방탄소년단 | LY 轉 Singularity 설명



Nos akkor, eljött az ideje, hogy elmondjam a véleményem, a szerény kis teóriám az utolsó begépelt ötletem óta megjelent klipekről, és dalszövegekről (tudom, nem igazán népszerű a szövegek figyelembe vétele, de én úgy érzem kifejezetten fontosak!). Először is szeretném megközönni Nikolettnek (bocs, a nem szereted, ha a teljes neveden szólítanak, de a levélben ezt találtam), aki megkeresett a kérésével. :) 

De vágjunk is bele, mert lehetséges, hogy hosszúra nyúlnak itt a dolgok, és ma még a Fake Love-ot is fel szeretném tölteni.



Mielőtt nekikezdek, ha nem olvastátok még, itt az előző, ehhez kapcsolódó BTS elemzés:



The Most Beautiful Moment In Life (INU+RUN stb.)

LOVE YOURSELF

Ezek még fontosak lehetnek.


Na akkor! Aki olvasta az általam létrehozott teóriákat, az pontosan tudja, hogy nem vagyok oda a BTS korai időszakában kiötlött "valaki meghalt vagy épp mindenki, esetleg egy másik univerzumban vagyunk" elképzelésnek - ami ettől függetlenül lehet igaz. Ugyan összefüggenek a különböző korszakok, és klipek, egyszerűen nem fogadja be az agyam, hogy valamiről ennyi bőrt le lehessen húzni. Persze, összetartoznak, továbbvisznek egyes elemeket, de ha tényleg ugyanazt az egy történetet nyúznánk már évek óta, minden egyes klipben, hát, az kicsit túlzás lenne - nem mellesleg, kicsit se kreatív. Ez persze csak az én véleményem. 

Ebből következik, hogy az én elképzelésem szerint: úgy kivitelezhető az átvitel, hogy nem a történetet ismétlik, hanem a szereplőket. Tehát, az alakított szereplők ugyanazok, és az egyes életszakaszokban produkált reakcióikat, érzéseiket láthatjuk megnyilvánulni. Számomra ennek az egyenek van értelme, mert, az, hogy már lassan négy éve azon tűnődünk, hogy Jin halt-e meg, vagy rajta kívül mindenki más, hát, elismerésem a kitartásért, de nekem ez nem megy. Nem tudok, de lehet, hogy nem is akarok ennyire, kizárólag az anyagi síkon gondolkodni. Nekem a videóik épp attól szépek, hogy sokan azt látunk bele, amit akarunk. Talán ez minket is tükröz, így belegondolva. Na de, komolyan; még mindig úgy érzem, hogy a klipek nem egy konkrét eseménysort mesélnek el, sokkal inkább kell őket az adott személy épp akkori világának tekinteni, az ő érzéseivel: amihez természetesen a múltja is hozzátartozik, de az immár szó szerint a múlt, nem pedig a jelen! Ha ez így érthető. 

Akkor lássunk is neki!

Kezdjük a Singularity c. dallal - amit, te jó ég, ki nem állhatok. Nem tudom miért, egyszerűen nem vagyok képes meghallgatni, annyira irritál benne valami. De hé, velem lehet a baj, mert még a szobatársaim is szeretik, pedig ők sokkal inkább a pörgős számokat kedvelik! 

Tehát; a singularity = egyediség. És ahogy a magyarban, úgy az angolban is, ha megfigyeljük az egyedi szót, megérthetjük, hogy miről van szó. Egyedinek lenni persze király meg minden, na de milyen az aki egyedi? Magányos. Hiszen ha egyedi vagy, az azt jelenti, hogy rajtad kívül nincs senki, aki olyan volna, mint te. Ebben az esetben erre a jelentésre kell koncentrálnunk.

Akkor az első amit megérthetünk, hogy ennek a koncepciónak az alapja a magány, és az önmagaddal való szembenézés lesz. Hisz ha egyedül vagy, ki mással nézhetnél szembe? Ebben az értelemben tessék újranézni a videókat, mielőtt elkezdjük! Valamint, azt is hozzá kell tennünk, hogy az egész korszak témája a Szeresd önmagad, ezt ne feledjük!






Na akkor, a kezdő képsorunk: V, a táncosok és a ruha. Érdekes dolgokat láthatunk itt: 


V úgy tesz, mintha a nő volna, kit a ruhák képviselnek - hiányolja azt a szeretet, amit máshol nem kaphat meg, aztán: 


Ugyan úgy fest, mint akinek nagyon nehezére esik, 


De ellöki magától a kezet. A fejét pedig lehajtja, mintha szégyellné magát.



