컴백 시간! 방탄소년단 - Love Yourself 轉 'Tear' 앨범


No, hát ez is eljött. Az év egyik legizgatottabban várt visszatérése; a BTS piacra dobta a legújabb lemezét, mi a Love Yourself 轉 'Tear' címet kapta. Egyelőre csak egy értékelés, a teóriákhoz és elemzésekhez kicsit korán van még, és nem akarok félmunkát kiadni a kezeim közül; ezért néhány dolgot nem fogok megemlíteni, ilyen a klip is pl. 

Na akkor, lássuk mit is kaptunk:





Egy apróságot szeretnék előrevetíteni. Az egyetlen dolog, amitől nem fogok szót ejteni, mintha azt nem is láttam volna soha:


A frizura, amitől kedvem támad rituális fodrászgyilkosságok elkövetésére adni a fejem.




Akkor, kezdjük is az elején, csak őszintén, ahogy azt megszokhattátok. Tudtam én, hogy a fiúk visszatérnek, és mondhatni, hogy vártam erre a megjelenésre. Az előző album annyira nem jött be, ahogy a promós szám sem; megsúgom, azóta talán 2x ha meghallgattam. De ez okés, nem szerethet mindenki ugyanolyan dalokat - és rajongták elegen a számot nélkülem is. 

Érthető módon tehát, nem voltam annyira felspanolva, mint teszem azt, 2015-ben. (Még mindig a kedvenc időszakom - nagy sóhaj.) De ettől függetlenül felkeltem (most tényleg időben, nem hazudok. khm), majd annyira etettem az új pici cicánkat, hogy terveim ellenére, jó öt perccel lemaradtam a kezdésről: milyen tragéida, igaz? 

Nos: végre leültem a gép elé, majd elég kevés reménnyel nyomtam le a start gombot. 



Na ekkor megláttam a kezdőképsort, ahol mint az gerincferdülést kapott koboldok, trappolnak a színen. Ez még mindig gyenge pontja nekem az MV-nek, csak megsúgom. Nem tudtam, jól látok-e vagy sem. De azt mondom, oké, nem gáz, mert a végső formáció jól nézett ki. 

És akkor csapott be a villám. Megláttam a hajat. 


Nem hittem el! Már minden banda, minden egyes visszatéréshez kell egy ilyen frizura? Nem tudom ki hogy van vele, de nekem ez a halálom. Ha nektek tetszik, egészségetekre, toljátok ezerrel, de én inkább becsukom a szemem. :D Na, szóval. 

Őszintén megvallva, a dal egészen RM részéig nem keltette fel az érdeklődésem. Fogalmam sincs miért - na de onnantól elkapott az a vajon most milyen univerzumba kerültem érzés. 



Ugyanis, mikor elkeztem a szövegre figyelni; nem is tudom, nagyon különös érzésem támadt. Ilyet elég ritkán szoktam érezni: mintha őszinte lenne a dal. Nem tudom, hogy mennyire igaz a valóságban, de én úgy éreztem, a dalszöveg egyszerűen gyönyörűen kifejezi azt, amit a srácok át szerettek volna adni. Nem tudom, hogy azért szeretem-e a dalt sokkal jobban, mert sokkalta inkább vonzódok a negatívabb töltetű szövegekhez, vagy csak azért, mert valóban jobb dal lett - aminek kijelentéséhez meg nem sok jogom van, szóval maradjunk az első verziónál.

Maga a dal valahol, mintha a BST és az INU között állna. A kedvencem az egészben az akusztikus gitár, mely felvezette az elektromos gitárt, ahogy a refrént megelőző rész; magát a refrént. Ezzel a hallgatóságot is rávezették arra, hogy na igen, a szomorúság nem az egyetlen érzelem, robbanó harag és fájdalom it rejlik bennünk. Az egész mintha, nem is tudom, talán nevetséges összehasonlítás, de mintha a pop és a pop-rock keveredésének (alternativ?) szélén egyensúlyozna. Érdekes még, hogy a tagok egyformán jónak tűnnek (nem mintha nem lennének azok amúgy is, csak azért nem mindegy ki milyen részeket kap!), mindenkire remek részeket szabtak ki, képes minden tag megcsillogtatni a tudását.

A dalszöveg nagyon szép, de ahogy azt megszokhattuk (tőlem mindenképp), nem ez nyerte el a tetszésem a legjobban. De azt meg kell jegyeznem, hogy bármennyire is számít - ismeretlen okokból - cikinek a Sugaimádat (ne kérdezzétek, neten olvastam, hogy "már mindenkinek Suga a kedvence, és ez olyan gáz, hisz mindenkit szeretni kell"), ha az ő részét hallgathatnám végtelenített verzióban, én is beleröhögnék a lángokba. 


