SEREBRO - ПЕРЕПУТАЛА КЛИПА



Sziasztok! Ahogy ígértem, elhoztam a Перепутала klipjének elemzését is. Nos, ez nagyon nehéz szülés volt - nem igazán tudtam miképp öntsem szavakba amit gondolok. De azért... hát, remélem valami értelmezhetővel álltam elő.

Ami a heti visszatérést illeti: két darab elég kevésnek tűnt, így inkább megvárom ennek a hétnek a végét is + múlt héten műtöttek, és a sebem még fel is szakadt. Most mondjátok meg... inkább no comment.

Lássuk:


A dalról:

"Я почти сразу поняла, что ты стал медленно заполнять мои артерии собой. Но ты делал это настолько медленно, что я сама открывала тебе каждую свою дверь ... Я четко понимала, что во мне происходит ... ты менял группу крови. И ты это знал, хотя делал всё так легко, и как будто тебе это было совсем неважно. Так МЫ стало моей самой большой надеждой, я затыл все раз детали. Это было похоже на дом из сотен книг, разных по размеру. На фейерверк, который мы оба так любим и вечные вопросы, которые я тебе задавала ... А потом оказалось, что я все перепутала ... Все не так на самом деле ... Оказалось неправильно. И я написала тебе ту последнюю смс. А сейчас ты ее слышишь в песне." - Ольга Серябкина (Molly) (forrás)



"Szinte azonnal tudtam, átvetted az irányítást felettem (szó szerint: végigfutottál az ereimen, megtöltöttél magaddal). De olyan lassan tetted, rávettél, én magam nyissak ki előtted minden ajtót. Pontosan tudtam, hogy mi történik velem (bennem); megváltoztál, megváltoztattál (megváltoztattad a vércsoportot). Tudtad mit teszel, de mindent olyan könnyedén vittél végbe, mintha nem is érdekeltelek volna. De MI lettünk a legnagyobb reményem, elfeledtem minden más, apró részlet elmosódott körülöttünk. Mint egy könyvekből épült vár, több száz könyvből, mind más-más méret. A tűzijáték, amit annyira szerettél, s a kérdéseim, melyek örök kérdések maradtak... Végül pedig rájöttem, tévedtem. Semmi sem az, aminek hittem. Tévedés volt az egész. Elolvastam az utolsó SMS-ed. Most pedig dalban hallhatod (a választ)."  - Olga Seryabkina (Molly)


Az idézet egy-egy része ismerős lehet már az előző dalszövegből is.

A dal valós érzelmeken alapul - a klip pedig ismét nagyon találékony. Elsőre valóban nehéz lehet megérteni - de az előző klip, az Отпусти меня videója után lesz honnan kiindulnunk, még ha ebben az esetben nem is lehet csak a képekre hagyatkozni. Itt szükségünk lesz agy nagy adag képzelőerőre, főképp akkor, ha még nem találkoztunk ezekkel az érzelmekkel. 

Az előző klipben láthattuk, ahogy az adott lány (ill. lányok - hiszen a férfi mind a hárommal egyszerre szórakozott), miképp adta oda magát a szeretett félnek, akiről kiderült, hogy, nos... szép szavakkal élve egy seggfej. Itt annak az eseménysornak a hatását 'láthatjuk'. Mi történhet azokkal a lányokkal, akiknek életük első kapcsolata egy hazugsággá válik? Nem, nem azt mondom, hogy ez történik mindenkivel - de mint láthatjuk, ez valóban megtörtént, méghozzá a dal szerzőivel; tehát ilyen tényleg van. És az elemzés végén be is vallhatjuk, hogy mi is hallottunk már efféléről. 


Nos, kezdjük: 



Először is, felhangzik az intró (Igen, jól halljátok: koreaiul van. Ugyanis, mint említettem, a banda nem hogy elítéli, még szereti is az ázsiai kultúrát, Molly pedig (a barna hajú), Ázsiában is élt gyerekként - ezért is fájó a kpop fanok támadása.): 


"사랑에 빠질때... 죽을때까지 생각하지만... 이사람은..."
"Mikor szerelembe esek, úgy hiszem csak a halál választ majd el, de a másik fél..."



"Mikor szerelembe estem, azt hittem örökké tart majd, de ő..."


