컴백 시간! 원어스 | 우주소녀 | 청하 | 에이핑크 | 크나큰 | 페이버릿


Sziasztok! Végre ismét itt, kiszabadulva a kórházból, és reméljük a betegségemből is. (Bár ezt remélni se merem már. 👌🏻) Na de, itt vagyok, szóval lássuk, hogy miről "maradtam le" (egyeseket hallottam, mikor visszatértek, de volt akiket két nappal ezelőtt láttam először). Ma kb. az egy hónapos lemaradásom hozom be, ami azt jelenti, hogy írni fogok róluk mind: Favorite, Apink, iKON, WJSN, ONEUS, Ateez, GFriend, CLC, Seventeen. 

Nézzük is!


Kezdjük a hölgyekkel:


1. FAVORITE| 페이버릿



Ha emlékeztek még, a Favorite volt a 2017-es év favoritja. (Ha...ha... milyen vicces kislány vagyok reggelente!) Nagyon szerettem a debütálásukat, nem csak a Party Time, de az egész album olyan jó volt, hogy az valami hihetetlen. A mai napig imádom őket. (Még ha a Party Time nem is jön be, az albumot próbáljátok meg, azt hiszem az összes számot lefordítottam. Jaj, nagyon szeretem őket.) Na szóval, most hogy felidéztük a két évvel ezelőtti őrületem, lássuk, mit kaptunk most:




ÓMÁJGÁD! Hát ez valami eszméletlen jó lett. Mikor azt írták, hogy egy latinos beütésű dalt fogunk kapni, már majdnem feladtam a reményt... Sajnálom, de nem tudom megszeretni a latin, "csípejtekergető" dalokat, egyszerűen nem bírom, mind egyformának tűnik számomra, és a hangzás se tetszik. Semmi bajom velük, ne értsetek félre, mindenki szeresse őket, tényleg - jó nektek, hogy még egy dologban örömötök lelhetitek. De én nem tudom, fizikailag képtelen vagyok rá - pedig pl. a családom egy része is szereti, én is próbáltam megkedvelni... de nem megy. Na de, mikor meghallottam ezt a számot, nekem nem a "spanyolos" hangzás jött le, sokkal inkább arab-török.  (Ahogy pl. a Party Time-ban is hallhattuk.) Ezzel egyedül vagyok, vagy ti is így érzitek? 

Ettől, számomra sokkal élvezhetőbb lett. Ne kérdezzétek mi bajom, egyszerűen... na jó, hagyjuk is, mert a végén még meglincseltek most már. Szóval, nagyon erősen érezhető, még a keleti hatás mellett is, a koreai pop hangzás. Ez most így leírva nagyon hülyén hangzik, de akkor is igaz. Nem szeretem igazán az ilyen fúziós kísérleteket, mert nem mindig van jó végük --> akkor is így örülünk vajon, ha egy nyugati előadó játszik kpop stílusban? Erre inkább most így... ne is válaszoljunk. 

Na de, a lényeg, hogy itt nagyon jól megoldották a két "stílus" (mert nem hívnám annak, de nem vagyok elég tanult, hogy jól ki tudjam fejezni magam lol) keveredését, a ritmus és az ének érezhetően, nagyon kpop, s a keleti (mármint... lol... a török?) hangzás csak néhány helyen üti fel a fejét (de lényeges helyeken). Ezzel nem csak megbékélni tudtam, de most már kijelenthetem, hogy imádom is a dalt. Nagyon-nagyon jól sikerült, s minden idegen hatás ellenére, a lányok képesek voltak igazán kpop dalként előadni ezt a számot. Ráadásul, nagyon jól is áll nekik ez a stílus. 

A klipről szólva, még mindig látszik, hogy nagyon kevés pénze van a cégnek, de ezt ismét nagyon jól kompenzálják a kreativitásukkal. A képek szépek - bár látszik, hogy nem olyan kamerákkal dolgoznak, mint pl. egy SM (ez tényleg, szemmel látható), a díszlet se az igazi, a vágások is furcsák néha (mint ott ahol nem tudnak eleget fizetni a 150%-os munkáért), de ezzel nincs is baj. Ha észrevesszük a sok erőfeszítést, amit abba fektettek, hogy egy tökéletes dalt hozzanak, igazán eltekinthetünk a kis tökéletlenségektől, amiknek igazából befolyásolniuk se kellene a dalt. A lényeg: a dal 10/10, rég kattantam rá ennyire egy dalra... 👌🏻


Na de! Itt az album is: 


Nehéz lenne most szavakba öntenem, hogy mit érzek. Jaj, annyira nagyon szeretem ezt a lemezt, hogy csak na. Komolyan, hallgassátok - nekem pedig le is kéne fordítanom, de annyi minden van egyszerre, és még pihenek is -, mert megdöbbentően jó lett. Az összes számba belecsempésztek egy kis keleti hangzást, de mind kifejezetten koreai maradt, csak pont annyi újítást kaptak, hogy ne vesszenek el a többi visszatérés közt. Kifejezetten tetszett ez a hozzáállás. A dalok pedig, egytől egyig remekül sikerültek, soha nem ugrom át egyiket se a lemez hallgatásakor. 
Csak ajánlani tudom!


A dal: 10/10
A lemez: 10/10


2. APINK | 에이핑크


No akkor, Apink. Kedvelem a lányokat, és a tavalyi visszatérésük szinte arcon csapott mindenkit - ugye? Ki gondolta, hogy ilyen hangzással térnek vissza? Nagyon Apink, és mégis olyan felnőtt, érett dal, hogy a rajongók csak kapkodják a fejüket a My My és az I'm So Sick között. A kérdés már csak annyi volt, tudják-e hozni ugyanazt a színvonalat. Nos, nézzük, most mit kaptunk: 




Na most kérem, ez egy olyan dal, amit nem tudtam hová tenni, mikor meghallottam. Nem tetszett ahogy énekeltek - ez volt a legnagyobb problémám. Mindenki ilyen furcsa, természetellenesen magas hangon "vinnyogott" (komolyan, figyeljétek csak meg), ami az agyamra ment - a %% helyén lévő nyögdösés, ez az üng üng pedig már tényleg a tűrésszintem feszegette, majdnem kijelentettem, hogy iszonyat gusztustalan. Magyarul, nem voltam oda a dalért. 