낯설다 하네니가 좋아하던 나로 변한 내가
아니라 하네 예전에 니가 잘 알고 있던 내가
아니긴 뭐가 아냐 난 눈 멀었어
사랑은 뭐가 사랑 it's all fake love

Azt mondod megváltoztam - igen, olyanná amilyenre vágytál,
Azt mondod más vagyok - már nem az, akit egykor ismertél
Mi az, hogy nem? Azt hiszed vak vagyok?
Ez lenne a szerelem? Hazugság az egész. 

Nem tudom efogultság-e, de az ő sorai viszik a pálmát. (Ráadásul visszatér az általam imádott stílushoz - a néha elharapott, ritmust megtörő részekhez!) Teljesen átadja a dal mondanivalóját - a saját szemszögéből, a sötétséget, a keserűséget, a megbánást és harag. Az a "tudtam b.szki, engem nem lehet szeretni" értzés, ami annyira nagyon Suga egyébként. A legkeserűbb rész az egész dalban - és az egész lemezen, ha már itt tartunk.

Na de, az értékelés:

10/10


És most térjünk is rá az albumra:




Oké, itt még mindig fennállt a nem biztos, hogy ez annyira jó lesz eshetőség. Nos, tévedtem. Ez a lemez nagyon-nagyon jó lett. Olyan kiemelkedő dalok vannak rajta, hogy csak na! Erre megérte várni. 

Azt előre kijelenteném, hogy a Singularityt ki nem állhatom. Nem tudom miért, egyszerűen nem vagyok képes meghallgatni, annyira... nem is tudom, lagymatag? Tudom, hogy nagyon sokan szeretitek - ennek örülök is, tényleg! De nekem ettől függetlenül nem jön be, és a lemezt is úgy értékelem, mintha rajta se lenne. 

Nos, nem fogok sorrendben haladni, kiemelem inkább a kedvenc dalaimat:


Mert megtehetem. 




Az albumnak két nyertese van a szememben. 

A The Truth Untold és az Outro 

Első legyen az: 


Átadhatatlan érzelmek

전하지 못한 진심 | The Truth Untold


A dal annyira gyönyörű, hogy majdnem elsírtam magam rajta. 


Nem viccelek, telejsen komolyan mondom, hogy annyira meghatott, hogy közel álltam a síráshoz.


Évek óta a legjobb BTS ballada - és milyen hiba volt kihagyni belőle a többi tagot!





Szinte azonnal lefordítottam, amint meghallgattam a dalt. ÉS SIKERESEN ELÍRTAM A KERT SZÓT! HÁT HOGY LEHET ELÍRNI AZT, HOGY KERT? Jó, diszlexiásként ezt még dicsőségnek veszem. :D


Na de. Miért olyan jó ez az első hallásra egyszerű, lagymatag kis balladácska? 


Ide még gifet se teszek, mert most tényleg nagyon komoly vagyok. hallgattam, és egyszerűen... nem tudtam betelni vele, újra és újra elindítottam, mert nem bírtam befejezni. Az érzés amit adott, hát, pótolhatatlan.

Maga a zene is zseniális - zseniálisan egyszerű, és mégis gyönyörű. A megható, szomorú zongora dallam, a tiszta hangok... (Itt felhívnám a figyelmet JIN hangjára, ami, nem tudom hogy, de mintha sokat javult volna) Na de a szöveg! Ez komolyan az ember lelkéig hatol. Olyan kegyetlenül szomorú, hogy arra alig vannak szavak: ja, de. A dalszöveg


Ami egyébként párját ritkító. Mert kérem szépen, szinte egy mesét hallhatunk, melyet az egyik lehetséges értelmezési verzió szerint (és az általam preferált) nem más mesél el, mint a magány. Ó te jó ég, annyira gyönyörű:


외로움이 가득히 피어있는 이 garden 가시투성이

"A magány gondozta kertben, nem virágzik más, csak tüske."

내 운명인 걸, Don't smile on me, light on me
너에게 다가설 수 없으니까, 내겐 불러줄 이름이 없어

"Ez a sorsom, ne mosolyogj rám, ne vesd rám fényed,
Mert soha nem érhetlek el, s nincs nevem, min szólíthatnál."


초라한 모습 보여줄 순 없어
"Nem engedhetem, hogy a sérült részem lásd."


숨어야만 하는 걸추한 나니까
"El kell rejtőznöm, mert visszataszító vagyok."

TE JÓ ÉG! ÉS MÉG SOROLHATNÁM.


Szó szerint az egész szöveget bemásolhatnám nektek.