Ezt ismét láthatjuk, úgy tesz, mint akinek nagyon is jól esik az érintés,


Aztán ellöki magától mégis, majd lehajtott fejjel ácsorog. 

Na most akkor, ki az a nő, akivel V-t össze tudjuk kötni? Gondolkozzunk!

Hát nem az anyja

Dehogynem, hisz rengeteg jelenete volt már vele, története ezernyi kis darabja alatt.

Amúgy is, mondják: "senki se szeret olyan őszintén, mint édesanyád"

Akkor is, ha vétkezel, még ha gyilkos is vagy. Egyszerűen önmagadért

Ez a mi esetünkben fontos lehet, főleg, ha a fő témát figyeljük meg. Love yourself | Szeresd magad! Jól láthatóan V-nek (a klipbeli én, ne tévesszük össze a valós énekessel, oké?) ezzel igen nagy problémája van. Hiányzik neki az, hogy valaki a teljes valójában elfogadja, és azért szeresse aki, őszintén. Ahogy egykor az anyja is tette. (Most ne kivételekbe menjünk bele, oké? Jól tudom, vannak, de maradjunk meg a kijelölt vonalon, rendben?) Látszik, hogy a tanult mozdulatokkal nyúl saját maga felé, és egy-egy pillanatig el is merül a jóleső érzésben (talán egy utolsó próbálkozás, hogy visszatérhessen a múltba...), de aztán mégis megszakítja a kapcsolatot, majd szégyenkezve lehajtja a fejét - aztán le is mondd az egészről. 

Na akkor! Lehajtja a fejét? Ez arra utal, hogy úgy érzi, nem érdemli meg az őszinte szeretet? Miért is? Ahogy a The Truth Untold c. szám szövegében halljuk; "el kell rejtenem magam, mert visszataszító vagyok". Itt direkt nem a "csúnya vagyok" fordítást választottam, mert sokkal inkább lelki jellegű csúfságról van szó. Épp ezért esett a választásom a "sérült vagyokra" is, mert abban a dalban értelemszerűen nem az arcukról van szó, hanem a benső sérüléseikről, a szerethetetlenségükről - a dalszövegnek pedig a nagy egészhez igen nagy köze van. 

De haladjunk: 



Ó, micsoda érdekesség! Álarcok. Melyeket úgy mozgat, ahogy csak akar.

Mit jelent ez? Ezek mind az ő arcai, melyeket adott esetben húz fel magára, hisz úgy véli, őt nem lehet szeretni, így mindenkinek a megfelelő maszkot mutatja - hiszen vágyja a szeretet, csak hát, az igazi énje azt nem érdemli, szerinte. 

Ebben, ha jól belegondoltok, van valami igazán szomorú. Itt vagy, azt hiszed, visszataszító vagy, senki se szerethet, ezért maszkot húzol. A maszkot szeretik, ami addig remek is, míg viseled az álarcot, de amint leveszed, tudod: nem téged szeretnek, csak azt, akit eljátszottál. Ez még több öngyűlölethez vezet, a szerethetetlenséged gondolatának megerősödéséhez. Ördögi kör. 



Aztán feltűnik valami: egy virág. Jól látjuk, ez az a kékre festhető virág, mely a valóságban nem is létezik. A BTS fanok ismerhetik: Smeraldo


Te jó ég, ebből is hány teória szeletett! (Aminek örülök persze, törjük csak a fejünket, hisz elvileg azért van.) Nekem egyik se lett túlzottan szimpatikus, nekem pusztán annyit jelent, hogy természetesen nem nő: lelki síkon vagyunk, kézzel foghatatlan síkon, érzelmek megtestesülését láthatunk. 

És ahogy eddig is, a virág számomra az ártatlanságot, a gyermekkort, a biztonságot, őszinte szeretet jelenti. Ezt alátámasztván: 



A virág először az álarcok csapdájába esik, azok úgy mozognak, mintha szinte éheznének rá, majd el is kapják, s magukkal ragadják. Ebben érdekes lehet, hogy ezek mind V arcai,  V maga engedi el a virágot. Nem azért, mert el karja veszíteni azt, hanem azért, mert úgy érzi, meg se érdemli - önmaga táplálta elkeseredésében teszi mindezt. 