Aztán eltelt egy hét, én pedig ismét rákattintottam. Azóta kb. ki se kapcsoltam. Nem tudom mi történt, vagy hogyan, de beleszerelmesedtem. Kész, végem volt, a dallam, a ritmus, de még a hangok is, minden a helyére került a fejemben. Komolyan, ne kérdezzétek mi történt, egyszerűen valami kattant az agyamban, és bumm, szerettem a dalt. 

A klip azonban, még most sem érthető számomra, hogy őszinte legyek. Mármint, oké, értem, hogy mi történik, de akkor is... furcsa, és nem is kifejezetten vonzó a képi világ. Persze szép, meg minden, jól ki van dolgozva, de nem. Nekem ezt most annyira nem jött be. 


De lássuk az albumot: 







Őszintén megmondom, néha összezavarodok, hogy mit is tekintsek egy teljes albumnak, vagy mini albumnak, sőt kislemeznek is. A fejemben ez úgy alakul (nem mintha a cégeket ez nagyon befolyásolná lol), hogy 3 dalig kislemez, hat számig pedig mini album - felette meg teljes album. De persze láttunk már olyat, hogy öt dallal akarták kiszúrni az ember szemét, egy full lemezen... Hogy ez hogy jött ide? Mert először úgy olvastam, hogy végre egy teljes albumot kapunk, és mikor megláttam, hogy hat dalt tartalmaz, majdnem felborítottam a mellettem fekvő beteg ágyát (betegestől, amúgy is r.hadt idegesítő volt a nő). De most, hogy nézegetem, úgy látom, EP-ként van nyilvántartva, hála istennek (tudjátok mikor fizetnék ennyi dalért annyi pénzt, amennyit egy 20 dalos lemezért! Még ha rajongó lennék se - sőt akkor még fel is háborodnék a sértésen. 


Oké, miután tisztáztam, hogy majdnem összevesztem saját magammal, konkrétan a semmin, térjünk rá a lemezre. Nagyon jó lett. Nem mondom, hogy erős vágyat érzek, hogy hallgassam, de megértem a rajongást, mert tényleg nagyon minőségi album lett. A dalok helytállóak, a szövegek elmennek. Nem igazán az én stílusom, de tényleg, jó lett. 


A dal: 10/9
A lemez: 10/9







3. GFriend | 여자친구




Meg fogtok ölni.

Tudom, hogy meg fogtok ölni, de ez az első GF szám, amit nem szeretek. Már egy ideje van egy kis problémám a stílusváltással - túlságosan szerettem az erőteljes visszatéréseiket, és egy jó éve már csak ilyen nyugodtabb dalokkal térnek vissza, ami egyre zavaróbbá válik számomra. Nagyon szeretem őket, és a debütálásuktól fogva követem is. Imádom a számaikat, a kitartásukat, az energiát, amit a munkába fektetnek, tényleg, tiszteletre méltóak... de ettől még, ez a szám, hm, nekem nem. 

És meg is tudom mondani, hogy mi a legnagyobb bajom vele: Egyrészt az, hogy teljesen átváltottak egy olyan stílusba, ami mellőzi az energiát, amit addig mutattak (pont emiatt szerettem meg olyan nagyon a bandát az elején), na meg... Eunha. Nagyon cuki lány, az egyik kedvenc tagom, és kifejezetten szeretem a hangját, de itt... te jó ég, mikor először hallottam, be kellett fognom a fülem, annyira sértette. Hallható, hogy nem kényelmes neki a hangszín (még ha Yujunak az is), és emiatt vagy szerkesztettek pluszban a hangján, vagy nem tudom, de olyan embertelen, hogy nem vagyok képes végighallgatni. Aznap, mikor kijött a dal, többször meghallgattam, de nem lett jobb. + A szöveg nagyon zavaros, így több órába telt, ami máskor max félbe, sok helyen hiányos, és nehezen értelmezhető, nehéz volt fordítani. 


Sajnálom, de ez most... nem jött be. Remélem azért ti szeretitek!

Nézzük inkább a lemezt:



Na, ez már sokkal jobb lett! Majdnem minden egyes számot szeretek. Megmondom őszintén, minden dalt jobban szeretek, a Sunerise-nál. Itt van nekünk az Only 1 (a kedvencem az egész lemezről), a L.U.V, a You Are Not Alone, aminek a szövege is csodás, a Starry Sky (ami szintén gyönyörűre sikeredett), a Truly Love, a Love Oh Love, a Show Up, amik mind olyan nagyon régi kpop hatást árasztanak, hogy táncolni támad kedvem tőlük. Jaj nagyon-nagyon jó lemez lett, tele csodás, remek szövegű dalokkal. 

És a promós dal. Jaj nagyon sajnálom, de nem vagyok képes megszeretni, bármivel is próbálkozok. Na, majd legközelebb! Ha egyben nézem a lemezt, elmegy rajta, nincs bajom vele, de ha külön nézem... nagyon nem. (Ne öljetek meg!)


