나인뮤지스 | Nine Muses - 기억해 | Remember + 설명!




Sziasztok! Következzen ismét egy kérés. Egy nagyon kedves olvasóm a Nine Muses: Remember című dalához készült klipjére volna kíváncsi. Nem tudom, hogy mennyire lesz helytálló az elképzelésem, de több dologra is gondoltam, miközben a videót néztem. Néhány egészen átlagosnak tűnhet, míg a többi talán kicsit elrugaszkodottnak is. Nem biztos, hogy túl hosszú lesz... de megteszek minden tőlem telhetőt! :)

Lássuk: 







I. A megcsalás


Kezdjük az egyszerűbb teóriával, ami igazából nem különösebben veszi figyelembe a képek mögöttes értelmét, csak szó szerint magukra a képekre koncentrál (ettől még nem kell, hogy rossz legyen, emlékezzetek a BTS teóriákra is - ez pontosan ugyanúgy lehet igaz, mint a többi elképzelés, pusztán más szemszögből vizsgálva).

Ha ezt vesszük alapul, akkor íme az időrend (itt a lányok nem kifejezetten egy embert képviselnek):




A főszereplőnk pisztolyt emel a férfira, amit én úgy hívnék: "szembesítés az igazsággal", a kilőtt golyó pedig az igazság - ami ugye üldözi a lányokat is (amikor még ne akarnak maguk sem szembenézni azzal.)Hogy miért teszi ezt, ki is derül.


Adott a lány, akit a mackóval láthatunk. Erről többnyire a gyerekkor, az ártatlanság jut az ember eszébe, szóval maradjunk ennél. Elképzelésem szerint lehetséges, hogy a szereplőnk az "ártatlanságát" adta a férfinak, de a dolgok nem úgy sültek el, ahogy kellett volna. (Természetesen a férfi több vasat tartott a tűzben, ahogy az lenni szokott.)


Íme az egyik áldozat - és a férfi, akinek sürgős gerincműtétre volna szüksége.


A főszereplőnk még mindig menekül az igazság (és a férfi) elől.


"Homokba dugja a fejét."


Igen, az igazság üldözi.






Igen, a tükrök. Erről írtam már. A tükrökre tekinthetünk olyan tárgyként, melyben bűneinket (vagy mások bűneit) láthatjuk viszont. Ha így nézzük, nem véletlen az sem, hogy a kád (amiben lányok is elbújtak) tükrökkel volt körülvéve. A videó elején még mindegyik ép volt, mégsem tűnt úgy, hogy bármelyikük figyelt volna rájuk. Ám itt láthatjuk, hogy a lány végre bele fog nézni minimum az egyikbe. Akkor már nem tud tovább menekülni. Ha nem is a saját, de a társa bűneit megláthatja. 

+ a tükörre másképp is tekinthetünk. Amikor még épek voltak, könnyen mondhattuk, hogy jelképezték a békés, boldog (nak hitt) világot. De miután rájön a szereplőnk, hogy mi történt, összetört mindegyik - ahogy a kapcsolata is.


"Már nem dugja homokba a fejét", tehát látja az igazságot.


Én is dühös lennék...

A tükrök összetörtek. Ez jelentheti azt is, hogy "megtört a bizalom, a kapcsolat, a boldognak hitt világ", de nekem ez csak annyiban értelmes, ha ez kapcsolatban áll a férfi bűneivel. Muszáj, hogy a tükörben lássa meg a férfi hibáit, másképp értelmetlen lenne a jelenet. (szerintem)







Igen, a férfi mind a négy lánnyal együtt volt. 

A csontváz pedig nem kell, hogy szó szerint halált jelentsen (jelenthet persze), de azt is, hogy míg mindannyian "táncoltak", a férfi igazából soha nem is volt jelen. A részéről a kapcsolat mindvégig halott volt (és most már látják a lányok is - ott a tükör. véletlen?)


És íme, a szembesítés.



A lány ártatlansága...



... a férfi, és az összes emlékük. (aminek a lány vetett véget. de ki ne tette volna?)




II. A bántalmazás


Egy kicsit... hogy is mondjam. Aki nem bírja az erőszakot, az ezt ne olvassa el! Komolyan mondom, NE OLVASSA EL! (Én szóltam.)

Tehát. Kezdjük előröl! Ezúttal egy sokkal sötétebb verziót nyújtok nektek - ti döntitek el melyik szimpatikus. Szóval - kezdjük Keumjoval. Lehetséges, hogy nem csak nekem ragadta meg a figyelmem a lány, ahogy a sötét folyosókon szalad kétségbeesetten, bujkál a férfi elől, egy kislányokra annyira nagyon jellemző (háló)ruhában (ami ráadásul fehér), egy plüss medvével. Ez bármennyire is undorít, de sajnos tényleg egy gyermek rettegésére elékeztetett. Igen, ennyire lesz sötét ez a teória...

