데뷔 - ELSIE | 티아라 은정


Elise, Eunjung, kinek mi tetszik. A lényeg egy, kedvencünk végre kiadott egy szóló albumot, amivel sokakat meglepett. Engem is. Hogy jó vagy rossz értelemben...?

Mind ismerjük a hölgyet, a T-ARA nevű banda egyik tagjáról van szó, ki két társa példáját követve, immár egyedül is szinpadta állhat egy dallal - amit már meg is tett.

Ismertek, tudjárok, hogy a T-ARA a kedvencem, s a tagok közül pedig Eunjung az, akit a legjobban szeretek, így őszintén vártam, hogy a kiemelkedően elragadó lány miféle dallal lép majd a nagyközönség elé.


Hát, kiadta mini-albumát, mely az I'm Good címet viseli. Összesen 5 darab dal található rajta, melyek közül az egyik egy sima inst. verzió, de most az egyszer bele kell számolnom. Majd azt is meglátjátok, hogy miért. A promóciós szám szintén az I'm Good | 혼자가 편해졌어 címre hallgat, s kétféle klip is készült hozzá - ennek okát nem értem, s nem is fogom szerintem soha.

Eunjung engem mindig elvarázsol, valamiféle kisugárzása lehet, vagy nem is tudom. Nekem ő az, aki ha kinyitja a száját, abból nem csak szavak jönnek ki, hanem érzések is. Szeretem őt, tényleg, de nem vagyok elégedett.

Ami meglepett, hogy a hölgy K.will társaságában készítette az I'm Good című dalt. Ez azért elég szép teljesítmény, hiszen az úriember nagyon híres és nem igazán hallottam még, hogy bárki is megszólta volna. Tehetséges és roppant sok rajongója van, ez pedig nyilván marketing fogás is volt - s sokat fizethettek érte, mert tudjuk, hogy Eunjung nem valami közkedvelt személyiség, az egész bandájával együtt.

Tehát hallgassuk meg a számot, s nézzük a videót:




Hogy mit tudok elmondani? Eléggé kavarognak bennem az érzések a dallal és az egész albummal kapcsolatban. Hogy őszinte legyek, a három szóló debüt közül, ebben van a legtöbb potenciál (bizonyos szempontból), ez biztos. K.will és a hangja, népszerűsége sokat húz a dalon. Sajnos Eunjung magában nem lenne elég, még ha fáj is kimondanom, szerintem ez az igazság. 

Az I'm Good a lehető legrosszabb stílusú dal. Középtempó, abból is a lassabb fajta. Aki a balladákat szereti, annak furcsa, aki a tempósabb dalokat kedveli, annak szintén idegen. Elég nehéz találni olyanokat, akik pont ezt a stílust kedvelik. Ha egy szívszaggató dal lenne, miben megmutatja a hangját a lány, arra még esetleg a dübörgő popslágereket imádók is felkapják a fejüket. És ez fordítva is igaz. Viszont ezek a számok amolyan langyos víz kategóriába tartoznak. Vannak, jó hogy vannak, kellemesek, elhallgathatóak.

Ebbe csapdába esett Jiyeon is, bár őt azért Eunjung-hoz nem hasonlítanám. Itt is ez a probléma. A T-ARA rajongókon kívül maximum a K.will fantábora figyel fel erre a dalra - mini albumra. 

Egyrészt jó lépés volt az urat bevonni a dologba, másrészt pocsék. Jobban örültem volna, ha Eunjung megmutatja mire képes s többet hallom a hangját, mint a férfiét. Mert sajnos nem így történt. Mind tudjuk, hogy ennél azért sokkal többre képes.

De térjünk át a számra. A dallam, maga az alap remek, sőt imádom. 

Aztán jött az ének. Kiábrándultam. Így együtt már nem köt le, és amióta megjelent, ugyan próbáltam sokszor hallgatni, de nem igazán ment. Azt hiszem unalmasnak találom. Sehol egy felemelő rész ami szépen megtörné a dal szerkezetét, egyszerűen áll a medrében a langyos víz.

Pedig maga az alap mesés. Zongora, gitár! Annyira csodás dalt ki lehetett volna hozni ebből az egészből. De nem, maradjunk a biztonságos, kis ide tesszük-oda toljuk hozzállásnál.


Igazából, a dal oké. Igen, oké. De vajon ez egy olyan szám, ami felkavarja a vizet? Amire felkapják majd a fejüket? Amivel nyerhet a többiek ellen? Amire bárki azt mondaná, hogy egyszerűen remek? Sajnos nem hiszem, s ez itt a legnagyobb probléma.