Tehát, nekem ez a dal nyert, vitte a pálmát, meg hátán a döglött medvét is. Ha ti találtok rá szavakat, akkor kérlek írjátok meg, mert én nem...


10/10



A másik dal, mely első helyen végzett, nem más, mint: 



KÖNNY | OUTRO: TEAR




Most minden bizonnyal felhúztátok a szemöldökötöket. Na de az OUTRO, a rengeteg dal közül?
 
IGEN!

Miért? 

Hallottátok a dalt, ebben biztos vagyok. Sokatok el is tekert róla, ebben is biztos vagyok. Na de: én nem. És milyen jól tettem! Mert egyszerűen eldobtam tőle az agyam. Zeneileg és szövegileg is csodálatosra sikeredett - kivéve Suga hangját egy helyen túlságosan is torzító effektus. De haladjunk csak szép lassan.


A zene - jó ég! Kérlek figyeljétek meg a zenét! 



Nem rendes intrumental, de azért ahhoz képest, hogy ma jött ki a lemez, nem semmi - jó, ennek most nem kéne örülnöm... -. Hallgassátok csak. Ahogy a zenén keresztül folynak az érzelmek, az valami ezsméletlen. Kezdjük a szomorúsággal az elején, majd az egyre épülő váddal és haraggal, ami a második refrénnél már iszonyatosan nagyot üt! Ezt ugyan első hallgatás után nem biztos, hogy érzitek - de remélem -, de ha egyszer rákaptok a dal ízére, egyszerűen érezni fogjátok! 

Aztán persze ott van a szöveg is. Remek lett, komolyan. Először is RM. Az egyik leggyorsabb rapjét hallhattuk, tele önváddal, gyűlölettel - úgy érzi, hogy a szakítás (titkon!) az ő hibája volt, hisz önvédelemből hazudott, elrejtette igazi arcát, félt, hogy úgy nem kellett volna a lánynak. A szövegből pedig kitűnik, hogy még szakítás után is retteg, úgy érzi, hiába mondja a kedvese, hogy szerette volna úgy is, mezítelenül, hogy a lány hazudik. Elég szomorú.

Jön hát JH, aki egészen más hangulatú történetet ad elő nekünk (és rengeteget fejlődött szerintem): itt már mind a ketten hibásak:


영원을 말하던 우리였는데
가차없이 서로를 부수네


"Az öröklétről ábrándoztunk,
Most kegyetlenül tönretesszük egymást." 

Tehát, mind a ketten benne vannak a szakításban, ahogy a szerelemben is benne voltak. Hogy mi történt? Ki tudja, talán nem is érdekes. A lényegen ne változtat semmit. 

És persze, az általam legjobban várt Suga rész - a harmadik változat, az áldozat. Itt - a szövegből az jön le - Suga a szenvedő fél, aki igen haragosan, gyűlölve szenved.

같은 꿈을 꿨다 생각했는데 그 꿈은 비로소 꿈이 되었네

"Hittem, egy álmot láttunk, most a kapcsolatunk az álom, nem más".

심장이 찢겨져 차라리 불 태워줘 고통과 미련 그 무엇도 남지 않게끔

"A szívem megreped, kérlek, inkább égjen el, az összes fájdalommal, szerelemmel együtt, égjen!"


Hű, hát igen. Ezt teljesen úgy képzelem el, mintha a férfi és a nő szemben állnának, a férfi pedig mintegy szemrehányásként, búcsúzóul még hozzávágná a nőhöz: 

이별은 내게 T.E.A.R 눈물 따위는 사치니까
아름다운 이별 따위는 없을테니 이제 시작해줘
Woo take it easy 천천히 심장을 도려줘
그래그래 조각이 나버린 파편 위를 즈려밟아줘
미련, 미련 그딴 게 더는 남지 않게
갈기갈기 찢어발겨버린 내 심장을 싹 불태워줘
옳지 그래 거기야 뭘 망설이니 니가 원하던 그 결말이니
망설임 없이 어서 죽여주길 Woo yeah yeah yeah burn it 타버린 재마저 남지 않게


"Elbúcsúzom, de a könnyeket, nem engedhetem meg magamnak. 
Nincs szép elválás, kezdjünk hát neki,
Csak nyugodtan, vágd ki a szívem, taposs a megmaradt darabjain, 
Hogy ne marajon semmi, szemernyi érzés sem, 
Igen, ott, pont ott, miért habozol? Hisz te akartál véget vetni mindennek, nem? 
Ne habozz, ölj meg! Igen, igen, égjen! Égjen, hogy még hamut se hordjon a szél!"


