Ajánló II - Đông Nhi

 



Többször tettem már ilyet, de most egy kicsit másfelé kalandoznék el.

A mai alkalommal egy Đông Nhi nevű, tehetséges, vietnami énekesnőt ajánlanék a figyelmetekbe. Biztosak lehettek benne, hogy el fogja rabolni a szíveteket!

Ha visszatérő látogatók vagytok, akkor bizonyára észrevehettétek,hogy már pár dal felkerült ide is a szerzeményei közül - nem véletlenül.

Tudom, tudom, nagyon kevesen vagytok, kik a koreai vagy esetleg japán zenén kívül mást is hallgattok, de ismételten megkérnélek titeket, hogy dobjátok félre az előítéleteket, és adjatok egy esélyt másoknak is, hiszen sok olyan előadó, énekes, zeneszerző él felfedezetlenül, kiket megirigyelhetünk tehetségük miatt.

Én, személy szerint - sajnos - csak három éve ismerem Đông Nhi -t, (s még pár vietnami előadót), de azóta töretlenül csodálom, s hallgatom a dalait. Remélem sokan közületek megbarátkoztok vele, vagy legalább belehallgattok a dalaiba.

A hölgy a legszebb balladáktól kezdve a pörgős-bulizós szerzeményekig mindent felvonultatott már, s dalai sorra slágerek lettek. Hiszem, hogy itt lenne az ideje, hogy mi is felfigyeljünk rá!

Nos, akkor kezdjünk bele! Sajnálatos módon elég kevés információhoz jutok hozzá, tekintve, hogy a vietnami zene nem tartozik épp a populáris kategóriába, s én magam cseppnyit sem konyítok a nyelvhez. Konkrétan semmit.

De megtettem minden tőlem telhetőt, hogy az alapokat elsajátítsam.

Lássuk először a hölgyeményt:





Művésznév : Đông Nhi

Születési neve : Mai Hồng Ngọc

Születési ideje : 1988-10-13

Születési helye : Hà Nội

Jelenlegi kiadó : 6th Sense Entertainment

Család : szülők, és egy húg

A családja még gyermekkorában Hồ Chí Minh - be költözött és Ő itt is nevelkedett, s már fiatal korában belekezdett a dalszövegek írásába, amiben meglepően tehetségesnek is bizonyult.



Zenei karrierje tizenéves korában kezdődött, olyan saját szerzeményekkel, mint a Khóc, a Bối rối, vagy a Lời thú tội ngọt ngào - melyek slágerekké is váltak. Több zenei műsorban is részt vett, s emellett filmekben is szerepet kapott [nem mintha ez szokatlan volna].



Ahogy említettem, Đông Nhi saját maga írja és szerzi a számait, ami elég ritka a mai világban. Ezért is lehet az, hogy néha ugyan megütközök a klipjei világán - mivel abba nem nagyon tud beleszólni - de a dalai soha nem okoztak még csalódást, egyszer sem!

Hangja különleges, egyszerre markáns és finom, lágy és érces. Lehetetlen nem felismerni! Néha -sajnos- ez hiányzik nekem a mai koreai és japán előadókból - de ezt vehetjük a tömegtermelés hiányosságának is, hiszen manapság divat cuki pofikat feltüntetni, a hangminőségre oda nem figyelve. Nem sok olyan hangot tudnék mutatni, mit ezer közül is könnyedén felismernék, talán csak sokadik hallgatás után. Természetesen ezzel nem akartam rossz fényben feltüntetni senkit sem, ez az én magán véleményem, nem kell vele egyet érteni.

Tehát, Đông Nhi zenei stílusa a POP, már ha ennyire be szeretném határolni. Ezen belül - mert ismerjük el, ez egy széles kategória -, már mindenbe igyekezett belenyúlni, de engem leginkább a csodás, tényleg kifejező balladáival fogott meg. [Micsoda meglepetés] Sajnálatos módon, vagy a menedzser vagy a vezetőség hatására sokszor megjelentetett iszonyatosan semmitmondó - vagy legalábbis az igazán megható, érezhetően valóságos alapokon nyugvó dalokhoz képest - számokat, melyek inkább a népszerű ritmus, szerethető de tipikus POP stílust képviselték. Slágerek lettek, ez igaz, de mégsem lehetett őket összehasonlítani a többi szerzeménnyel.

Nos, akkor szeretném egy albumát bemutatni nektek. Olyat választottam, ami talán elnyerheti a tetszéseteket.

