컴백시간! 여자친구 | 엑소 | 비에이피 | 에스아이에스 | 블랙식스 | 방탄소년단 | 에이프릴



Sziasztok! :) Ezúttal nem egy hét telt el, hanem egy kicsit hosszabb idő (sajnos). Emiatt nem tudok minden egyes visszatérésre reagálni, így azokat emelem ki, amiket érdekesnek találtam. (Ha mások is érdekelnének, csak szóljatok, írok róluk a jövő héten.) Lássuk kikkel foglalkozunk ma: EXO, BTS, S.I.S, GFriend, BLACK6IX, ELRIS, APRIL, B.A.P

Kezdjük is!





1. ELRIS

Új lányok, elég sokan ismerik őket máris. Én nem vagyok igazán otthon a zenéjükben, meghallgattam az előző albumukat is, de egyelőre még nem vagyok rajongó. Lássuk most mit hoztak nekünk:



Hűha! Ez egészen érdekes lett. Nem hiszem, hogy tényleg bele tudnék szeretni, de valóban érdekes mix lett ez; rengeteg stílusjegyet felfedezhetünk a dalban. Mondjuk: egy kis rok n' roll, disco, bossa nova (+You and I), tropical, j-pop hatású hangzás. Nem lesz a kedvencem, de szórakoztató, könnyed alkotás ez, amiben sokan örömüket lelhetik. A klip színes és mozgalmas, sokat dolgozhattak vele. 
Sajnos nekem ez nem annyira jött be, de elismerem, igazán kitettek magukért. 

Lássuk az albumot: 




Hm, nem is tudom. Valahol úgy érzem, hogy ez a lemez nagyon is illik az őszi-téli időszakhoz, nagyon aranyos, de nem a hányinger-cukiságról beszélek, szimplán édesek a dalok. Főleg a Heart Bank az, aminek hallgatása közben a karácsonyi hangulat kap el, hogy miért... azt nem tudom. 

Nagyon jól sikerült lemez ez, többször is képes lennék meghallgatni, aranyosak a dalok, egyikkel sincs semmi bajom. Ajánlom mindenkinek!



A dal: 
10/7 
Az album: 
10/10




2. GFriend

Ó, már itt is vannak a lányok, ismét. Ne húzzuk az időt, lássuk: 


Hű. Hát, hű. Kiket fognak jelölni a "Legjobb lányokból álló banda" díjra idén? Igen, jól gondoljátok, a GFriend ott lesz a listán, és talán az SNSD miatt nem zsebeli be a nyereményt, de jó úton járnak, nagyon jó úton. Ezt a dalt talán még jobban szeretem, mint a Love Whisper-t. Igazi kpop hangzás, furcsa, de idővel annál fülbemászóbb refrén, zongora és valódi hangszerek, a lányok kifejező hangja. Igen, ez a banda nem fog eltűnni, mindent beleadnak amit csak elvárhatunk tőlük. 

Hallottam, hogy mondják: ez a Love Whisper szomorú verziója. Ezzel egyet is értek, valóban. Viszont azt is tudnunk kell, hogy ugyanarról az albumról beszélünk, nem egy külön visszatérésről. Ezért ezt nem venném sértésnek vagy valami ördögi dolognak, sőt, inkább elvárás. Nem ugyanolyan a dal, tehát annyit értek el, hogy tökéletesen illik a lemez hangulatához. És... ez a cél, nem igaz? Szóval, ez sértés helyett inkább dicséret. 

Azzal azonban én is egyetértek, hogy várom, mikor fognak a lányok egy kicsit újítani. Mármint, imádom ezt a stílust, ahogy Korea is, így nem akarom, hogy hirtelen váltsanak, pusztán azt mondom, hogy egy kicsit lássunk tőlük mást is, mert az is veszélyes, ha sokáig kizárólag egy stílust képviselnek, sokan rájuk unhatnak. Látjátok? Szomorú, hogy a zene sem kizárólag a zenéről szól, hanem az eladhatóságról. Nos, szomorú vagy sem, ez van, és ez miattunk van. Nem kell mindig a cégeket hibáztatni, sokszor a hallgatóság okozza a legnagyobb problémát, még ha észre sem veszi.
 
A Rainbow is nagyon jó lett, sőt az Ave Maria mellett ez lett új kedvenc dalom. Nem is értem, hogy miért nem ezzel tértek vissza! Őszintén nem értem. Talán túl sok benne a gitár, ez pedig az újdonsült rock hercegnőkre (Dreamcatcher) emlékeztette volna a közönséget? Nem tudom, tényleg értetlenül állok a történtek előtt, mert ez - szerintem - sokkal jobb, mint a Summer Rain. A dallama, a szövege, minden. Nos, legalább annyit elmondhatunk, hogy a lemez tele lett remek számokkal! 


A dal: 
10/9




3. S.I.S


Új banda, nem sokat tudni róluk. Ebben a hónapban debütáltak,  a 느낌이 와 | Elkapott egy érzés című dalukkal. Nézzük meg: 




ÚR ISTEN! EZ EGY CSODA. Komolyan, ez egy csoda, imádom, odáig vagyok érte. Napi ezerszer képes vagyok meghallgatni! Ez aztán kpop! Dallamos kezdés, iszonyatosan erős refrén, a dal nagyon aranyos, pont a korosztályuknak megfelelő szöveg, sőt, még a klip is jól sikerült. 

És megdöbbent, hogy mennyire kicsi a nézettségük. Iszonyatosan megdöbbent, mikor a velük egyidőben debütált Good Day majdnem eléri a milliós nézettséget. Persze ez csak az én ízlésem, nem akarom rátok erőszakolni, semmi ilyesmi, de EZ A DAL EGY REMEKMŰ! A lányok hangja pedig talán még annál is inkább! Te jó ég, hogy nem lehet ezt szeretni? Ez az a kpop amibe anno beleszerettem. Az a kpop amit pl. a GFriend is képvisel (nem a stílusra értem, vagy hogy egyformák, ne értsetek félre), nem véletlenül cseréltem le az amcsi zenét (amit őszintén szinte soha nem is hallgattam, gyerekkoromban csak orosz zenét szerettem), mert nem akartam a ribancokról, a szexről és a drogról hallani olyan dalokban, amiknek a szövege kb. három nyögés és hat szó újra és újra ismételgetve. 

