pont erre számítottam. Nem rosszak a dalok, de nekem nem is tetszenek. Ahogy te is mondtad, annyira 2NE1, engem pedig ez zavar. A lányok pedig annyira fiatalok, aranyosak, hogy még nem illik hozzájuk ez a stílus.

    Az I.O.I-al nem igazán foglalkoztam, nem értem a lényegét, miért vannak benne olyan lányok akik utána más bandában debütálnak? Egyébként ez a számuk tetszik, egy nem várt meglepetés volt tőlük :D

    Hyuna: engem se lepett meg a 4minute feloszlálsa, őszintén énis csak Hyuna nevét tudom kapásból, a többieké csak hosszas gondolkozás után ugrik be. Nem vagyok se 4minute se Hyuna rajongó, bár vannak számaik amiket szeretek. Hyuna legutóbbi dala pl bejött, szívesen hallgattam, de ez a mostani már kicsit se. Az egyetlen dolog amit nagyon tisztelek Hyunaban az a tánctudása, eszmélet ahogy 10+ centis tűsarkúban is úgy táncol mint más idolok tornacipőben. De hangilag szerintem semmi különleges nincs benne, sőt engem kifejezetten zavar a stílus, ahogy rappel. Dehát mindenkinek más jön be...

    Exo: én is nagyon szeretem őket de ezzel a számmal most nem vagyok megelégedve. Szerintem ez az auto-tune dolog teljesen felesleges volt, számomra semmi pluszt nem adott hozzá, azonban annál töbett elvett... Pedig szerintem nem lenne baj a dallal, nem egy LMR de ettől még nem rossz szívesen fogom hallgatni. Ami még zavar, az a koreográfia. A monsternél szerintem megmutatták a srácok, hogy bizony elég sokat fejlődtek a táncban gyengébb tagok. Erre most megint kapunk egy ilyen táncot ami hatalmas visszalépés.

    Vixx: nagyon tetszik (mint általában mindig) annyira Vixx az egész dal, a klipp, a tánc. És annyira örülök, hogy pont az Infinite-et említetted velük együtt :D (nincs mit tenni, két kedvenc fiúbandám*.*) A nézettségi adatok viszont annyira elszomorítanak :( Pedig szerintem annyira sejtelmesre sikerült ez a klipp, amit nem elég egyszer megnézni, ha minden részletre figyelni akarsz. Mikor először néztem az volt az első gondolatom, hogy ez ütni fog, ez a klipp mindenkit beszippant majd. De sajnos nem így lett...

    B.A.P: tetszik a dal, bár nem annyira mint reméltem, szeretem a fiúkat, örülök a visszatérésüknek, a Young, Wild&Free nekem hatalmas szerelem volt, aztán a Feel so good is, ez a szám se lett rossz, de nem olyan amit vártam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)

      Nagyon örülök, hogy megosztottad velem a véleményed - ami mindig jól jön, segít a blogírásban, ha hiszed, ha nem.

      A véleményünk talán csak az Oh My Girl esetében volt különböző, de imádom, hogy nem veszed komolyan amiket írok! Annak ellenére, hogy nem értünk egyet valamiben, értelmesen leírod, hogy te szereted/nem szereted az adott dalt. Igazán becsülöm ezt az emberekben. :)

      Az I.O.I csak egy évre szóló project, utána búcsút kell mondanunk a lányoknak. Mindegyikük más cégtől van, s a kiesettek ott is kaptak helyet az adott bandákban (ahogy az I.O.I lányokkal is történni fog majd) - pl. DiA vagy Gugudan. Több cég fogott össze, s ennek segítségével a tagok népszerűsítve vannak. Sajnos így az I.O.I is csak egy évig fog kitartani. (Ez hülyeség szerintem, de pénzügyileg van értelme azért.) Pl ahogy mondtam, a Gugudan és a DiA is debütáltatott olyan tagokat, akik szerepeltek a Produce 101 c. műsorban. Nemrég pedig másik két együttes is a piacra dobott bandákat - MIXX és hm, e.de azt hiszem, ez a nevük.
      A műsor egyébként nem volt rossz, egész jó számokat raktak össze nekik, egyiküknek Jinyoung is írt dalt (azt hiszem). https://www.youtube.com/watch?v=_1NbzOE4HTQ
      A lényeg annyi volt, hogy több cég gyakornokai álltak össze, próbálták meg mire is képesek a nagyérdemű előtt. :)

