Egy kis beszélgetés: Momoland balhé



Szervusztok. Ideje egy kis beszélgetésnek! :) Rövid leszek, de mivel kérdezték a véleményem... íme!





Nagyon dühös vagyok. Nem, nem is csak dühös, de kifejezetten csalódott. Olvassátok el végig, hogy megérthessétek mi a baj.

Ugye olyan egy, másfél hete jött ki a Momoland - Bboom Bboom című dala. Mindenkit (sokakat, ha pontosabb akarok lenni) elbűvölt, még nyerni is képes volt a dallal a banda - ami egy hozzájuk hasonló együttesnek igencsak nehéz -, s általánosságban véve megkockáztatom a kijelentést: kb. mindenki szereti a számot.

No, én magam is írtam (természetesen) a dalról, hogy mennyire aranyos lett, hogy a kivitelezés remek, stb. stb. Viszont, azt is megemlítettem, hogy maga a dal erősen emlékeztet az Orange Caramel egyes dalaira, plusz a Serebro (egyébként a banda neve annyit tesz: Ezüst), bizonyos számára (és nem is csak egyre, hogy őszinte legyek, de ebbe inkább bele se megyek). Erre ugyan nem reagált senki sem – már a blogon –, de ahogy telt az idő, hamar felkapott pletykává bált a Momoland dalának megjelenése.

Több Serebro fan is megemlítette, hogy hát na, nem is kicsit hasonlít a szám, és nem csak dallamában, de ritmusában is – ami valóban igaz. (Ahhoz, hogy totál véletlen legyen, kicsit túlságosan is.) A Momoland dalát Shinsadong Tiger készítette, akiről mind tudjuk, hogy megannyi kpop csodát hívott már életre. Azonban ez nem jelenti, hogy ne érezhetne akár tudat alatt is késztetést arra, hogy ihletet merítsen más dalokból. Mert én nem azért vagyok itt, hogy eldöntsem, na ellopta oszt annyi. Nem ezt mondom, és nem, nem is ez a bajom, nem erről szól a bejegyzés.

Hogy miről? A kpop rajongótáborról. Mindig is tudtam, hogy rengeteg képmutató tagja van a közösségnek, de ami most történik, egyszerűen kiborító.

El kell áruljam (nem nagy titok), de imádom az orosz (nyelvű) zenét, magát a nyelvet is ismerem (mondjuk). A Serebro egyike azon együtteseknek, akik egészen régóta velem vannak, és még az évekkel ezelőtti megjelenéseiket is szívesen hallgatom, akármelyik nap. (Ott van még persze a Время и Стекло, a ВИА ГРА is (stb.), csak ajánlani tudom őket!)

Van nekik ugye ez a Mi Mi Mi c. daluk, amely pl. Európában (is - ha nem csendült fel minen koreai műsorban, vegyétek fejemet) igencsak nagy siker lett (mindenféle promó nélkül!). Nem tartozik a kedvenceim közé, a szöveg angol (sokkal jobban szeretem az orosz dalikat) – és inkább valamiféle paródia húzódik meg mögötte… de ez csak az én véleményem –, de nem mondanám, hogy kevéssé értelmes, mint mondjuk a kpop dalok egy része, amiben arról sírnak, hogy „ne menj el, szeretlek, de közben gyűlöllek is”.

Tudni illik, hogy a banda (gondolom inkább Molly – a jelenlegi frontbember (mondjuk)) –, nem hogy nem táplál semmiféle ellenérzést a koreai zene (és nyelv) ellen, de pont, hogy úgy tűnik, kifejezetten kedveli is azt. Tekintsük csak meg a ПЕРЕПУТАЛА „Elcsesztem” c. dalukat, melynek intrója koreaiul hangzik el. Érdekes. Nem is olyan régen, az egész banda fellépett egy kínai műsorban is, ahol nem más mint Show Luo volt műsorvezető, és kpop sztárok is megjelentek... (Ezt megtekinthetitek: ITT)

Miért mesélek ennyit erről az együttesről, amivel valószínűleg soha az életben nem foglalkoznátok magatoktól? No, hát azért írom le ezeket, mert kiindulva a fentiekből, Molly szinte azonnal posztolt egy kis részletet a Bboom Bboom kipjéből instagrammon.