De nézzük meg a lemezüket: 



Oké, végem. Imádom! Szívből imádom a dalt, a lemezt, mindent. Új debütáló kedvenceim vannak a Favorite mellett, üdvözöljétek őket. Minden számot imádok, annak ellenére, hogy magyarul ostobának is hatnak a szövegek (egyébként pont hogy nem... tudjátok, hogy nem szeretem az ostoba szövegeket). Imádom, ennél többet nem tudok mondani, hallgassátok meg, adjatok nekik egy esélyt! 


A dal: 
10/10
A lemez: 
10/10


4. APRIL 

Oké, ha elég régi olvasók vagytok, akkor tudjátok, hogy IMÁDOM ezt az együttest. És nem is véletlenül. Szeretem, ahogy mindent beleadnak, hogy ez már a harmadik visszatérésük az évben, hogy a cégük helyzete ellenére (csődközel) kitartanak, holott a legtöbb pénzt a KARD kapja, így vagy úgy. Lássuk ezúttal mit hoztak: 




Hát, ez nem lett olyan jó mint ahogy vártam. Okés dal, kellemes hallgatni és aranyosak is, de nem lesz a kedvencem - maximum ha több idő telik el. A klip is szép, tetszenek a néhol kissé merészebb ruhák és mozdulatok (nem maradnak kicsit örökké), de valahogy... nem. Nem jött be. 




Viszont! Az album nem okozott csalódást, nagyon jó dalok kerültek fel rá. Nem lett ugyan annyira jó, mint a Prelude, mégis, szívet melengető volt hallani a számokat. A Magic In Love, a Crush, a Can I Love You, Tting zseniálisak,  a Hey Yo Hey és a Crush jó kategóriába esnek.  Hallgassátok meg a lemezt, ti sem fogjátok bánni!


A dal: 
10/7
A lemez: 
10/9





Most pedig térjünk rá az urakra! 



1. BLACK6IX


Idei banda. A debütáló számuk a Please volt, aminek dalszövege igazán meglepett, nagyon-nagyon őszinte volt. "Nincs pénzem, nincs házam, nem adhatok semmit, de maradj velem. Már... ha tudsz." Azta! Ha odafigyeltetek, nagyon erősre sikerült, annak ellenére, hogy nincs a cégnek kb. semmi pénze. A zene nem nyerte el igazán a tetszésem, de a szöveg nagyon jó lett, több volt abban némi romantikánál. Vártam már a visszatérést, lássuk: 


Hát, ez érdekes lett. A zene iszonyatosan jó, mi hatalmas fejlődés, viszont a szöveg... kedvesen megfogalmazva, olyan kis aranyos. Nagyon kedvesen megfogalmazva. De ha ez kell a közönségnek, akkor ezt fogják kapni. 

A zene maga nagyon-nagyon jó lett, engem megvett kilóra, szó szerint. A klip sokkal jobb, mint az előző (mondjuk annál nem nehéz), hasonlít a SNUPER (khm, az életem ez a banda, még mindig arra bíztatlak, hogy hallgassátok őket!) 유성 | Hullócsillag klipjére, de ezzel nem volt kifejezetten bajom. Elmegy, és igen, mérföldekkel jobb mint az előző, szóval nekem ez bőven elég egyelőre. 

Sajnos lemezt nem kaptunk, csak egyetlen dalt (igen, a cég nagyon szegény), de most mondjuk, hogy elégedett vagyok - még. Szeretném ha szegények visszatérhetnének, mert látok bennük lehetőséget! Sok sikert! :)

A dal: 
10/8 (a szöveg...)



2. B.A.P

Ó végre, végre! Már nagyon vártam erre a lemezre, és összességében a visszatérésre is. Nem húzom az időt, nézzük meg a videót: 



Őszintén? Imádtam. Nagyon jó dal lett, tényleg. (Csak a fütyülést hagyták volna ki belőle!) Nem olyan mint a Wake Me Up, ami az év egyik legjobb dala lett, de más oldalról megközelítve, kemény és fájdalmas dal lett ez is, sőt talán a WMU folytatása, nem kell csak a cím miatt sóhajtozva rázni a fejünket. A szövege ennek is zseniális, és pont olyan jól van elrejtve ahogy addig, csak... talán még ötletesebben. Nagy taps, tényleg. 

De... mi ez az alacsony nézettség? Ez egy remek dal, szövegileg pedig nagyon-nagyon erős. Mi a fene? Mi ez a két milliós megtekintés? Szomorú. Tudom, tudom. Régen nem ilyen volt a B.A.P stílusa, valóban, ez igaz. Viszont azt is be kell látnunk, hogy a fiúk tartottak egy nagyon nagy szünetet. Mire visszatértek, a BTS már itt volt, és jöttek az erőteljes stílusukkal (akkor még inkább hip-hop), s több másik együttes is hasonlóval próbált betörni. A B.A.P elveszítette a helyét, a rajongói szó nélkül hagyták faképnél őket (ahogy az lenni is szokott), s bár megpróbáltak visszatérni hasonlóval (Skydive), de Koreában sokan mondták, hogy BTS hasonmások, meg hogy belőlük próbálnak meg megélni, szóval a szokásos hülyeség. (Nem, nem a BTS rajongókkal van bajom, a BTS-re is azt mondták milliószor, hogy ezt utánozzák meg azt, stb. Ez egy ilyen... általános hülyesége minden rajongótábornak). Szóval... nem igazán volt választásuk. Mellesleg, még ha ezt nem is vesszük, akkor is sok idő telt el, egy banda sem ad ki ugyanolyan zenét ezer éven keresztül. 

Mégsem értem, hol van az a rengeteg rajongó? A B.A.P nagyon-nagyon híres volt (külföldön valóban), szóval... nem is értem. Hát, sajnálom őket, nagyon. Mert az egyik legtehetségesebb bandáról beszélünk, ha zenéről ha szövegről van szó. Ők lehetnek a BTS egyetlen ellenfele, ha dalszövegekről van szó. Sajnálom, de ez az igazság. Kár, hogy rajongóik alig akadnak. 

Na de, van itt nekünk egy lemezünk is: 




Hát ez 10/10. Nem tudom mit mondhatok el róla. Remek lett, ahogy mi tagadás minden egyes lemezük ebben az évben. Nem alkottak olyat, amit ne szerettem volna, és ne mondhattam volna rájuk, hogy jók ahogy vannak. Őszintén nem tudom, hogy mit várnak tőlük az emberek, mit kellene teljesíteniük, hogy rajongókat szerezzenek. 