Nekem ez... zseniális. A szavak, amiket választott... Mindegyikük kitett magáért, ez egy nagyon-nagyon erős dal! Gratulálok nekik! (És sz.rrá hallgatom.)


10/10



A következő dal: 

Anpanman 



Alapvetően nem biztos, hogy felfigyeltem volna a dalra - de szerencsére a szöveg iszonyat jóra sikerült. 

Na kedveseim, ez a dal nektek, rajongóknak szól. Az utóbbi időben rengetegen kérdőjelezték meg, hogy a BTS vajon tényleg BTS-e még, főleg a nagy hírnév után. Ez zeneileg teljesen érthető, én ugyan nem hibáztatok senki, mindenki azt gondol amit csak akar, tényleg. És valóban, a fiúk tényleg sokat változtattak a - többnyire csak a promós dalok - stílusán. De az is igaz, ezt már a BST esetében is megtették, s az hozta el nekik a sikert, tehát a változáshoz nem biztos, hogy annyira nagy köze volt a hirtelen hínévnek. És nem, most nem őket védem, és nem a kritizálókat támadom: mert szabad kritizálni! Ez a legszebb a szólászsbadságban. Mindneki azt mond, amit csak szeretne, és ez így helyes. Nem tetszik valami, mondjuk ki egyenesen - egy így van helyén. 

Ne de a BTS is hallja ezeket a kritikákat, amit ezúttal nem biztos, hogy jogosnak éreztek - ettől persze még lehettek azok. A srácok kétféle kritika között rekedtek - vannak, akik igen sokat várnak tőlük, s vannak akiknek egyáltalán nem tetszik, hogy ennyire megy nekik a szekér (ide nem csak a jogosan kritizálók tartoznak, nem ám). Tehát, ilyenkor mit lehet tenni? Szöveg szerint: 

가끔은 이 모든 게 두렵네 사랑하는 게 넘 많이 생겼기에

"Néha én is rettegek, hisz annyi dolog van ami fontossá lett."


Most, a siker miatt van igazán sok veszítenivalójuk. És ezt érzik is!

솔직하게 무서워 넘어지는 게 너희들을 실망시키는 게
그래도 내 온 힘을 다해서라도 나 꼭 너의 곁에 있을게
다시 넘어지겠지만 또다시 실수 하겠지만 또 진흙투성이겠지만
나를 믿어 나는 hero니까


"Őszintén szólva: rettegek a bukástól, a visszautasítástól,
De még ha fel is őrli minden erőm, melletted maradok,
Még ha újra el is bukok, még ha hibázok is, még ha ismét sárba is taposnak,
Bízz bennem, mert én vagyok a hősöd."

De közben elmondják azt is, hogy hiába a sok kritika, ők biza még mindig a Bangtan:
 
Keep ballin’ ballin’ still 방탄

"Ne állj meg, ne állj meg: ez még mindig a Bangtan!"

Az Anpanman kifejezést pedig azért használják, mert: Anpanman (アンパンマン) egy japán gyermekeknek szóló történet szuperhőse, később anime is készült a mesékből, a szereplőt a "leggyengébb hősnek" szokás hívni. Anpanman babkevárral töltött tésztafejjel büszkélkedhet (anpan). Anpanman szó szerint = kenyérember. Az éhező gyerekeket menthet meg azzal, hogy megengedi, harapjanak egyet a fejéből. 

Ki is mondják, ne várjunk olyan sokat tőlük, ők csak emberek, nem szuperhősök. Nekik pedig másuk nincs, csak a dalaik, azon kívül mit oszthatnának meg velünk? 


10/10



A következő dal: 

KIT ÉRDEKEL? | SO WHAT? 




Ó TE JÓ ÉG! Ez ám a pozitív dal...! És imádtam. Csak olvassátok a szöveget, és élvezzétek a zenét!

Egy igazi, nyári sláger - de értelmes szöveggel (Ami valljuk be, szomorú, de valóban ritka). 

내 맘대로 되는 건 없고 숨을 곳은 뭐 더더욱 없어
이미 주사윈 던져진 지 오래 꾸물대단 휩쓸려가겠지 oh bae
고민들의 9할은 니가 만들어 낸 상상의 늪
고민보다 Go Go 쫄지마렴 cheer up
소리쳐봐 So what what

"Semmi sem alakul úgy ahogy akarom, s alig van hely ahová elbújhatok
De a kocka már el van vetve, s ha habozol, félresöpörnek kedvesem
Az aggodalmaid 99%-a csak a fejedben létezik,
Aggodalom helyett cselekedj, szomorúság helyett vidulj fel,
Kiáltsd: Kit-kit érdekel?"