A legfrissebb anyag, amit kiadott a kezei közül :





I Wanna Dance vol.1 & vol.2


Számlista :

  1. Hey Boy
  2. Đã Mãi Cách Xa
  3. Giận Lòng 
  4. Sao Chờ Mãi
  5. Còn Gì 
  6. Baby Là Anh Đó
  7. Xóa
  8. Ngõ Vắng 
  9. Yêu Yêu Yêu
  10. Cần Một Ai Đó (I Wanna Dance)
  11. Nắm Tay Anh Nhé - ft. Ông Cao Thắng 
  12. Chờ Ngày Nắng Lên - ft. Đào Bá Lộc 
  13. Đến Bên Mưa (Remix)

Őszintén szólva, nekem mindegyik dal nagyon tetszett, talán az I Wanna Dance az egyetlen, ami furcsa volt egy kicsit. Összességében imádtam, és szerintem ti is kedvelni fogjátok!

Igazából az a probléma, hogy itt nem tudok kiemelni egyetlen dalt sem, mert mindegyik gyönyörű a maga nemében. Legszívesebben világgá kiáltanám, hogy hallgassa mindenki, mert csodálatos!

A dance számok : Hey Boy, Đã Mãi Cách Xa, Cần Một Ai Đó (I Wanna Dance), Baby Là Anh Đó és a Đến Bên Mưa

A többi pedig ballada, de még milyenek! Gyönyörű, csodálatos az összes, és nem tudok olyat mutatni, amelyik ne érte volna el a szívem. Tényleg csak ajánlani tudom, az egész albumot, mert ígérem, senki sem fogja megbánni, ha belehallgat. Mindössze annyit tudok elképzelni, hogy a nyelv hangzása lehet furcsa, de ha ezen képesek vagytok túllépni, egy megható zenei élményben lesz részetek, ezt garantálhatom.

De, mivel elég sok dal kapott helyet a lemezen, ki kell választanom párat, ami jellemeznék. Azonban ez semmit sem jelent, ugyanis minegyikük gyönörű és páratlan!

Igazából, mint említettem is, nem ismerem a nyelvet, de úgy...semennyire, így kicsit bajban voltam mindig, de támaszkodhatok az angol fordításokra - remélve, hogy valamennyire pontosak -, s arra az érzésre, amit a dalok váltottak ki belőlem.

Akkor jöjjön a Hey Boy : ez az a szám, amit ajánlani tudnék, mert pörgősségével hamar elrabolja a Kpop rajongók szívét. Ritmusos, szenvedélyes, fülbemászó dallama van, s az egyik kedvenc számom. Viszont az biztos, hogy mélyreszántó gondolatokat nem tartalmaz, de lássuk be, ezt nem is igazán várjuk el az ilyesfajta slágerektől.

Lássuk hát a videót hozzá :






A következő a Đã Mãi Cách Xa, mely szintén ritmusos és fülbemászó, s biztos vagyok benne, hogy elnyeri majd a tetszéseteket. Élettel teli, magával sodorja a hallgatót, szinte felpattannék, de ismerve a tényt, hogy még a szöveget sem tudom rendesen felolvasni, kissé nehézkes lenne még az éneklés is. (Ha tudnátok, mennyit szoktam halandzsázni...khm.) ITT tudjátok meghallgatni. Kötelező!

Giận Lòng egy szívet tépő dal. Nem viccelek és nem is túlzok. Ez már akkor meghatott, mikor még bele sem olvastam a szövegbe - bár meg mernék esküdni, hogy annyira helyes, mint amennyire én beszélem a nyelvet... Maga a dallam, a hölgy hangja, minden csodálatos, s tényleg lélekig hatoló. Lehetséges, hogy csak én érzem így, de számomra ez egy különleges alkotás, s nagyon remélem, hogy nektek is az lesz!

Ehhez is készül klip, lássuk:





Ismételten egy gyönyörű-szép ballada következik, a Sao Chờ Mãi mely hasonlóan az előzőhöz, azonnal belopta magát a szívembe. Csodálatos, mind a dallam, mind az előadásmód. Az énekesnő hangja, ahogy azt használja, minden tökéletes. Sajnálatosan ehhez nem készítettek videót, de ITT meg tudjátok hallgatni. Ne habozzatok, nem fogtok csalódni, fejem vehetitek, ha egy cseppet sem hat meg titeket a szépségével.


Az I Wanna Dance a listán a következő. Nos, ez egy kicsit megdöbbentett. Nem tudnám megmondani miért, de először éreztem azt zeneileg is, hogy ez "más". Először nem voltam biztos abban, hogy miben is, s mennyire, de az érzés nem akart elhalni, se csitulni. Aztán, mikor megnéztem a klipet, annyit mondtam, hogy nekem ez sok. Nem tökéletes, s szerintem sokat nem is költöttek rá, de mégis volt benne valami, ami elnyerte a tetszésem. Megmagyarázni nem igazán tudnám, érthetően biztos nem. Maga a zene is elütött a megszokott pop-tól, de mikor másodszor hallgattam - soha nem szoktam egy után félrelökni egy dalt, mert az első benyomás sokszor téves! -, már tetszett. Ez is egy dance (mondhatni) sláger, mi felvillanyoz, akárhányszor hallom! Nagyon bánom, hogy elsőre elítéltem, mert nem kellett volna. Minden énekes kipróbál ezt-azt, s vagy bejön, vagy nem. Ez mutatja, hogy nem elégedettek magukkal, ők is fejlődni szeretnének. Ebben az esetben sem volt ez másképp.