A dal: 
10/10
A lemez:
10/10


3. EXO

Nos, a fiúk ismét visszatértek. Igen, a kedvenc bandám végre itt, egy újabb dallal. Halljuk hát!



Ó jó ég, én ezt imádom. A zene és a szöveg remek lett, imádom tényleg. Végre Istenem, köszönöm, én is kaptam egy dalt, amit szerethetek. Az szám felépítése, a hangok és a zene, áh, nagyon jó lett. Az üzenete pedig még annál is inkább. Mindegy, hogy milyen szemszögből nézzük, nekünk rajongóknak is szólhat, de magának az EXO-nak is. Érdekes, de igen, így van. 

A klip... nos, nem tudom mi akart ez lenni. Persze, látom benne a régi koncepciókat, de ettől még... Mi a fene?! Rendben, terveik szerint visszaszerzik az erejüket, amit szórakoztató módon a debütáláskor kitalált "szupererejük" visszavételével szimbolizálnak - amit imádtam. Sőt, valahol jól érthető a robot is: egy erős, szinte legyőzhetetlen lény, ami elvette az erejüket, amint feltűnt. Mégis mire (kikre) gondolhattak itt? Inkább nem mondanám ki. 

Ahogy a Call Me Baby - Love Me Right időszak esetében, itt is a második dal (ami nem számít annyira) hordozza a több jelentést. Mondjuk a Ko Ko Bop esetében egy kecske is több magasztos szót kiáltott volna ki magából, ez tény. 

De ami még inkább tetszett, az a Sweet Lies volt. Az a szám, hűha! Tudom, a rajongók máris "az EXO legszexisebb dala valaha" címet aggatták a számra. Nem értem, őszintén nem értem miért mondják ezt. Valaki magyarázza meg ezt nekem, könyörgöm. A Sweet Lies szexi szám? Mármint, hol? Melyik mondata, vagy melyik része? Nem, tényleg nem értem.

Gyerekek, ez a dal maga a fájdalom. Nem, nem ment el az eszem, ez a dal nem szexi, még csak nem is romantikus igazán. Oké, elvileg van egy párunk, a lány szereti a fiút, de a fiú csak kedveli, mivel a lány nem akarja hallani az igazat, a fiú hazudik, azt hazudja, hogy szereti. Ennyi. Ezt a kapcsolatot pedig tökéletesen lefesti a szöveg, ebben semmi szexi nincs. Ha annyira szexi dalra vágytok, akkor ott a Ko Ko Bop (már... kinek mi a szexi). Lehet, hogy a dallama emlékeztet titeket valami szexire, de ezt az indokot se értem meg túlzottan. Elismerem, előfordulhat, hogy én vagyok aki nem érti a dalt, mármint, lehet hogy én nem érzem át. De az én felfogásom szerint ez meg se közelíti a romantikát, ez maximum sajnálat. És mennyire jó benne! A szövege gyönyörű, lehet az is, hogy az idő múlásával felkúszik a kedvenc listámra (amit veletek is megosztottam ugye), de hogy mit üt ki onnan, kérdéses. 
Viszont a Boomerang nekem... nem jött be, kicsit sem. Se a szöveg, se a zene. Nem mondom, hogy nem illik a lemezre, de tudjátok hogy a lemez nagy részét se kedveltem, szóval ezzel nem tudom hogy jót, vagy rosszat mondok. 

A dal: 
10/8,5
 
(A lemezt nem fogom még egyszer értékelni, egy dal nem változtat a többin.)


 
4. BTS



Kérlek, hadd mondjam el mit gondoltam először! Döbbenten bámultam a képernyőre, annyira meglepett az amit láttam és hallottam. És nem feltétlenül azért, mert annyira tetszett. Eljutottam Suga és RM részéig, és megállítottam a videót, arra gondolva, hogy ha a tagok háromnegyede nem szívesen viselkedik így, nem szívesen csinál "cuki" dolgokat, akkor ez most már megint mi a jó fene? Természetesen itt nem álltam meg, újra meghallgattam, akkor már végig. Akkor azt mondtam, rendben van, a közönségnek ez kell, igen, ez is kell, legyen hát; legalább láthatjuk, hogy a rajongókért még a cukiskodást is lenyelik, muszáj nekik. De a hangzás! Nem tudom hogyan mondjam ezt, a hangzása annyira nem kpop volt, hogy az megdöbbentett. Nem kifejezetten az egész dalról van szó, de bizonyos részei szörnyen idegennek tűntek a kpop alapvető hangzásvilágától. Ezt most vessétek össze a BS&T dalukkal, azonnal érteni fogjátok miről beszélek. Viszont. Itt pedig arra kellett rábólintanom, hogy ők mit szeretnének. A fiúk többsége szereti a nyugati zenét, ennyi. Ha ilyet akarnak csinálni, akkor megtehetik, miért is ne? (Csak azt ne feledjék, hogy a rajongók nagy része a kpop miatt szereti őket, s simán lelép, ha egy újabb kpop bandát talál majd magának. Ja, ilyenek a rajongók.)

Nos, láthatjátok: ezért jó, hogy nem a megjelenés napján írok véleményt, hanem a hét legvégén! Mert én nem olyan vagyok, hogy egyszer meghallgatok egy dalt, és jól megmondom a tutit. Kell egy kis idő, hogy a dalok érzése átjöjjön; fülembe másznak-e, megunom-e őket, élőket kell nézni stb. Ezért se szeretem a reakció videókat - ez csak az én véleményem, nem sértést -, szerintem adnunk kellene egy-egy dalnak egy kis időt, mielőtt véleményt mondunk róluk. De az is lehet, hogy ez csak nálam van így, tényleg. 

Szóval. Most mit gondolok? 

Szeretni fogom a dalt, ezt már érzem. Először nagyon nem voltam oda a fütyülésért (nem csak itt, mindenhol irritál a fütyülés, az életben is megőrülök tőle), de ettől még el tudok tekinteni. A dal jó, a szavak amiket használnak szépek, sőt, a helyzet az, hogy ahogy a BS&T esetében is, itt sem adják vissza a fordítások igazán a jelentésüket. (Ismétlem; nem a fordítókkal van bajom, a nyelvi különbségekkel, amiket egy 3 másodpercig a videóra égetett, torzan, jó esetben eleve koreairól fordított mondat nem adhat vissza, ez képtelenség.) A DNA-ről is készítek majd bejegyzést, mert megéri! 