답도 없는 고민 고민 그 속에 빠져 있지 마
"Aggodalmak, melyekre nincs válasz, ne engedd, hogy csapdába csaljanak, maradásra bírjanak!"
답은 하나밖에 없기에 그냥 믿고 달려보자고

"Csak egyetlen válasz létezik: Hinni, és tenni!"


ÉS MILYEN IGAZ!


10/10


Aztán a Love Maze!



Ahogy a videóhoz is írtam: csak egy havány suttogás: LGBTQ+ 

Nem, nem ez az első eset, hogy a BTS hangot ad a másság elfogadásá mellett letett voksuknak. Lehet, hogy csak teória szinten, de nekem a Blood Sweet and Tears is mindig, de mindig, erről szólt. Remek dal - kicsit sok torzítás Suga hangján. Látom valami újat szeretett volna kipróbálni. Mindegy is, a dal nagyon jól sikerült, ahogy említettem, néhol szexis, könnyen hallgatható, belemászik az ember fülébe. 


10/10


Aztán a többi szám, ami ugyannem repült a kedvencek közé, de nagyon erősnek mutatkozott: 

134340: Júúúj, nagyon nem nekem való dal. Ettől függetlenül a szövege nagyon jó lett. Rengeteg játék a szavakkal: 




작별이 무색해 그 변함없는 색채

"A búcsúnk színtelen, a szín, mely soha nem változik."

= A búcsúnk szégyenteljes, s a szégyen mindig szégyen marad. 

그때 왜 그랬는지 왜 날 내쫓았는지
어떤 이름도 없이 여전히 널 맴도네
작별이 무색해 그 변함없는 색채


"Miért tetted amit tettél? Miért űztél el magad mellől?
Névtelenül is körülötted forgok,
A búcsúnk szégyenteljes, s a szégyen mindig szégyen marad." 



= A Pluto szemszögéből íródott. A Pluto elveszítette a helyzetetét bolygóként. Az ő nézőpontjából, fogalma sincs arról miért vették el a helyét - a kapcsolatban, és a naprendszerben sem. Még mindig szerelme, a Nap körül kering, bár már nem bolygó. (Még ha magyarázat nélkül történt is a váltás.) Ő ugyanaz maradt, semmi se változott...(forrás)



나에겐 이름이 없구나

"Nekem nincs nevem..."


= Plto elveszítette státuszát 2006-ban. De itt mélyebben is lehet érteni, identitását veszítette. (forrás)


무너진 왕성에 남은 명이 뭔 의미가 있어


"Perszephoné lehullott, miért kellene hát most élnem?" 


= Perszephoné Plútó szerelme volt, őt vitte magával az Alvilágba (forrás)
SBT! Azt hiszem, lenne mit elemezgetni ezen a dalon is!



Azt hiszem egyértelmű - még ha nagyon ne is jön be...


10/ 10


Airplane pt. 2. Igen, JH Airplane c. dalának folytatása, továbbgondolása - nem mondanám, hogy nekem való (nagyon nem!), de valóban igen jól sikerült. Egy jó adag latin hatással, a nem-koreai rajongók tiszteletére. 

10/8

Magic Shop: nagyon kellemes, aranyos dal ez. Nagyon az ember szívéhez tud nőni. Van benne némi régiajta kpop hangzás, ami miatt imádnivalóvá válhat. 
10/ 9


És az utolsó dal: PARADISE:

Egy nagyon aranyos, és igen pozitív, nyugtató dal. Erre szükség is volt a rengeteg érzelemdús, sőt, túlfűtött szám mellett. Esküszöm, fellélegzik az ember mikor felcsendül. A szövege nagyon is motiváló. Lehet, hogy nem a legcsodásabb alkotás, nem a legkiemelkedőbb, de olyan lelketmelengető!
10/9



Nos, azt hiszem ennyi lenne mára. Remélem hamarost jelentkezhetek. Ti mit gondoltok? Tetszett a lemez? Melyik dalt szerettétek, melyiket kevésbé? 


(Bocsi, ha elírtam valamit, egész nap gépeltem, és fordítottam még a munkában is. Kijavítom, amint tudom! Őszintén sajnálom.) 