Eunjung tud énekelni, méghozzá remekül. Tud rappelni, úgy ahogy nem sokan. Képes táncolni is...de nem! Á, ugyan, ezeket minek megmutatni? Nem kell, csak toljunk oda egy olyan "még ha nem is üt nagyot, de azért senki sem mondhat róla rossz véleményt, mert elmegy, szerethető" dalt. Ezzel még nem is lett volna probléma, ha nem ez a promóciós dal. De sajnos az. Még mindig nem térek magamhoz, de tényleg. Eunjung-ban annyi lehetőség van amit még a T-ARA keretein belül sem engednek megmutatni, de hogy a saját szólóját is egy ilyen "ja tényleg van az a szám, de mi is a címe" dallal csesszék el! Az azért felháborított. 


Na de, van az albumon egy "szóló változat" az amúgy is szólónak készült dalból. Itt persze csak Eunjung énekel - ahogy annak lennie is kellett volna -, de ez sem tetszik jobban, mert hát ugyanaz a probléma az egésszel. Ahogy Jiyeon vagy Hyomin szólóját is elszúrták, úgy most ezt is. Nem is nagyon érzek különbséget a három kislemez között, gondolom ugyanaz készítette őket.

És fájó, de ebből még mindig Hyomin-é volt a legértékelhetőbb. Még ha a Nice Body visszataszító is - számomra -, egészében nagyon tetszett, és ami a mai napig az egyik kedvenc "T-ARA" dalom, az az Overcome. Az egy csodálatos szám - s mikor kijött, már akkor elképzeltem, mennyire jól állhatott volna Eunjung-nak.


De ez ugyanúgy igaz például a Fake it-re is. Nem tudom letagadni, nekem tetszett Hyomin lemeze, még ha maga a Nice Body undorít is, legalább abban volt valami különleges, amire felfigyeltek az emberek. Maga a dal ott sem kötött le hosszú távon, de volt benne valami furcsa, amire felfigyeltem. 

Hát itt, nem nagyon van. Ezt pedig, higgyétek el, nem szívesen mondom, tekintve, hogy még elfogult is vagyok Eunjung esetében. 

Lássuk hát a dallistát:





01. 혼자가 편해졌어 | I’m good
02. 눈물비 | Teardrops
03. Love Effect
04. 혼자가 편해졌어 | I'm good - szóló
05. 혼자가 편해졌어 inst.








Hát akkor. Igazából mindegyik dalra egy dolgot tudnék mondani. Mind tipikus "nem promós, de okés" szám. Tudjátok, azok, amik még felfértek a lemezre amin maradt egy-két hely mit ki kellett tölteni valamivel, hogy teljes albumot tudjanak megjelentetni. Nincs velük baj, de nem is fogom túlzottan szeretni őket. 

Most lehet, hogy nagyon szemét vagyok, de a kedvencem az ötös számú dal, ami egy instrumental verzió. Sajnálom, de nem tudok mit tenni vele. 

A Teardrops "A könnyeim, melyek hullanak, akár az eső", című, olyan könnyed, pillangó-szerű szám, amiben van egy kis "lalala" és"shalala" meg a bódító dallam, aztán nagyjából ennyi az egész. Ja, Eunjung szomorú, mert hiányzik neki valaki, és, hát ennyi.

A Love Effect pedig, hát nem is tudom. Valami ritmus fért bele, de az is olyan félkészen, unalmasan - ugyanazt hallom végig. A hang hangyányit visszhangzik, fura szexisnek szánt módon, de még az is egyhangú. Totálisan. Mondjuk ebben van az egyetlen törés, a rövidke suttogás - nem tudom minek nevezni -, amit hiányolok a többi dalból. Nem mintha ezt túlzottan feldobta volna.

Szerethetőek a számok, tényleg. Meg lehet szeretni, ha nagyon akarom. De nem ezt várom el egy lemeztől, én biztosan nem. 

A legjobb szám így hát mégis az I'm Good, még szerintem is. Azzal úgy nagyobb probléma nincs is - s mégsem szeretem. Eunjung szép, csinos a videóban is. Tudom, hogy jó hangja van, tudom, hogy tehetséges. Ennek ellenére még én magam sem kaptam fel a fejem a szám hallatán. Végig vártam, hogy hátha valahol jön egy jó refrén, vagy bármi, de nem, a dal haladt a csendes kis medrében, folytonosan. 