A klip jó lett, gyönyörűek a színek, bár nekem néhol kicsit még sok is, főképp a rengeteg sárga. Ott már nem élénkségről van szó, vakító az egész - viszont vannak eszméletlen szép részek is! Meg kell jegyeznem: Suga hajszíne nekem nem jön be, a videóban sok helyen olyan, mintha egy merevre hajlakkozott parókát nyomtak volna a fejére - főképp a sárga háttérnél. Remélem hamar kikopik (és nem hullik ki most már tényleg a haja). 

A dal nem lesz a kedvencem, de jó lett. Egy pop dal, amit nagyon sokan fognak szeretni. Az album meghallgatása után pedig már értem, miért ezt választották promós számnak. Ehhez pillantsunk rá az albumra: 


Ez az album... szövegileg nagyon jó lett! Furcsa, de valahol az a legnagyobb bajom a lemezzel, hogy sok dala totálisan amcsi pop. Itt a Best of Me, ami nekem messze a legfülbemászóbb dal az egész albumon, de valahol, valami furcsa érzés visszafogja a lelkesedésem. Többnyire azért, mert a kpop rajongók nagyon szeretik a kpop hangzást, ezért (jó, az oppák miatt is, de remélem azért olyanok is vannak, akik tényleg a zenéért vannak itt) szerették meg az egészet. Félő, hogy ez a váltás mit hozhat magával. Nem, nem azt mondom, hogy ez rossz dolog, azt mondom, hogy lehet rossz is. A rajongóktól függ. Csak gondoljatok bele egy pillanatra: mit mondjon pl. Amerika? "Ilyen zenét bármelyik zenész tud csinálni az országunkban. Miért hallgassak egy koreai bandát, akiknek még a szövegét se értem, ha a saját honfitársaim is tudnak ilyet, és előbb csinálták, mint ezek, akik csak lopják a zenénket?" Nem, én nem ezt gondolom! De őszintén... lesznek akik ezt mondják. Ha szerencséjük van nem, ha nincs szerencséjük, igen. Mindig figyeljünk mind a két oldalra!

Viszont. Miután pl. hallottam a Best of Me-t, tökéletesen értem a promós dal választást. A DNA még mindig nagyon sok alap kpop hangzást hordoz, így utólag teljesen egyetértek a döntéssel. Nem az a kedvenc dalom, de megértem a választást, a BTS már nem csak kpop banda, így változáson fog keresztülmenni. Nem véglegesen, a következő lemez nem ilyen lesz (ez amúgy a címéből is látszik, de erről kicsit később), de most már nem csak Ázsiában vannak rajongóik, ezt pedig tudják ők is. Egyrészt ő maguk is szeretik a nyugati zenét (JK pl.), így természetes, hogy kipróbálják magukat. Másrészt, a rajongóik előtti tisztelgésnek is felfogható amit most csinálnak. 

Plusz! Itt van végre egy nagyon jó példa. A kpop is csak zene. Vajon melyiket szeretik a rajongók? A zenét, vagy a koreai cuki fiúkat? Ez az album elég erős amcsi pop (stb, mert azért nem csak pop, de na) hatást mutat. És valahol ez is volt a cél. A BTS soha nem volt Kpop (ahogy arról már többször is beszéltem), de nem volt Khip-hop sem igazán (talán az elején, de abból Koreában nem lehet megélni). Most pedig, kiadtak egy lemezt, amit próbáljon meg nyugodtan bárki bekategorizálni. Rajta, sok az időm, várok! Nem, nem megy, igaz? Nem véletlen. Nagyrészt azt mondanánk, hogy pop és egy hip-hop szám, aztán annyi. Pedig nem, nem csak ennyi. Az ilyesmi mindig nehéz vállalkozás. Vagy elveszel a többi hasonló előadó között, vagy jól sül el a dolog, és nem buksz el. Értitek miről beszélek? Nem egy kpop banda próbált meg nemzetközi sikert elérni, egynek se ment. Miért? Na vajon? Miért nem lesz híres egy külföldi sem a Kpop terén belül, aegyozva és cukiskodva? Ugyanaz a helyzet. Amerika se köteles elfogadni az aegyozo csajokat és fiúkat, így Korea sem kell hogy befogadja a külföldieket. Viszont, ha nem kifejezetten koreaiként akar egy banda befutni, akkor is kicsi az esély. A BTS talán ezen az úton indult el, ez a lemez remek lehetőségeket rejt magában, de ha tényleg ez a céljuk, akkor annak veszélyei is vannak. Pár (tengernyi) sorral feljebb feltettem egy kérdést az amcsi barátaink helyett. És... igazuk lenne, ha ezt kérdeznék. Persze, azt mondjuk hogy a zene egyetemes, az nem baj ha nem értjük a szöveget. Valahol igen, így igaz. Viszont azért mégsem. Ennyi erővel egy "szeretlek jááááj mégis utállak jááááj ne menj elllll" dal írójának is odavághatunk egy Oscar díjat. Értjük a problémát, ugye? Nem bántani akarom őket, csak elmondani a véleményem. Mert ilyenkor igenis igaza van mind a két félnek. Én szurkolok, fussanak be a fiúk, még több sikerük legyen, de eközben valahogy sikerüljön megőrizniük önmagukat! :) (Nem, nem mondom hogy elveszítették magukat, ne akarjatok szándékosan félreérteni!)

Szóval, miután ennyi felesleges dolgot leírtam, térjünk rá a zenére. Van pár szám, ami nagyon meglepett. A 고민보다 Go | Aggódás helyett indulj, Pied Piper, MIC Drop nagyon jól sikerültek, főleg szövegileg kiemelkedőek. Nem tudom, hogy készült-e már fordítás belőlük vagy sem, de sajnálatos volna ha nem, mert ezek tényleg nagyon jók! Plusz, itt van nekünk az Outro: Her, ami nem, nem volt meglepő, de simogatta a lelkem; épp amiatt hogy mennyire vágytam már egy ilyen dalra! A régi, jól megszokott outrok felsikítottak a távolban, üdvözölve testvérüket. Szégyen lenne kimondani? Igen, leoltottak már érte páran, hiszen hogy merem semmibe venni a többi remekművet! (sóhaj) De nem bánom, legyen hát: talán ezt a dalt imádom a legjobban az egész lemezen. A szövege annyira kiemelkedően jó, hogy le a kalappal! Elvileg szerelemről szól - ami nem új a BTS karrierjében, miért tesz úgy mindenki, mintha most valami hatalmas törés történt volna -, de ha odafigyel az ember, kihallja azt is, amit másodlagosan akarnak mondani. Itt nem csak a szerelemről van szó, még ha az album nagyon is azt sugallja. 