10 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök,hogy irták bejegyzést!Megmondom őszintén én azt hittem neked nem fog tetszeni ez a lemez (nem tudom miért gondoltam így),de amikor megláttam a fordításokat szépen sorban akkor gondoltam,hohy akkor mégis valamennyire bejött.Nekem első hallásra csak néhány szám jott be,meg mondjuk a szövegre akkor nem is figyeltem oda,de amikor elolvastam a fordításodat azután teljesen máshogy néztem a dalokra.Ezért tényleg nagyon hálás vagyok!A kedvencem elsőre az OUTRO lett.Valahogy annyira megfogott és tényleg teli van erzelmekkel,a másik ami megfogott az a Fake Love volt,komolyan minnél többet hallgatom egyre jobb lesz.Termeszetesen mostmár szinte minden számot imadok,és tényleg köszönöm a fordításokat és a bejegyzést is.A helyesirási hibakert bocsánat,de a telefonom gyakran nem azt akarja írni amit én��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :D Én örülök, hogy írtál kommentet. :) :)

      Én se bíztam abban, hogy tetszeni fog, és én se tudom miért. De tévedtem, ez a lemez nagyon is tetszett! Nem minden szám, van 1-2 ami nem az én ízlésem, de ettől függetlenül, ha minőségi, azt elismerem. :) JUJ!! AZ OUTRO! A The Truth Untold mellett az a másik kedvencem. Egyszerűen iszonyatosan zseniális. Folyamatosan hallgatom, komolyan. :D A Fake Love pedig, ahogy mondod: minél többször hallgatom, annál jobb. No, mint promós dal, nekem sokkal jobban bejött, mint a DNA - ez persze csak személyes dololg.

      Ne viccelj, én köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést! :) A hibákat én észre se veszem, nyugalom :D Nálam többet senki se gépelhet el. :D Emlékezz, ha elírsz valamit, volt egy lány, aki még a kert szót is elírta! :D:D

      Szép napot neked! :)

      Törlés
  2. Szia!
    Hát őszintén, én az előző album után nagyon féltem ettől az albumtól. Bár én valamivel több mint egy éve vagyok csak benne a k-pop és k-dramak világában, de a BTS esetében (is) inkább a régebbi korszak jött be nekem jobban (oh, a The Most Beautiful Moments in Life...). És szerintem vannak ugyan jó számok az első Love Yourself albumon, de például a DNA nekem kifejezetten nem jött be, és féltem, hogy hasonlóképpen járok majd itt is.

    De nem! Pedig a Singularity után még jobban féltem, nincs nekem semmi problémám V-vel meg a hangjával, egyszerűen a szám maga nem az én stílusom, és ízlésem. Nade, az egész album egy rendkívül nagy pozitív csalódást volt nekem, bár én is szeretnék eltekinteni a Singularity-től, valahogy nekem az nagyon nem.

    Először is, végre megint egy MV, amin úgy igazán de igazán lehet teorizálni. Nekem ez nagyon hiányzott. És hát a Fake Love, vannak ugyan szerintem jobb számok az albumon, de promószámhoz képest kifejezetten jó lett. Én is minél többször hallgatom meg, annál jobban tetszik a szám. De, ott van az Outro:Tear és a The Truth Untold(amitől szintén féltem egy pöppet a Steve Aoki közreműködés miatt) amik egyszerűen zseniálisak. Egyikre se találok megfelelő szavakat. De én is azt vettem észre, hogy Jin-nek mintha javult volna a hangja, ez valahogy egyből szemet szúrt. Az Outro pedig külön öröm volt a Suga imádó lelkemnek(ciki nem ciki, hozzám ő egy kicsit közelebb van mint a többiek, de persze mindannyiójukat szeretem).

    Összességében, én elégedett vagyok ezzel az albummal, ez a 'sötétebb, szomorúbb' koncepció ezerszer jobban bejön mint az előző,és tényleg örülök, hogy egy jó albumot kaptunk.

    Neked pedig köszönöm a fordításokat, bár az angolokat is megértem, de Te olyan jól elmagyarázod, meg hát figyelsz is mitsz adsz ki a kezeid közül, ezer hálám érte!

    És a végére egy kérdés: Szerinted fogunk-e kapni egy második MV-t is a későbbiekben, és tegyük fel hogy kapunk, de akkor melyik számhoz? Én a Magic Shop-ra szavazok, valahogy azt tudom elképzelni egy MV-vel, de kíváncsi vagyok a véleményedre. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)

      Először is, köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést, és még a véleményed is elmondtad! :)

      Másodszor, a kérdésre válaszolva, esélyes, hogy kapunk még egy videót, és valóban, lehetséges, hogy a Magic Shop lesz az, amiből készítik. Meg hát cím szerint kötődik is a koncepcióhoz, tehát igen esélyes a dolog. Viszont, az is lehetséges, hogy az Anpanman, vagy a So what lesz a győztes, abból kiindulva, hogy a Mic Drop is nagyon népszerű volt, de konkrétan nem kapcsolódott a nagy egészhez. Sajna megítélni nem tudom (az előző lemeznél ez jóval egyszerűbb volt). De abban biztos vagyok, hogy még egy videót kapni fogunk.