Legnagyobb sajnálatomra mindössze ennyit tudtam elmondani erről a rég várt szólóról. Nagyon bánom, s lehet hogy bennem van a hiba, de egyszerűen elégedetlen vagyok az egésszel, úgy ahogy van.

Remélem nektek jobban tetszett az anyag, s ti nem csalódtatok! 


2 megjegyzés:

  1. Szia:) Nagyon vártam már az elemzésedet, nagyon szeretem olvasni őket. Remélem nem baj, ha írok én is egy kis "elemzést" :)

    Nekem is szintén Eunjung a kedvencem a csapatból. Nagyon örültem volna, ha valami balladát kap (még úgy is hogy már elegem van a szerelmes dalokból). Elsőre nagy csalódásnak tűnt a dal, amolyan "nem rossz, de egyszerűen nem fog meg", úgyhogy két hallgatás után abba is hagytam. Most viszont újra megnéztem és azt kell, hogy mondjam, nem rossz. Nem ez lesz a legkedvencebb dalom, de nem is utálom. Abban igazad van, hogy ez tényleg egy amolyan "se ilyen, se olyan" szám, nem is lassú nem is gyors, de még középtempós sem, de hát én ezt úgy fogom fel, hogy kell ilyen is. :) Az albumról ez a dal tetszik a legjobban, a többi valahogy még kevésbé fogott meg. Az instrumental verzió viszont tényleg nagyon jó.

    Maga a concept viszont nekem nagyon tetszik. Amolyan igényesen szexi és nőies, nem olyan, mint Hyomin esetében (ahol szerintem tipikusan az a visszataszító bugyivillantós "szexiség" jött elő).

    A videóklipp is nagyon tetszik, bár ez is az a tipikus "mutassuk be mennyire szerettük egymást, aztán mennyire szomorúak vagyunk, de azért a másik előtt keménynek mutatjuk magunkat" klipp. A két verziót viszont én sem fogom soha megérteni..

    K.Will pedig szintén nagy kedvencem, szóval örültem neki, hogy vele énekel duettet, ami igazából ha az a lényege, hogy DUETT, akkor nagyon jó!! Viszont itt Eunjung SZÓLÓjáról volt szó, és tényleg elég sokat lehetett hallani K.will hangját (a dal felét ő tette ki). Nem akarom ezt mondani, de talán még az a mainstream fogás is jó lett volna, hogy kap egy rappert, aki elrappel 5 sort a dal vége felé és kész.

    Én azt sajnálom ebben az egészben, hogy tudom, hogy Eunjung mennyire tehetséges, mennyi potenciál van benne (de a T-ARA többi tagjában is) és elszúrják ezekkel a béna (tisztelet a kivételnek, mert azért vannak jó dalok) választásokkal.
    Amiben reménykedek, hogy nemsokára talán debütál más T-ARA tag is és végre eljutunk a Hyomin-féle bugyivillantástól, a Jiyeon-féle már-majdnem szexi és az Eunjung-féle igényesen szexi concept-től az igazi balladáig.

    Remélem nem untattalak ezzel a kis mesémmel, csak annyira örülök, hogy (talán) valaki meghallgatja a gondolataimat és kiakadásomat :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Dehogy untattál, imádok mindenkit aki hozzászól a bejegyzéseimhez, ez pedig egy gyöngyszem volt, köszönöm szépen!

      Nem volt unalmas, sőt, jó volt olvasni a te gondolataidat is, melyek nem különböztek az enyémaktől. Nagyon sajnálom, hogy nem kapott egy balladát, mert képes lett volna csodásan előadni, és a CCM - vagyis, nem már más neve van - tényleg csodás balladákat tud összehozni! Nem tudom mi van velük mostanság ezzel a felhozatallal.

      Hm, Soyeon még esélyes egy szólóra és biztos vagyok benne, hogy ő egy igazi balladát fog kapi - ez valami törvényszerűség az én elképzelésem szerint. A többiekben még csak nem is reménykedek, valamiért nem tudom elképzelni, hogy szólózzanak. De aztán lehet, hogy meg fogok lepődni.

      De most, ha minden igaz, akkor vagy még valaki szólót kap, vagy a T-ARA fog visszatérni. Á! Az N4 is esélyes, mert mintha nyilatkoztak volna múl évben valami arról, hogy ők is vissszatérnek. Nem tudom mi következik, de nagyon várom! :)

      Még egyszer köszönöm a hozzászólást! :)

      Törlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...