A dal: 10/7
A lemez: 10/10


4. CLC | 씨엘씨






Ó, oké. Mielőtt belekezdenék, szerettem volna mesélni arról, miért is fordítottam a dalt úgy, ahogy.  Öt perccel ezelőtt, itt egy kb. három oldalas magyarázat állt - amit végül töröltem, mert egyszerűen... nem volt kedvem még egyszer úgy érezni magam, mintha magyarázkodnom kellene. Miért? Volt egy pici vitám a videó kapcsán egy nézővel, aki nem értett egyet a technikával, amit használok. Mind tudjátok jól, hogy nem vagyok hajlandó szó szerint fordítani - ezerszer közöltem már -, kivéve, ha teljesen érthető, mit szeretne mondani a szöveg. Egyrészt, ha tükörfordítást akarnék, nem kellene fáradozni, ott a Google fordító - vagy simán megvárom amíg a 1theK feltölti az ímmel-ámmal fordított angol szövegét, és átírom magyarra. (Talán nem látszik, de nagyon mérges vagyok, rég hoztak ki így a sodromból.) Én erről nem akarok már ezredszerre is vitát nyitni. Aki szereti a fordításaimat, az úgyis megnézi, aki nem, az nem. Felesleges ezen cirkuszolni. Nem fogok, nem vagyok hajlandó szó szerint fordítani, ha az a dal üzenetének kárára megy. Akinek nem tetszik, lesz szíves kurva anyázás nélkül átkattintani egy másik fordítóra, vagy tudjátok mit, a legjobb: megtanulni koreaiul. Mert ez nem olyan munka ám, amiért mi, akik hobbiból fordítunk pénzt kapunk! És ezt nem azért írom, mert ilyen, meg olyan köszönetet akarok hallani, sőt, soha nem vártam el semmi ilyesmit, mert szeretem amit csinálok, az se zavart soha, hogy teszem azt, átlagban 20 ember nézi a videókat.  És! A kritikának helye van, és szükség van rá, még a negatívra is (hiába mondjuk, hogy nem), mert másképp hogy a francban fejlődünk? De az, hogy ilyen tiszteletlen hangnemben nyilvánuljon meg valaki, az azért kiveri nálam a biztosítékot. Nem tetszik, rendben, nyomsz egy diszlájk gombot (bár, ilyenkor sajnálom, hogy nem mondjátok el mi nem tetszett a fordításban - mármint, azon kívül, hogy köztudottan diszlexiával küzdök), ennyire egyszerű. Na de kérem szépen... értem én, hogy az interneten nagylegények vagyunk, de a minimális tiszteletet azért adjuk meg egymásnak, ha kérhetem. A másik pedig, csak hogy lereagáljam, hogy nem értek a dologhoz: konkrétan fordítói tanulmányokat folytatok (ebben az évben végzek), így nem is csak úgy a hasamra ütök ilyenkor - bár, ha az őszinte véleményem akarjátok hallani, azt, hogy tanulja az ember a fordítói szakmát, nem segít azon, hogy van-e tehetsége hozzá, ezért is értelmetlen ezzel mentegetőzni. 


A másik dolog - hogy miért nem klipre égetem a fordítást? Lehet, hogy erre válaszoltam már, de akkor még egyszer: legyünk őszinték - ha a klip alatt fut a felirat, fele annyit figyelmet nem szentelünk az értelmének, mintha csak a szöveget kellene figyelnünk. És ez, mint fordító, rettentően irritáló. Nem azért dolgozok, hogy minden második szót értsük csak meg teljes szívvel, csak mert a csinos fiúk és lányok mosolyognak a képernyőn. Ha a fordításról van szó, akkor tessék a fordítással foglalkozni. 


DE EZ KIZÁRÓLAG AZ ÉN VÉLEMÉNYEM. NE AKARJÁTOK DIREKT KIFORGATNI A SZAVAIMAT!


Na de, akkor maga a dal... 

Nagyon tetszett. Egészen 2 perc 41 másodpercig. Maga a dal zseniális, a szöveg is nagyon-nagyon erős, de... majdnem az egész utolsó perc... egy lista:


구두 NO
향수 NO
가방 NO
화장 NO
청순 NO
섹시 NO
애교 NO
착한 척

Red lip NO
Red lip NO
Earrings NO
High heels NO
Handbag NO
Red lip NO
Earrings NO
High heels NO
Red lip NO


Most komolyan? Ha a koreai lista után még betesznek egy refrént, azt mondom, hű, na ez teljesen okés. De mikor egy percen keresztül azt kell hallgatnom, hogy mi "nem", kicsit már unalmas. Főleg a 2.42-kor felhangzó tehénbőgéshez hasonlító NO-val. Nekem ez nagyon lehúzza a dalt - pedig a többi rész, több mint zseniális! Amúgy is az egyik kedvenc bandám, de ezzel most tényleg megleptek. Csak gratulálni tudok. De a vége... a vége! Ettől még gratuláljuk Seoyeonnak, aki írta és szerezte a számot, mert remek munkát végzett!

A klip teljesen rendben volt, bár kicsit több szimbolikát elbírt volna azért. Sok ismerős lehetett azért köztük (amikről pl. a BTS klipek elemzése közben többször ki is tértem) amikről beszéltünk már (és örülök, hogy újra és újra igaznak bizonyulnak); virág elégetése, maga a virág, stb. 

Egyébként, ez a stílus nagyon is jól illik -szerintem- a lányokhoz, sokkal jobban, mint a Hobgolbin (amiért még mindig nagyon dühös vagyok), ezt a fejlődést simán el tudom képzelni náluk, hisz a debüt daluk is hasonló stílusban született, csak még gyermekibb verzióban. 

Csak a vége. :/ 

Na de az album: 




Hm, ez szintén remekül sikerült. Ugyan a Show (szerintem) jobb dal, mint a No, és én azt promóztam volna, de engem ugye nem kérdez meg senki. (Nem is értem miért🤔) Az egyetlen dal, amivel kicsit hadilábon állok, a Like it (ha még egyszer elneveznek egy dalt a like szóval, sokkot kapok), az egy picit "szokásos" lett. A kedvenceim: Show és az I need u. 



A dal: 10/8
A lemez: 10/9



I. iKON






Mint tudjátok, szeretem a bandát. Az egyik kedvencem. Sokkal inkább zeneileg, mint tagokat tekintve (az nekem elég nehéz), így a Killing Me után (ami annyira jó, hogy még most is haldoklok tőle) nagyon vártam az új megjelenést. Arra ugyan számítani lehetett, hogy ezúttal egy lassabb számmal rukkolnak elő, mégsem gondoltam volna, hogy egy, hm, ilyennel. 

Őszintén? Nem tetszik.

Minden alkalommal, mikor leírom nektek a reakcióimat egy adott hét (vagy két hét, mikor nincs elég megjelenés) végén, elgondolkodok, hogy én vagyok-e a hibás, vagy a dal. Itt egészen egyértelmű, hogy én. A szöveg gyönyörű, a dallam remek, és látom, hogy rengetegen szeretik. De nekem akkor se megy.

Mert, nos, unalmas. Az addig még rendben is lenne, hogy lassú, hisz én kifejezetten a balladákat részesítem előnyben. De attól, hogy valami lassú, még nem kell, hogy egyhangú is legyen. Viszont itt, szerintem a dal részeinek elosztása borzalmas, nincs egyetlen kiemelkedő rész sem. Nem azt mondom, hogy rossz, hanem azt, hogy... pl. nincs refrén. Az egész 'refrén' beleolvad a dal többi részébe. És ettől teljesen felejthetővé válik számomra. Sajnos.