Mellé ez a rövidke üzenet került ki: „Пока в России байтят мировые хиты, мир понемногу байтит нас.” #serebro #mimimi „Míg itt Ororszországban a nagyvilág stílusát koppintják (байтят = szlengszó), a nagyvilág apránként a miénket.” #serebro #mimimi

Egyrészt, a kiírás maga nem sértés, egyszerű megdöbbenés – amit őszintén szólva totálisan jogosnak érzek. (Ha valóban nyitott füllel hallgatjátok a két dalt, lehetetlen nem észrevenni a hasonlóságot, ami tényleg… durva. Kicsit kicsavartan, de nagyon-nagyon hasonlóak.) Ráadásul… ha őszinte akarok lenni, szerény véleményem szerint lenne jogalapja a panasznak – de értelme nem sok. Tekintve, hogy nem a Momoland lányok készítették a Bboom Bboom c. dalt (nyilván), így őket ebbe belekeverni nem lehet. A cég foghatja az eredeti szerzőre (Shinsadong Tiger), hisz nem a cég csinálta a dalt. De persze ST már eladta azt a cégnek, és mégis csak a lányok neve alatt fut. Érdekes helyzet ez is, a panasznak nem lenne semmi értelme.

Mégis mi akasztott ki? Ó, a legjava még csak most jön. A Momoland rajongók valami csoda folytán rátaláltak erre a posztra. Na, és ott szabadult el a pokol. Idéznék pár megjegyzést a sokból:

Igen, hasonló, de ez nem jelenti egyből, hogy loptak. Nevetséges.”

A Momoland amúgy is jobb.”

Ki az a Serebro?”

Köszi az ingyenes reklámot.”

Nem kell mindjárt vádaskodni, hagyd a Momolandet, boom boom.”

A Momoland több albumot adott el csak egy számmal, mint te, szóval szerintem csak kuss.”

Ők legalább nem mutogatják magukat.”

Gyerekek, nem találok szavakat. Hát mi ez az ostoba, meggondolatlan, mindenféle utánanézést hiányoló, mélységesen felháborító megnyilvánulás? A Momoland amúgy is jobb? Pardon! Micsoda? Ezt a megjegyzést vagy háromszor elolvastam egymás után, mert nem kaptam szikrát.

A Momoland amúgy is jobb? Mármint melyik univerzumban? Jó, megértem. Lehet, hogy nagyon sokan úgy vagytok vele, hogy a M. jobb (főleg ha nem is ismeritek a S. munkásságát), de ha ilyen sértő kijelentéseket teszünk, egy kicsit nem árt utánanézni a dolgoknak.

Ír a Momoland számokat? Nem.

Ír a Serebro számokat? Igen.

Ír a Momoland dalszöveget? Nem.

Ír a Serebro dalszöveget? Igen.

Fel tud mutatni legalább egy olyan klipet a Momoland, aminek - azon kívül, hogy abban mosolyognak és pattognak - van bármiféle jelentése?"  Nem!

"Fel tud mutatni legalább egy olyan klipet a Serebro, aminek - azon kívül, hogy abban mosolyognak és pattognak - van bármiféle jelentése?" Nem is egyet!


Mert most őszintén. Itt ez a klip. Nincs olyan, aki nem érti, hogy miről van szó. Még a rengeteg szimbólum ellenére is.



Zseniális!


[Tán csak nincs jobb hangja a Momoland tagjainak? Hát eléggé kétlem. De persze ennek megítélése egyénfüggő. (Meg hát egy bandát – aminek sok tagja van –, nem fair egészként megítélni hangilag, hisz mindig lesz akinek jó a hangja, és lesz akinek nem annyira.)]


Most akkor miről megy a vita? Nem értem.