Itt jön majd a cím: Her ugye. Angolul: ő, őt, nőnem. De koreaiul: , vagyis ami ugye a 起承轉結 , 기승전결 része. Erről már beszéltem korábban, a Love Yourself "elemzés" során. A 承 jelentése: tárgyalás, kifejtés, a történet kifejtése, és annak fejlesztése, szélesítése stb. (Amiről az iskolában is tanulunk ugye. kb.) De ha önmagában nézzük az írásjegy jelentését, nem pedig a kifejezés részeként, egészen meglepő az eredmény:  kibírni, elviselni, folytatni. Ha pedig a Her-t nézzük meg: 허 (kiejtés szerint) = gyengeség, gyenge pont (félelem, ami rávesz dolgokra, színlelés, hamis mosoly akár). 허와 실 kifejezésben pedig: hazugság és igazság. Érdekes, nem igaz? Az Outro lesz az átvezető a következő albumhoz, ahol talán már az igazság vár bennünket, nem pedig az, amit most kaptunk! Ki tudja. 
A dalok pedig, ha nagyon jól megfigyeljük őket, hasonló történetet is mesélnek el. Maga a Pied Pier már most egy sokak által félreértett dal, holott lehet, hogy az egyik legösszetettebb szám a lemezen. Ilyen sorsra jutott (abból amit a rajongók mondanak, vagy... amit láttam a rajongóktól) a 고민보다 Go | Aggódás helyett indulj c. dal is, amelynek igazán sok mondanivalója van, valahogy mégsem jut el a rajongókhoz úgy, ahogy kellene. Pontosabban hozzánk. Sokan mondják, hogy pl. ebben a dalban a BTS jól odamond mindenkinek, holott nem, mert ahelyett hogy (ahogy pár rajongó mondta) lesajnálóan nyilatkoznának, épp hogy megértik mi a probléma és miért probléma az. Baepsae és Am I Wrong folytatás. (Holott sokan azt mondják, hogy pont az ellentetje.) Ott van a Skit is : 망설임과 두려움 | Habozás és félelem címmel. Áh, lesz miről írnom az "elemzésekben".

Aztán itt van a Sea, az ajándék dal a lemezen. Nos, igen. Ez egy remekmű. Szerelemről szól? Ó nem, nagyon nem. Csak figyeljetek a szövegre, hisz... az a BTS erőssége, ebben rejlik a sikerük titka is. (Koreában minden bizonnyal. Még a romantikus szövegek is vagy művésziek, vagy többről szólnak.)
Ez egy díjnyertes album lesz. Minden kockázata ellenére ami a hangzását illeti, szövegileg remek lemez lett, talán még jobb mint a Wings (bár hangzásában azt jobban szerettem). Ne lepődjön meg senki, ha ebben az évben is bezsebelnek pár díjat. Egyet is fogok érteni a győzelmükkel. (A következő lemez pedig ennél jobb dolgokat ígér... csak várjatok!)


A dal: 
10/9

A lemez: 
10/10 + 5



5. BOBBY 


Ó, nem vagyok YG rajongó, egyáltalán nem. Ez pedig nem is baj, hisz ez nem azt jelenti, hogy nem tisztelem őket, pusztán a stílusuk nem jön be. Ezt pedig szabad, ha jól tudom. (Igen, direkt hangsúlyozom ki ezt, a héten majd felfaltak amiért el mertem mondani a véleményem. Érezzétek az iróniát!) De mint tudjátok az iKON-t szeretem. Nem vagyok eszméletlen rajongó, de kedvelem a zenéjüket, egyszerűen imádom Jun Hoe hangja egyszerűen gyönyörű, a kedvenceim közt tartom számon (kár, hogy nem hallom sokat, khm), Bobby pedig, igen, az egyik kedvenc rapperem az iparban. Ó, hű, lelőttem a poént igaz? Így van, szeretem Bobby-t, mert - szerintem - meg is érdemli. Ő nem "csak" idol rapper, de valóban rapper, ami miatt nagyon nehéz összehasonlítani (és szörnyen igazságtalan) a többi kpop banda rapperével. De nincs más választásunk, ha már őt is (nagyon tévesen) idol rappernek hívják. Hah, mindegy, ne lovagoljunk mindig a kategóriákon, lássuk a klipet: 


Hát ez nagyon meglepett. Igazán nem erre a mostani Winner hangzásra számítottam. Nem mintha bajom lenne vele, csak mást vártam. De ő csinálta a dalt, ő írta a szöveget, szóval ő akarta így, nekünk pedig nem sok beleszólásunk van a dologba - és valahol ennek örülök is. A szám jól sikerült, Bobby kitett magáért, még ha elég sokat is kellett várni rá. Nem baj, a lényeg hogy megérkezett és egy remek dalt hozott nekünk. (Igen, tudom hogy van egy másik is, de legjobb tudomásom szerint ez a promós szám akkor is. Bocs ha tévedek.)
A szövege jó, a klip jó - kifejezetten aranyos lett. Hű, tényleg nem ezt vártam. De tetszett, sőt, nagyon tetszett! Viszont, hála az Istennek, van egy egész albumunk: 

Azta! Tendae, In Love, Up - csodálatos számok, le a kalappal! Viszont, a többi... Jól sikerültek, ne értsetek félre, szeretem a többségét, és talán nem is egyszer fogom meghallgatni őket (sőt!), de a szövegek, hát, mintha ugyanazt a dalt hallgatnám egy órán keresztül! Bobby épp szerelmes, vagy mi van vele? De még ha az is, miért, miért kell ugyanazt a szöveget egy egész albumon keresztül hallgatnom? Oké, fiatal, persze. De azért ennél szerintem tud ő többet is. A számok nagy részének jó a szövege így is, a szavak szépen vannak megválasztva, de őszintén, mindegyik ugyanarról szól, más dallammal, más kifejezésekkel. Sajnálom, de ez a véleményem. Tudjátok, arra vártam hogy valami mélyet is hallok majd, a véleményét - ha kell elrejtve - bármiről! Nem baj az, ha szeremről ír, azzal van csak bajom, hogy egy dal kivéetelével az egész albuma ugyanarról szól. Unalmas. 