Viszont, a szöveg! Úr Isten, gyönyörű. (Itt bezzeg nem zavart senkit, hogy szebben fordítottam, hogy átjöjjön az érzés...! Jaj... de gyerekes vagyok.😒Khm.) De tényleg, eszméletlen szép lett, le a kalappal.

De... nekem sajnos ez így nem volt elég. Nagyon szép, értem miért szeretik, de nekem ez sajnos most nem jött be teljesen.



2. SEVENTEEN | 세븐틴




No akkor. Kedvelem a bandát (és egyre szörnyebben érzem magam, hogy nem vagyok rajongó, pedig próbálkozok!), több számuk nagyon is elvarázsolt. Mindig izgatott vagyok, ha új dalt jelentetnek meg, mert ki tudja, talán ismét képesek lesznek szíven ütni!

Na, most majdnem hiánytalanul sikerült. Először is, meg kell jegyeznem: a képi világ valami eszméletlen szép. Nem tudom ki rendezte a videót, de valami gyönyörű lett. Nézek ide, nézek oda, csak kapkodom a fejem, de egy rossz pontot nem találok. Gyönyörű!

A dal, hmm, jó lett. Nagyon tetszik, hogy pl. a refrén kezdetén a zene elcsendesedik, és csak Woozi  (aztán a többiek) angyali hangját (mert na, tényleg az) halljuk, de olyan szép, élesen...! Aztán nagyon tetszett, dal szerkezete is, nem unalmas, tele van meglepetésekkel, itt egy lassabb rész, ott egy váratlanul gyors, áh, tényleg szépen összerakták. A szöveg is meghatóra sikeredett, erre sem panaszkodhatok. Az egyetlen rész, ami nem tetszett, az I'M YOUR HOME rész, és az alatta lévő dallam. Valahogy... nem, az annyira nem jött be. De Egyébként tényleg, elismerésem, mert tudom, nem sokakat fog ez irritálni, szóval ez is egyéni probléma - e mellé persze el kell ismernem, szép munkát végeztek. 👌🏻


De lássuk is a lemezt: 



 


Hm, nem mondanám, hogy a legerősebb, amit láttam tőlük. A Getting Closer és a Hug nagyon jól sikerültek, ezeket többször hallgatom is, de pl. a Chilli és a Shhh nem igazán jönnek be, nem hiszem, hogy magamtól elővenném őket. Ha a lemezre kattintok, meghallgatom őket, de sokszor fordul meg a fejemben, hogy eltekerjek róluk. 


Kedvencem talán a Hug lenne, ha kellene választani, nagyon szép dal lett!


A dal: 10/8
A lemez: 10/8


3. ATEEZ | 에이티즈 


No akkor, itt is van nekünk egy rookie banda. Egy remek debütálást kaptunk tőlük - de tudjuk mind, a a visszatérés (az első kettő) kritikusan fontos, hiszen láthatjuk, nem csak egyslágeres csodával nézünk szembe. Lássuk is:



Ó gyerekek, hogy én mennyire gyűlöltem ezt a számot! El se tudjátok képzelni mennyire nagyon. Miért? Mert amíg a refrénig nem értünk, szinte ki akartam ugrani a bőrömből, annyira nagyon-nagyon jó volt, tele eszméletlen vokállal - aztán hirtelen teljesen megtört a dal, az egyik srác olyan hangon kezdett ismételgetni egyetlen kics.szett sort, mint akit egy torokgyulladás mellé gigán csűrtek egy hólapáttal. 

Uram Isten, de mérges voltam. Lagymatagnak éreztem, mintha nem is lenne refrén... nagyon nagyon csalódott, és iszonyatosan mérges voltam. Hogy lehet így elrontani egy dalt?! Egy ennyire nagyon jó dalt! 

Nem is hallgattam meg többet - egészen tegnapelőttig. És ahogy történt az Apink esetében, valami a helyére kattant az agyamban, és bumm, imádom! A refrén még mindig nem a kedvencem, de már megértem a választást, hiszen remekül egyensúlyozza az egyébként nagyon erős (San & Jongho woooooow) énekhangokat. Már nincsenek fenntartásaim. 

Az alap...! Jó Ég, az alap hihetetlenül jó... a hangok is... áh, még mindig nem tértem magamhoz. 
A klip? 

Először is valaki, könyörgöm, vessen véget ennek a divatnak! Mi a franc ez a haj? Jó ég, gyűlölöm!


Aztán, és most ezen röhögni fogtok... de... 



Itt van nekünk ez a festmény a háttérben. Először nem tudtam rájönni, hogy mi az (mármint, hogy egy festmény), és azt hittem, hogy egy teletalpú szandál. 😂 Gyerekeeeeeeeeeeek. 😂 Nem tudom miért, de tényleg! Még néztem is, hogy ezek mit éreznek. 😂 Júúúúúúúj. Nem tudom mit láttam...vagy hogy... de... akkor biztos voltam benne. Ma már fogalmam sincs, miért, és miképp történt. 😂

A másik pedig. És ilyen se gyakran történik, de itt komolyan...


... mármint ... 

Yeosang. 

Kérlek.

Állj le. 

Csak. 

Állj.

Khm, oké. Lássuk inkább a lemezt!




Oké, ez 10/10, könnyedén. Nagyon jól sikerült, minden egyes szám. Ami nekem nagyon bejött, az a Promise. A hangok nagyon a helyükön voltak, és a dallam is zseniális. A From is remek, a Desire pedig olyan nyíltan szexuális, hogy majdnem Whiplash (looooooooool) - nem mintha ezzel bármi baj lenne. Amíg nem tízévesek torkán nyomják ezt le főműsoridőben, ezzel nincs semmi gond. Miről énekeljenek? Csillámpónikról, és kislányok lelki világáról? Épp olyan ez, mint a War of Hormone -t vérlázítónak titulálni - mert tinifiúk kimondják, hogy megnézik, és szeretik nézni a lányok seggét., meg egyéb bájait. Júúúúúúúúúj! Esetleg meg is akarják fogni...? Na neeem, azt már nem. Bitóra velük! (Ezen soha nem fogok megegyezni senkivel. Mindenki szabadon gondolhat erről a témáról, amit csak akar, de a véleményem nem fog változni.)