MÉG EGYSZER SZÓLOK. NE OLVASSÁTOK, HA EZ ZAVAR TITEKET!

Tehát, tegyük fel, hogy az összes lány egy embert képvisel. Nem különálló személyek, de különálló "személyiségek". Keumjo a rettegő gyermek - talán a menekülést megörökítő képkockák a múltban játszódnak, ami még félelmetesebb -, Hyemi az az én, aki elmenekül a valóság elől, nem akar szembenézni azzal ami történt, de lassan mégis ráébred mindenre. Ez az első párosunk (már csak a ruháikra tekintve is észrevehetjük ezt). Sojin a következő lépés, talán még nem érti az egészet, látni, hogy szeretettel tekint a férfire (valahol gyermeki), Kyungri pedig (párhuzamba hozva Hyemivel) az, aki megért mindent, és bosszút áll azért, ami történt. 

Azt figyelembe véve, hogy mennyire drámai a klip (és a lányok játéka), nehéz csak annyit elképzelni, hogy mindössze szerelmi csalódásról van szó. (Egyébként tényleg, némely lány tényleg meglepően jól játszik - szerepeltek már valamiben?) Lehet, hogy hülyeség ez az elképzelés, de mi van akkor, ha adott egy férfi, aki nem úgy viselkedett Keumjoval, ahogy kellett volna (gyermekként), tehát bántotta, erőszakoskodott vele, s ennek a lelki traumának a lenyomatait követhetjük nyomon? 

Itt teljesen szó szerint értendő az ártatlanság elvesztése (a medvén esküszöm egy lábnyom található - de legalább is bemocskolódott) - Keumjo és Soljin valahol párba állíthatóak, az egyikük retteg, a másikuk mintha értetlen szeretettel (bizalommal) fordulna a férfi felé, talán ez az, amit a férfi látni akar, talán ezt várja el a lánytól..., míg Hyemi már tudja mi történik, de nem akarja elismerni míg erre nem kényszeríti a helyzet - vagy épp Kyungri. 

A tükrök itt is fontos szerepet játszanak, de nagyjából ugyanazt jelentik. Hyemi szembesül azzal a bűnnel, ami megesett - érthető módon ettől kiborul, és Kyungriként cselekszik is. Ebben az esetben tényleg a halál mellett szavazok (és ó, milyen boldogsággal tölt el... mert ha ezt a teóriát vesszük, akkor én nem csak ennyit tettem volna). A víz - erről már ejtettem szót -, a rajtad esett sebektől szabadíthat meg, a tűz pedig jelentheti a bűntől való megszabadulást - az összes emléket és magát a férfit is (meg a beszennyezett ártatlanságot) is lángra lobbantják. Nagyon szép képek egyébként. 

A fegyver és a golyó itt pont ugyanazt jelképezi, mint a fenti 'elméletben'.


III.  A KPOP IPAR (?)


Íme a harmadik elképzelés - valahol nekem is eszembe jutott, de soha nem gondoltam bele komolyabban, míg nem olvastam erről. 

Mi van akkor, ha a férfi a klipben a hallgatóságot, vagy a zenei cégeket képviseli? 

A lányok ismét egy embert "játszanak". Keumjo a kezdő, fiatal lány, aki próbálja megóvni önmagát (nem kell kifejezetten erőszakra gondolni, de tudjuk, ez is előfordul - iszonyatosan sok ilyen helyzetről pletykálnak... ne is tudjátok meg miket hallottam a gyakornokról + pont a Nine Muses esetében volt rengeteg pletyka arról, hogy kezet emletek rájuk stb...). Ám abban a helyzetben, ha a cég, vagy a rajongók nem elégedettek az eredeti felállással - tegyük fel a lány valódi személyiségével -, a szerződése értelmében mindenen változtatnia kell.

Itt beszélhetünk rengeteg dologról- az idolok olyasmiket kényszerülnek megtenni, amiket nem akarnak. Olyannak látszani, amilyenek soha nem lennének a valóságban, ez pedig (még ha jobb esetben sikerhez is vezet) igen sok negatív hatást válthat ki. Az adott idol nem tudja ki is ő valójában - vannak akik ezt jól kezelik, képesek elkülöníteni a színpadi énjüket a valós énjüktől, de vannak akik nem. (Erről is sokat hallani.) Főképp a fiatal lányok esetében igaz, hogy pl. a közönség véleménye nagyban befolyásolja őket (akár éhezésbe kezdenek stb.), depresszióba esnek (teljesen érthető), akár öngyilkossági kísérletek tömkelege kíséri végig az életüket. Persze ezek drasztikus esetek, és nem kötelező így gondolkodni, de jó tudni, hogy ez is előfordul!