Ha jól megfigyeljük, nem véletlen a bevezető, nagyon is idevág. Sőt, az "elemzés" végére azt is elmondhatjuk, hogy a múltra épp úgy igaz, mint a jelenre.


A dal címe: ПЕРЕПУТАЛА
A szó jelentése lehet: összezavarodtam és elszúrtam (esetleg összetévesztettem) (inkább elcsesztem, de az nem hangzik olyan jól magyarul). Ez így magában is utal arra, amit a dal (és a klip) akar kifejezni. Nézzük meg az első képet: 



A három lányt látjuk egyszerre. Összezavarodtak.

A klip elemzésekor beszélhetünk arról az esetről, ahol a lányok egy személyt testesítenek meg, s arról is, hogy mind a hárman egy-egy személy. Mindegyiknek van értelme - szerintem.


A következő képsorok, melyek többször is visszatérnek a videó során: az 'érthetetlen' kézjelek.

Nagyon érdekesek, és természetesen értelmezhetetlennek tűnnek. Nézzük meg őket - és lássuk mi jutott eszembe róluk.




"Te."



"Én nem."



"Gúnyt űzöl magadból."




Erőszakos jelkép, mind a két jelenetben. Vágást imitálnak (ami jelentheti azt is, hogy "itt a vége"), de jelezheti ütés helyét is.













A "kettes" nagyon sokszor megjelenik a videóban!




Na de, tovább a történésekre:



Egy nagyon nem boldog Dasha.



Egy nagyon-nagyon nem boldog Molly: ezt a jelképet ismerjük, egyértelműen a halált idézi - de mindenképp annak az érzését.



Ezt követően egy "csitt" jelet is láthatunk Dashától...






Az első olyan kép, ami visszautal az előző klipre. Egyrészt a könyvet láthatjuk: szexuális utalás. A könyv egy szinonimákat tartalmazó gyűjtemény.

"Я перепутала, думала, что любовь."

"Elszúrtam (összezavarodtam), azt hittem ez a szerelem."

A könyv címe: Synonyms and Antonyms = Szinonimák és antonímiák 

A szinonimák ugye az adott szó rokonértelmű szavai, az antonímiák pedig az adott szó teljes ellentettjei.  Ez a szöveggel összevetve igen sokat sugallhat. A lány tudja, elszúrta - és elszúrja, mert ez jelenidőben is értendő -, a szerelmet összekeverte valamivel. Vajon egy hasonló dologgal, vagy épp annak tökéletes ellentétével...? 

Sajnos, mivel a könyvet fejjel lefelé tartja, egyelőre erre nem fog rájönni - akármilyen elmélyültnek tűnik is az arckifejezése. + A könyv, mint szexuális jelkép jelentheti azt amivel a hölgy összekeverte a szerelmet = magát a szexet. Nos, olyan ritka volna ez?




Láthatjuk, ahogy Polina feltart egy tükröt: vészesen hasonlót azokhoz, miket az előző klipben láthattunk - így Molly láthatja a saját arcát. Viszont, jelenleg azon is ott van a hangsúly, amit mi látunk a képen. Egy nő, egy másik arcát viseli. Mintha nem is önmaga lenne. 





Először is: láthatjuk, ahogy Dasha kötelet teker egy súlyos szikladarab köré, majd a tengerhez görgeti-húzza azt. Ez szintén egy egyértelmű utalás a halálra, sőt, sokkal inkább az öngyilkosságra. Azonban, ahogy azt említettem fenn is, ez inkább annak az érzését jelképezi:

Emlékezzünk arra, mit jelentett a víz az előző klipben; a "szerelmet". 


Ezek után az erős "öngyilkos" hangulatra rájátszik még Molly, aki immár teljesen ráhajol a "kerítésre" (nem tudnám pontosan megmondani mi az).

A harmadik képen Molly épít könyvekből várat (akár a kártyavár) - erről az érzésről a nyilatkozatában is olvasni. A könyvek nem egyforma méretűek. Lehet, hogy szépek, és hasznosnak tűnnek, de ebben a formában egy olyan építmény alapját jelképezik, ami minden, csak nem tartós. 

Ezen kívül a könyvek mit jelentenek? Tudást. Ami azt illeti, itt épp a tudás híján vagyunk... de várjuk csak ki a végét.







Pár pillanattal később látjuk, ahogy Polina meglendíti a lábát,



Ugyanabban a pillanatban Dasha belerúgja a sziklát a tengerbe, 



Molly haja pedig szintén egy kötél által a magasba emelkedik.