      ÚR ISTEN, UGYE? :D Ez a két szám aranyat ér. Már csak azon filózok, hogy milyen jó lett volna, ha esetleg úgy dolgozzák össze a számokat, hogy egyik se részlegekre van bontva (mint pl. ének-részleg, ra-részleg (van ilyen magyarul?)), hanem együtt adják elő. Imádtam volna, főleg, mert akkor élőben is (műsorok mármint) előadhatták volna őket mind - aztán ismét arra gondolok, hogy neeem, jók ezek így, ahogy vannak.

      Jin tényleg sokat fejlődött! Örülök, hogy nem csak én látom így. Ha pl. a The Truth Untold után meghallgatom a We are bulletproof-ban lenyomott, iszonyatosan mű, rekedt részét, hát, igen - nagyon látszik a változás. (Szegény, belead ő is mindent!)

      Örülök, ha tetszenek a fordítások, tényleg. Még zavarba hozol a végén. :D (Komoly vagyok.)

      És még így, utoljára: mi, ciki Suga fanok tartsunk össze! :D

      Törlés
  3. Szia! ^^
    Haha, pont tegnap barátnőmmel vitatkoztunk azon, hogy vajon neked tetszeni fog-e a lemez, és nyertem! :D Együtt hallgattuk meg nemrég, bár az ő tetszését kicsit jobban elnyerte mint az enyém. Mondjuk, én teljesen megnyugodtam, ugyanis a DNA-vel, mondhatni eléggé megijesztettek - kellemes számnak találtam, de egyáltalán nem ezt szoktam meg tőlük. (és bármennyire fájt kijelenteni - nem is tetszett.)
    Fake Love: Első hallgatásra nem igazán tartottam nagy dobásnak, na de Suga része... - eddig is az egyik legtehetségesebb rappernek (/dalszövegíró/producer/satöbbi :D) tartottam az egész iparban, és most azzal a csöpp négy sorával is képes volt átadni az egész dal üzenetét. Szóval csak azért a kis részletért voltam hajlandó meghallgatni újra (úgy 2 nappal később, mert addig szerencsére nem találkoztam Army barátnőimmel, és el tudtam temetni a dolgot magamban, úgy, hogy nem akarták rám erőszakolni. :D) - és milyen jól tettem! Néha fogalmam sincs hova teszem a fülem, amikor új számokkal ismerkedek.
    Az album többi dala: Sajnos a Singularity-vel nem ez a helyzet. Egyszer tudtam végighallgatni, aztán eldöntöttem: soha többet! :D V-vel, és a hangjával semmi bajom sincs, sőt, nagyon szeretem - de ez a dal számomra akkor is iszonyatosan egyhangú.
    A kedvenc dalomtól féltem a legjobban - The Truth Untold. Igazából, mivel Steve Aoki neve tűnt fel a szám mellett, rettenetesen rettegtem, hogy az egész szét lesz remixelve - hah, nem csak naiv vagyok, hanem még előítéletes is. :D Egyáltalán nem vártam, hogy ilyen gyönyörű dal fog egyáltalán felbukkani az albumon. Egyszerre nyeltem a meglepettségem és a könnyeim (nem sok hiányzott, hogy kicsorduljanak) maga a dal is iszonyatosan szép, na de a szöveg... Néhány helyen a saját önbizalmatlanságom látom, ettől pedig csak még jobban meghat. Ugye te is észrevetted mennyit javult Jin hangja! Szerintem igazán szép hangszíne van, ráadásul a magas hangokat is ki tudja jól énekelni - dicséretesnek tartom, hogy az évek során ennyit fejlődött. Az ilyen fejlődés sokkal szebb gyümölcsöt hoz, mintha alapból operaénekesként debütált volna. :D
    Az Outro... Nos, ez volt a dal, aminek viszont elég magasra raktam a mércét a többihez képest. Az előző albumon ugyanis a Her volt a kedvencem, így szent meggyőződésem volt, hogy azt nem lehet megugrani - hát borzalmas, hogy mennyire sokkosan ültem, és meredtem a képernyőre, mikor végighallgattam. Már nem is igazán tudom, milyen szavakat használjak. A srácok rapjében és a dalban benne van minden érzelem - a szöveg csak ráteszi a pontot az i-re. Imádtam.
    So What & Anpanman: Ezek a dalok olyanok nekem, mint a friss levegő. Emlékeztett a BTS azon részére ami olyannyira hiányzott - a fiatalos, szabad gondolkozású srácok akik olyan természetes kisugárzással rendelkeznek. (Remélem érted, mire akarok utalni, mert máshogy nem nagyon tudom megfogalmazni. :D)
    Love Maze: Iszonyatosan meglepődtem. Közben vigyorogtam mint egy idióta. Pont nemrég volt egy kis vitám a szüleimmel, és ismerőseinkkel, akik ellenezték a melegséget - mondván nem normális. És ezt akkora igazságtalanságnak tartom! Ugyan, miért lenne ez rossz dolog? Attól még ugyanolyan emberek mint mi, és ők megérdemlik ugyanazt a boldogságot. Na, de mindegy is - tudom, már többször is hangoztatták, hogy elfogadják a másságot, de (titkon) kicsit örülök, hogy ez a téma előjött - remélem mások is bátorságot tudnak meríteni belőle.
    134340: Hát mi ez az alap? Nem csal a fülem, ez egy furulya? Wow, imádtam az egészet! Elsőre nem igazán tetszett. de aztán ez az egyedi kisugárzás a fülembe mászott - szerelmes lettem.
    Magic Shop & Airplane Pt 2. & Paradise: Sajnos ezek a számok nem igazán nyerték el a tetszésem. Ennek ellenére az album mérföldekkel jobb lett, mint amire számítottam. Rendkívül erős és igényes darab. :)
    A fordításokat pedig köszönöm, és ha nem lenne gond szeretném kérni Victon - Time of sorrow és Kanto - Salty című dalának fordítását. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A regényért pedig bocsi... Kicsit bőbeszédű vagyok. :D