A dal: 
10/9

Az album: 
10/8



Egyelőre ennyi lenne! :) Bocsánat ha elgépeltem valamit, siettem eléggé. Nagyon szívesen meghallgatom a ti véleményeteket is, ha van! :) Ne legyetek szégyellősek, az a jó, minél többféle gondolatunk támad, osszuk meg őket! :) 

Szép napot nektek! :) 

9 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nos, nekem nagyon nem jött be a mostani BTS album. Még a DNA számukat is csak 2x hallottam, nem tetszik. Annyira azt érzem, hogy csak ahogy fogalmaztál, cukiskodásra mentek rá és kb ennyi. Valahogy annyira nem. Cukik a fiúk, kedvelem is őket, de mostanában valahogy nagyon nem jött át a feeling nálam.
    Az EXO albumon már kb a felét szeretem. Nagy szerelmem a The Eve lett (nem a tánc miatt. Azt is kíváncsiságból néztem meg, de inkább hanyagoljuk). A Power daluk annyira fura, de aranyos és vicces lett, hogy ezt nem lehet nem szeretni.
    A BAP más tészta. Imádom a szövegeiket, összetörnek utána összeragasztanak. Tényleg fura, hogy annyira kevés rajongójuk lett. Sajnálom őket, igazán nagyon tehetségesek pedig!
    Lányokat még mindig nem szokásom hallgatni, de hogy a GFriend a kedvenc lánybandám, az biztos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Köszönöm szépen a hozzászólást, remek volt olvasni. :)

      Megértem, ha nem tetszik, ez már tényleg messze van attól, ahonnan indultak, vállalták a kockázatot, ők is tudáták hogy lesz akinek nem fogja elnyerni a tetszését! De ez persze nem baj, természetes, kinek mi tetszik (nekem se ez lesz a kedvencem, ha őszinte akarok lenni).
      Ó, megszeretted az Exo albumot? Hűm nagyon örülök neki! Bár én is képes lennék rá :D A The Eve tényleg egy jó szám, azt én is szeretem. :) (Igen, a tánc... nos, hm, hanyagoljuk, ezt jól mondtad!) A Power zeneileg nagyon tetszik, fú, vártam már hogy meglepjenek valami ilyesmivel! :)
      Én sem értem... A B.A.P kiemelkedően híres volt (a maga idejében, egy akkor friss bandához képest), így én sem értem teljesen, hogy lehetséges, hogy ekkorát esett a népszerűségük. Sajnálom őket én is! :/
      Nem baj az ha nem hallgatsz lányokat, tényleg, kinek mi tetszik! Régen én pl. fiúkat nem hallgattam, szóval :D

      Még egyszer köszönöm a hozzászólást! :) Szép napot! :)

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Bocsi hogy ennyire összefolyt, de nem engedte hogy közzé tegyem mert túl sokat írtam és így is sok mindent törölnöm kellett...bocsi hosszú lett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Ne viccelj, nem lett hosszú, és élvezet volt olvasni! :) Köszönöm!

      GFriend: Teljesen megértem amit érzel, velem is volt már ilyen! És Eunha tényleg rendelkezik ezzel a hm, aranyos, ártatlan kisugárzással. Emiatt tényleg megértelek! :) Nekem is jobban tetszik a Summer Rain, valahogy... áh, nem tudnám megfogalmazni miért. Az sem meglepő, hogy ennyi lánynak is tetszik a banda, tényleg nagyon sokat dolgoznak, meg is érdemlik a rajongókat! Igen, a Fingertip nekem furcsa volt, nem pont a váltás miatt, maga a dal nem tetszett annyira (fogalmam sincs miért, talán a refrén miatt), de ettől még imádom őket! :)

      Exo: Ugyan, nem baj az! :D Nekem is van nagyon sok banda, ahol egyáltalán nem tudom a tagok nevét. Ezzel nincs semmi baj, azért lexikonnak kellene lennünk, hogy mindenkinek tudjuk a nevét! Jól van ez így! :) Nekem is a CMB óta van ez. Nem, nem is, a Wolf óta (nem, sajnos azóta se tudtam megszeretni a számot, ezt valahol nagyon sajnálom). Nem tudom miért van ez így, de nem bánom, legalább tudom, hogy ha az első nem is tetszik, lesz majd valami ami nekem is bejön - csak egy kicsit tovább kell várnom, mint a többieknek. :D Egyszer azóta visszaolvastam amit írtam a Ko Ko Bop-ról, és én is felnevettem. Most már nem vagyok annyira ideges (de, kicsit még mindig :D), inkább értetlen. :D No nem baj, a Power és a Sweet Lies bőőőőven kárpótoltak érte (a Sweer Lies-ról még tervezek bejegyzést!).

      BTS: Én nagyon sokáig nem hallgattam fiúkat. Vagy... hallgattam, de nem olyan szívesen. Teljesen megértelek ebből a szempontból. Nekem mondjuk az EXO volt az áttörés, a mai napig nagyon szeretem őket, kevés másik együttes van, ami ezt elérte (akad, de nem sok). Ahogy látom, neked a BTS volt ez a banda. Ez remek! Meg is értem, a BTS nagyon-nagyon jó együttes! Őszintén szólva, akkor is ezt mondom, ha nem vagyok army és ebben az évben is elorozzák a kedvenc bandám elől a díjakat (mert így lesz, és szerintem meg is érdemelik - bocsi exo-l társaim).
      Persze, belefér a cukiskodás, csak meglepett. Én úgy tudom, hogy ők ezt nem szeretik, a tagok többsége nem rajong ezért a dologért, ezért lepett meg igazán. Érdekesnek tartottam, hogy ezzel jöttek, mikor azt mondták, hogy nem szeretik csinálni. De gondolom a rajongókért tették, ami szép dolog! Szerintem igen, elég sok beleszólásuk van a dologba, több mint az egyéb bandák tagjainak (haaaa jól tudom, de nem lehetek teljesen biztos benne). A lemez többi daláról írni fogok (remélem hamarosan,... ah a suli megöl!) mert nagyon jó album lett! Meglepődtem mennyire elragadóra sikerült, főleg a szöveg. Épp ezért aggódok, nem szeretném, hogy a rajongók hátat fordítsanak nekik. Remélem erre nem lesz példa! :)