Ki az a Serebro? Egy együttes, három taggal. És bár a komment írója nem nézett utána, de egy lég népszerű együttesről van szó… Akinek kissé több megtekintésük van, mint a Momolandnek. Negyedannyi promó mellett. (Ami nagy szó, a ML se kap valami sokat…)

A Momoland több lemezt adott el, mint te? Huhuhúúú ebbe bele se menjünk szerintem.

Ők legalább nem mutogatják magukat? Hogy… mi? Tessék? Mégis mit tett a Serebro, amitől „kurvásnak” kellene hívni? Az rendben van, ha a koreaiak csinálják amit a Serebro tagok, de az nem, de ők persze ribancok, mert nem koreaiak. Fú gyerekek, a dalszövegek fele amit hallotok kb. cukormázas pornó, az oppák az ölüket fogdossák, félpucéron táncolnak, de az, hogy a Serebro rengetegszer művészien használja a női testet, az már bűn. Pl. ezek:






Ha még mindig nem lenne világos, hogy mitől vagyok kiakadva: a rajongók iszonyat nagy része olyan szinten képmutató, hogy az valami hihetetlen! Amikor egy… tegyük fel amerikai előadó dalában csendül fel egy csak minimálisan hasonló rész, ami tegyük fel az Infinite egyik számára emlékezteti a rajongókat, olyan szintű támadást indítanak, hogy azt senki se kívánja magának. De mikor fordítva történik, akkor minden oké. Mert a kpop amúgy is jobb. Mert az kpop. Mert az koreai, szóval csak jó lehet.

Igaz, mikor évekkel ezelőtt egy szintén orosz banda (Время и Стекло) feldolgozta a Big Bang Tell Me Goodbye c. dalát, mindenki letámadta őket – holott engedéllyel tették! (A bandát imádom is a mai napig.) A tagok nagyon szeretik a koreai zenét, ami látszik is. A nagy kpop rajongók meg enélkül, hogy bárminek utánanéztek volna, az anyukájukba küldték a tagokat. Szomorú.

Ezzel a szemlélettel kommentelnek iszonyat sértő dolgokat a Serebro posztjához, holott a poszt, amit a banda megosztott (Molly gondolom) egyáltalán nem bántó! (De gondolom oroszul nem tud senki, csak vágtában odacsapott mindenki egy „kurva anyádat” szintű értelmiségi megjegyzést. Egy olyan bandához, aminek tagjai nem csak nem vetik meg a TI KEDVENCEITEKET, de úgy tűnik kedvelik is őket. Akik még csak nem is csináltak nagy ügyet ebből az egészből – mert ha tudtok olvasni, akkor látjátok, hogy a saját nemzetüknek is beszólt (ha már beszólásnak kell venni).

Mi van veletek, emberek?

Felindultságomban kerestem magyarokat is, akik ezzel a témával foglalkoztak (sajnos találtam a poszt alatt is magyar kommentet… azt hittem elnyel a föld). Nem lettem jobban, elég ha ennyit mondok. Eztán kerestem olyan videót, ahol azzal foglalkoznak, kik kopizták le a kpop számokat. A megjegyzések döbbenetesek voltak. Idéznék párat innen is.

A kpop amúgy is jobb.”

Legalább reklámozzák a kedvenceinket.”

Hát mert nem tudnak semmi jót meg újat kitalálni.”

Tiszta szégyen.”

Ráadásul még szarok is.”

Értitek mire gondolok? Mikor a kpop dalok vannak másolva, akkor fúúúú de szar, meg k.rva mindenki, de mikor a kpop másol, akkor az nem baj, mert a kpop amúgy is jobb. Uram Isten, hová süllyedünk még? Ez nem rajongás, ez valami megszállottság. Jó ég hát. Csak nézzetek utána hány kpop dal lett megvásárolva külföldről. Komolyan. Szurkolok, hogy ne dobjatok egy hátast.

Nem tudom mit mondhatnék még. Azért néha nézzünk egy kicsit magunkba, kérem szépen.

Ezt a posztot pedig úgy írtam meg, hogy kpop rajongó vagyok.