Nekem nagyon bejött, nem is tudom miért vártam azzal, hogy meghallgassam. Minden dal a helyén volt, egyikkel se volt semmiféle problémám. Csak így tovább fiúk, ebből még lesz valami!


A dal: 10/9.5
A lemez: 10/10


4.ONEUS | 원어스





Te szent ég! Ez egy debüt? Ez egy debüt volt, amit láttam? Hihetetlen. Egyszerűen hihetetlen, az egyik legjobb nyitás, amit valaha láttam, a tíz évem alatt. A dal száz százalékban régi kpop, olyan 2010-es évek elejét idézi, nem csak zeneileg, de a klip is. El vagyok ájulva, szó szerint. Még ha csak egy visszatérés lenne, azt mondanám, hogy simán levett a lábamról, de úgy, hogy ez egy debütálást, egyszerűen nem jutok szóhoz. 


A képi világ zseniális, igazán retró. Azt az énem fedeztem fel a dal hallgatása közben, amiről azt hittem már elveszítettem. A nap minden percében képes lennék hallgatni a számot, azóta, hogy kijött, állandóan. Istenem, remek, tényleg. A ritmus, a hangok, a rap, az átmenet a részek között, a refrén iszonyat erős, a dallam fülbemászó, főleg a girtár-hangzás miatt, áh, ZSENIÁLIS. Nem bírom abbahagyni, együtt énekelek (ordítok) a fiúkkal. Áh, hihhetetlen. 


Tudjátok mire emlékeztet ez engem? Volt régen a Cube-nak egy M4M nevű bandája. Tessék: 




Nem tudnám pontosan megmondani, miért ők ugrottak be, talán a díszlet, a ritmus, vagy nem is tudom... de imádtam ezt a dalt, pont annyira, mint most a Valkyre-t is. Megszállott voltam. Igaz, kínaiul akkor még semmit sem értettem, de nem mintha nagyon számított volna. 

Na szóval, valami ilyesmire emlékeztet ez a debüt. 

Na de, lássuk az albumot is: 




Te jó ég, ez tényleg az a KPOP amit annyira nagyon szerettem! Van itt minden, még egy igazi, csodás ballada is (ami mindig a halálom, minden lemezen - csak nincs sok jó belőle), van hip-hop hangzás, igazi pop, remek rap, jó szövegek, és még egy aranyos dal is belefért. Hihetetlen, tényleg. Ez kérdés nélkül 10/10, tényleg, gondolkodni se kell rajta. 

Ezekre a fiúkra oda kell figyelni!

A dal: 10/10
A lemez: 10/10

5. ASTRO | 아스트로




A Crazy Sexy Cool egy olyan pontja volt életemnek, amire előtte gondolni sem mertem volna. Az Astro nekem... nagyon nem jött be zeneileg. Mindig próbálkoztam, minden visszatéréskor, de nem ment. A túlzott cukiságot nem tudtam elviselni - pedig máskor nem lett volna vele bajom. Nem is értem mi volt velem (bár ezeket a számaikat ma sem szeretem) - viszont a balladáik. Jaj, a balladáik egyszerűen olyan mértékű zsenialitásról árulkodtak, hogy csak na. 

Tehát, ettől a perctől fogva tényleg nagy elvárásokkal néztem a visszatérések elébe. 

Ám, most... ezt nem sikerült megugrani. Az All Night jó dal. Nem mondom, hogy rossz, de nekem hiányzik belőle valami. ÁM! Nagyon erős koreai vibrálás érződik belőle. Pontosan olyan dal, ami a koreai közönségnek kifejezetten bejöhet, főképp a refrén miatt (amivel nekem a legtöbb "bajom van"), volt már példa arra, hogy egy ilyen dal nyerni is képes volt zenei műsorokban. (És az sem kizárt, hogy én is megkedvelem majd később.)


Egyelőre azonban ez nem történt meg. A refrén nem lett a kedvencem, de tény, minden hallgatással jobbnak tűnik. 


A klip szintén. Okés, de semmi extrát nem látok, amit meg kellene említenem. Szokásosan szép, és jól kidolgozott. 



De nézzük a lemezt!





Hű, naaaa, erről van szó. Ez már remek. Igazán egy stílus, mégsem unalmas, minden dal ad valami nagyon újat a lemezhez, amitől annak fontos részévé válik. Külön imádom, hogy tíz (!) dalt kaptunk. A kedvencem jelenleg a Treasure, majd a Bloom, a Role Play, a 1 In A Million, a Love Wheel, Heart Brew Love, Merry-Go-Round... na jó, szinte mindegyik remekül sikerült. Jaj, bár lenne annyi szabadidőm, hogy annyit fordíthassak, amennyi csak jól esik! ❤ Jaj ez a lemez. ❤ 


Az egyetlen ami fáj, hogy nincs egy olyan ballada se rajta, amitől igazán meglódulna a szívverésem. Mint pl. amilyen a Because It's You, Lie, vagy az Innocent Love volt. A Bloom közel áll hozzájuk, de mégsem olyan. Ezt pedig nagyon sajnálom, hisz a Because It's You a mai napig az egyik legnagyobb kedvencem... amit valaha hallottam. Zseniális. 


De ettől eltekintve, szép lemezt kaptunk. Egy-két dal akad csak, ami nem nő a szívemhez (Moonwalk, All Night, Starry Sky), de ezekre se mondanám, hogy rosszak, egyszerűen... nem nekem valók. 


A dal: 10/8
A lemez: 10/9


Hű, remélem nem felejtettem ki semmit sem. Szóljatok csak nyugodtan!



A másik pedig, a hír, miszerint Jennie és Kai szakítottak. Sokan mondják, hogy azért történt, mert "nem volt idejük egymásra". Jajj, de nagyon érdekes, akkor volt idejük egymásra, mikor mind a ketten erőteljesen promóztak. Na menjetek a búsba! 😂 


Nagyon érdekes, ez az egész. Először is, eleve két táborra oszlott a közönség. Egyikük nem hitte el a kapcsolatot, ahogy azt Beakhyun és Taeyeon, vagy épp Kai és Krystal esetében sem tették (amin nem segített, hogy a forrás megegyezett, és ez a bizonyos forrás tudvalevőleg kapcsolatban áll legalább az egyik céggel (SM)), a másik felük pedig elhitte az egészet (mert miért ne), hisz miért szórakozna mind a két cég azzal, hogy kockára teszi a sztárjaik (= bevételi forrásuk) sorsát? Mert ilyenbe beletörhet az ember bicskája. 