      Köszönöm szépen a hozzászólást, imádtam olvasni! :) :) Szép estét! :)

      Törlés
  4. Szia! Igen egy este alatt két komment ez azért van, mert most már nem kell fogalmaznom a véleményem, már össze állt. Előszőr is a kommenteket olvasva. Úr Isten végre valakik akik szeretik a Gfriendet. Bárkit aki azt mondta hogy szereti kpop-t és megkérdeztem hogy Gfriend? Hmm? Mindenki azt mondta nem ismerős :(, vagy nem hallgat lány bandákat. Iszonyatosan örülök hogy, végre... ez az.. Vííí! Feldobódtam. És ha már szóba jöttek kezdjük velük :D
    GFriend: Nos, miután agusztusban vissza tértek én azt hittem idén már nem fognak többet. És bumm.. Hát az nem kifejezés hogy boldog voltam. És egyetértek, idővel fülbemászóbb refrén, zongora és valódi hangszerek. Ohh, imádom. Teljesen elégedett vagyok. Viszont, a Rainbow az sokkalta jobb, nekem sokkal jobban tetszik és miután meghallgattam a Rainbow-ot egyszerre az ugrott be, miért? Miért nem ez a dal, a promos. Hát nem értem. Nagyon imádom. De tényleg az albumról a kedvenc dalom pedig minden számáért oda meg vissza vagyok. Lehet azért is mert bennem egy kicsit nosztalgikus érzést kelt. Nagyon emlékeztet egy kiskoromban sokat hallgatott dalra, de nem tudom megmondani melyikre. A Summer Rain és a Love Whisper között nem tudnék választani, nem tudom eldönteni melyik tetszik jobban. És igen, én is várok tőlük most már valami újat. A világért nem szeretnék egy 180 fokos váltást de tényleg kellene valami új, amit még nem láttunk.
    Elris: A debütáló számukért nem voltam oda, ezt viszont kifejezetten érdekesnek találom. És nem csak érdekes de még szeretem is. Huhh, hogy fejezzem ki magam, valamire nagyon emlékeztett de nem tudom mire... (Fuhh, ez úgy idegesít). Egy kicsit különleges érzést hordoz magával. Viszont örülök hogy most másodjára sikerült megfogniuk, mert Sohee solo debüt dalát kifejezetten szerettem és egy kicsit csalódót voltam mikor az Elris nem fogott meg.. De most igen és :) :D.
    EXO: Előszőr is, örülök hogy újra szerethetsz egy Exo számot :D ;).Egy kicsit félve kattintottam rá a klipre, amit azt hiszem meg lehet érteni.. De ezúttal (hál' istennek) nem csalódtam. Ez már tetszik. Erre már azt mondom, na ez már valami. Mérföldekkel jobban tetszik a Ko ko bop-nál, mért nem lehetett valami ilyennek vissza térni elsőre is (a kecskés hasonlatos XD jajj végem XD) Huhh, hát szeretem ezt a számot, nagyon is. A klip: Nem tudom... Nem a kedvencem... De ezúttal legalább a dal megfogott. :D
    BTS: Őszinte leszek. Nem erre számítottam. Ohh de még mennyire hogy nem. Meg is lepődtem. Viszont nincs bajom vele. Sőt eléggé tetszik a dal. Érdekes hogy bárkit kérdezek azt mondja hogy neki ez nem.. Nekem tetszik. De még mennyire hogy tetszik (bocsi, szóismétlés). A klip: Hmm.. hát nem is tudom. Nekem meg a klip nem jön be annyira, szépnek szép ez tény de nem az én ízlésem (?). És lenne egy kérésem még hozzá a 고민보다 Go és a Gfriend Summer Rain fordítása. Előre is köszönöm, (és még egyszer meg kell köszönöm a Rainbow fordítását :) )
    Hát azt hiszem ennyi lett volna. Szép estét! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Ó, én csak örülök a két kommentnek. :D

      GF: Remélem hamarosan egy kicsit megújulva térnek vissza, mert a rajongótábor veszélyes, gyorsan tud jönni és gyorsan is tud menni. (Sajnos.) A Rainbow nagyon jó, tényleg, csodálatos dal, így nem értem miért nem azt választották, tényleg értetlenül állok a döntésük előtt. Se nem túl rock, a szövege se provokatív (meglepő is lenne :D), semmi baj sincs vele. Hát, ők tudják.

      Elris: Én nem tudom, egyelőre nem a kedvencem, ha meghallgatom akkor okés, de magamtól nem keresek rá nagy lelkesen. :D Az album megtetszett, de a promós dal annyira nem. Mikor épp hallgatom, nagyon érdekesnek találom, de valahogy nem :/

      Exo: Ohhóóó! Én is nagyon örülök, hogy szeretek egy Exo számot, végre! :D A KKB után, hát, imádkozni kezdtem az éghez, hogy adjon valamit ami tartja bennem a lelket! :D A klip... hát igen, érdekes lett... őszintén nem tudom mit gondoltak a cégnél. Bááár, lehetséges hogy én bonyolítom túl és simán vicces akart lenni. (Minden esetre inkább erre teszem a voksom, nem a KKB-ra :D)

      BTS: Nagyon örülök, hogy neked tetszett! A dal jó, természetes hogy sokan szeretni is fogják. :) De vízválasztó, ami miatt sokan pedig nem. Azt is megértem, mert ez nem igazán az a BTS amit anno megszeretett sok rajongó, már az INU korszaktól is igen messze van, de talán a BS&T-től is kicsit. Nekem tetszik, szeretni fogom (bár az album többi dalát jobban). De én tényleg örülök, hogy neked tetszik, mert attól pl. hogy nekem nem a kedvencem, még szurkolok a fiúknak, jó látni, hogy van akinek tetszik ez a munkájuk is!

