가장 좋아하는 / 좋은 엑소 노래



Sziasztok. Ismét egy furcsa bejegyzés - ismét kérés alapján. Azt hiszem már ismeritek a szabályokat, szóval essünk is neki!

Ezúttal az EXO lesz a porondon! :D





A listán szereplő dalokat egyformán szeretem, itt is pusztán az a különbség, hogy melyikben hány érdekes pontot találok.


10. MACHINE





Tudom, furcsa választásnak tűnhet - nekem mégis természetes. A szám zsenialitása a mai napig érthetetlenül marad észrevétlen. A dal elég nyálas ugyan, már ami a szöveget illeti, még a szavak se a legjobban megválasztottak, de a zene és az előadásmód kárpótol mindenért. (Plusz, ne feledjük, hogy ez volt a debütáló albumuk, úgy érzem megbocsátható hát a szöveg.) Erről ne ejtsünk több szót.


Beszéljünk inkább a zenéről! Mert van mit. Ugye a dal címe Machine | Gép, itt talán még a robot is helytálló volna. Egy emberi lényhez túl hűvös, túl gyönyörű lányról van szó, akit bármibe is kerüljön meg akar szerezni a beszélőnk.


A dal pedig ezt meglepően jól fejezi ki! De tényleg, remek az egész. Maga az alap is gépies hangzású, s ahogy a fiúk énekelnek, az is pontosan erre utal. Kaptak egy kis hangtorzítást is, de nem olyan vészes, mint mondjuk a Lotto esetében.


Ami igazán tetszik, az a refrén - mikor is jön a ma-ma-ma-chine rész, amit tényleg géphez illó módon adnak elő, de aztán egy sokkal lágyabb, a hangjukat megmutató rész következik, utalva arra, hogy mit is fognak elérni (hogy a lány emberibbé váljon). Ez végigköveti az egész dalt, akár egy hullám. Egy rész elég feszes, aztán két sor oldottabb rész, ismét egy feszes rész, újra egy oldottabb. S így tovább. 


IMÁDOM. A mai napig az egyik kedvencem. 





9. LIGHTSABER





Őszintén szólva, ez a szerelmem volt sokáig, és most is az. Azt már észrevehetettétek, hogy sokkal jobban szeretem a szépen (és valószínűleg lassabban) kidolgozott zenéket, mint azokat, amikben durva törések vannak. Ezeket a számokat, nagyon nehezen tudom megszokni, és csak nagyon ritkán vagyok képes megszeretni, azt érzem rajtuk, hogy nagyon siettek velük, vagy valami probléma miatt kellett az utolsó percben változtatni a koncepción - ha pedig nem így van, akkor elég rossz ötletnek tartom az ilyen választást... 


Ha egy dal nincs rendesen kidolgozva, elsőre talán érdekesnek hangzik - sokaknak igen, s ez nem is baj -, de nekem idegőrlő, egyenesen gyűlölöm! Főképp akkor, ha egy promóciós számról van szó. Ez pedig az SM esetében elég gyakori. Nem kell hogy annyira feltűnő legyen, mint az IGAB-nál, elég az is, ha a rap és a dal összeütközik, vagy mindenféle átvezetés nélkül vált a ritmus... ez az idegeimre megy. Szerény személyem azt várja el egy ilyen cégtől, hogy legyen ideje és energiája arra, hogy normálisan kidolgzott (de nem túldolgozott - mint pl. a Monster) dalokkal álljon elő, főképp, ha erre tengernyi pénze is van. 


Erre egy remek példa a Lightsaber. A dal csak úgy folyik befelé a fülembe, mindenféle akadály nélkül. Nem lett elkapkodva, de nem is pepecseltek vele annyit, hogy a hangok szinte robotikusnak hangozzanak. Pont annyit foglalkoztak vele, amennyit kellett. 


Hallgassátok meg, aztán elmondom mit gondolok:




Hadd hozzak egy példát: A dal elkezdődik, s ott van az a furcsa, mély hangzás (ami annyira nagyon EXO már a debütálásuktól fogva) - ami szép lassan elhalkul az átvezető részeknél. Viszont, mikor elhangzik a (rohadt ostoba) rengeteg Lightsaber, egy törésnek kellene következnie, de... nem történik semmi, a dal folyik tovább, gyönyörűen, hisz ugyanaz az ismerős hangzás tér vissza, csak sokkal erőteljesebben. 