A szakítás épp olyan különös, mint a kapcsolat létrejöttének kirobbanása. Lehet, hogy csak marketing fogás volt? Az SM helyzetében még meg is érteném (esetleg), de mivel egy másik cég is érintett, ezt egymaguk nem csinálhatták. Bár igaz, a reklám akkor is reklám, ha nem pozitív. Na, ezt se tudjuk már meg... 


Annyira tudtam, hogy ez lesz. 😂 Mondtam ugyan, de azt azért nem gondoltam, hogy csak 25 napig fog tartani a nem létező dráma. Mindig ez van, holott itt nem is hallottam nagy rajongói tiltakozásról egyébként, sőt, talán a legtámogatottabb pár voltak... valaha. És ne fogjuk rá arra, hogy azért, mert "híresek", hisz az SNSD (konkrétan a legendás szót használnám rájuk) és az EXO is azok voltak, B és T botrányakor. Sőt, itt a koreai rajongók nagyon nagy része is támogatta a dolgot. Ezért sem hiszem, hogy bárki kényszerítette volna őket a szakításra - mi értelme lett volna, ha amúgy is elfogadta a közönség nagy része? (Ha csak botrányt nem akartak direkt. Mivel azt nem kaptak, értelme se volt fenntartani a látszatot.) 



Maradjunk annyiban, hogy fogalmunk sincs. (És őszintén, nem is érdekel annyira. A sztárok nagyon ritkán maradnak együtt, ebben az iparban, ha aktívak, nincs idejük ilyesmire, vagy épp rengeteg ellenzője lesz a kapcsolatnak.). Az is lehet, hogy csak megpróbáltak együtt lenni, és nem jött össze, ennyi, nem nagy dolog. (Bár felettébb furcsa, az már biztos.)


A lényeg: éljenek boldogan mind a ketten, és sok sikert nekik. 

Nos, azt hiszem ennyi lenne mára!


Nektek mi a véleményetek? :) 


8 megjegyzés:

  1. Szia! ^^
    Favorite: Nekem is török hangzás jött le! :D S talán emiatt nem is igazán tetszik. Pedig vokál szempontjából semmi bajom sincs vele, sőt.
    Apink: Ameddig leírtad mi nem tetszik, mintha csak magamat hallottam volna. :D Azzal a különbséggel, hogy én sajnos nem tudtam megszeretni a számot. Mostmár jobbnak tűnik, de a vokál valahol még mindig el van csúszva.
    GFriend: Hát én ezt imádom! (Azt mondjuk én is észrevettem, mintha Eunhának nem ez lenne a legkényelmesebb hangszín. :/) Ez a sok hangszer nagyon tetszik. Egyszerű, de nagyszerű. Az album! Á, a GFriend még mindig egy olyan jó banda... Show up & Our Secret & L.u.v. gondolkodás nélkül kedvencek.
    Clc: Annyira nem értem az embereket. :D Én csak a fordításod miatt értettem meg a dal üzenetét, a klippben piti utalást kaptunk, s igazság szerint annyira meg nem néztem utána miről szól. :D Én (Hú, talán nem kéne ilyet kijelenteni) utálom a tükörfordításokat, mert csak még jobban összezavarnak, azt se tudom mit hol meg hogyan rakjak össze, hogy lejöjjön valami. Ennél még a koreai szöveg is jobb, amiből két szót értek átlagban. :D (Mondjuk valamikor annak a tanulásának is neki kéne fogni) Szóval köszönöm! <3 Azt is, hogy csinálod, meg hogy nem változtatsz a szokásodon! (Egyébként nem is tudtam, hogy fordítónak tanulsz, én is az szeretnék lenni, bár nekem még kicsit képlékeny, s időm is van még, hogy mást válasszak. (De ha marad, elsősorban olasz szakos lennék, aztán valamilyen ázsiai (még nem jutottam dűlőre melyik :D) nyelvnek kezdenék neki.)) S az is igaz, hogyha klippre égetsz, nem sok minden marad meg a szövegből, sajnos tapasztalat, akaratlanul én is többször pillantottam a történésekre, amikor olyan fordítás megnézésére vetemedtem. Még most is sajnálom. :D (Oké, abba kéne hagynom, mert megtalálnak minket. :D) Rátérve szegény lányokra, megleptek, de mindkét értelemben. A dal nagyon jó lett, a szöveget imádom, viszont nekem is a végével vannak problémáim. A tehénbőgés... szerencse, hogy nem lettek rémálmaim, eskü. És még egy refrén vagy egy másik részlet is simán befért volna a folyamatos nem helyett. A Show, I need u is simán érdemelne promót, de á, ez úgyse fog megtörténni.
    iKon: Ó, őszintén, iszonyatosan örülök, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki nem szereti ezt a dalt. :D A szövege tényleg erős, de a dal... Hanyagolható. (S a karchangok néha már idegesítenek.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Annyira tudtam, hogy nem férek bele a karakterekbe! :D
      Seventeen: Ez viszont igazán kellemes csalódás. Sose voltam Seventeen rajongó (Pedig én is próbálkoztam ><) viszont ez most tényleg egy olyan dal, amit nem vártam, mégis nagyon jóra sikerült. A klip csodás! <3 Erre se számítottam. (De kis gonosz vagyok :D) Az album is tetszik, fura nekem pont a Getting Closer és a Hug (És én is szeretem a lassabb dalokat) nem jött be. (Meg a Chili se igazán. :D) A Shhh-be viszont egy az egyben szerelmes vagyok, a Good to me erőteljessége is magával ragadott a refrénben. Remélem a következő comebackkel folytatják ezt a szériát.
      Ateez: Hát ez egy szép pofáraesés volt. Első alkalommal semmi sem maradt meg, másodikra egészen élveztem, de aztán beütött ez a... Refrénnek nevezett valami, és azt hittem elsírom magam mérgemben. Na, ez az érzés még változatlan, de az átvezető részek tényleg jók. Á, nekem a Desire rettenetesen bejött, az a kedvencem az albumon. :D (Mondjuk régebben én is idegenkedtem ettől a témától (Jó, sooookkal fiatalabb is voltam) de azóta rájöttem, hogy ez csak a valóság, ami az én környezetemben is történik.)
      Oneus: Aztakutyafáját! Még csak január van, de képes lennék felavatni az év legjobb debütálását! A gitár! Seoho! De igazából az összes tag hangja valami fenséges, a harmónia pedig az előknél is... Nem kezdő szint. (Ahogy te is mondtad) még egy comebacknek is csodás lenne, nemhogy egy bemutatkozásnak! Az albumról meg alig tudok szót ejteni a szívinfarktusok közepette. Nincs kedvencem, az egész zseniális, ahogy van! (Csak a Crazy & Crazyt vihogom végig a ,,micsodamicsösz" refrén miatt. Vagy csak én hallom ezt? :D help. )
      Astro: Hé, ez jó. (Erre se számítottam. :D) De lehetett volna sokkal jobb is. A klip szép, az viszont zavart benne, hogy a fiúk mindenhol negédesen mosolyognak (Sajnálom Ahora) aztán a végén meg szinte bevágják a vetkőzősdit a vállrándításokkal. (Jimin jutott eszembe egyből :D) De végül a dalstílussal elérték amit szerettek volna, hisz nyertek valahol. Viszont a Role play! Na, ez egy dal a javából! Bár megértem miért nem lett promós. :( De a gitár az újfent mindent vitt.
      Visszaolvasva, amindenit mennyi zárójelet használok, kész labirintus mi mihez tartozik. :D
      Szép napot!
      (egyébként az előző én voltam, még mindig nem írtam át a nevem ><)