      Ó, a fordításnak amint tudok neki fogok állni! :) (És igazán nincs mit)

      Köszönöm szépen a hozzászólást, nagyon jó volt olvasni! :):)

      Törlés
  5. Szia! De jó megint a véleményedet olvasni^^
    Először is, Gfriend: Régen én se nagyon szerettem a lánybandákat, de pont a Gfriend hozta meg nálam az áttörést. Már a debüttel teljesen megnyertek maguknak, azóta is kedvenc lánybandám, szóval minden egyes visszatérést nagyon-nagyon várok. És szerencsére még sose csalódtam, ez is nagyon tetszik :D A LW is jó volt, de ez most még nagyobb szerelem, a koreóról nem is beszélve *.* Egyébként ez csak az én véleményem vagy tényleg kezd megkopni a rajongótáborunk? A Rough idején hirtelen nagyon népszerűek lettek, de mintha azóta ez elmúlt volna :( Lehet Koreában nincs így, de így az international rajongók mintha megfogyatkoztak volna.
    EXO: fuuuu hogy én mennyire nem bírom a Ko Ko Bop-ot >< tényleg nem értem, minden csoportban csak azt olvastam mennyire odáig meg vissza vannak tőle, én meg nem értettem, hogy most velem van a baj vagy ennyire elfogultak a rajongók. De én azóta se tudtam megszeretni, az egyetlen dal amit szeretek arról az albumról az a What U do. De én is úgy vagyok vele, hogy általában az újracsomagolt album promós száma tetszik, szóval gondoltam hogy most így lesz, és nem is csalódtam :D A Power nagyon tetszik, a tánca is érdekes, a klipje mérföldekkel jobban tetszik mint a KKP-é ><
    B.A.P: imádom, nem is tudok rá mást mondani :D én se értem hogy miért nem figyelnek fel rájuk Koreában, egy árva díjat se nyernek a zenei programokban, pedig annyira jók :(
    BTS: nagyon nagy rajongójuk vagyok a srácoknak, de ennek ellenére nem vagyok elfogult, a teaser után félve vártam a teljes számra, és hát, nekem se lesz kedvencem. Sokszor meghallgattam, tetszik is, le is töltöttem, de nem az igazi. Az albumot viszont imádom, a Sea és a Pied Pieper a kedvencem ^^ A klip nekem viszont nagyon tetszik, annyira örülök hogy végre nem kell semmit túlgondolni, nem kell a jelentéseken agyalni, csak nézem és élvezem amit látok :D A koreográfia pedig zseniális szerintem, nekem még a Not today táncánál is jobban tetszik.
    Bobby: én nem igazán vagyok iKON rajongó (a legutóbbi cb nekem nagyon nem jött be, viszont az régebbi számaikat szeretem) és Bobbyt se igazán kedvelem. Tehetségesnek tartom de a személyisége nekem valahogy nem jön be (legalábbis az amit a kamerákon keresztül mutat). Viszont most eléggé ledöbbentem, nagyon is tetszik amit most alkotott, ha az In love elindul a lejátszómon, háromszor minimum meg kell hallgatnom, imádom.
    Egyébként megkérdezhetem milyen dalok mennek a zenelejátszóban? Lehet csak én vagyok a béna, de nem látom kiírva és nagyon tetszenek ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Köszönöm szépen a kommentet!

      Sajnis én is úgy érzem, hogy a GF veszített a rajongótáborából, nem csak külföldön de Koreában is - bár itt kevésbé. Ez nagyjából a Fingertip megjelenése óta van jelen. Nem tudom pontosan miért, de talán éles váltás volt, aztán persze gyorsan visszatértek az eredeti felálláshoz, de az SNSD is visszatért + mások (ami nem baj, nem azért mondom, csak ezeket a számokat annyira nem szerették mint a FT előttieket, és helyettük volt más ugye) Nem gondolom, hogy végleges lenne a visszaesés, ebben az évben ajánlok nekik még egy visszatérést télen, akkor tarolhatnak. :)

      EXO: Igen, társadra leltél a KKB "szereteteddel", pontosan tudom mit érzel. Én sem értettem, hogyan lehetett "népszerű" a szám, vagy mit ettek rajta a rajongók. A dal maga tetszett (az edm részek nélkül, kivágott verziókat hallgatom is néha). De a szöveg, hát... na ja, próbálok nem figyelni rá. De itt van nekünk a Power! És milyen jó hogy itt van, nem veszítettem el a hitem :D

      BTS: A DNA tényleg megosztó dal lett, úgy látom. Van akinek tetszik, van akinek nem. Nincs ezzel baj, sejtettem, hogy ilyesmit fog kiváltani a rajongókból (és a nem rajongókból), de nem hiszem hogy sokáig tart majd ez a korszak, a következő mini album már jóval sötétebb lesz - ha jól sejtem. A tánc valóban nagyon jó lett, de amire nagyon felkaptam a fejem, az a Mic Drop koreója! Hát egy ilyen dalhoz nem vártam koreót (nem tudom miért, őszintén), és aztán bumm. Oké, mondom... akkor végem. És elmentem aludni :D Az album nagyon jó lett (talán jobban tetszik mint a Wings, bizonyos szempontból).

      Bobby: Igazából nem nagyon láttam műsorokban a fiút, így nem tudnám megítélni, de hallottam már sok helyen, hogy nagyon bunkó/beképzelt. Sajnos őszintén nem tudom, hogy milyen a viselkedése, mert nem néztem vele még egyetlen műsort sem (lol :D). Viszont a raptudása nekem eszméletlen, tényleg a legjobb rapperek között tartom számon (ebből pedig elég kevés van... sajnos), itt ugyan nem érzem hogy mindent beleadott volna, de azért hallatszik hogy tud ő! Az album jó lett, főleg az a három dal amit említettem is, az In Love pedig igen, zseniális! :) De sajnos a többi szám... hát, ugyanarról szól az egész. Ha ez nem lenne, mehetne rá a 10 pont is. :)

      Ó nem te vagy béna, én nem írtam ki - vagy a lejátszó, nem tudom mi történt. Általában oldalt kivan írva a dalok címe, de most ott sem -.- A dalok: Snuper - 유성 (azt hiszem ennek nincs angol címe) és Snuper - Hide and Seek. :) (Ezzzzazzz! Megtetszett egy embernek az imádott bandám! :D)

      Köszönöm még egyszer a kommentet, valóban élezet volt olvasni! :) :)

      Törlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...