Na akkor, ha beszéltünk a múltba való menekülésről, itt vannak a képek, miken V egy régi, lelakott szobában bujkál - ez, szerény véleményem szerint a benső, V lelkében mintha egy szoba lenne. Remélem teljesen érthetően beszélek.(?) Mindjárt megmagyarázom, de előbb: 



Mi ez? Jég, egy befagyott tó. Ugye említettem már, hogy mit szimbolizál a víz, ugye? Mindegy, leírom még egyszer:


물은 재생의 원천이다. 물에는 생명력과 정화력, 부정을 물리치는 힘이 있다. [...]이들이 산수욕에 몸을 적시는 것은 계욕이라는 정화 의식의 행위이다. 즉, 몸을 씻음으로써 세속의 욕망과 진구에서 벗어나 피안낙토에 부활하게 된다는 것이다. 이와같은 씻음은 정화력을 상징한다. 


 A víz a regeneráció forrása. A víznek hatalmas tisztító ereje van, mely segít leküzdeni az (minket ért) igazságtalanságokat is. [...] Szokás volt a test fürdőbe merítése. A fürdetés lényege a megtisztulás volt. Más szavakkal, test megmosdatása a bűntől és a tisztátalanságtól való megszabadulást jelenti. (forrás




Na de, ha be van fagyva a tó, V nem tud, képtelen megkönnyebbülni. Ezek mellett, a befagyott tó:



연못이나 호수가 얼어 있는 꿈을 꾸게되면 마음의 활력소를 상실하고 있음을 뜻한다. 지나친 억제가 마음의 자유를 방해하고 있음을 나타낸다.

A befagyott tó szimbolizálja, hogy elveszted az összes erődet. Olyan nyomás alatt élsz, mi akadályozza lelked, érzelmeid szabadságát. (forrás)

장기간에 갈친 침체, 부진, 손실과 미결, 보류 상태의 곤란을치르게 되며 말썽과 혼선을 겪게 된다. 

Hosszú ideig tartó mozgásra való képtelenség (lelkileg), gyengeség, veszteség, és zavar, nagyon nehéz kitartani, fájdalmat és nehézségeket szül.(forrás)


Tehát, nézzük csak meg jól ezt a képet: 


Ez az, amit sokan látnak. 

És ez, amit én: 


Mit jelent ez? Hogy V a jég alatt van. A kis négyszög pedig, amin keresztül a fény érkezik: 



A szoba, ahol az elraktározott múltban rejtőzhet - amire az újságcikkek is utalnak. 

Hiszen miről lehet írni? Ami már megtörtént = múlt. 

Ezen felül itt vannak még a szépen nyíló virágok, melyek a tavaszt idézik. Mi történik tavasszal? 


Megolvad a jég.




Ami meg is olvadt. Hisz a benső én, a valós én szeretne kitörni, még ha kívülről mutatott én retteg is.


Na de, van itt egy kis probléma

Hiába jön el a tavasz, ha a medve tovább alszik. 

(Saját szólás, ellopását szabályos embervadászat utáni fejvesztéssel büntetem. :D)



V hiába keresi a tükörképét, nem leli azt, vagy nem akarja látni, annyira megveti. 
Erre utal az is, hogy pont az arcképére csorgatja a vizet.

Ami sajnos egyértelmű kellene, hogy legyen. Aki ennyi maszkot visel, lassan már maga se tudja, ki ő.


Ő maga el is takarja az arcát a következő képen.




Kitavaszodik ugyan, de a probléma annyi, nem a körülményekkel volt a legnagyobb baj. 

Sokkal inkább V-vel, magával. 

Ahogy látjuk, a virág még mindig a kezében van. Ez érthető, hisz a maszkjai alatt rejtegeti azt. 

A fülbevaló: loved = szeretve volt.

Milyen hamisan fest az egész! A szép virágok, a kettős fény, és a merev, hideg tekintet.


A virágot pedig hirtelen lecseréljük egy maszkra - vagy épp elfedjük vele, míg az ki nem csordul, könny képében. 

Hiába tesz hát bárki bármit = hiába változnak a külső körülmények, míg mi magunk nem teszünk valamit, igazából semmi, de semmi nem változik.


Na de! A jeget lehet még egy más formában is értelmezni. (Ettől a végeredmény nem változik sokat.)

A jég maga az álarc. A jég alá bújt a fiú, elmenekülve a nyomás és a fájdalom elől, maszkot húzott, hogy eltakarja az igaz - szerinte szerethetetlen - énjét. Mikor azonban levetette a maszkot, mert az megrepedt, az hiába volt. Mert nem a maszk a "hibás". Végül pedig, teljesen egyedül marad, mert ismét maszkot húz, nem tudja elviselni saját magát.