Még egy példa: Az ötven másodperc körül egyre erősödő ritmus (az idióta) Lightsaber hadaró rész alatt, szintén visszatér pl. Chanyeol rapje közben, csak akkor ezt nem csak úgy simán bedobták, hanem az alap dallam és ritmus is hallható alatta + egy kis adag új hangzás (ha megfigyelitek ez a... hogy magyarázzam, tütütütütütütütütütü hangzás, ami egyre gyorsabb, s élesebb. Mint egy sziréna? Béna vagy Manami, valljuk be. :D) Ezzel nagyon-nagyon nagy löketet adnak a részének, és rohadt okosan. Tehát nem megtörik a dalt, hanem felpörgetik olyan részekkel, amiket eleve hallottunk. 

Na, nekem ez a szerelmem a zeneszerzésben. Mikor a dalokat nem hanyagul összevagdossák, hanem összeszerkesztik, úgy, hogy az tényleg hatásos legyen, egyre többet és többet hozzáadva. 
Ennyit csak a dal szerkezetéről. 

A dalszöveg gyönyörű! Ha nem számítjuk azt a hülye fénykard szót, a szöveg nagyon jól van megírva, tele csodás kifejezésekkel és szavakkal. Elég művészi, megkockáztatom. 

얼었던 너의 맘을 녹아내리게 해
그 속에 이젠 너와 내가 빛의 춤을 춰

A kifejezések nem megfelelő szórendet alkalmaznak. Hogy mondjam ezt? Ahelyett, hogy: 

너의 얼었던 맘을 녹아내리게 해 --> 얼었던 너의 맘을 녹아내리게 해

"A szíved mely megfagyott" --> "Megfagyott szíved" 

Magyarul nem érzékeltethető a különbség, épp ezért is veszik el sok dal szépsége, s hangzik pusztán "pár nyálas szónak". Sajnálatos, de nem lehet ellene tenni semmit. Mi ezt nem tudjuk kifejezni. 

Pedig ez a dal tele van ilyen kifejezésekkel. Szomorú.

A dalszöveg egy központi szimbólumot használ, ezt bontogatja végig, erre utal vissza rengetegszer. 

외로운 꽃 = magányos virág 

Ehhez kapcsolódik: 차갑게 (hűvösen), 긴 잠에 (hosszú álomban), 피워내 (virágba borít), 암흑 속 (sötétben), 얼었던 너의 맘을 (a megfagyott szíved), 빛의 춤을 춰 (a fény táncát járva), az egész rap, 어둠을 거슬러 (szembeszállva a sötétséggel), 눈물마저 빛이 (még a könnyek is ragyognak), 새벽 끝에 (a hajnal végén), 암흑 속 내가 빛이 돼 줄게 (a sötétségben én válok a fénnyé)

Ha belegondol az ember, s nem akarja minden áron a romantikus oldalát nézni a dolognak, ez egy kics.szett vers! Nem is csak dalszöveg, de egy gyönyörű vers. 

Egy kicsit meglep ugyan, hogy egy ilyen dalra 'pazarolták' ezt a szöveget, de nem bánom. Mind a zene, mind pedig a dalszöveg kiemelkedő. 





8. Black Pearl 






Összességében azt mondanám, hogy a fiúk első albuma - bár nagyon szeretem -, elég gyerekesre sikeredett. Egy-két dal kivételével egy óriási boldogságbuborék az egész. Ettől még nem rossz, csak látszik, hogy kezdők voltak még. És ezzel nincs is semmi baj.

Viszont. Akadt azt a pár szám, ami mind zeneileg, mind szövegileg is zseniálisra sikeredett. Ez az egyikük.

A dal maga nagyon szépen épül fel, és meglepően ötvözi az EDM hangzást egy... hegedűt idéző... izével. (JÉZUSOM, NÉHA KOMOLYAN OSTOBA VAGYOK.) Amit még igazán különlegesnek találok, az a tompított hangzás, amit a szám elején is használnak... ezt szeretem, ahogy egyre élesednek a hangok. Ugye ez a dal háromnegyedénél is visszatér (a rap után), az pedig, hát, a kedvencem. Imádom, tényleg. Hiszen halljátok? Ugyanaz történik, amit az előző számban Chanyeol rapjénél, egy igazán mély pontról indul, majd egyre fokozódik, és végül az ének...She's my black pearl ~ Még ha igazából nem is volt igazán magas hang, a zene azzá tette! Mert ezt átgondolták, miközben szerkesztették.