      Még egyszer köszönöm szépen a hozzászólást, sokat jelentett! :)

      Törlés
  3. Szia!^^
    Végre visszatértél és én is visszataláltam.
    OMG: A lányoktól csak a Liar-t és a Windy Day-t hallotam először. A Liar-t csak nagyon sokára kedveltem meg, valamiért nem bírtam el annyi cukiságot de mire ráeszméltem már az egész refrént kívülről fújtam. :D A Windy Day-ből elég volt az első 20 másodperc, hogy megszeressem. Úgy tökéletes ahogy van! Ez a számukat pedig 100%, hogy nem tudom megszeretni. Nem érzem benne azt a jó kis refrént mint a másik 2 számban és valamiért nagyon emlékeztet egy gyerekmondókára.

    Blackpink: Októberben hallotam róluk először, de akkor még csak Pink Punk volt a nevük. Nagyon szép debütük volt annyi szent. 2-3 napig az egész kezőlapom csak tőlük zsongot. :') A dalok közül a Whistle-t jobban kedvelem mint a másikat. A Bombayah... hát nekem olyan össze vissza. Szeretem az ilyen 'rázzuk meg magunkat' számokat, de ez annyira nem jött be. A szövegéről pedig semmit nem tudok mondani. Így őszintén szólva fogalmam sincs miről szól.

    I.O.I: A show-t nem láttam, de mindenki azt mondta hogy isteni tehetségű lányok lettek az I.O.I tagjai és ők az új GG. Hát én ilyet nem láttam. A Dream Girl után még a jegyzeteimből is kitöröltem a banda nevét. Teljesen lesúlytott, hogy képesek voltak ilyen (már bocsánat) vackot adni a lányoknak, hogy azzal debütáljanak. Az új számuk sokkal de sokkal jobb mint amire számítottam. Úgyhogy sikerült engem teljesen kárpótolniuk.

    Hyuna: Mivel már nics többé 4minute így róluk nem szivesen beszélek.
    Az új albumá (a title dalt leszámítva) egyszerűen imádom. Az eddigi albumai nagyon nem kelteték fel az érdeklődésem, de ez igen. (Így ide megjegyezném, hogy a 2016-os szériában eddig Taeyeon és Jonghyun albuma nálam a legjobb, de Hyuna is dobogós lett :D)

    EXO: Nekem rettenet teszik az új daluk. Persze engem is zavar az auto-tune, de annyira jó az egész szám felépítése és ritmus. Az albumra pedig egy szó van: WOW! Ez valami hatalmas lett. Ennyi szám közül lehetetlen kedvencet válsztani, pedig mindenképp kellene egy. :)

    VIXX & B.A.P: Róluk nem túlsok mindent tudok mondani. A VIXX új száma az albummal együtt nagyon jók. Napi szinten hallgatható lett mindegyik. A B.A.P-ot nagyon nem ismerem, csak hallotam már róluk. Tényleg nagyon fülbemászó dal lett, de nagyon nem több.
    Köszönöm a magam nevében, hogy itt vagy és kérlek ne tűnj el! Rajtad keresztül ismertem meg rengeteg bandát, miattad lettem EXO fanatikus és Wonder Girls mániákus. Nagyon sajnálnám ha abba hagynád. :'(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Uram Isten, nagyon sajnálom, hogy ilyen hosszú ideig nem válaszoltam. Sajnos képtelen voltam rá - nem fértem hozzá a fiókomhoz (sóhaj). Köszönet érte, bárki miatt is esett így.

      Nagyon köszönöm, hogy itt hagytad a véleményed, ez mindig sokat jelent, de tényleg.

      Már elég késő ahhoz, hogy rendesen reagljak a kommentedre, de ahogy látom, annyira nem is különbözött a véleményünk, ami mindig feldob (bár... a legtöbb esetben mindig abba ütközök, hogy ami nekem tetszik, az másoknak nem, s fordítva). Mindig jó hallani, hogy valaki rajtam (az oldalon) keresztü ismer meg, vagy szeret meg egy-egy együttest. Na de, hogy a kedvenceimet!? Az már aztán tényleg csodás! Örülök, ha bármivel is közelebb hozhattalak ezekhez az előadókhoz!

      Még egyszer nagyon sajnálom, hogy nem voltam itt, és nem tudtam válaszolni időben :(

      Törlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...