      Törlés
    3. Helló! :)

      Ó, nem jött be a Favorite? :D Na sebaj, majd legközelebb, ki tudja! :)
      GFriend: Nagyon örülök, hogy neked tetszik a dal, tényleg. Én is nagyon szeretném, ha bejönne, de ezt most elengedem. :D Kicsit hiányzik a kezdeti lendület (ne a lányokból, a de pl. ebből a dalból). Majd a következő visszatérés. (De az album zseniális lett.)
      CLC. Köszönöm, nagyon kedves vagy! Tényleg! De nem kell megköszönnöd, szívesen csinálom, komolyan, csak úúúgy ki tudnak hozni a sodromból, hogy azt már nem tudom magamban tartani. :D Mert tényleg, kritizálni nem csak szabad, de kell is, másképp nem fejlődünk (ez pl. nekem külön használ is), de a "mész te a kva anyádba" nem hiszem, hogy ebbe a kategóriába tartozik. :D Áh! :D
      Ó, fordító szeretnél lenni? Sok sikert hozzá, remélem tetszeni fog! (Én a koreait ajánlom, de csak az írásrendszer miatt - sokkal hamarabb megtanulod az egész nyelvet. Persze az is lehet, hogy ez csak velem van így. A koreaihoz kellett kb. egy év, a japánt még most is nyögöm (de csak az írás miatt - a nyelvtana kb. ugyanaz mind a kettő nyelvnek).) Olaszt tanulsz? Az milyen érdekes! (Az öcsém is olasz szakos egyébként.) Azzal tényleg tudsz is kezdeni valamit, ne add fel. :) És sok sikert! <3

      Az a tehénbőgés meg... még mindig emésztem (bár, őszintén.. a masodik refrén után eltekerek).

      ikon: Áh, én annyira bánom itt is, hogy nem tudom szeretni a dalt. A fiúkat nagyon szeretem, de ez most... kicsit egyhangú lett nekem. Pedig próbáltam. :D

      Seventeen: Hű, akkor nem ugyanazok tetszenek, de a lényeg: ez a visszatérés meglepett mindkettőnket. :D Remélem valami hasonlóval jönnek ki megint. :D

      Ateez: átérzem! Nagyon gyűlöltem a dalt, szóval teljesen megértem mit érzel! Lehet, hogy megszereted, lehet hogy nem, de nem baj az sem. :) Talán fiatalabb korban erre minden lány érzékeny (engem is jobban zavart), promós zenékben ezt most is teljesen elutasítom. Nem akarom, hogy a kiskorú gyerekem azt hallgassa és lássa, hogy pasik (vagy csajok) vergődnek, mert hiányuk van. (Nincs gyerekem, de na. :D) Főleg, h a kpop rajongók nagy része általános iskolás-középsulis. Ha meg nincs más mondanivalód azon kívül, hogy csajokat akarsz megszerezni, az elég nagy probléma - nálam. Viszont, ha normálisan meg van fogalmazva, és nem obszcén a szöveg / videó = a felnőttek értik, akinek meg nem kell, nem fogja, az oké. A nem promós daloknál meg úgy vagyok, hogy arról énekelnek, amiről akarnak. Nekem már csak ez a felfogásom. :D

      Oneus: UGYE??? :D + Mióta mondtad, már én is ezt hallom. :D :D most már nekem is help. :D

      Astro: tényleg nyertek? Nem most... komolyan? MÉDIUM VAGYOK. :D

      ----

      Megnéztem, és tényleg. The Show nyeremény!! Jaj hogy sírtak. :D Fúúú az album... na az album tényleg nagyon jó lett! Csak így tovább nekik! :)

      Köszönöm szépen a hozzászólást, mindig jól esik olvasni a véleményed. :) Szép napot Neked! :) :) ❤

      Törlés
  2. Szia!
    Apink: Végre visszatértek! Meglepő módon a tavalyi daluk egy volt a kedvenceim közül, szóval izgatottan vártam az újat, amint csak rebesgették, hogy itt lesz valami. S most is megcsinálták! Imádom ezt a dalt, mindenestől, mégha a videó kicsit fura is. Még az is lehet, hogy a koncepcióváltás után/miatt teljesen a szívemhez nőnek. Nekem nincs ellenemre, az biztos! :D
    Gfriend: Ezek a lányok tényleg mindig alkotnak. Bár nem ez a kedvenc visszatérésem tőlük, de jól sikerült. Truly love. ♥
    iKon: Fogalmam sincs. Többet nem is nagyon tudok hozzászólni. :D
    Seventeen: Hát ez nem jött be annyira. A klip az gyönyörű, de a dal nem az esetem. Az előző albumuk jobban sikerült szerintem. Azért a Getting Closer és a Good to me jó számok lettek.
    Astro: Sok idő kellett, mire belemászott a fülembe, de most ki se lehet belőle verni. A rap részt nagyon szeretem, de közel sem annyira, mint az albumot, ami valami csodás lett! Kedvencem a Starry Sky, de mire ezt eldöntöttem, tisztára beleőszültem!
    Apróság: tényleg megéri meglesni, azokat kisbandákat akiket kiraksz, tavaly megleptél a Myteen-nel, most pedig a Valkyriet hallgattam meg, s percek óta csak pislogok. :D Alig várom, hogy legyen időm az albumra.
    Szép estét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Nagyon örülök, hogy olvastad a bejegyzést, és elmondtad a véleményed. :) Szeretem olvasni. :)

