이달의 소녀/이브 - NEW + 설명



Mikor már azt hiszitek, hogy nincs még egy banda, aki gondolkodásra bírna titeket, fogok egyet és bemutatom. Íme, itt a LOONA. Az együttes, ami még csak nem is debütált, máris sokak figyelmét vívta ki. (És ezt ki is érdemelték, nagyon jók!)

Én pedig azt mondom, hogy ez nem véletlen. A LOONA egy nagyon tehetséges banda lesz, már most is kiemelkedőek a dalok amiket kiadnak, a klipekről nem is beszélve! Remélem ti is figyelni fogtok rájuk, mert őszintén hiszem, hogy megérdemlik

Ami jeleneg lekötötte a figyelmem, az Yves dala és klipje, a NEW. Nem csak azért - amit mind tudtok jól -, retró a dal, s ez a kedvenc "stílusom" vagy mim, hanem mert a szöveg nagyon jó, és a klip még annál is csodálatosabb. Nem sokszor látni ennyire összetett videót. Rég volt már alapanyagom egy kis elemzésre, szóval... Hajrá! 

Ajánlom, előbb nézzétek meg jó kétszer (minimum) a videót / hallgassátok a zenét, mielőtt belegávnánk, mert sajna úgy hiszem nem sok rajongó akad közöttünk. (Pedig ez tényleg remek lett!)




Először is, tisztáznom kell, hogy a képeken látható történet... nem egy történet. Lehet kettő, lehet három is. Attól függ, miképp szeretnénk értelmezni. Először vegyük csak egyet, aztán majd haladunk tovább. :) 





Először is, mit jelent az YVES? Egyrész jelentheti, hogy Éva. Igen, mint Ádám és Éva. Másrészt, ha nem tévedek, az Yves egy francia eredetű férfinév. Egyelőre maradjunk az Éva megnevezésnél, amit ugye erőteljesen alátámaszt az a rengeteg alma, amit a klipben láthatunk. 



Na de az alma mit jelent? 

Először is, nyilvánvaló, hogy a "bűnbeesést" jelenti, méghozzá nagyon erősen. Ez a jelkép nem csak nálunk, de Koreában is érthető, nagyon sokan egyből erre asszociálnak, amint meglátnak egy almát (ilyen helyzetben). De gondoljuk egy picit tovább a dolgot, mert azért nem csak a bűnbeesés kell, hogy eszünkbe jusson! 

Milyen fáról is származott az alma? A tudás fájáról, igaz? Igaz. Aki pedig evett gyümölcséből, annak felnyílt a szeme, meglátta a "valóságot". Most nem azért vagyunk itt, hogy hitvitát nyissunk, kérek mindenkit, hagyja az egészet. Most csak jelképekről beszélünk, és arról, ami az embernek eszébe jut(hat), ha egy almát lát. Tehát az alma jelentheti a tudást is, valamire való ráébredést



Bowling pálya? Mit jelenthet ez? Mégis mit csinálunk egy bowling pályán? Sorba állított bábukat döntünk fel. Mind a megszabott helyen állnak, mi pedig feldöntjük őket. Érdekes, nem igaz? 



Figyeljük meg, hogy Yves gyakran magas helyek áll - ahogy Éva is, a "mennyekben", vagy az édenkertben. Valahol felettünk

Yves háta mögötti felirat = virág. Mire utalhat ez...? Hm, meghallgattátok a zenét, igaz? A szöveg arról szól (röviden), hogy a főszereplőnk magára talál. Régen rút kiskacsának, tehetetlennek, reménytelennek érezte magát, de végre rátalált önmagára. Ezt a koreaiak gyakran a "virágba borult" kifejezéssel írják le. Gyönyörű hasonlat, nem? (Vagy csak nekem tetszik?) Ahogy nálunk a "rút kiskacsa" jelentéssel bír, úgy a koreai nyelven a "virágba borul" is. Ebben az esetben a kettő nagyon is egybevág.


A magasból való letekintésre sok példát találunk: 



Egy példa.



Még egy.



Még egy.



Kezdek elfáradni. De még egy.

.
...
......




(Ha jól megnézitek, itt is magasan van, más épületek tetejét látjuk.)