Ez a képsor nagyon szép - és erős utalás az előző klipre, és a lányokban lejátszódó lelki állapotra is. 
Ahogy azt mondtam, se a szikla, se a kerítés nem konkrét öngyilkosságot, vagy halált akar jelképezni:

"За тебя никогда не умру. Но может другие."

"Érted soha nem halok meg. De talán más megteszi."

A képeken nem halál látható, vagy nem szó szerint - ha már halál, akkor lelki formában -, sokkal inkább arra utal, amire a lányok készülnek. Egyrészt tudjuk, hogy össze vannak zavarodva, nem tudják mivel keverték össze a szerelmet - amire ettől még ugyanúgy vágynak. Tehát; mi látjuk ugyan, hogy a vesztükbe rohannak így, ők nem értik, s ismét belevetik magukat a szerelembe - vagy valami olyasmibe, amiről azt hiszik, szerelem. Mert biza, az nem szerelem: megfigyeltétek Molly haját? Pont úgy néz ki, mint az előző klipben a szekrényben. Ez a szerelem is csak olyan, mint a másik volt.






Dasha megbotlik,




Molly elesik,



Polina élettelenül hever.



Ekkor jelenik meg először a férfi - akit ezen kívül nem is látunk. Ez jelenti azt, hogy nem lényeg hogy néz ki, vagy ki ő - bárki lehet, bármikor. 

A kép amit látunk, elég sokat elmond: egy férfi a fekvő nő felett virágokkal a feje alatt. A színkombináció igen élénk (erre még visszatérek), de a virágok magukban is jelenthetnek sokat a számunkra: színes álmokat - hisz Molly rájuk hajtja a fejét, a virágkoronát, amit fiatal lányok szoktak kötni maguknak, érzelmeket, melyeket egy-egy virág fajtája vagy színe árul el nekünk, stb. Sok-sok pozitív dolgot. 

Ezen túl a baljós kép: a férfi egy bottal böködi a lányt. Ezt nem hiszem, hogy túl kellene magyarázni. Míg a lány szépeket álmodik - a szerelemről, addig a férfi (egy ősember módján) fadarabbal böködi őt.




A könyv(kártya)vár összedőlt. Bármit is hitt (tudni vélt | könyv = tudás), nos, az nem jött be.



Polinát konkrétan elhurcolják, mintha csak egy zsák krumpli volna.



Polina a víz felé indul - mint aki szomjazik,



Majd bele is merül abba.



Majd Mollyt láthatjuk, aki egy tő felszínén álmodik. Ha tartjuk magunkat az eddig feltételezett képekhez, akkor a "szerelem" = víz. Polina nagyon vágyik rá, elmerülne benne. Molly pedig csak a felszínét érinti, annak tükrén álmodik. 



Mollyt látjuk, aki egy ablakon tekint ki - egyszer erre, egyszer arra, mi pedig követjük a tekintetét.





Először Dasha tűnik fel, aki feltárja előttünk a "titkát", a szerelem utáni kutatás eredményét.




Amott meglátjuk Polinát, aki egy játékot tart a kezében. A játék mindig az ártatlanságot képviseli (a szememben). Nekem - sokakkal ellentétben, akik amúgy se akarják megérteni a videót -, ez egy elég szomorú kép, pont ahogy a többi is. Elveszett az ártatlanság, valami igazán másba hajlott. 




Érdekes: Polinát látjuk megint, amint egy ollót vesz a kezébe, s elvágja a bugyiját. Az éles tárgyak (lesz itt még egy, szintén - nem véletlenül szintén Polina kezében), erőszakra utalnak. Igen.







Ezzel szemben Dasha önként "csúsztatja" le a lábain; mégis mintha bánná a dolgot. 





Polina beköti a szemét, s ekkor már egy késsel céloz - de mivel nem lát, önmagát veszi célba.




A kés azonban Mollynál köt ki. Amit nem is csodálunk majd... nem is olyan soká. (Polina pedig megszabadul az erőszaktól - vagy annak emlékétől.)




Megjelenik az egy = egyedül. Ezután...



Polina kiért a partra. Ugye láttuk elmerülni, most pedig felbukkant a felszínen, ugyanannak a tónak a partján, aminek felszínén Molly szerelemről álmodott. 