Amit egyre többször szégyellek mostanság.

Mert pont olyanok vagytok, amitől annyira viszolyogtok. Mondjátok: az emberek rasszisták, az emberek nem szeretik a koreai zenét, mert szűklátókörűek.

Nos és ti?

Ti mik vagytok, kik csak a koreai zenét ismeritek, és minden más zene „igénytelen”, „kurvás”, „tehetségtelen”, „nevetséges”, csak mert nem koreai?




14 megjegyzés:

  1. Ne haragudj, de ez úgy hülyeség, ahogy volt. A Boom Boom nem volt kopizás. Vagy csak nincs hallásod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Öhm... elolvastad a bejegyzést?

      Törlés
    2. Elolvastam és meg is hallgattam.... és így se értem.... de gondolom mindenki mást szeret vagy mi Nekem teljesen másnak hangzik.

      Törlés
    3. Névtelen kicsilány remélem nem gondolkozol a zenei pályán ha nem hallod a hasonlóságot:) És semmi baj azzal ha te hiszel az eredetiségben de ne szóld le más véleményét. plusz nem a manami találtaki h hasonló a 2 dal a saját hallása alapján, hanem a Serebro akik ... khm, szerintem nem amatőrök;)

      Törlés
  2. Szia :) Nagyon jó bejegyzés, és elgondolkodtató is, tényleg nagyon hasonló a két szám...
    Amúgy, mintha elírtál volna valamit a "Fel tud mutatni..." résznél, de lehet hogy csak nekem nem sikerült értelmezni a két mondatot XD

    ^^ Imádom a blogodat, további sok sikert!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést, és kommentet is hagytál! ÚÚ igen, köszönöm, hogy szóltál! A második mondant: "Fel tud mutatni legalább egy olyan klipet a Serebro, aminek azon kívül, hogy abban mosolyognak és pattognak, van bármiféle jelentése?"... ez akart lenni! Fú, tényleg köszönööm, hogy szóltál! :)

      Még egyszer: örülök, hogy itt jártál, és elolvastad a bejegyzést! :) :) Szép napot! :)

      Törlés
  3. Szerintem egy kicsit tényleg hasonlít a két dal ritmusa, de én mindkettőt imádom.^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ls ez jól is van így! Én is szeretem mind a kettőt. :)

      Törlés
    2. Én amúgy azt a dalt is nagyon megszerettem, amit belinkeltél a Serebro-tól, pár napja ez a dal jár a fejemben.^^

      Törlés
    3. Hűűű! Nem mondod?! Nagyon örülök neki, tényleg. :) :)

      Törlés
  4. (nem nagyon tartozik ide, előre is elnézést)
    Ne nézz nagyon hülyének, de se én, se a barátaim nem tudtuk megérteni miről szól az a serebro klip amit belinkeltél ide, akárhányszor is néztük meg >< El tudnád légyszíves mondani mi a lényege?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)

      Dehogy nézlek hülyének, ne viccelj. Természetes, hogy nem látjuk mind azt, amit én. Kicsit hosszú lenne (nagyon!), ha most így kommentben írnám le az egészet (lehet, h csinálok róla egy bejegyzést), de röviden: egy (három) szerelem halálát látjuk. A férfi játékként kezeli a nőket - több is van neki, itt három -, és pl. ott van a szekrénybe zárj jelenet is, ahogy ha nincs szüksége egy nőre, akkor bezárja, ha szüksége van rá, csak előkapja. Végül pedig erre a nő is ráébred. (Persze ennél azért egy "kicsit" mélyebb.)

      Köszönöm szépen a kommentet! Ha kell, készítek egy sokkal részletesebb elemzést is róla. (Simán lehet, h csak nekem egyértelmű néhány dolog, komolyan. :D) Szép napot! :) :)

      Törlés
    2. http://manamislife.blogspot.hu/2018/03/serebro.html Íme :D

      Törlés
  5. Én nem szeretem a Momoland-et. Eleve a stílusuktól meg a koncepciójuktól hányingert kapok!

    VálaszTörlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...