Most lessük meg a dalszöveget, támogatja-e ezt a teóriát:


무언가 깨지는 소리 난 문득 잠에서 깨
Reccsenés hangját hallom, felriadok álmomból

(Hallja a jeget reccsenni.)


또 울리고있어 그 소리가
이얼어 붙은 호수에 또 금이 가
그 호수에 내가 날 버렸잖아
내 목소릴 널 위해 묻었 잖아

Ismét felriaszt a hang, 
A befagyott tó jege, ismét megreccsen.
Ebbe a tóba vetettem magam, 
A kedvedért: elfojtottam a hangom. 

날 버린 겨울 호수 위로
두꺼운 얼음이 얼었네

A tó felszíne, mi alatt egyedül maradtam,
Vastag jégrétegbe burkolózott.

(Tehát, benne van a tóban, a jég alatt.)

나는 날 잃은 걸까 아님 널 잃은 걸까
나 문득 호수로 달려가 오그 속에 내 얼굴있어

Téged veszítettelek el, vagy magam?
A tóhoz rohantam, a jég alatt látni az arcom.

(Hoppá! Jég alatt látni az arcom?)

부탁해 아무 말도하지 마 입을 막으려 손을 뻗어 보지만
보지만 결국 엔 언젠가 봄이와 얼음들은 녹아 내려 흘러 가
Kérlek, ne mondj semmit! Felnyúlok, szeretném betapasztani a szám.
Hiába, a tavasz végül úgyis eljő, a jég pedig elolvad.

(Retteg, hogy meg kell mutatnia a szerethetetlen énjét. Ehhez pedig szervesen hozzátartozik a saját vélemény kimondása is. Ugye.)


나에겐 목소리가 없어 

Nincs hangom.

(Nem vagyok önmagam.)


A maszkon sincs lyuk a beszédhez.


Azt hiszem, ez azt jelenti, hogy valóban, lehetségesnek gondolhatom, hogy az én elképzelésem is helytálló, ahogy az összes többi. :) 


Nos, összességében ennyit tudnék elmondani a bevezető klipről. 

Ma még érkezek a Fake Love elemzéssel is, remélem minél hamarabb! :)


Ti mit gondoltok? 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm a bejegyzést!Így mostmár sokkal érthetőbb az egész,én soha nem gomdoltam volna ilyesmire,ezért is szeretem olvasgatni az ilyen bejegyzéseidet,mert mindig olyan dolgokra mutatsz rá amire én oda se figyelek.Kösz,hogy így felnyitottad a szemem!Tudom,hogy ez csak egy teória a sok közül,de ez tűnik a legvalósabbnak.Mellesleg én vagyok Nikolett,és nembaj,hogy a teljes nevemet írtad nem zavar.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyan, én köszönöm a hozzászólást! :) Igen, ez csak egy a sok közül, és bármelyik igaz lehet! Sőt, az is lehet, hogy mindegyik igaz.

      Azért örülök, ha tetszett, tényleg. :) Akkor már megérte vele dogozni! :) És még egyszer köszönöm a kérést! (A kommentet meg pláne! :D)

      Szép estét! :)

      Törlés
  2. Hűha, nagyon köszi ezt a teóriát! Voltak dolgok, amiket szerencsére én is észrevettem, na de ezek összekötését még igen gyakorolnom kell - szerintem kicsit egysíkúan gondolkozom. Örülök, hogy bejegyzése(i)d után végre tisztán láthatok!
    (*köztünk szólva, sajnos én se vagyok oda a dalért. Sőt, aludni tudnék közben. De dolgozom az ügyön - remélhetőleg ha sokat hallgatom, csak megszeretem. Bár erre sajnos jelenleg nem túl sok esélyt látok. :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Dehogy gondolkodsz egysíkúan, ne is mondj ilyeneket! Csak pozitívan! :) De nagyon örülök, ha tetszetta bejegyzés. Nem tudom, hogy ezt akarák-e átadni, de nekem ez jött le. Ettől még jelenthet bármi mást is. :D

      (Fuuuuh nem hiszem, hogy valaha megszeretem. :D És igen, én is inkább elalszom rajta, mintsem kedvelem. Próbáltam, de nem megy.:D)

      Köszönöm a megjegyzést! :)

      Szép napot neked!

      Törlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...