      Apink: egyetértek! Nagyon jól áll nekik ez a stílus, csak így tovább!
      Gfriend: komolyan... én is szeretni akarom! Az albumot imádom tőlük, de valahogy a promós szám nekem most nem. :( Na majd legközelebb! :)
      ikon: lassan én is így vagyok. :D
      Seventeen: az igaz, hogy az előző jobb lett, egyetértek. Most bejött, de még nem mondanám 100% sikernek (számomra), az előző számukat nagyon szerettem.
      Astro: Nekem még mindig nem ment bele. :D Próbálkozok néha, de nem megy, és fogalmam sincs miért. De most olvastam, hogy nyertek is vele! <3 Sok sikert nekik a továbbiakban is! :) Fú, az album tele jobbnál jobb dalokkal, nem csoda, hogy nehezen választottál kedvencet! :)

      VALKYRIE!!! :D (Jól vagyok. :D) Örülök, hogy tetszett. :) :)

      Szép estét neked is, és még egyszer: köszönöm a véleményt, nagyon érdekes volt. ❤

      Törlés
  3. Szia, örülök, hogy "visszatértél"! :')
    Igazából az említett visszatérésekből csak párról tudok most véleményt mondani, szóval kezdem is!
    ATEEZ-Hát a debüt elég erős volt, ezért voltak elvárásaim és megmondom, elsőre nem értek fel hozzá. De(!) mikor másodszorra hallgattam a számot, egyszerűen nem értettem mi bajom volt vele, most imádom és minden nap meghallgatom. Remélem ezek után is minőségi tartalmat hoznak majd! :)
    ONEUS - Nagyon meglepődtem a szám hallatán, nem gondoltam, hogy ennyire jó lesz. Annyira a helyén van minden, fülbemászó az egész dal, az egyik legjobb debüt dal amit valaha hallottam!Várom mivel jönnek majd következőnek!
    Ikon-Hát elsőre én is úgy voltam a számmal mint te. Unalmasnak találtam még akkor is ha a szöveg tetszett. Ám valamiért(ne kérdezd miért) többször is meghallgattam, és valahogy teljesen átjött a hangulata. Az én esetemben elég ritka, hogy egy ballada típusú szám megtetszen, de ez most nagyon megfogott.
    A fordításokkal kapcsolatban meg, engem személy szerint nagyon bánt ahogy téged szapulnak. Nagyon kevés olyan fordító van mint te! Szíved, lelked benne van abban a kicseszettül jól lefordított szövegben! Te adsz értelmet az egésznek, oké, gyorstalpalónak egyes hanyag angol fordítások is jók, de a tieid az igaziak. Valamint csodálatra méltónak tartom,hogy a diszlexiád ellenére képes vagy blogot vezetni, rengeteg fordítást végezni stb. Te csak dolgozz a saját módszereiddel, jobb is, hogy nem a videókba égeted a feliratot, tényleg nem tudnánk figyelni és így megvan a maga varázsa. Komolyan hálás vagyok neked, hiszed vagy nem, sok dologban inspiráltál szóval ha valaki bármit is beszól jól beoltom:')
    Jennie és Kai kapcsolatától nem is vártam többet, szerintem nem is volt igaz, de sosem fogjuk megtudni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Nagyon örülök, hogy itt jártál, és elmondtad a véleményed. :)

      Ateez: Nekem még mindig nem a kedvencem a refrén, mikor hallgatom a dalt, az agyam mintha kikapcsolna azon a részen, de egészében imádom a dalt. Sok sikert nekik! :)
      Oneus: OHHÓ! Én se gondoltam, hogy ennyire jó lesz. Hihetetlen volt, hogy ez így... ennyire jól összerakott legyen. Teljesen megdöbbentem. Az egész album, minden! Remélem mihamarabb vissza is térnek. :)
      Ikon: remélem én is megszeretem. :/ Szeretném, csak valahogy nem megy most. De lehet, hogy nekem is bekattanik majd valamikor. :D

      Nagyon kedves vagy, tényleg. Őszintén mondom, nem azért írtam ezt le, hogy az emberek megköszönjék amit csinálok, vagy ilyenek, mert szeretem csinálni. Csak úgy felháborít, hogy az emberek nem tudnak normális "hangnemben" beszélni egymással. Megértem, ha valakinek nem tetszik a fordításom, tényleg. Megértem. De ettől még normálisan is lehet viselkedni az emberrel. :D Ez mindig, de mindig felidegesít. :D

      Ugyan, én vagyok hálás az olvasónkak / nézőknek, mert nem sok olyan blogger (vagy mi a szösz) van, mint én, akinek ilyen rendes és türelmes olvasói vannak, mint pl. Te. Ezt most teljesen komolyan mondom, nagyon sok támogatást, és kedvességet kapok tőletek, amit nem tudok sehogy visszafizetni. Ha pedig csak egy ember is van, akinek segíthetek, már megéri hogy akad egy-két pofátlan ember is. :)

      Jennie és Kai... hát én sem tudom mi volt ez. De igen, ezt se tudjuk már meg, nem is éri meg foglalkozni vele. :D A legjobb tényleg az lenne, ha a sztárok megtartanák maguknak a magánéletüket (a sajtó pedig hagyná ezt nekik), nem tartozik ránk, meg... annyira nem is érdekfeszítő. Csináljanak jó zenét, ennyi. :D

      Még egyszer köszönöm szépen a hozzászólást, nagyon kedves vagy, és hidd el, jól esett amit mondtál. ❤❤

      Legyen szép napod! :)

      Törlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...