A klipben láthatjuk, hogy Yves táncol. Nem egyszer, nem kétszer, de sokszor. Épp ezért, szinte oda se figyelünk a jelenségre, holott... kellene! Mit jelent a tánc a koreaiak számára: 자기의 감정을 마음껏 발산시키고 싶다는 잠재의식을 뜻한다. | Tudat alatt meg szeretné mutatni, hogy mit is érez. Mit érezhet, ez a lány, aki ártatlan, angyali fénybe vonva táncol? A lány, aki még az édenkertben jár. A még éretlen, ártatlan, tudatlan leány.




Végre ismét előkerül az alma. Az elemzésünk szerint az alma a tudás, a valamire való ráébredés szimbóluma. A képen láthatjuk... mintha Yves ezt az almát eldugta volna. Tudja, hogy a kezei között van, mégsem veszi elő, sőt, elrejti a többiek előtt. Vagy épp maga előtt. Talán valami olyasmit rejteget, amitől még ő is megriadna? 


A végén nem tud tovább ellenállni, majd belekóstol a gyümölcsbe. Mit jelent ez? Ráébred valamire. De mi lehet az? Mire jöhetett rá, amit addig még maga előtt is rejtegetett?


Amint Yves ráharap az almára, mit látunk: 


Mintha teljesen átalakult volna. Nem a megadott nőies ruhákban - éjszaka, férfiak társaságában mutatkozik, és igencsak jól érzi magát. Csak nem a társadalom szerint esett bűnbe? Esetleg a társadalmi elvárásokkal menne szembe? (Koreai elvárás: a lány balettozik, a fiú taekwondot tanul. Tehát a nemi szerepek, elvárások még mindig elég kötöttek.)



A lányt láthatjuk, amint egy játékautomata felé tart, majd azt használni is kezdi. (Ezeket iszonyúúú nehéz átverni. Komolyan, azért csinálták őket, hogy ellopják az ember pénzét.) Mit lehet az ilyen helyeken szerezni? Játékokat. Mit jelképeznek a játékok? A gyermekkort. Mivel jellemezzük a gyermekkort? Ártatlanság, tudatlanság. Ohhó, tudatlanság!


Amit pedig elnyert... Hát mi ez? Egy alma? Csak nem a tudás? Az ártatlanság és a tudatlanság ellentéte?


Tehát Yves belekóstol az almába, és hamar rádöbben, hogy mi az igazság



Koreailul az almába harapás nem csak a tudáshoz jutást jelenti, de: 기쁜 일이 생길 hanem azt is, hogy "boldog napok várnak rád". Érdekes.


Yvest láthatjuk, amint golfozik (magasan a város felett), és plüssbabákat használ (amiket az automatából - ami a gyerekkor dobozát jelenthette - szerzett). Mit mondtuk, mit jelentenek a játékok? A gyerekkor = ártatlanság, tudatlanság. Ő már nem tudatlan... Elveti (elgolfozza) mindazt, ami a gyermekkorához, ami a szabályokhoz, ami a szülők fegyelméhez kötötte. Az elvárásokhoz.


Bár addig a megszabott úton haladt... (ha belegondolunk, nem gyerekek szoktak mindig a járda szélén sétálgatni?) Az ártatlan, tudatlan gyerekek?




No, itt mi történik? Ha jól megnézzük Yves egy ollóval közelít pár címke felé, melyen a saját neve található. Mintha szeretne megszabadulni azoktól a címkéktől, miket rá akasztottak. Ő nem egy termék, nem olyasmi, amit áruba lehet bocsátani. Vagy. Nem akar megfelelni az elvárásoknak. Mind a kettő pont ugyanannyira értelmes.


A főszereplőnk elhagyja a tinikre annyira jellemző tornacipőt, majd a felnőtteket jelképező cipőbe bújik. 






Yves elejti az almát. Lehullik a Paradicsomból, bűnbe esik, vagyis = övé a tudás. Virágba borult... Ha a dalszövegre is támaszkodunk, pontosabbak lehetünk. Itt a társadalom elvárásaival szemben tanúsított lázadás tanúi lehetünk. Yves rádöbbent, hogy nem kell megfelelnie semminek és senkinek. Eldobta a kötelékét. Önmaga lett. 