Erre a dalra is igaz, hogy visszatérő elemekkel operál, de azokat mindig feldobja valamivel. Nem lep, meg hogy a mai napig nagyon sok rajongó kedvence ez a szám (és azok, melyek ezen az alapon épülnek fel).


A szöveg is megállja a helyét, főképp a refrén és a rap (jé, itt még Kai is kapott rap részt). Ugyan romantikusnao tűnik, de a rajongók (én) meg vannak győződve róla, hogy ez a nekünk szól (a nem koreai rajongóknak) szól.^^ Persze könnyen lehet, hogy tévedünk.




7. LOVE ME RIGHT






A klip, amiben a tagok nem tudják eldönteni, miféle sportot űznek...


OMG! Hogy hagyhatnám ki ezt a dalt? Zenei csúcspontja a fiúknak. A gitár. A fiúk gyönyörű, éles hangja, ritmus, amit fordítva használnak, mint kellene... Komolyan mondom, tökéletes, főképp zeneileg.


Hozzuk a ritmus példáját. Ugye alapvetően, már az elején is halljuk a (fülhallgató! :D) ahogy a ritmus erőteljesen indítja a dalt - hm, oké, ebben semmi különleges nincs. Ám ahogy haladunk tovább, s egyre több hang kapcsolódik be, szinte el is veszítjük szem elől, míg... míg! El nem jön a kedvenc részem: 1 perc 30 másodperc. Ahol épp elcsendesednie kellene, olyan erővel szól, hogy csak na! És micsoda remekmű született belőle emiatt? Nem csak pörgős, de az ének részeket is nagyon jól kiemeli. Nem is tudom mikor hallottam ilyet... tényleg, nem jut eszembe. Tökéletes átvezetőt csináltak, le a kalappal.

Aztán a vége felé, 2 perc 30 másodpercnél... a hangok! Valami isteni harmóniában vannak (pl. erre utaltam a What U Do című dalukkal kapcsolatban), annak ellenére, hogy a dal szinte elveszíti a ritmusát, ők adnak neki. El sem hiszem, sírnom kell, annyira jó lett. Az énekhangok pedig... áh, ne is ragozzuk, mert tényleg elsírom magam. :D





6. HURT





Nem értem, tényleg nem értem miért ennyire hanyagolt dal a HURT. Ez egy mestermű (mindre ezt mondom, tudom)!


Az Love Me Right album az örök kedvencem (ha így haladunk, tényleg) a fiúktól. Már sokkal felnőttesebb mint az első, érdekesebb hangzással, és sokkal jobb szövegekkel. A koncepció nagyjából még élt, így az emberek érdeklődése fenn is maradt. Ó, viszont a sötétség, ami átjárta ezt a lemezt, utolérhetetlen! Annak ellenére is, hogy elbűvölő melódiákat hallhattunk a dalokban.


A HURT pedig az egyik legjobb szám a lemezen (szerintem). Ugyan érintőlegesen romantikus, de nevetségesen szomorkás, dühös, elégedetlen és sötét. "Miért csak az én reményeim nem válnak valóra soha?" Erős. Néhol tényleg nagyon erős. Képes tényleg megragadni olyan érzéseket, amiket nem szeretnénk, hogy megragadjanak. (Mi van velem? :D).


Már a kezdő dallam egy enyhe cirkuszi hangulatot idéz fel bennem, ami tökéletesen illik a dal sötét és elkeseredett oldalához. Nagyon el lett találva, főleg, hogy a szöveg nem is egyszer utal erre (igen, magára a dallam részletre).


A dal szerkezete itt is elég egyszerű - nem mintha egyszerű lenne ilyenné varázsolni egy dalt, ne értsetek félre, talán még nehezebb, mint a többit - ami remekül működik is. Ott lassú, ahol lassúnak kell lennie, s ott gyors, ahol annak.

A szöveg ismét nagyon szép, tényleg az! Bár tudnám érzékeltetni, hogy mennyire jól sikerült. Sajnos, a fordítás rengeteget vesz el a szavak szépségéből, még a kifejezésekből is... Ezt nem lehet kikerülni, bármennyire is igyekszik az ember.

'가슴 속 한 편 불꽃같은 기억 연기처럼 사라져'

"Szívem egy kis zugában, tűzijátékszerű emlékek, mint füst tűnnek el."