Tehát, ha ebből a szemszögből nézzük, akkor többfelé teóriáról beszélhetünk. Hallottam olyasmiről (tehát nem az én ötletem volt - ezt tisztázzuk), hogy a lányok szintén egy embert képviselnek, s a szereplőnk hasadt személyiségének egyes darabjait testesítik meg. Ezt egy kicsit elrugaszkodottnak találom, mármint, egy BTS méretű koncepcióban elférne, de itt nem hiszem. Mármint, nem úgy értem, hogy a BTS csinálhat csak mély dolgokat - mert na az azért durva kijelentés lenne -, hanem úgy, hogy ilyesmit kibontani, talán csak több videóban lehetne / lenne érdemes, hogy a téma tényleg értelmet is nyerjen.

Így én a KPOP iparra szavaznék - láthatjuk a lányokat ugye abban az üveg dobozban is. Ahogy fenn mondtam is, Keumjo a kezdő (talán gyakornok), aki hanem felel meg a cég (közönség) elvárásainak, átalakul - míg egyes esetekben elveszíti azt, aki valójában volt, vagy legalább is mindig más oldalát mutatja, ami vagy elég jó, vagy sem. Ez a Nine Muses szempontjából igen érdekes, hisz a lányok nem mindig voltak azonosíthatóak a szexi koncepcióval - bár a cukival se. A kezdetekkor valahol a kettő között voltak, aztán jött egy kis szexi, aztán ismét a normál vonal, s így tovább. Sajnos bármivel is próbálkoztak, nem jött be igazán (a mai napig nem értem).

Ha ezt vesszük alapul, lehetséges, hogy a lányok egy adott idol több oldalát képviselik - épp mire van szükség -, vagy igen, az idol több 'énjét' képviselik, de már ők maguk se tudnak különbséget tenni a saját 'oldalai' között - vagy (lol de sok a vagy) egy folyamatot láthatunk, ami azt mutatja, meddig bírja egy idol, míg véget nem vet a saját karrierjének.




Huh, több dolog nem igazán jut eszembe, amit megemlíthetnék.

Remélem nem lett túl unalmas, vagy túl zavaros...^^ A baj pusztán annyi, hogy a videó től rövid, a képek túl gyorsak, de nem teljesen egyértelműek, rengeteg dologra lehet következtetni belőlük. Nos, mindenki válassza ki magának ami tetszik neki. Ha pedig van teóriátok, szívesen meghallgatom! :)

Most pedig nekiállok a heti listának, és a BTS Love Yourself videóknak is (ha jól tudom, vége, szóval hajrá!)

Szép napot nektek! :) 

2 megjegyzés:

  1. Szia! Jajj nagyon szépen köszönöm, már nagyon vártam. :) Nos és szívesen írnák teóriát de nem vagyok jó benne, és ezért is kértelek téged. Oké, először is azta.. Nekem tényleg nem megy ez az elemzés dolog XD Mindhárom verzió nagyon tetszett, mindegyikben van valami (ha nem lenne nem írtad volna le... hehe..) Talán a legvalószínűbbnek a második verziót találom (az én fejemben is először ez villant fel, talán mégsem vagyok reménytelen). De ha jobban bele gondolunk akkor a Kpop ipar is lehet, nekem se jutott volna eszembe, de nem hülyeség.. Sőt... de nem szeretnék bele menni... Még egyszer nagyon szépen köszönöm hogy megcsináltad :) Szép napot/estét. (Amikor éppen olvasod) :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Nagyon örülök, ha tetszettek a teóriák, akkor már megérte megcsinálni. :) Egyébként személy szerint én is a másodikra szavaznék, az első kicsit egyszerűnek tűnik (nekem), a harmadik (bár látom az értelmét, tényleg) pedig azért esik ki a látókörömből, mert a lányok (Keumjo) színészi játéka nekem egy kicsit túl erősre sikeredett ehhez a témához. (Báááár, ki tudja.) Mindegyikben látok valamit (igen, ahogy mondtad is :D), de nekem a 2. lesz a nyerő. És nem, nem vagy reménytelen! Még szép, hogy nem, ilyenre ne is gondolj! :)

      Köszönöm szépen, hogy elolvastad a bejegyzést! :) :) Neked is szép napot! (Vaaaaaagy bármit :D)

      Törlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...