(Még egy példa)


Ekkor láthatjuk ismét a lányt, golfozik, megszabadul mindentől:




Itt a rút kiskacsa, amire a dalszövegben is utal. A társadalom elhitette vele, hogy csúnyácska (nem csak külsőleg - mind ismeritek a rút kiskacsa történetét, ugye?), de végül rájött, hogy a rút kiskacsa hattyúvá érhet - már, ha tesz érte.


Ami megmagyarázná Yves debüt képeit, melyen hattyúnak öltöztették.


És tett is érte. Látjátok mi van a felsőjére írva? Strict = szigorú. Szigorú törvények, szigorú elvárások. Pont úgy néz ki, mint akit mindez érdekel,nem? Szerintem sem. 


Mit látunk itt?! Csak nem golfozik tovább Yves? De. Mégis mivel? 


Ó, hát ez meg mi? Csak nem a rút kikacsa megtestesítője? De. 


Yves elrepíti messzire a rút kiskacsát! Mit jelent ez? Nem kell kifejezetten a mesére támaszkodnunk (remélem mind ismeritek), de a lényeg: senki se tudta miféle szerzet is a rút kiskacsa, míg gyönyörű hattyúvá nem vált. Yves leszámol a rút kiskacsa (tudatlan gyermek) énjével. Immár felnőtt, tudja mi jó neki, mit kell tennie. 


Mit is látunk a felsőjén? "Strict" = szigorú. Ő pont ebben érzi jól magát. Mintha egy picit gúnyt űzne belőle. Őt már nem hatja meg  szigor, önmaga lett. 

Nem érdekli már semmi más. 


Itt meg is állhatnánk. A történet teljes, Yves rájött, hogy nem kell megfelelnie senkinek és semminek, önmaga lett, és azt tesz, amit csak akar. 

De vannak itt még dolgok, amik alakítják a képet. 


Nem tudom ki követi a LOONA megjelenéseit. Senki? Pedig kellene. Miért? Zseniálisak

Azonban, hogy teljesen világos lehessek, a megjelent videókat össze kell kötnöm. Ez azt jelenti, hogy a következő klipet jó lenne látnod, mielőtt megértheted az összefüggéseket. Kezdjük:


A klipben Yves megáll a számlálásban, és az ötöfik szintre ér. Ki volt az ötödik lány? ViVi. Miiicsoda véletlen! 


Emlékszel ViVi videójára, ahol igencsak hasonló környezetben, görkorcsolyázni lehetett? Mi történt itt? ViVi egy fiúval (aki tetszett neki) korizott. Pontosabban ViVi botladozott, míg a fiú megtanította őt korizni. 



Még csak nem is hasonlít Yves klipjére a helyszín, ugye?


Láthatjuk, hogy Yves előtt kazetták állnak. Nem sok Loona videóban kaphatunk el ilyen képet, de Vivi esetében pont ez történik. Mikor használtunk kazettát? Régen. Tehát ez akár valamiféle visszaemlékezés is lehet. (Ahogy a ViVi klipjét készítők szerint ViVi videója is egy visszaemlékezés...)


Ezek után látjuk, hogy Yves VIVI kazettáját teszi be a lejátszóba... 


Ezek után el is jutunk az 5. szintre. 



Ahol Yvest és ViVit látjuk együtt, a bowling pályán.


Látjuk, ahogy Yves ismét beleharap az almába... Az alma mit jelent? A társadalom szerint a bűnbe esést... vagy épp a tudást.


Majd azonnal megragadja ViVi kezét, és görkorizni kezd vele. Hmm... milyen ismerős is ez! Mégis honnan?



Innen. Emlékeztek még VIVI klipjére? Ó igen. Egy emlék volt a múltjából, mikor is egy bowling pályán dolgozott, és a szerettt személy megtanította korizni.  Szeretett személy? Egy fiú volt. Bizony. És mit jelenthet még a Yves? Ez egy francia név. Egy francia férfiaknak adott név. Tehát, mi van, ha Yves maga a fiú? Vagy... fiú akar lenni? 

Mi van, ha rádöbbent, hogy ő a lányokat szereti? 


Miért ne lehetne?  képek alapján teljesen logikus lenne. 



VÉGRE letér a kiszabott útról,


Belekóstol az életbe, 



És hátat fordít mindennek, amit tanítottak neki. (Ugye senki szerint sem véletlen, hogy egy kereszt előtt ejti le az almát?)



Hűha, úgy tűnik Yves tényleg magára talált!