Ez nem hangzik szépen magyarul. Én így mondanám:

"A szívem egy apró zugában tűzijátékként virágzó emlékek, füstként vesznek a levegőbe."

Máris jobban hangzik! (Fú, ez nagyon nagyképűnek hangzik, ne haragudjatok, nem így értem... :/) Ez a maximum amit egy fordító megtehet. Átadja a dal eredeti hangulatát, amit a fordítás elvesz.

Halványan érezhető amúgy is, hogy azért íródott a szöveg, hogy valamiféle képzetet társítsunk hozzá. Lássuk a szemünk előtt a tűzijáték ragyogását, majd a füstöt ami mindig utána magad, majd eltűnik még rövidebb idő alatt, mint ameddig a szikrázás tartott. De magyarul ez akkor sem lesz mindig (szinte soha) annyira kifejező, mint eredeti nyelven. Ezért is gyűlölöm, mikor azzal jönnek, hogy énekeljenek angolul, hogy mindenki értse őket (és másokat is). NEM! Mindenki maradjon a saját nyelvénél. Egy zene akkor is jó, ha nem angolul van. PONT.





5. THUNDER





Ó TE JÓ ÉG! Ez a dal zseniális. Nem csak a szöveg, de maga a zene is. Azt a mindenségit! Oké, tudom hogy mindenki azt gondolja, hogy ez egy pornó dal (mert őőő tényleg sokan gondolják így), szerintem ez nem igaz. Inkább mondanám, hogy simulékony. 

Észrevette már valaki, hogy az EXO legkedveltebb dalai sokszor igen monotonnak tűnnek? Mint a Growl (ezért sem értem miért kellett feldobni az új számukat, az EDM nélkül sokkal jobbnak találom) pl. Mondjuk a Growl pont egy olyan dal, ami egy kicsit túl egyszerű is, amit az egyetlen hibájának tartok (egy kis kiugrás sincs benne), mégis... mivel ugyanazt a ritmust használja, a dallam ismétlődik, az ember nagyon könnyen megszereti, bele...folyik a fülébe.

Ez a THUNDER esetére is tökéletesen igaz. Alapjában véve egy unalmas dal lenne, mégis, a gitár nagyon is élettel telivé teszi + ott, ahol még a balladáknak is rúgnia kellene egyet, a refrénnél ez is felpörög + ha észreveszitek, itt is pont az történik a 'rap' résznél, ami az előző két dalnál, teljesen kiugró rész, ami segít az előadónak abban, hogy átadhassa amit át szeretne. 

Emellett, a dalszöveg nagyon jó! Iszonyatosan szépen van megfogalmazva - ismét, nem tudom ez mennyire jön át magyarul -, mert őszintén, attól, hogy romantikus egy dal, még nem feltétlenül rossz a szövege. A zene nagy része mindig szerelemről szól, s ez becsap bennünket, unalmasnak mutatja azokat a számokat is, amik egyébként kiválóan vannak megírva. Nem azzal van baj (szerintem), hogy romantikus dalokat adnak ki, hanem azzal, hogy nagy részük nem csak ugyanarról szól, de UGYANAZOKAT A SZAVAKAT HASZNÁLJA! Fuh, kiborító néha...

Na de, térjünk vissza ide. A THUNDER tényleg nagyon jól lett megírva, szintén, néha mintha egy vers lenne. Hisz a lány a villám (ragyogó, gyors, szép) a fiú pedig a mennydörgés (hangos, erőteljes), így soha nem érhet a nyomába. Őszintén nem értem miért nem kap nagyobb figyelmet a dal csak a szövege miatt is. Metaforák? HÁT HÁNY DALBAN HALLUNK METAFORÁKAT? Nem sokban.



4. Overdose





Disz iz máj sitü. 


Alapjáraton nem szeretem a gépzajt. Mintha fűrészelnének... jó ég! Most komolyan... nem olyan? De. Tudtam, hogy egyet fogtok érteni. :D (lol, magában beszélget a hülyeleány) A Wolf esetében még mindig erőteljes ellenszenvet ébreszt, de itt imádom. Azért, mert tettek arról, hogy ez az istenverte fémrúd húzkodás hang ellensúlyozva legyen a fiúk hangjával. Hogyan? Figyeljétek csak meg: 

Amikor a dal elkezdődik, nem elég erős ahhoz, hogy zavarjon. Aztán jön 1 perc 12 másodpercnél az "Oh she wants me, oh she gots me, oh she hurts me" rész, és a fiúk pontosan úgy énekelnek, úgy húzák el a szavakat, ahogy az a fránya hangzás is jön. Teljesen ugyanúgy. Ami azt eredményezi: 

1. nem kell arra a sz.arra figyelnem, 

2. a fiúk hangja eszméletlen élesen cseng - ami durván jól hangzik!