      Törlés
    2. Ugyan! Ne kérj bocsánatot, én imádom, mikor hosszúak a megjegyzések. :)

      Úgy látom, hogy igazán hasonló volt a véleményünk az albummal kapcsolatban. Örülök neki! (Ti a véleményemen vitatkoztatok a barátnőddel? Belepirulok! :D Ez nagyon-nagyon aranyos!)

      SUGA. Én nem tudom, egyszerűen csak...váó. És ezt most így ennyiben hagyom, szép csendesen.

      :D

      Tehát. A The Truth Untold... még mindig gyönyörű! A szívem nem bírja, komolyan. Még mnindig, ugyanúgy gyönyörű és fájdalmas az egész. A zene, a gyönyörű szöveg, és a remek hangok - és igen, Jin iszonyatosan nagyon fejlődött, még az előző albumhoz képest is. Fogalmam sincs, hogyan csinálta! Ilyet mégis hogy lehet? Persze biztosan régóta megkezdptött folyamat ez az egész, de akkor is. Ez így hirtelen nagyon látványos változás volt. Én gratulálok neki, teljes szívemből. Remélem kicsit most elégedettebb magával.

      Az Outrotól én nagyon féltem, mert nekem szintúgy a Her volt a szerelmem (többek közt) azelőző albumról, na meg amúgy is, odáig vagyok rap-részleg számaiért. Na, nem kellett csalódnom. A kedvencem - bár, karöltve az előzővel, nem tudnám megmondani melyiket szeretem jobban. Pont ellentétes oldalát mutatták a banda ellentétes részlegének. És imádtam őket. :D

      A Love Maze: imádom! És sürgősen írnom kell róla elemzést (csak tudnám már le a vizsgáimat is -.-), de van pár dal előtte a sorban, amiket elkezdtem. Nagyon-nagyon hálás vagyok nekik, hogy ilyen nyíltan (koreai oldalakon is láttam, ahol nagyon meg se kérdőjelezik (1-2 kivételtől eltekintve) a jelentést - ami nagy szó) kiállnak ilyen nagyon... hm, nem is tudom, népszerűtlen (?), kevéssé elfogadott témák mellett is! Ez dicséretes, őszintén. (És a dal is jó lett. :D)

      Na, nekem a 134340 az, amit nem tudok megszeretni. Hallgatom és hallgatom és újra. De valahogy nem. Mikor hallgatom, akkor oké, tetszik, de magamtól nem kattintok rá, pedig a szövege nagyon jó. :/ Ezzel ellentétben pedig a Magis Shop, az Airplane és a Paradise kezd belemászni a fülembe. Nem is értem. :D

      Ó, köszönöm szépen a megjegyzést - még egyszer-, öröm volt olvasni! :) :)

      Legyen szép estéd!:)

      Törlés
    3. És jaj, lehagytam: persze, szívesen megcsinálom a fordítást! :)

      Törlés
    4. Ó, a fordításokért előre is köszi, a vizsgáidhoz pedig sok sikert! ^^

      Törlés
  4. Upoemodie_bo Shay Jones Download
    hatwhislsandtroub

    VálaszTörlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...