DE! Van itt még más is. Ha a történettől eltekintünk, a többi lánnyal is összeköthetjük a videót. Megjelennek a többiek is: 

Kim Lip a bagoly, és a Yeojin a béka (minden loona lánynak van állata)



Akik elvileg együtt vannak valahol, valahol elveszve: 


(jobbra lenn)

+


Mikor használni kezdi a gépet ahol a játékokat találja, 3 színt látunk. Teljesen véletlenül 3 LOONA színt:


Piros, lila, kék.


Ugye megjelenik VIVI a klipben. Az alma mit jelent? 

Tudást.


Íme az alma, ami után VIVI amolyan "azta" képe vág, valamire rájött.

Aztán Yves ledobja az almát, ami...



Őt szintén láttuk a liftben, utalás képp, miszerint meg fog jelenni! :)  (Ő a nyolcadik lány.)


Amit Choerry kap a kezei közé. Talán ő is "felvilágosul." Mégis mit tud meg ez a lány?

Azt még nem tudjuk... Majd kiderül. Nos, én alig várom! :)


Tehát, mit mondhatunk el? Megszületett az első leszbikus koreai dal? Akár lehet ez is. Miért ne? Nem az első és nem is az utolsó. De miért ne lehetne? Lehetséges. Az is lehet, hogy nem kifejezetten erről szól. Lehetséges, hogy csak a LOONA sikeréréről, amit nagyon sokan megkérdőjeleznek. Mert igen, lehet,hogy mindössze ennyi. Engem nem érdekel, mert látok benne potenciált. Remélem ti is. :) 

Hallgassátok a bandát, megérdemlik. A klip pedig... majd ti eldöntitek miről szól, hisz ez a lényeg. :) 






Há, mára ennyi lenne. Nektek van valami öteltetek? :) Szívesen hallom. :) 


7 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Persze mindenki leszbikus meg meleg a kpop videókban!! Te csak ezt akarod elhihtetni!!! Mi ez te?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ÚR ISTEN TAKARODJ MÁR! Nem hogy örülnétek, hogy valaki nem csak azzal foglalkozik hogy melyik pasi a leghelyesebb... hanem érdekes dolgokat is leír.... Ha nem tetszik az oldala akkor nem kell olvasni.....

      Törlés
  3. Ez volt az első LOONA dal, amit hallottam és nagyon király. Tetszik az üzije, hogy a lány a maga ura és rá talál saját magára. Abszolút van értelme a leszbikus elméletnek, sőt kell is, mert még mindig vannak olyanok, akik nem fogadják el és nem tartják helyesnek, pedig ebben semmi rossz sincs. Tuti hogy belenézek még pár LOONA MV-be, köszi szépen megint az elemzést és a fordítást:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, nagyon örülök ha tetszett a dal! A lányokat már az elején érdekesnek találtam, de nem oyan rég kezdtem el felefedezni a klipek közötti kapcsolatokat. Hűha, nekem nagyon is elnyerte a tetszésem, hisz nagyon érdekes ez a koncepció. :) A leszbikus dolgot persze nem kell 100%ban komolyan venni, de ez is egy lehetőség. (És nem nagyon értem miért kell ettől kiakadni. De hát.. kinek mi! )

      Köszönöm, hogy olvastad a bejegyzést! :):)

      Törlés
  4. Hűha. A lányokról már hallottam korábban is, viszont a dalaikba nem mertem belehallgatni, mert egy ismerősöm azt mondta, nem igazán olyan jók. (Ezek után biztos, hogy többet is meghallgatok!) Milyen kár, hogy hallgattam rá. :c Pedig sajnos nekem a lánybandáknak sokkal nehezebb kivívniuk a figyelmet, mert inkább az ,,erősebb" zenék felé hajlok. (Ez abból fakad, hogy gyermekkoromban bátyám rengeteg rockot hallgattatott velem. Ezért is az a kedvenc műfajom, még mindig.)
    Az elemzésed az nagyon jó volt, és köszi, hogy rájuk találhattam. ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Nagyon örülök, hogy tetszett a bejegyzés és a lányok zenéje. :) Nem baj az, mindenkinek van valami, amit jobban szeret. :D Én is imádom. :)

      Köszönöm szépen a hozzászólást. Legyen szép napod! :)

      Törlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...