 Ezek után pedig a felpörgetett rész következik (refén, Manami, refrén a neve), ahol már igazán nem is kell odafigyelnem rá. 

A rap részt itt pont azzal emelték ki, amivel a többi dalban NEM. Ugyanaz a dallam folytatódik tovább, amit előtte hallottunk, pusztán egy pillanatnyi nyugodt szünettel (amit Sehun három betűs része kapcsol össze, tudjátok, mint minden dalban...), majd sokkal mélyebb hangzással. 

A refrénnek meglepő módon van feszültséglevezető része (2 sor: Too much 너야 Your love 이건 Overdose), amire szükség is van, hogy azt a nagy löketnyi hangzást és ritmust törés nélkül a dalhoz kapcsolhassák. (De azért még üssön egy nagyot!). 

Őszintén megmondva, én szeretem a dalszöveget. Nem romantikus, nem is nyálas, valahol átmenet a régi dalok és a Monster között. Nincs vele semmi bajom. 

Ez talán a valaha volt legerősebb visszatérésük, mégis megőrizték vele az eredeti EXO hangzást. Én feltétel nélkül imádom. ^^



3.. MAMA 





Erről van egy egész bejegyzésem. Nézzétek meg ha érdekel titeket: MAMA





2. PROMISE




Nem, nem csak azért mert EXO-L vagyok. Ezért is, hisz természetes, hogy megérint egy rajongóknak szóló dal, ha én magam is az vagyok. 

De igazából a dal maga is kiemelkedően jó, sokkal jobb - szerintem -, mint a legtöbb másik. Épp ezért nem értem, hogy miért nem engedi a cég, hogy ők maguk is írhassanak szöveget / zenét. Tisztán látszik, hogy képesek rá, méghozzá nagyon is magas szinten.

A dalszöveg remek. Gyönyörű, tényleg. Nem csak üzenetét tekintve - ami valóban, érezhetően őszinte -, de szavait, kifejezéseit tekintve is. Maga a dal is nagyon jól sikerült, a hangok pedig... a hangok... a 3 perc 12 másodpercnél kezdődő résznél mindig döbbenten nézek magam elé. Ahogy teljes harmóniában, gyönyörűen énekli ki-ki a maga részét, aztán végül a hangok találkoznak egymással... hát valami csodálatos! Nem csak elővezetik vele a dal tetőpontját, de egyszerűen lenyűgöző a technika is amit választottak hozzá.




1. EL DORADO




Erre a dalra nincsenek szavak. A zene, a szöveg és a hangok is tökéletesek. Ennél jobb dalt nem hallottam még tőlük, soha. 

Elmagyarázom miért szeretem ennyire (lol mit ragozok túl mindent...): 

A szöveg zseniális! Metaforákban beszél, felidézi kicsit a BP dalukat is, EL DORADO = siker, a rajongók szeretete. Maga a dal pedig arról az utazásról szól, ami elvezeti őket EL DORADO felé. Közben tudatják, hogy voltak (vannak) akik útjukat állták, de persze hálásak azoknak, akik segítik őket, s végig hisznek bennük. Mindez igen költői módon. 

A dal még ennél is jobb. Soha nem kaptak még olyan számot, ami ennyire segítette volna őket az ének / rap részek alatt. Hát itt van példának Baekhyun (asdfghj) csodálatos magas hangja, amitől még mindig kiráz a hideg: pont elé raktak be egy egyre gyorsuló ritmus-sort (van ilyen?) + Sehun (k.va jó) részét, ami tökéletesen elővezette a csattanót. BH része előtt lassan elhalkult (de nem szűnt meg, tehát nincs zavaró törés) a ritmus, és BUMM. Mindig új parókát kell vennem ha ezt a dalt hallgatom. 
A refrént együtt éneklik, ami egy hatalmas pont! Nem tudom miért nem lehet így mindig, nem veszik észre mennyivel erőteljesebb a hangzás? Iszonyatosan nagyot dob minden egyes zeneszámon a közösen énekelt refrén - gondoljatok csak a GFRIEND dalaira, majd hasonlítsátok össze egy másik együttessel. Ez mentette meg a lányokat is, ebben biztosak lehettek (persze nagyon tehetségesek, nem ezt mondom, hanem hogy mennyire ritka volt az erőteljes, tényleg ütős refrén mikor debütáltak!). Persze egy száz tagú bandában ezt nem lehet mindig megcsinálni, de az EXO már (sajnos vagy nem sajnos) megtehetné. És mennyivel jobban hangzana minden daluk... 