Előkerül a kettes = párban. Eztán látjuk...



Újból a zavarodottságot.



Érdekes kép, és egyben az egyik legszebb ebben a videóban. Mikor a fény vakít el. A fényben kellene látnunk, de néha mégis ez az, ami megakadályoz bennünket abban, hogy lássuk mi történik = másoknak igen egyértelmű némely dolog, mi mégsem vagyunk képesek megérteni azt. 



Előkerül a hármas szám is = ami itt a lányokra utal. (Ráébrednek dolgokra.) Ezután: 




Láthatjuk, amint egy kalapács tönkretesz egy hamutartót - végez egy halálos szokással. 



Polina önmagát látja a tükörben, amit ő maga tart a kezében



Itt át is térünk az eddig hanyagolt tagra; Mollyra. Akit nem is akármilyen pózban találunk:



Bárki bármit mondjon, nekem ez az egyik kedvenc képem a klipből. Meg úgy... egészében nézve is, nem sok erősebb képet láttam még. Mielőtt még szörnyülködni kezdenétek, gondoljatok bele, ez mit is jelenthet. Hisz nem láttok szinte semmit a lányból, mégis tudjátok, hogy mi lehet az üzenet. Nézzétek meg az arcát: a smink elkenődve, a tekintet halott, a testhelyzet megalázó (ebben semmi intim nincs, mielőtt még vitába szállna valaki), az élénk színek pedig, amikről a virágcsokor kapcsán beszéltem (tudjátok, amin szerelemről álmodott a lány), ismét megjelennek, csak épp nem a feje alatt. "Hát erről álmodtál, ez lenne a szerelem?"



Ezek után láthatjuk ahogy Dasha tüzet gyújt. 


Majd pedig elégeti a "láncait" - amit nem ő maga kötött. Mint látjuk, a lányt valaki megkötözte, hisz hátulról mutatják. 


Amit itt látunk, nem épp szexi - szerintem legalábbis. Inkább tűnik kifejezetten szomorúnak. Nézzünk a tetoválásokra: a két térden egy, s a hölgy-részek felett egy szárny. Nem véletlen, hogy ide kerültek ezek, remélem érthető mire gondolok. (Igen, jóra gondoltok.)


A tánc közben feltűnik egy igen szomorkás Dasha, mintha épp arra tekinte vissza, ami vele történt - igen, a táncra gondolok. Arra, amit az jelképez. 


Megjelenik a kettes szám (Molly szeme csukva). Mit jelent a kettes? Egy párt. 


A kettes egy apró mozdulattal átfordul, megváltoztatva a saját jelentését: a kettesből egy fegyver lesz. Egy fegyver...


Amivel...


Saját magadnak ártottál. 


Nos, ennyi lenne nagy vonalakban. Lehetne még egy-két képet boncolgatni, mint pl: 


Az ártatlanság visszanyerése...



Vagy a bűntudat - jó kérdés, érezned kell-e ezt.


Nem tudom, mennyire volt érthető amit szerettem volna átadni. A dal az előző folytatása, de sokkal inkább lelki alapon mozog, mint az előző. Mi történhet egy lánnyal, akit mondhatni tönkretettek? Összetéveszti a szerelmet a testiséggel, mert csak ezt tanulta. Így azonban nem vár rá más, mint csalódás, és persze a bűntudat, hisz bátorítást ezért a viselkedésért nem igen kaphat (akkor sem, ha pl. nem az ő hibája az egész).

Én szeretem ezt a videót, nagyon ötletesnek és... kifejezetten szomorúnak tartom. Ti mit gondoltok? 



(Mielőtt megint megkapják, hogy nem tudnak énekelni.)

2 megjegyzés:

  1. Szia

    Régóta olvasom ezeket, de még egyszer se írtam véleményt. Te nem akarsz ezzel foglalkozni? Van ilyen munka egyáltalán? Te vagy az egyik legokosabb ember akit csak ismerek. Olyan dolgok jutnak eszedbe amire én nem is gondolok.. Ezt a videót én nem is értem és rá se gondoltam volna hogy ilyesmit is jelenthet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)

      Jajj nagyon aranyos vagy, de se okos, se hozzáértő nem vagyok. :D De tényleg nagyon-nagyon kedves vagy. Örülök, ha tetszett a bejegyzés, a lányok sokat dolgoznak a videóikon. :)

      Törlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...