Lássuk a videót:





Az utolsó előtti dal a Nắm Tay Anh Nhé, mi egy duett egy elbűvölő hangú fiúval. Ez is ballada, viszont inkább az édesebb fajtából, mi nagyon is kellett az albumra, hogy ellensúlyozza a szomorú, könnyfakasztó szerzeményeket. Sajnos ennek még nem láttam az angol fordítását, mert egyáltalán nem is találok belőle, így bizonytalan vagyok a megítélésében - nem mintha egy rossz fordítás nem vezetne félre -, s csak a megérzéseimre tudok hagyatkozni. Bennem kedves, aranyos érzéseket keltett, s nem tudom nem szeretni, méghozzá szívből! Csodálatos, úgy, ahogy van, és nem csak
Đông Nhi, hanem Ông Cao Thắng hangja is mesébe illő. Tökéletesen passzolnak egymáshoz, s ha lehet ilyet mondani az Eunji-Seo In Guk páros All for you c. dalához tudná, ezt hasonlítani. Nagyon is emlékeztet rá, de nem bánom, hisz az is az egyik kedvencem, a mi napig. Gyönyörű, tényleg, mást nem tudok mondani! ITT tudjátok meghallgatni! Imádni fogjátok!

Végül, de nem utolsó sorban, itt van nekünk az egyik legszebb dal, amit hallottam, a Chờ Ngày Nắng Lên, mely szintúgy egy duett, ahogy az előbb említett is volt. Ehhez is forgattak videót, ami kimondottan szépre sikerült, minden tekintetben. Így, a végén, nem is tudom mit mondhatnék el, tekintve, hogy ez is pont olyan szép és szívbe markoló, ahogy a többi is. Nem véletlenül mondom ezt, s nem is azért, mert elfogult lennék, hanem mert ez az igazság. Tökéletesnek találom, az összes többivel egyetemben. 

Nézzétek meg a videót! :




Ennyi lenne a rövidke bemutatóm erről a gyönyörű, csinos és felettébb tehetséges hölgyről, ki megérdemli a figyelmünket. Bár nem japán, nem koreai s még csak nem is kínai, de ez nem jelent semmit! Ne legyünk vakok, ne kategorizáljunk, adjunk esélyt mindenkinek! Ki tudja, lehetséges, hogy ő lesz az egyik új kedvencetek!

De ha lehet, és van egy kis időtök, hallgassátok meg az egész albumot, ígérem, csodás élményben lesz részetek!

Remélem tetszettek a dalok, s ha megkedveltétek, tudassátok velem!

Ha nem, azt is. Kíváncsi vagyok a véleményetekre. :)



8 megjegyzés:

  1. :) <3
    tegnap elmondtam mindent. Képes volt a hangjával megnyugtatni ami nagy szó főleg a mostani helyzetben. Nagyon szép hangja van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát szerintem meg elég nagyon szar. Lehuzza a szinvonalat......ezér nem jön ide senki....

      Törlés
  2. Pápá "apasogeure" nélküled biztos jobb lesz :) Kinek a pap kinek a papné..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem szabad azt mondani amit gondolok. Ez szar. Nem te mondod meg mot írjak.....koreai koppintás és még rossz is te meg süket vagy....

      Törlés
    2. Köszönjük az érdekes hozzáfűzést.

      Te írtad hogy bárki leírhatja a véleményét nem? Ez a lány (nem tudom lány vagy-e vagy fiú szóval bocs ha tévedek) is ezt tette.

      Amúgy meg mit keresel itt?

      Törlés
    3. A "bemutató" érdekes volt. Nem sokat tudok vietnámról vagy az énekeseiről de ez az egy tényleg . A hangja tényleg elég egyedi.

      A zenék sem voltak rosszak de annyira nem tetszette hogy minden nap hallgassam őket. De a Hey Boy = Numer 9. De lehet hogy csak nekem.

      Törlés
    4. Ádám Horváth igen lány vagyok :D :)

      Törlés
  3. Persze hogy elmondhatod a véleményed ember -.-" csak nem mindegy hogy hogyan
    Ó és kösz hogy érdeklődsz az egészségem felől. Ne aggódj a hallásommal semmi baj ;-)

    VálaszTörlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...