Baekhyun hangszíne az egyik legcsodásabb amit valaha hallottam. Talán BAP Daehyun-t tudnám mellé állítani, nagyon mást nem. (És nem, nem ő a kedvenc tagom.) A hangja nagyon kifejező, és éles - nem nyers, éles. Gyönyörű, s illik szinte mindenféle stílushoz (ahogy pl. BTS JK hangja is). Ez pl. nem mondható el Chen vagy Suho hangjáról (nekik jobban állnak a lassabb dalok, nem tetszik, ahogy megfeszítik a hangjukat ilyenkor, pl Chen is ebben a dalban). D.O viszont nagyon jó, ő is simulékony hanggal rendelkezik, majdnem mindenféle dalban jól hangzik. De Baekhyun... egyszerűen istenítem szerencsétlen fiút... a füleim meghalnak ha ő énekel, megfagyok teljesen (és visszatekerem a dalt khm). Háttérben is tökéletesen cseng (mondjuk támaszként), de ha ő kapja a főbb részeket, akkor is. A hangja mindenre felhasználható (bár, balladákban nem mindig az övé cseng a legszebben, ez igaz - de érzelmeket jobban fejez ki, szerintem)! Egy csoda. 


A zene... az alapzene pedig... hát komolyan! Már ahogy kezdődik, az is agyzsibbasztó, a legjobb értelemben, de mennyi apró kis részt lehet észrevenni benne! Mint pl. ez a (rémisztő) gregorián ének a reférn alatt. Hát elsírom magam a gyönyörűségtől, komolyan mondom. 


Hát igen, ez még a debütálásuk előtti hatalmas készülődés eredménye volt ugye... 
Ennyi lenne... kicsit megint elszaladt velem a ló, ne haragudjatok. ^^ 

2 megjegyzés:

  1. Igazából nem ismerlek ez az első amit olvasok tőled.. de nem volt rossz. Sokszor nem értettem hogy miről beszélsz de gondolom most kezdted ezt el. Majd belejössz. De nem értem mi a baj a Ko Ko Bop-pal. Szerintem nagyon jó szám lett és rekordokat is döntenek meg vele. Ennek kellene örülni ha exo-l vagy szerintem. Én még a Wolf-ot is szeretem szerintem nagyon érdekes lett és egyedi. De fura hogy nem szerepeltek az exo legsikeresebb számai pedig nem véletlenül azokat szereti mindenki.. Meg a klipekről se beszéltél pedig nagyon jókat szoktak csinálni!nem baj csak furcsa..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Örülök, hogy elolvastad a bejegyzést!

      Hm, a Ko KO Bop esetében nem kifejezetten a zenével van problémám, de erről írtam hosszabban is a megjelenése hetén. Ha érdekel esetleg, a főoldalon megtalálod. Alapjáraton örülnék neki, hogy sikereket érnek el, de nem tudom, hogy mennyire kellen támogatnom ezt a dalt s ezt a koncepciót. Még megfontolom, hogy megveszem-e ezt a lemezt...

      A többi észrevételedre: csak a dalokkal foglalkoztam, a videókkal nem. Sajnálom, ha érthetetlen voltam, miközben írtam, nekem egyértelműnek tűnt amit magyaráztam (túl gyorsan gondolkodok, túl lassan írok, az én hibám.) A Wolf pedig, meg a többi, hm, ez már csak a személyes ízlésem. Ettől természetesen lehetséges, hogy jó egy adott dal, csak épp nekem nem jön be. ^^

      Köszönöm a hozzászólást, szép napot!

      Törlés

 Sziasztok! Ahogy láthattátok, az utóbbi pár napban (ismét) nem fértetek hozzá a yt. csatornám videóihoz, se a blogomhoz. Erre egy ismerősöm...